Мрії збуваються [Елена Петровна Артамонова] (fb2) читать онлайн

- Мрії збуваються 388 Кб, 9с. скачать: (fb2)  читать: (полностью) - (постранично) - Елена Петровна Артамонова

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

Елена Артамонова Мрії збуваються

Зима. Холод. Вечір. У старому підвальному приміщенні горіла одинока свічка.У цьому моторошному місці могли жити тільки пацюки. Але тишу порушували краплі води, що лунали із ржавих труб та сумне дихання похмурого обличчя.

Він вже почав забувати своє справжнє ім'я і не хотів згадувати з того часу як його мама пішла на небо. Дванадцятилітній хлопчик став називати себе Діком. Вже півроку його будинком став підвал, друзями – пацюки, між ними був негласний договір: їжу ділили навпіл і не чіпали один одного.

Кожного дня чумазний хлопчина добував якісь харчі на смітниках та попід різними бакалійними магазинами, світ не без добрих людей. Інколи один чоловік купував Діку смачну булку і віддавав без усіляких запитань. Він не хотів нікому нічого розповідати, щоб потім не опинитись в дитячому будинку.

Лише одне хлопчина знав, що о дев'ятій годині ранку треба стояти біля булочної, і тоді хоч день не треба лазити по смітниках. Деколи той солідний чоловік, в дорогому костюмі і чорній шляпі, купував Діку піццу і чай. Це не була благодійнійність, а був своєрідний ритуал вже протягом трьох місяців. Зі всіх людей невеличкого районного центру лише цей чоловік із сумним поглядом звернув увагу на голодного хлопчика.

На вигляд благодійнику було років сорок, в очі одразу кидався дорогий одяг і запах приємного парфюму. Інколи, сидячи в своєму підвалі на старому дивані, який, напевно, залишився від колишнього двірника, він на хвильку дозволяв собі помріяти про затишний будинок, про повний стіл їжі і про сім'ю, і завжди в цих мріях був присутній той чоловік, наче його батько. Дік не жалівся на долю, не було кому, радів лиш, що вдалося втікти від соціальних служб, коли померла мама.

– Краще жити тут, з вами, ніж в дитячому будинку, – мовив хлопчик до своїх друзів, – так, пацюки? Відповіддю слугувало все те ж крапання води зі старих труб. Добре ще, що вхід до підвалу був не з вхідної сторони п'ятиповерхівки, а ззаду. Бо ж йому доводилося постійно ховатись від мешканців квартир. Добре, що у підвалі, в маленькому кутку, стояв старий-старий унітаз і раковина, та, на диво, було тепло від все тих же старих труб.

Чи боявся він в дванадцять років опинитись тут, жити безхатьком, голодувати? Ні, не боявся. Найстрашніше, що може статися з дитиною – це втрата матері, і тоді вже приходить самотність не тільки фізична, тоді вже так часто колить дитяче серце і болить душа, якщо вона існує.

Батька в нього ніколи не було. Дід і баба давно померли, із родичів нікого не залишилося. Квартира, в якій вони жили, була надана від заводу на період роботи, тому що мати працювала в одному із багатьох цехів. А після її відходу прийшли нові люди і хлопчик мусив втекти.

Він залишився один у цілому світі, нікому не потрібний, окрім соціальних служб, та й ті не дуже його й шукали, таких дітей стало багато. В країні наступали великі зміни: нові часи та нові реформи, люди були заклопотані власним життям і своїми проблемами.

Дік дуже боявся опинитись в дитячому будинку, про який в районі ходили страшні чутки, що дітей не тільки б'ють та принижують, а ще й віддають в прийомні сім'ї за кордон. І ніхто не знає, що далі трапляється з дитдомівцями.

Хлопчик жив як жебрак і не міг навіть думати про майбутнє, просто виживав, як умів ще з дитинства, коли мама зранку до ночі працювала на молочному заводі. Він мусив бути самостійним та відповідальним. Інколи ввечері, під єдину палаючу свічку, Дік згадував про маму, про її ніжні руки і ласкавий погляд.

– Микито, сонечко, – зверталась вона до сина, – мий руки і швидко до столу.

– Вже йду, – відповідав гарний чорноокий хлопчина із розумним поглядом і швиденько дороблював уроки. Вони сідали за стіл і спокійно їли їхню просту нехитру їжу.

– Дякую, матусю, – завжди після вечері казав Микита, – я сам помию посуд.

– Який же ти в мене дорослий, – з любовью промовляля мама й шла до своєї кімнати. Опісля Микита мазав маргарин на хліб і клав до судочка. Такий він готував перекус мамі на роботу. Ось так ще змалку Микита розумів, як важко працювати на заводі і які маленькі гроші за це платять. Тому намагався вчитись, і в нього це добре виходило. Хлопчик хотів закінчити школу, вступити до університету, отримати гарну роботу і витягнути їх бідності. Ввечері Микита йшов до мами, гладив її шовкове волосся і говорив:

– Мамо, ми обов'язково вирвемося, в нас буде своя власна квартира і повний стіл їжі, а ще ти не будеш так важко працювати. Зазвичай, після таких слів мама міцно притискала свого дорослого сина до грудей і намагалася в це вірити. А потім вона стала блідніти, часто втрачати свідомість та вагу. Микита не знав, що з мамою, але розумів, що це щось недобре. Через два місяці її не стало. Рак головного мозку четвертої стадії. Лікарі навіть не почали лікування, було занадто пізно.

Ось так хлопчина опинився на вулиці з маленьким рюкзаком, в якому була якась одежа, зошит, ручка і декілька книг. Пройшло півроку, як Дік не ходив до школи, але частенько біля смітників люди залишали багацько книг. Тому він потихеньку тягав їх до підвалу і ніяк не міг зрозуміти людей, які викидають таку цінність. Кожного вечера, під сяйво свічок Дік поринав в пригодницький світ Марка Твена, Жуля Верна, Джека Лондона. Книги допомогали йому забувати про усі на світі негаразди, і про свій власний біль.

Вранці, коли зазвичай Дік пішов до булочної при надії зустріти свого дорослого друга, подумки хлопчик вже вважав його своїм. Хоч і стояла зима, але світило сонечко, де-не-де лежав сніжок. Йому було холодно, через те, що речі ставали малими, рукави курточки були короткі, а взуття вже жало пальці. «Добре хоч шапка гріє», – посміхався про себе хлопчик.

Пройшла година, потім друга, а чоловіка в пальто і шляпі так і не було. Дік сумно зітхнув, вже заніміли пальці на ногах, але він терпляче чекав. Бо ж доведеться лазити по смітниках, і займатись обридлим заняттям в душі. Це викликало огиду і розпач, бо могли бути дні коли вони з пацюками і зовсім нічого не їли.

Не дочекавшись свого друга, хлопчик вирушив на пошук їжі. Так промайнуло вісім ранків в очікуванні. А на дев'ятий день Дік вирішив піти останнього разу до булочної в надії хоча б просто побачити того чоловіка. Спочатку він злився, що залишився без смачної їжі, а потім дитяче серце стало хвилюватись за чужу людину.

«Може, щось трапилось, – думав малий, – чи, може, він геть забув вже про звичайного вуличного обірванця?» – хлопчик тяжко зітхнув і вже збирався волочити ноги подалі від булочної. Коли ж раптом показався його власний благодійник. Підійшов близько до хлопчика і трохи втомлено запитав:

– Чекав? Зазвичай, хлопчик би одразу втік після першого ж питання, але тільки не зараз, побачивши темні круги очима і якусь страшну втому цього заможного чоловіка, який стільки раз допомагав йому.

– Чекав, – насторожено відповів Дік і застиг в напрузі, очікуючи продовження.

– Ходімо до булочної, – втомлено сказав він, махнувши в бік сірої будівлі, від якої йшли привабливі запахи, – там є декілька столиків, де можна спокійно поїсти. На хвильку Дік задумався, адже підкрався страх, проте голод був сильнишім. Він нічого не відповів, лише кивнув головою, а шлунок аж скрутило від апетитних запахів в повітрі. Вони зайшли в булочну. Напевно, чоловіка тут добре знали, тому ніхто навіть косо не глянув в бік чумазного хлопчини, наче тут так кожного дня: багатій приводить обірванця і садить за стіл.

В булочній був лише один продавець за прилавком та офіціант. Прості люди лише купували булки і виходили. Дік одразу зрозумів, що перед ним непростий чоловік, як він робив замовлення офіціанту, як впевнено себе поводив, та і самі манери показували його сильну особистість. Він замовив багато всього.

– Їж, – сказав він Діку і спокійно пив чай, дивлячись в вікно. Хлопчині не потрібно було двічі повторювати, він напав на їжу, наче місяць не їв.

– Дякую, – сказав хлопчина, втоливши голод і подивився прямо в очі чоловіку, чекаючи продовження розмови, із впевненістю чомусь знаючи, що зараз почує щось важливе для себе.

– Я Олексій Петрович, – мовив він, – ти можеш звати мене просто Олексій, – чоловік протягнув руку для рукостискання. В очах Діка щось защіпало. Невже йому, самотньому обірванцю, простягають руку як дорослій поважній людині? Швидко взявши себе в руки, хлопчик з силою потиснув долоню у відповідь і сказав:

– Я Дік, ви можете звати мене просто Дік. На обличчі чоловіка промайнула ледь помітна посмішка.

– Сьогодні я встав з ліжка тільки заради тебе, – почав Олексій свою розповідь. – Вісім днів тому я поховав єдину рідну людину – свою дружину. Всі ці дні я заливав свій біль алкоголем, не виходячи з квартири. І лише думка про тебе допомогла мені сьогодні встати з ліжка. Не знаю, навіщо тобі це все говорю, але я хочу, щоб ти знав, – закінчив він свою розповідь.

– Пів року тому моя мама пішла на небо, – тихо промовив Дік, – вона була єдиною рідною людиною для мене. За столиком запанувала тиша. Так буває, коли зустрічаються дві самотні душі, незважаючи на вік, стать, соціальний статус і тоді вже непотрібні слова. Дванадцятирічний хлопчик зміг зрозуміти біль дорослого чоловіка, як ніхто інший. Бо ж самотність єднає і притягує близьких один одному людей.

– Завтра о дев'ятій я буду тут, – порушив тишу Олексій Петрович, в повітрі повисли недосказані слова "якщо хочеш приходь". Дік і так це зрозумів, і йому треба було подумати.

– Заверніть декілька булок із собою і налийте свіжого молока в пляшку.

– Добре, Олексію Петровичу, – з повагою відповів офіціант, а вже через декілька хвилин приніс запаковане замовлення.

На прощання Дік потиснув руку Олексію і мовив найщиріше в світі:

– Дякую. Чоловік мовчки вручив хлопчику пакет і кивнув головою на прощання. Весь вечір Дік був сам не свій, думки постійно поверталися до Олексія, він боявся якось подвоху. Безкорисливих людей не існує, це хлопчина вивчив, як Отче наш. "А раптом це пастка, щоб заманити обірванця в сіті і здати на органи", – піддавався сумним думкам Дік, – хоча Олексій йому, дійсно, сподобався. «Добре, – вирішив він для себе, – піду ще завтра і пора закінчувати це дивне знайомство".

Ранок видався сонячним і в той же час морозним, щоб собі не придумав Дік. Але він дуже квапився, боючись, спізнитися. А ще намагався швидко ходити чи бігти аби тільки холод не пронизував дитяче тіло. Як він ще не захворів при такому житті, він й сам не знав, може, все-таки янголи берегли його. Біля булочної вже стояв Олексій і неквапливо курив сигарету, тільки-но Дік підійшов, він мовив:

– Ніколи в житті не курив цю бридоту, а останнього часу не знаю, куди діти руки, – чоловік говорив так буденно, наче вони були справжніми друзями, – тримай це тобі. – Олексій простягнув хлопчині великий пакет.

– Що це? – запитав геть приголомшений Дік.

– Теплі речі для тебе, – почав пояснювати чоловік, – в магазині сказали, що все повинно підійти.

– Бери, – суворо сказав Олексій, побачивши внутрішні коливання в очах хлопчика.

– Навіщо ви все це робите? – наважився запитати Дік, а в самого аж руки від холоду почали труситись.

– Ходімо в середину – поговоримо. Все повторилось по-вчорашньому сценарію: офіціант з повагою прийняв і приніс замовлення, Дік із задоволенням захрустів свіжими булками та запив гарячим чаєм. Весь час Олексій мовчки дивився у вікно і піддавався своїм невеселим думкам, через що на мужньому обличчі залягли зморшки.

– Я не благодійник, – раптом почав він порушивши тишу, – вперше побачивши тебе, мене вразила величезна безнадійність в твоїх очах. Протягом року, коли моя дружина повільно вмирала, я бачив таку безнадійність у моїх очах, дивлячись кожного ранку в дзеркало.

– Ви мене пожаліли, – з якоюсь агресією запитав Дік і вже набрав повний рот повітря, щоб висказати все що він думає про жалість. Але і слова не встиг вимовити через майже веселий сміх Олексія:

– Хлопчина, зі всіх моїх знайомих ти один заїкнувся про жалість, – вимовив чоловік вже досить серйозно, – повір мені, мене зовсім не турбують проблеми інших людей.

– Так чому ж допомагаєте мені? Давали їжу протягом трьох місяців. Покликали в булочну. Речі принесли.

– Сам не знаю, – все так само серйозно мовив чоловік, – ти викликав в мене емоції, яких в мене вже давно не було. Ти в школі навчався? – раптом запитав він.

– Так, до шостого класу, – Дік зітхнув і відвів очі вбік, – а зараз ось… Не знав, як і назвати своє життя, чомусь так соромно стало за себе перед цим чоловіком.

– Хочеш вчитись далі?

– Дуже! Але ж подивіться на мене, яка там школа..

– Ким хочеш працювати в майбутньому? – не звернув уваги на останню фразу хлопчика Олексій.

– Інженером, – тихо, але не роздумуючи відповів Дік, – мріяв ще коли мама була жива.

– Ось бачиш ми з тобою дуже схожі, – здивовано сказав чоловік, – я зостався один в цьому світі, маю тільки хорошу роботу інженера на заводі.

– Так ви інженер? – захопливо перепитав хлопчик, забувши і про свій страх, і про недовіру, і людську користь.

– Так, – посміхнувся Олексій, – хочеш побувати в мене на роботі?

– Хочу, – одразу відповів хлопчик, не встигши і придумати ніяких відмовок.

– Наш завод проводить екскурсії для школярів, – кинув задумливий погляд на Діка чоловік, – хтось з рідних є?

– Немає, – тихо відповів хлопчина.

– Соціальні служби шукають?! – наче запитав, а й наче ствердив Олексій.

– Шукають, – честно відповів Дік.

– Так що ж з тобою робити?

– Не знаю.

– Добре, завтра чекаю тебе тут! – сказав впевнено Олексій, – щось вирішемо. Далі все, як вчора: офіціант запакував декілька свіжих булок і пляшку молока. А Дік, вхопивши речі та їжу, мовив таке просте і таке щире "дякую". Олексій проводив хлопчину поглядом і на декілька хвилин залишився сидіти на місці. Він вже знав, що буде робити, а у першу чергу чоловік вирішив відвідати соціальні служби. Хоч і став вдівцем, але з його статками і високою посадою Олексія Петровича знали й поважали, тому проблем з усиновленням не мало бути взагалі.

Дізнавшись все, що треба, чоловік рушив додому, вперше за довгий час варити суп та смажити котлети. Якщо хлопчик погодиться, то вже завтра Олексій планував забрати його до себе в свою велику трьох кімнатну квартиру в центрі району. Так добре, коли в житті з'являється ціль, заради якої просто необхідно жити, вже час виходити на роботу, адже є заради кого працювати.

Дік летів до свого підвалу як на крилах, в його серці запалала надія. Він міцно тримав пакет з одягом, як найдорожчий скарб у світі.

– Пацюки, – промовив він вголос, – сьогодні у нас знову свято! Дік кинув в темний закуток цілу булку. Чи можлива десь ще в світі ось така дружба дитини з пацюками, навряд чи? Хлопчина стянув з себе малу куртку, драні штани та одягнув новий одяг. Перед цим гарненько вимивши руки з лицем під холодною водою. Які то були відчуття теплого і комфортного одягу.

В душі хлопчика піднялася хвиля величезної вдячності до Олексія. Дік відчував, що скоро його життя зміниться раз і назавжди, а вранці йшов до булочної як звичайний хлопчина, гарно і тепло вдягнений, з посмішкою на вустах. І побачивши, що Олексій на нього чекає, його очі засяяли щирою радістю, адже незважаючи на всі життєві труднощі, Дік зостався дитиною.

– Я радий, що ти прийшов Діку! – щиро мовив Олексій.

– Моє справжнє ім'я Микита, – відповів він, – якщо хочете, називайте мене так.

– Дякую за довіру, хлопче. Я не підведу, – дуже серйозно сказав чоловік, – підеш до мене жити?

– Піду, – не роздумуючи відповів хлопчик і всім серцем відчув, що це правильне рішення.

– В мене ніколи не було сина, – сказав відверто Олексій.

– А в мене батька, – не менш чесно мовив Дік.

– Ми знайшли один одного, – щиро промовив чоловік. Олексій міцно взяв за руку Діка, обіцяючи йому тим самим свій захист, підтримку і в майбутньому батьківську любов.

Через дванадцять років Олексій Петрович із задоволенням представляв свого сина Микиту Олексійовича колективу молочного цеху як починаючого інженера-конструктора. Його вже немолоді очі горіли величезною любов'ю і гордістю за свого маленького Діка. А Микита просто щиро посміхався і знав: мрії збуваються, якщо в житті з'являється чарівник, який їх допоможе здійснити.