Нечиста сила. Збірка казок [Василь Королів-Старий] (doc) читать постранично

-  Нечиста сила. Збірка казок  1.01 Мб скачать: (doc) - (doc+fbd)  читать: (полностью) - (постранично) - Василь Королів-Старий

Книга в формате doc! Изображения и текст могут не отображаться!


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

Василь КОРОЛІВ-СТАРИЙ

НЕЧИСТА СИЛА

Казки

_____________________________________________________

Упорядкування та передмова Федора Погребенника
Художник Анатолій Василенко
Київ, “Веселка”, 1990
OCR та редакція Dauphіn, 2007
_____________________________________________________

До цієї книжки увійшли фантастичні казки українського письменника, які повертаються до читача із двадцятих років.
Демонічні сили, створені народною фантазією, діють у казках активно і переважно на користь людям.

Редактор В.Й.Клічак
_____________________________________________________

ЗМІСТ

НЕ ТАКА ВЖЕ Й СТРАШНА НЕЧИСТА СИЛА
НЕЧИСТА СИЛА
ХУХА-МОХОВИНКА
ПОТЕРЧАТА
ВОВКУЛАКА ХРЕБ
ЛІТАВИЦЯ
ЗЛИДНІ
МАВКА ВЕРБИНКА
МАРА
ДІДЬКО
ПЕРЕЛЕСНИК
ДЮДЯ
ПОТОРОЧА ХРИПКА
ЧОРТОВА ПЕРЕЧНИЦЯ
РИБАЛЧИНА РУСАЛОНЬКА
_____________________________________________________

НЕ ТАКА ВЖЕ Й СТРАШНА
НЕЧИСТА СИЛА
Перед тобою, юний читачу, книжка казкових оповідань письменника Василя Короліва-Старого «Нечиста сила», що вперше побачила світ 1923 року як спільне видання Київського видавництва «День» і друкарні «Чорномор» у Каліші (Польща).
Як ім'я автора, так і його книжка — безперечно цікава і повчальна — до сьогодні були незаслужено забуті. І от лише тепер, майже сімдесят років після появи на світ, ця збірка літературно-фольклорних казок повертається знову на українську землю, яку дуже любив В.Королів-Старий, образ якої леліяв у своєму серці, перебуваючи після 1919 року поза її межами, на чужині.
Хто ж такий Василь Костевич Королів, який друкувався під псевдонімом В.Королів-Старий? Що створив він у літературі, зокрема для дітей? Як складалася його доля?
Народився він 4 лютого 1879 року в селі Ладан Прилуцького повіту на Полтавщині, яка дала українській літературі таких видатних майстрів слова, як Іван Котляревський та Панас Мирний. Ви знаєте, мабуть, дорогі друзі, що з Полтавщини вийшов і великий російський письменник Микола Гоголь, який увів у духовне життя не лише Росії, а й багатьох інших народів поетичний образ України, овіяний казками і легендами (згадаймо цикл повістей «Вечори на хуторі біля Диканьки», «Майська ніч, або Утоплена», «Страшна помста» та ін.).
Замолоду, навчаючись у Полтавській духовній семінарії, В.Королів-Старий захоплювався українським фольклором, творчістю Т.Шевченка, М.Гоголя, тягнувся до мистецтва, яке його більше цікавило, ніж теологія.
Але, прагнучи бути корисним своєму народові, він вирішив продовжити освіту не в духовному закладі, а в світському — Харківському ветеринарному інституті.
Закінчивши його 1902 року, працював ветеринарним лікарем. Навіть видав популярний посібник з ветеринарії — «Скотолічебник».
У цей час в Росії й на Україні відбуваються революційні події: масові мітинги, демонстрації, страйки.
У Києві та інших українських містах починають виходити українські газети, журнали, книги. (Як відомо, досі царський уряд своїми указами забороняв українцям користуватися рідною мовою.) В.Королів-Старий енергійно включається у революційну боротьбу, у відроджуване культурне життя. Не злякали його арешт і ув'язнення 1906 року. Звільнившись, він стає активним дописувачем українських газет «Рада», «Хлібороб», «Засів». Згодом журналістика і видавнича справа стають основними в діяльності молодого революціонера.
Не зрадив своєму покликанню Василь Королів і після того, як розпалася царська імперія.
У 1917—1919 роках майбутній письменник самовіддано і плідно працює на редакторській роботі у київському видавництві «Час», а також редагує журнал «Книгар».
Склалося так, що в 1919 році В.Королів-Старий виїхав до Чехословаччини. Там він викладає в Українській сільськогосподарській академії в Подєбрадах. Водночас не пориває з літературною творчістю.
У 20-ті роки виходять у світ основні художні твори В.Короліва-Старого — роман «Чмелик» (Прага, 1920), збірка казок «Нечиста сила», п'єса-казка «Русалка-жаба» (Львів, 1923) та інші.
Читача, очевидно, зацікавить не виданий ще досі на Україні роман «Чмелик». (Цей твір має ще підзаголовок «Навколо світу».) Про що ж він? Розповідається в ньому про долю юнака з Полтавщини, який змушений покинути рідну землю, блукати по світу, зазнаючи поневірянь скитальця. І хоч сяк-так владнав він своє життя в Австралії, туга за батьківщиною не полишає його. Врешті юнак повертається на Україну. Роман засвідчує творче обдарування автора, його велику любов до рідного народу. Характерно те, що у згаданому творі використано казковий мотив про маленького Чмелика, для якого його рідний дім — нехай то буде щілинка в моху — дорожчий від золотих палат на чужині.
Втім, казкова стихія найповніше виявляється у збірці казок «Нечиста сила».
Автор вирішив оживити, переосмислити по-своєму образи фольклорно-казкових представників «неіснуючого, невидимого світу», по-новому трактувати «нечисту силу» (чорти, вовкулаки, відьми, упирі, русалки, потерчата, домовики, водяники, злидні, перелесники тощо), якою чомусь лякали людей, особливо дітей. Як вважав сам письменник,