32--80 Збірник детективів про Ніка Картера [Ник Картер] (fb2) читать постранично, страница - 2

- 32--80 Збірник детективів про Ніка Картера 3.86 Мб, 1137с. скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично) - Ник Картер

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

оправи. Він витяг із задньої кишені пару азбестових рукавичок і поклав їх поруч із головою. Він витяг з другого та третього пальців правої рукавички кусачки та напилок.



Тепер він важко дихав, і краплі поту почали стікати його лобом. Він одягнув рукавички, обережно вибрав дріт і почав його частково розрізати. Потім він поклав різаки і почав знімати важку тефлонову ізоляцію, доки не оголилося більше дюйма блискучих мідних жил. Він пропилив одну з ниток і відірвав її, зігнувши на відстані трьох дюймів від місця паяння якогось трубопроводу ECS.



Астронавти рухалися бетонною платформою комплексу 39 у важких місячних скафандрах. Вони зупинилися, щоб потиснути руки деяким із членів екіпажу, і полковник Ліскомб посміхнувся, коли один з них простяг йому трифутовий макет кухонного сірника. «Коли будете готові, полковнику, – сказав технік, – просто вдарте їм про шорстку поверхню. Все інше зроблять наші ракети



Ліскомб та інші астронавти кивнули, посміхаючись крізь лицьові пластини, потім рушили до порталного ліфта і швидко піднялися до стерилізованої «білої кімнати» на рівні космічного корабля.



Усередині капсули Пет Хаммер щойно перестав обпилювати паяне з'єднання трубок для контролю навколишнього середовища. Він швидко зібрав свої інструменти та рукавички та виліз з-під кушеток. Через відкритий люк він побачив, як астронавти вийшли з «білої кімнати» і попрямували через двадцятифутовий місток до корпусу капсули з нержавіючої сталі.



Хаммер підвівся на ноги, поспішно засунувши рукавички в задню кишеню. Він видавив усмішку на свої губи, коли вийшов із люка. "Все гаразд, хлопчики", - крикнув він. "Гарної поїздки."



Полковник Ліскомб раптово зупинився і повернувся до нього. Хаммер здригнувся, ухиляючись від невидимого удару. Але космонавт усміхався, простягаючи йому величезний сірник. Його губи за лицьовою панеллю ворухнулися, кажучи: "Ось, Пет, наступного разу, коли ти захочеш розпалити вогонь".



Хаммер стояв там із сірником у лівій руці, усмішка застигла на його обличчі, коли три астронавти потиснули йому руку і пролізли через люк.



Вони підключили свої сріблясті нейлонові скафандри до системи контролю навколишнього середовища і лягли на свої крісла, чекаючи, доки в них підніметься тиск. Командир пілот Ліскомб розкинувся зліва під пультом керування польотом. Грін, призначений штурманом, був посередині, а Альберс - праворуч, де розташовувалося обладнання зв'язку.



О 7:50 ранку наддув було завершено. Герметичні подвійні кришки люка були герметизовані, а атмосфера всередині космічного корабля була заповнена киснем і збільшена до шістнадцяти фунтів на квадратний дюйм.



Тепер почався знайомий розпорядок, нескінченно докладний прогін, розрахований понад п'ять годин.



Через чотири з половиною секунди зворотний відлік двічі зупинявся, обидва рази через дрібні «збої». Потім, на зворотному відліку мінус чотирнадцять хвилин, процедуру знову зупинено - цього разу через статичні перешкоди в каналах зв'язку між космічним кораблем і техніками в операційному центрі. Коли він очистився, сценарій зворотного відліку продовжився. Наступні кроки вимагали перемикання електричного обладнання та перевірки гліколю - охолоджувальної рідини, яка використовується в системі екологічного контролю корабля.



Командувач Альберс клацнув перемикачем із написом 11-CT. Імпульси від перемикача проходили через провід, перекриваючи ділянку, з якої було видалено тефлонова ізоляція. Двома кроками пізніше полковник Ліскомб повернув клапан, який відправляв легкозаймистий етиленгліколь альтернативним трубопроводом - і через паяне з'єднання, яке було ретельно пропущено. Момент, коли перша крапля гліколю впала на голий перегрітий провід, ознаменувала момент, коли туман вічності відкрився для трьох чоловіків на борту «Аполлона AS-906».



О 12:01:04 Ест, техніки, що дивляться на екран телевізора на майданчику 39, побачили, як полум'я спалахнуло навколо кушетки командира Альберса у правій частині кабіни.



О 12:01:14 голос зсередини капсули закричав: "Пожежа в космічному кораблі!"



О 12:01:20 Ті, хто дивився телевізор, бачили, як полковник Ліскомб намагається звільнитися від ременів безпеки. Він повернувся вперед зі свого крісла і глянув праворуч. Голос, імовірно, крикнув: «Труба перерізана… Гліколь тече…» (решта спотворена).



О 12:01:28 Телеметричний пульс лейтенант-командора Альберса різко підскочив. Його можна було побачити охопленим полум'ям. Голос, який, як передбачалося, належав йому, закричав: "Витягніть нас звідси... ми горимо..."



О 12:01:29 стіна вогню знялася, закриваючи сцену з поля зору. Телевізійні монітори згасли. Тиск у салоні та тепло швидко зростали. Інших виразних повідомлень отримано не було, хоча були чути крики болю.



О 12:01:32 тиск у кабіні сягнув двадцяти дев'яти фунтів на квадратний дюйм. Космічний корабель був зруйнований тиском. Техніки, що стояли на рівні вікон корабля,