Мільйонна могила [Олексій Євтухович Довженко] (fb2) читать онлайн

- Мільйонна могила 898 Кб, 99с. скачать: (fb2)  читать: (полностью) - (постранично) - Олексій Євтухович Довженко

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]


– Відколи існує людство, ним керують ідеї.

Так стверджує Аничка. Йому можна вірити, тому що цей чоловік між людьми побував і прочитав силу – силенну серйозних та мудрих книг.

Суспільство на певному етапі розвитку породжує і виховує людину, яка видає ідею. Ідея ніколи не твориться колективно. Послідовники або ж учні втілюють її в життя, завжди витлумачуючи ідею по – своєму. І полились струмки, ріки а то й моря крові залежно від того наскільки довговічна ідея. Чи не найбільше крові пролилося за ідею християнства. Пізніше цідили кров комунізм, фашизм, націоналізм.

Аничка демонструє сказане нескінченими випадками зі свого життя.

– Ми, – розповідав він, – з Осиповим старшим лейтенантом міліції сидимо в суміжній з його кабінетом кімнаті і граємо шахи. Якщо відчинити інші двері, то побачиш чергового міліціонера в скляній будці в коридорі. Він сидить перед телефоном і оглядає через вікно краєвиди типові для даної місцевості.

Я буровик. Недавно травмувався, тому зараз з поламаною ногою в гіпсі вчащав у цей заклад прямо з лікарні, яка стала моїм притулком на час хвороби. Головний лікар, вона ж терапевт, пожаліла холостяка з гуртожитку, не виписала з лікарні до повного одужання, поки не закриють лікарняний. Скукота в медичному закладі! Читаєш і спиш, спиш та читаєш. Нема з ким словом перемовитись. Заведеш розмову з яким – небудь хворим, він обов’язково зверне на свої болячки. А тут нічого не болить, тільки свербить. Візьмеш дротину і годинами чухмариш ногу під гіпсом.

Все в тебе здорове, навіть зубник нідочого. Медперсонал співчуває мені, тому відпускає на всі чотири сторони, аби вчасно приходив їсти та спати. Понипаєш в пошуках гарної чи смішної розповіді по палатах і пострибаєш на своїх милицях у відділок міліції пограти шахи. Хоч тут і там надивишся на людське горе аж на душі стане погано, та молодість бере своє. Непомітно притамовує вона душевну біль, випучує смішне та веселе, не хоче вона жити ойканням та скрежетом зубовним.

Осипов, з яким я грав шахи – типовий представник свого часу. Зараз не потрібні дзержинці з дуже чистими руками. Держава плекає фахівців. Осипов прекрасно розуміє, що рука руку миє, обидві чисті. Не подумайте, що проти мене грав корумпований монстр. Ні, і ще раз ні. Просто представник загниваючого соціалізму, яких той наплодив мільйони. Дріб’язкові справи Осипов вирішував хвацько, навіть весело, завжди на свою користь. Держава не виділяла йому коштів на промивання горлянок навіть начальства не кажучи вже про його власну горілкою чи шартрезом. Кожного разу від Осипова несло якщо не випивкою, то перегаром., от і будь тут справжнім дзержинцем. Осипов згонив дзержинця зі сторінок книг в життя. Зате важливі справи вирішувались ним справедливо на користь держави. Ми заглибилась в аналіз ситуації, яка склалася на дошці.

– Якщо він піде отак, то рейд конем по тилах, і кінь займе вигідну позицію. Захищатиме і погрожуватиме. Кінь у колгоспі велика робоча сила, на шахівниці також. Не варто кидати коня проти танків, цебто проти важких фігур. Якщо . . .

Нас перебила жінка.

– Пропустіть до начальника! – Волає вона аж двері ходуном ходять, бо трохи прочинені.

– Пропусти. – Командує Осипов і швиденько займає місце за начальницьким столом .

Він так поспішав, що двері до кабінету зачинились не щільно.

– Виразно чулась розмова, коли до Осипова вихором влетіла жінка і зразу ж кинулась в атаку на якогось чоловіка.

– Він, сучий син, мене того не по – людськи, по – звірячому.

– Як це? – Не зрозумів старший лейтенант.

– Ви що не мужчина? Не туди куди треба.

– Заспокойтесь громадянко. Сядьте, розповідайте все з самого початку, починайте з того, де і як ви познайомились. В його словах звучав неприхований сміх. Я подумав:

– Воно й видно, що зірвалась з крайньої плоті. Не даремно коти посеред літа кричать так надривно.

– Боже, в яких тільки покидьках мусить колупатися загалом добрий чоловік.

Жінка і повірила заспокоїлась, твердо переконавшись, що цього збоченця

покарають за мужеложство.

– Нема на них управи! – Почала вона. – Десь взяли техніку, уклали договір з дорбудом, тільки відтанула земля, поправляють грейдером дороги. Грошей у них купи. Зустрів мене якось цей Оруджев тай давай заливати. Я, мовляв, красуня , якої він ще не бачив, і станочок у мене гарнесенький, і сто рублів йому за ніч не жаль. А в мене місячна зарплата вісімдесят карбованців. От і подумайте, при тому зважте, я не заміжня. Жінки ні дерев’яними, ні кам’яними не бувають. Бабу і ту можна розігріти. Всі ми з живої плоті. Тепер бачите до чого дійшло.

– Міліціонер, не перебиваючи, уважно вислухав жінку до кінця, потім подав листок паперу та ручку і сказав:

– Напишіть все про що мені розповіли.

Сам вийшов до мене. Зробив аж три непродуманих ходи. Прийшлось йому здати партію. Жінка закінчила і чекала на нього. Я чув як вони прощались.

– Справі дамо хід та ще й договір перевіримо. – Сказав старший лейтенант. Жінка вийшла з кабінету, а по коридору йшла майже підстрибом на радощах, що знайшла справедливість.

Викликали Оруджева. Він розвалився, хоч в залізному але кріслі прикованому до підлоги, де при випадку можна прив’язати руки й ноги. Крісло стояло проти столу начальника, Оруджев витріщився на господаря, мовляв, що той скаже.

– Поступила заява про те, – байдужо, спроквола заговорив Осипов, – що ви займаєтесь мужеложством.

Оруджев спокійнісінько, тільки трішечки почервонівши, певне, від сорому, вислухав заяву, яка тепер в руках міліціянта перетворилась в документ, безпечно запитав:

– Хто бачив? Хто підтвердить? Я такі справи при свідках не роблю.

– Тут і підтверджувати нічого не потрібно. Посвідчать, що вона заходила до вас, що ви зустрічались. Все інше докаже експертиза.

– Слушай, дорогой, – лагідним змовницьким тоном заговорив Оруджев після невеличкої паузи. – Як зробити так, щоб моя ганьба не дійшла до Кавказу. Для цього нічого не пошкодую.

– Важко таке зробити. Судмедексперта я давно знаю, мій друг.

– Він не згодиться знищити експертизу.

– Е ні, дорогенький, за хороші гроші все можливо.

Подальшу розмову я не чув тому що двері Осипов перевірив і закрив щільніше. Навіть шторки за ними зсунулись. Через деякий час я побачив Оруджева через вікно. Він ішов вулицею, жестикулював всім тілом, протестуючи проти несправедливості. Я стрибаючи до лікарні на обід, почув бубоніння:

– Подарунки носив. Гроші і не малі платив! Чого їй ще потрібно? (Певне, велика купа грошей поїхала в сторону міліціонера, інакше чого б людині так переживати).

Коли я по обіді прийшов до дільниці, Осипов вів бесіду з позивальницею.

– Я дав хід вашій справі. Посадимо цього мужеложця, але й вам прийдеться посидіти років п’ять, а може й менше дадуть. Ви ж в заяві власною рукою написали, що він платив грошима та цінними подарунками. Навіть першу суму назвали – сто карбованців.

Жінка почала хватати ротом повітря як риба викинута на беріг. Тим часом Осипов давив дальше.

– Розкажіть, скільки грошей ще отримали та які подарунки? Яка їх ціна?

– То я зі злості на нього наговорила. Він добрий, весь час мені допомагає. Ви ж знаєте, сука не схоче, кобель не скоче. Дайте заяву, я її своїми руками порву.

– Е, ні. Уже багато людей занято вашою справою. Подумати тільки – мужеложство. Важкий злочин проти особистості.

Такі типи перетворюються з людини у звіра. Подібні люди дуже небезпечні для суспільства. Їх потрібно ізолювати від спільноти, і чим на довше, тим краще. Вони становлять загрозу не тільки жінкам, але й дітям та чоловікам. Ви хочете врятувати Оруджева від тюрми? Навряд чи. Для такої справи потрібні великі гроші.

– У мене немає, оділась, взулась, вислала мамі для дитини.

Торг тривав довго, зійшлися на п’ятистах карбованцях.

Я, на мій сором підслуховував, підсунувши ніжку стільця під половинку дверей щоб не зачинялися. Отоді я зрозумів, що тільки легким заробітком можна ділитися. Отих вісімдесят не поділиш.

За наказом Осипова жінка сіла в коридорі на табурет, і , схилившись на підвіконня, стала чекати. Незабаром появився Оруджев. Він без розмов поклав пакет на стіл перед міліціонером, відійшов до дверей і плюхнувся на табурет неначе після важкої роботи. Звідти спідлоба спостерігав він, як Осипов розгорнув газету, перерахував гроші і на їх місце загорнув заяву громадянки Зиминої.

Зиміна з Оруджевим покинули відділок міліції разом. Я вийшов подихати свіжим повітрям у вигляді цигаркового диму. Зимина з Оруджевим про щось гомоніли. Я уже подумав було, що прийдеться рятувати жінку від побоїв, але натомість почувся її сміх. Погладжуючи жінку нижче спини, Оруджев пішов з нею у напрямку хатини, де він мешкав.

– Життя продовжується. – Почулося ззаду.

Я ж подумав:

– Добре людям, які мають гроші: купив помешкання, купив жінку, купив людину в мундирі, багато придбав, але нічого крім совісті не втратив. Осипов і цього разу програв, не програв, а прогавив, бо весь час вибивав ногами чечітку. Йому було не до шах. Його ноги дали зрозуміти, що людину задовольняє та гра, яка приносить не тільки насолоду, але і нагороду. Тому і тільки тому він програвши не нервував як завжди, а ніби радів.

Допитливість проявляє себе з незбагненної сторони. Хочеться якнайбільше знати. Здавалося б непотрібні речі привертають увагу. Я стою у районній лікарні із добре знайомою медсестрою. Мене сюди направили на консультацію. Через вікно видно, що через двір повезли труп накритий простирадлом.

– Куди то його попхали в таку рань? – Цікавлюсь. – Я і то чекаю лікарів, а його без черги, в не установлений час на паланкіні під балдахіном кудись повезли.

Сестричка хіхікнула і відповіла:

– В морг, вістимо. – вставила вона російське слово, – зараз всіх туди поставляють і старих, і малих.

– Чому?

– У головлікаря синок вчиться на судмедексперта. У нас проходить практику. Потрібно розтяти стільки – то трупів, тому шматує, тому кремсає всіх і вся. Для нього збирають цей матеріал по всьому району. Ще позавчора привезли бабулю більше шести десяти років, хоча розтинати її уже не слід, дозволяють хоронити без розтину. Доречі, з твого селища.

Пильно дивлюся на чарівне личко, та не настільки влип, щоб забути все на світі.

Цікаво, ні разу в житті не бачив процесу розтину. Організуй. – Прошу.

– Навіщо воно тобі? Краще підемо з обіду на пляж. Там налюбуєшся молоденькими звабливими дівчатками. – Для наочності вона провела руками по звабливих округлих бедрах. Та був би я не я, коли б не настояв на своєму. З дитинства виховую у собі наполегливість замість впертості, хоча вона, як от зараз, ні з того ні з сього, вискочила як Пилип з конопель.

Легко вговорити славну дівчину. Краса заохочує. Де і слова беруться! Незабаром моя сестричка зі стільцем в руках супроводжувала мене до моргу. – Сядеш он там в другій кімнаті в дверях за шторкою. Двері там знято. Коли зробиться тобі погано, вискочиш через чорний хід. На місці не бекай. – Напучувала вона мене. Але моя ж впертість протестувала, мовляв, чорта з два бекатиму.

– Врахуй, мені не потрібні неприємності. Якщо попадешся, говори, що організував все сам. Мій стілець трохи розхитаний Він ще служив би, та столяр його відремонтує чи розбере на запчастини. Там є ще стільці, тільки ті зовсім поламані. Скажеш вибрав оцей.

Незабаром я всівся, глянув у щілину між шторками. Установив її так, щоб виднівся широкий стіл з накритим простирадлом трупом на нім. Насвистуючи тиху приємну мелодію з посудиною в руках подібною до дитячої ванночки, першим зайшов молодий чоловік років двадцяти шести. Другий зі стуком поклав інструменти на оббитий оцинкованою бляхою стіл і мовчки вийшов.

Молодик у білому халаті приступив до роботи. Зі специфічним тріском розрізається шкіра. Уже й кишки вивалено у ванночку. Чоловік уважно оглянув щось всередині.

– Як він там витримує? – Думаю. – Вонь така, що крутиться голова, підтошнює. Пов’язка його від воні не спасає. Піт покриває чомусь тільки обличчя, а не так як при роботі все тіло.

Тим часом, поки я боровся із нудотою, білий халат повторно порпається у грудній клітці. Певне там нічого не знаходить, бо приступив до черепа. Щось в мозкові його зацікавило. Зі всіх сторін оглянув сіру речовину. Перестав насвистувати, довго стояв задумливо, постукуючи суглобами пальців руки по столу. Після тривалої паузи, не закривши черепа, хоча живота й груди зашив дугоподібною голкою, вийшов.

Я також поскакав без милиць вхопити свіжого повітря. Коли бачу, протяг ворушить шторки. Я причинив двері і пострибав на місце. Всівся якраз вчасно.

Зайшов старий лікар, за ним практикант.

– Без сумніву, смерть наступила від ушкодження мозку. – Ще у дверях констатував молодий. – Тільки я не второпаю, як це могло статися. Череп не травмовано.

Старий уважно оглянув мозок, заглянув за вухо.

– Це ваш випадок, її убито. Якоюсь шпичкою типу циганської голки. Бачиш, ззовні слідів немає, лише маленька цяточка на шкірі, а людина мертва. Таке робиться справжнім фахівцем з розрахунку на те, що не проводитимуть розтину. Повідом слідчого.

Лікар вийшов. Я швиргонув стілець на купу уламків, сам поспішив на інший вихід.

– Нехай практикант задихається сам. – Думаю. – Таки на пляжі краще.

Виїзний показовий суд засідав у будинку культури рудника. “Зала для глядачів” в дні засідань переповнювалася. Я стрибав з ящиком, який служив мені сидінням. Мене пропускали на самий перед. Поряд під стіною ставили крісло для міліціонера, вид якого наводив лад у залі. Часто ним був Осипов, тоді ми пошепки обговорювали почуте. Судили діда Танаса, як виявилось затятого націоналіста, повік не прощеного злочинця.

Скільки не пам’ятає себе Танас, він працював. Розповідають сусіди, навіть у кількамісячному віці його привчали до такого способу життя. Працьовитий люблячий батько сплів для свого первістка дві колиски. Одну з них підвісив на ланцюгах під кленом, іншу під яблунею. Третя виготовлена справжнім майстром прикрашала світлицю. Від вербового човника протягли шовкову стрічку до ліжка, щоб мати вночі, не встаючи, колисала дитину.

Танас лежав під яблунею всипаною блідо – рожевим квітом. Хоч малюк не бачив казкових краєвидів, довкілля також не поступалося красою яблуні прикрашеної букетами квітів. Але досить малої галузки, щоб дитя на все життя привикло до краси, вдихаючи та оглядаючи її, здавалось би ще не розумними очима. З красою залишиться зараз ще дитина до самої смерти, бо людина вона. Бджолам та мухам не до їдучих Танасових пісячків. Вони злітаються на нектаровий банкет, де поспішають насититись. Мухи, наситившись, чепурились потираючи лапки одна об одну. Бджоли так і носили мед з наростами пилку на лапках. Батьки також не звертали аніякісінької уваги на надривний Танасиків крик, мовляв, викручуйся сам, що і робив малюк. Він викручувався з мокрого, замовкав, тому, певне, залишився мовчазним на все життя з холодним поглядом з – під широчезних чорних брів. Лише зрідка чулося ніжне муркотіння, коли підходила з ніжним щебетом чи піснею мати.

На ноги сп’явся Танасик під кленом, випав з колиски, взявся рученятами за пелюшки і підвівся. Почав ходити навколо колиски. Його увагу привернув шум, то батько з такими як сам засмаглими жилавими худими, блискучими від поту вуйками різав на дрова крайні дерева лісу. Танас тільки з роками зрозумів, що таке своє. Народився він багатим. Чотирнадцять десятин лісу з діда – прадіда належали їхній родині. Взимку ліс зріжуть, весною натикають новий. Буде малюків ровесник служити йому і його нащадкам. Смерічки в частині лісу пробили землю, коли на світ появився Танасик. Тепер мати прибирає малого і захищає від бур’янів маленьке чудо. Яке то щастя може зрозуміти лише господар.

Здоровим дубочком ріс Танасик. А чому б і ні? Є в них що їсти і пити. Корови пристосовані жити в горах з коротшими передніми ногами ціле літо з десятками овець не покидають гору. Дві десятини землі понад струмком – справжнє багатство в цім краї. Батько вміє круглий рік зберігати бульбу, доглядати сад, та й трудно сказати, що він не вміє робити по господарству . Мати напече таких солодощів, що ними все село пахне. Правда, незручності є також. Батьки мають за що купити через два – три роки чергових брата або сестричку. Тоді Танасик при дідові чи бабі, допомагає доглядати маленьких. Коли починають маленькі ходити, найбільша морока. Слідкуй, Танасику, аби не втопилися. Потічок, який бере початок на горі, несеться недалечко від хати. Там і глибини ніякої, горобцю по коліна, але, як стверджує мати, такій крихітці ложки води вдосталь аби втопитися.

Вільготно Танасикові , коли баба дітей доглядає. Тоді він носить воду з потічка, хмиз із лісу, допомагає батькові.

Дарма що малий, уміє сокиру та молоток в руках тримати. Де щось важке, тато допоможе. Тільки до старших звертатися не хочеться, все самому зробити б, все. Після роботи їсть Танасик

– Не питай коли будемо обідати. Візьми кусень хліба та полізь на черешню, поїж ягідок. аж за вухами лящить. Мати ще й заохочує між сніданком та обідом:

Пізніше посилає в полуницю чи малину. А яблука з хлібом – одна смакота. Цього ніхто не може заперечити

Дякуючи Танасикові, грибами багата хата цілий рік: солені, мочені, мариновані, сушені, навіть перетерті на муку вони присмачують їжу. Танасик заготовляє трави та липовий цвіт для чаю. Так і знай, восени пошле мати за плодами шипшини, ожини та глоду. Пахне травами сама хата, не те що тільки чай. Іноді хтось з дітей не хоче пити чай, тоді мати повчає:

– Хворобі легше запобігти ніж її вилікувати.

Ще про смерть приповість, як вона прийшла одного разу до глупака тай каже:

– Ну, пішли. Я ж тебе попереджувала.

– Ні, – тільки й спромігся заперечити дурень.

– Як то ні? Недоїдав, недосипав, простуджувався до ломоти в кістках. Серце поколювало? Нирки які? Печінка поболювала? Тепер пішли, давай, давай, не опирайся.

Мати рахує , що вся сила в їжі, тому ви, дітки, мусите потіти біля їжі. Правда, приємно відчувати, як надимається живіт від всякої вкуснятини.

Аничка все своєї,мудрує над думками:

– Як на мою думку, то сліпа віра, фанатизм – опіум для віруючого. Він може переслідувати іншого по тій простій причині, що той думає не так як він.

Таких маємо багато. Тоді іде стінка на стінку, конфесія на конфесію, ідея на ідею, переконання на переконання, іноді не тільки морально, але й фізично – доводить Аничка.

Він вернувся до долі Танаса.

У минулу війну, як і завжди, робилася ставка на молодь. Не обминув ‘ опіум ‘ також Танаса. Йому довели, що Батьківщина не вся країна, не Сибір, не Урал, Московія і навіть не Київщина, а гора з чотирнадцятьма десятинами лісу та чотирма десятинами орної землі понад потічком. Так би мовити, на батьківщині наголосили, про Батьківщину забули.

Танас добре пам’ятає, як дістались ще дві десятини його батькові. Дві належали їхній сім’ї з діда прадіда, другу половину купили у старого Гоцула. Повезло чоловікові. Старший син Гоцула там на чужині в Канаді заслав сам себе на каторгу так років на десять. Весь час робив та спав. Відпочивав лише для того, щоб завтра змогти працювати. Для того і їжу ковтав, хоча вона іноді ставала поперек горла. Зате за десяток років обзавівся фермою. Давно кликав батьків зі своїм братом до себе. Писав, що життя має краще в сто разів ніж дома. Якби казав в десять, то повірили б та поїхали, а то як повіриш явній неправді. Крім того потрібно покинути віками нажите добро. Пізніше написав синок, що купив фермочку для брата. Так десятин тридцять орної землі, та ще стільки ж неудобу. Але тут такі неудоби, що кращі за ваші огороди. Тільки приклади руки, земля зашумить лісом чи садом, а то і бульбу чи пшеницю родитиме.

Навіть спалося старому Гуцолові мулько. Тільки но закриє очі, бачить свою землю, на якій провів все життя від пелюшок до сивини. Кожне літо обробляє. Якби зібрати пролитий піт, то не потрібний був би потічок, полив би раз – другий свою землю. Притому, коли піт капав на грунт, радів. Навіть взимку ходив дивитися, чи добре землю вкрив сніг, чи славно її відпочивається під білим покривалом. Гляне на зимову красу гір, бачену сотні разів, тай подумає:

– Ще ніколи не було так гарно як сьогодні.

І так десятки років, насилає краса ману на людину. Що там говорити, йшов на огород не тільки робити, але й милуватися навколишнім світом.

– Завезти свої кості в ту Канаду, щоб діти мали першу рідну могилку? – Думав старий. – А стару не піднімеш. Біля неї місце приготував. Провели життя разом, разом і лежатимемо. Такий славний пригірок! Звідти видніється село в долині з не померлими родичами і друзями, гори. Де це в світі можна хоч побачити таку красу? Ні, залишусь, вирішив. – землю продам, бо не здужаю її обробити. Пасічникуватиму, поки Біг дасть.

Танасів батько два роки не справляв ні собі, ні сім’ї обновок, так хотілося тоту землю мати. Якось взимку він зі старим Гоцулом оглядали десятини.

– Таки в добрі руки потрапила земля. – Думав старий. – Нітрохи не гірше ухожена як у мене, а може трішечки краще, неначе у мене в молодості. Заради цього можна з частиною виплати зачекати. Тягнувся, тягнувся, а всієї суми не зібрав. Добре, що я відсотків не взяв за чекання, як радив Мойша. Великий гріх на мозолях наживатися.

Йшли поряд, рівнесенько, як колись проходила межа. По старій привичці кожен ішов своєю землею, неначе боялись витоптати чуже.

Їх обнімала велична зимова краса, аж дух забивало. Сіяло сонечко на безхмарному небі. Лише одна хмаринка зачепилась за вершину гори від чого та здавалась вищою, зробилась стрункішою.

– Бував у Львові у музеї, – після довгого мовчання обізвався старий, – гарні в залах виставлені картини, але таку красу як оце зараз не намалювати.

– Так , так. – Згодився і по – новому глянув на Гоцула Танасів батько. Поряд, опираючись на мистецьки оброблений грушевий ціпок, крокував газда, господар всієї цієї дивної краси, який не поміняє свого краю ні на які блага в світі.. З ним казковим краєм, живе в радощах та печалі. Він помре, а красу залишить нащадкам.

Пам’ятає Танас як хоронили старого Гоцула. Ховали сусіди, бо розпорошився рід його по всьому білому світу. Де та Канада, де Бразилія? А дочка подалася до двоюрідних аж до Австралії. Були якісь родичі в селі, але перестали родичатися, тому що гроші за землю дістались не їм, господарство заповів дід сину, який поїхав у Сибір кращу долю шукати.

– Повернеться, – говорив старий, – то не на пусте місце.

Танасів батько мав клопіт цілий рік, охороняючи садибу від родичів та чужих. Нарешті на роковини по батькові з’їхались всі Гоцулові діти, з Сибіру прибув син Гаврило зі всією сім’єю назавжди. Танас бачив, як батько прямо за столом віддав борг. Гроші поклав він перед найстаршим. Всі відмовились на користь Гаврила. Той взяв гроші, відрахував кілька купюр.

– То ваші, сусіде, за те що ви не дали рознести татове обійстя.

Канадці перезирнулись, старший з сумом сказав:

– Та я там у себе за пару місяців зміг би заробити таку садибу.

Сестра додала:

– А то й швидше.

І знову після похмурої днини весело усміхались синьо – зелені гори. Танасові залишилось наносити води, і можна побігти на вулицю до хлопців. Прийшов вуйко Гаврило. Танас зупинився, щоб почути їх розмову з батьком.

– Вуйко Гаврило дуже мудра людина. – Думає хлопець. – Не даремно він лисий.

Хлопець скубнув себе за густу жорстку чуприну, але жодна волосина не залишилась у руці.

– І коли я полисію?

– Слава Ісу. – Вітається Гаврило. Починається неспішна розмова з роздумами, щоб не образити співрозмовника. Говорять про се – те., та Танас знає, що вуйко Гаврило так собі не заходить. Вуйко, можна сказати, не віруючий, але у свята не робить, бо що люди скажуть та й відпочивати треба, якщо хочеш жити й робити. Тому перемови, зустрічі, гості, всякі інші розмови відкладаються на святкові дні. Гаврило з малих літ усвоїв, говорити – не ціпом махати, так що недільний труд – моління, гостювання та балачки.

– Ти не ображайся, – здалеку починає вуйко Гаврило, – що я тобі скажу. Оце коли поїхали мої діти брати та сестра, вони залишили мені гроші. Хочу купити землю. Чи не відпродаєш батьків кусок. Я готов заплатити вдвічі більше.

Батька неначе підкинуло почуте. Він пройшовся перед вуйком Гаврилом, тамуючи лють.

– Знаєш, що я тобі скажу, – глянувши на сусіда з ненавистю, просипів він, – жебракувати піду, в гріб ляжу, а землю не продам.

– Охолонь, – обнімає Гаврило батька, – це я так, на всяк випадок запитав. Сам на твоєму місці ні за які гроші не продав би. Куплю кусок гори за хатою, доведу до ума, посажу сад.

– Допоможу. – Уже спокійніше буркнув батько. На довго запала мовчанка. Танас встиг двічі принести води, а чоловіки все мовчали. Один обурився пропозицією сусіда, інший катувався тим, що наніс уразу хорошій людині.

– Що то за вороння злітається у твій двір? – Нарешті порушив мовчанку батько.

– А, то зрідка заходять адвентисти, єговісти, штунди, свій піп також не минає. Всі туркочуть голубами, що тільки їхня віра правильна, інші – єресь. Всі цитують Біблію, спираються на Бога, повір їм, віддай душу, а гроші сам добровільно принесеш. На тому стояла і стоятиме всяка віра. Найпростіше зробили націонал – соціалісти чи, скажімо, більшовики. Вони зорганізували справу так, що тільки малесенька частка їх вірить у свої утопічні ідеї, зате оплачують боротьбу за їх ідеї всі поголовно. Вони насильно відбирають гроші, вірніше труд, частенько і життя на свої ідеї. Дивись, до нашої молоді внадився Осип’юк. В нього своя ідея – вільна та незалежна Україна. Ідея сама по собі прекрасна. Одного не договорено, вільним та незалежним може бути лише багата людина.


Той хто кладе голови, проливає свою і чужу кров, хто оре поле чи варить сталь навіть при оголошені державної незалежності залишиться всього – навсього робочою скотиною. Ідея самостійності, незалежності перетворюється у фікцію, утопію. Скоро не бути нашій Ненці Україні вільною. Пригорнула її до себе Росія. Думаєш Німеччина проти взяти в обійми Україну? Чи люба сусідня і не сусідня держава, якщо буде в змозі. І в майбутньому кудись наша Ненька хилитиметься чи на схід, чи на захід, може й на північ. З – за кордону тягнутимуть, у нас же знайдуться такі люди, які підпихатимуть. Я ж волію, щоб стояла рівнесенько, щоб випрямлювалась після кожного поштовху як неваляшка, щоб до неї горнулись інші країни. Хоча таке бажання на сьогодні також утопія, як боже царство, як комунізм. Для того щоб наша Ненька встала з колін, потрібно її зміцнити, збагатити. Житиме народ в Україні краще інших, бути нашій Ненці і вільною, і самостійною, тому що країна сильна тільки багатим народом, а не окремими людьми.

Батько згідно кивав головою, чи тому що знань не вистачало, чи згоджувався беззаперечно.

Танас слухав та на вус мотав. Згодом частенько бігав юнак до вуйка Гаврила і запитував:

– Як ви думаєте, чи вірно говорить Осип’юк?

В розмові викладалась думка німецького керманича, сталінська позиція щодо сучасних подій.

– Той говорить те, інший інше.

Швидко і в прах розбивав вуйко Гаврило Осип’юка.

– Я тебе уже запитував, чи знаєш ти хоч одного хлібороба з Росії, Німеччини чи хоча б зі Східної України?

Танас заперечно хитав головою.

– А про Сталіна, Гітлера, Бандеру чув? Певне, поверхнево їх теорії знаєш.

– Так. – Згоджується хлопець.

– Там в Союзі такий самий, тільки парторг Осипенко туманить молоді голови лише протилежним. Мовляв, там на Західній Україні живе ворог комунізму, а тому і твій ворог. Цей закликає брати кріса і бити москалів, той хоче, щоб тамтешні хлопці пересідали з трактора на танк та громили невіруючих в комунізм. Гітлер взагалі вважає всі народи крім німецького недолюдками, тому хоче стерти їх з лиця землі. Подумай, кого ти хочеш вбивати? Якого селянина, бо до вождів ти не доберешся навіть якщо захочеш. Тебе примусять убивати таких як сам. Мій батько провоював всю війну, а призвідника першої світової бойні чи жодного генерала не бачив. Ти був би достойним охороняти самого пана Бандеру, хоч цей вождь нічого людям крім обіцянок не дав, лише поманив хорошим життям, якщо Україна стане вільною і незалежною .

– Нікого я убивати не збираюсь! Чого ви з цим убивством.?!

Танас, похнюпившись, зникав у горах, де блискучий лист бука ніжив погляд, заспокоював.

Іншим разом Танас запитав:

– Правда, що москалі заберуть все: землю, ліс, хату, якщо вона велика як наша, худобу? Все, все!

Довго чухмарив Гаврило голову, ніби хотів викопати відповідь. Від високого лоба добрався аж до потилиці. Думав чоловік та шкрібся в голові неначе її обсіла нужа.

Так просто не пояснити, потрібна слухачеві певна сума знань. На відсутності знань грають всі агітатори Горлопанять пооверхово ив о лсгоаному лозунгами, тому і переконують. Розумієш, – почав він непевним голосом, – перші християни намагались жити сумісно. Вони хотіли переконати пана і раба так, щоб вони добровільно, добровільно, – наголосив Гаврило, – усуспільнили все своє добро, аби ним по мірі необхідності користувались всі члени секти без виключення . Не виховали, не переконали, тому навіть церковного комунізму немає до цих пір, лише пан з рабом залишились. А там в Союзі силою хочуть загнати в комунізм. І не тільки в Союзі, вирішили побудувати комунізм, ні більше ні менше у всьому світі. Де ця ідеологія пошириться, там і заганяють. Усуспільнять ваше добро достеменно заберуть, як не тепер, то в четвер. Хоча обіцяють видати бідним землю, та знай, обіцянка – цяцянка, а дурневі – радість. Запам’ятай і дітям передай, у кого в руках земля, той і пан. Ой не скоро наш народ запаніє.

Танас знову поплентався в гори. Гаврило дивився на його зіщулену постать і подумав:

Все таки переміг Осип’юк, життєві обставини на його боці. Хлопець з характером.

Убивцю зроблять такого, яких мало світ бачив.

Цього разу шум свого лісу тільки ятрив Танасові душу . Він пересік гору, пішов дальше. Додому вернувся перед ранком. Ліг на сіні, але заснути не зміг.

– Пора працювати, – покликав батько, – вставай.

Танас тільки вовком глипнув на батька, мовчки подався до лісу. Батько бігом до мами, вдвох до Гаврила. Було не до тонкощів, тому жінка ще на середині сусідового подвір’я простогнала:

– Щось сталося із старшеньким, неначе белени об’ївся.

Знову довго чухав Гаврило потилицю.

– Може й я трохи винен. Бачите, дочекались москалів. От я і сказав, що у вас мають все забрати до колгоспу.

Батько тільки скрушно похитав головою.

Мати є мати. Поклала їжі в кошик, відв’язала пса і наказала йому:

– Шук, шук.

Собака побіг вперед, час від часу очікуючи господарів.

Знайшли Танаса сидячим на пеньку над потічком. Той збігав весело у долину, як і багато років тому. Не було йому діла до хлопця, почорнілого, як ото опалене блискавкою дупласте дерево. Потічок боявся лише землетрусів та зсувів. Але дерева міцно тримали землю та каміння з джерелом з якого він починався.

– Нехай тільки заберуть! Я їм покажу і землю, і ліс, і хату. – Заскреготавши зубами, видихнув хлопець.

– Поїж, Танасику, може все ще обійдеться.

Не обійшлось. Забрали хату під сільраду. Пообіцяли тимчасово, поки побудують приміщення в центрі села. Та Танас, зважаючи на думку вуйка Гаврила, розумів це по – своєму, мовляв, навіщо сім’ї дві оселі. Літня кухня чим не житло: піч є, котел умуровано, помістяться, хоча й буде жарко. Та ще й присланий голова сільради сказав, що всім багачам за Радянської влади має бути жарко.

Зник з села Осип’юк з ним з десяток хлопців, тому що покотилась чутка, що забиратимуть до Червоної Армії.

Трусонуло землю, тільки не всю, лише міста і села. Довгі роки смертельна віхола кружляла над світом. Вона знищувала на своєму шляху все створене людьми. Просякла кров’ю земля прийняла мільйони загиблих. В найжаркіші дні холодила війна людям душі, особливо тим, які ходили в обнімку зі смертю. Спочатку втікали від новітньої бойні на схід, згодом в ліси, а при чи закарпатця в усі віки виручали гори. Йшлося не про бійку на верхніх поверхах влади, а про винищення цілих народів. Ось чому клали нації до ніг Молоху все найдорожче

Тільки високопоставлені політики дбали про ідеї, які, власне, і спричинили війну. Політиків не пекли рани, не підсмажувало в танках чи літаках, помирали вони природною смертю, якщо не убивали ідейні недруги. Чому б не дбати їм про ідеї?

Пан Бандера звивався вужем між вогнем та полум’ям. Кинувся по допомогу до німців. Все таки не більшовики. Комуністи заборонили експлуатацію людини людиною. Визискувати має право лише держава. Велика держава, могутня держава. З її обіймів так просто не вирветься жоден народ. Потрібна сила.

Німці мають на оці своє. Не для того вони розпочали світову війну, щоб створити якусь самостійну і навіть від Німеччини незалежну Україну. Якщо ти такий затятий антикомуніст, то воюй проти більшовиків, допомагай нам. Ми тебе озброїмо, тільки про самостійність навіть не мрій. Зброю отримав, почав воювати з обома сторонами за самостійну Україну.

Сталіна голова боліла не через якихось там Бандеру з Мельником. То так, на один зуб. Покладемо кілка сот тисяч людей з обох сторін, буде по – нашому. Дайте но покінчити з більш потужною ідеєю націонал – соціалізмом.

Ідея то – слова., часто пустоцвіт. Але коли люди розуміють, небезпека знищення загрожує і батьківщині, і Батьківщині, багатьом сучасникам, а не майбутнім поколінням, вони самі себе захищають. За таких умов може привитися всяка ідея. Якщо її не підтримують, то терплять.

До майбутніх бійців УПА прибув інструктор. Вранці він вишикував на галявині хлопців і почав промову, походжаючи перед шеренгою.

Говорив про ідею самостійності. Почав здалеку, мовляв, ще за часів Хмельницького не всі навіть полковники хотіли під руку Москви. Закінчив словами:

– Настав наш час відстоювати Україну, але захищати потрібно уміти. Хто з вас найспритніший?

– Танас. – Загуло.

Інструктор взяв кусок гумового кийка замість ножа, викликав Танаса зі строю.

– Ось так потрібно знищувати ворога! Він блискавично наніс удар знизу уявним ‘ ножем,” та він ледь доторкнувся до Танасової одежі. Рука інструктора наштовхнулась на перешкоду подібну до ковальських лещат. Вона після недовгого опору поповзла вверх, навіть ноги почали відриватися від землі. Інструктор відчув пекучу біль в руці, ніби шкіра з м’язами відокремлювалась від кісток.

– Якщо не попроситися, то цей парубійко зламає мені руку легеньким порухом.

Прийдеться проситись. Він глянув у глибоко посаджені серйозні очі, якомога твердіше мовив:

– Пусти.

– Нашого Танаса з дитинства ніхто не міг вдарити. – Говорив з гордістю сусіду по шерензі маленький коренастий юнак. – Тільки він міг збивати бджіл на льоту.

– З таким вояком треба говорити лише кулею. – Заявив інструктор.

– Нічого не вийде, – Непевно заперечив той самий юнак. – У них дома і рушниця, і гвинтівка, і наган. Танас дуже влучно стріляє, попадає навіть в падінні.

Інструктор дослухався до слів широкоплечого юнака.

– Покажіть як ви попадаєте в падінні. – Попрохав інструктор.

Танас підійшов до крислатого бука, кинув на гілку носовичка, відміряв від нього двадцять кроків. Десь з під поли витяг свого нагана, зник в кущах. Раптово вискочив з кущів, побіг по галявині, на мітці впав. Підчас падіння сухо тріснув постріл. Інструктор побіг до носовичка. В самому вуголочку зяяла дірка. Потім він в задумі, акуратно, як мішень повісив хустинку на гіллі і м’яко наказав:

– Стрельніть ще раз пане… Танасе. – Якби не підказка, то, певне, не згадав би ім’я юнака. Друга дірка появилась ближче до центру.

– Якщо ви всі такі, то мені тут робити нічого. Я так не можу, хоча дещо вмію. – Признався інструктор.

– А ми такі. Уміємо сокирою махати, пилку тягати та всі вправно метаємо не топірець, а ложки. – Була відповідь. – Навіть в темноті несемо до рота не до вуха.

– То вони мали ліс, землю, всяке добро, зброю також. Дехто з нас її навіть не бачив. – – Розійдись. Пометайте ложками. Після сніданку збери хлопців на цьому самому місці. – Наказав інструктор одному з майбутніх вояків. – Ви ж, брате Танасе, ходіть зі мною. Після бесіди інструктор взявся за ручку. Танас бачив, як інструктор написав коротесеньку записку: – ‘ посилаю до вас Теля ‘.

– Не підписав, навіть крапки після написаного не поставив.

– Поставте крапку. – зауважив Танас. – Наш пан учитель за таку помилку задав би вам жару.

– Ого, ти, брате, ще й кмітливий. Будуть з тебе люди. Про крапку розповіси Грабу.

Граб – Штеф’ юк зустрів Танаса зацікавленим поглядом. сірих очей. Очі неначе говорили:

– Молодий наразі, зелений. Та після кількох місяців нашої боротьби почорніє. Розмова велась під посвист смерічок, які журно похитували вершинами. У верховітті заплутався вітер, борсався там від чого смерічки посвистували. Все про Танаса цікавило пана Граба, все він хотів знати. Нарешті він перейшов до основного найважливішого, звичайно не без вступу.

– Війна буде жорстокою з мільйонними жертвами і затяжною. Можна сказати громадянською і визвольною. Гітлера не просто побідити, але він сам собі ногу підставляє. Якби фюрер був розумною людиною, то покликав би на допомогу татар, кавказькі народи. Разом ми впорались би з більшовицькою заразою. Ми з задоволенням пішли б , якби він допоміг звільнитися Україні, Криму, Кавказу. Але ж він сам хоче все загарбати крім Росії ще й все інше для Німеччини. У німців його цінують, можна сказати люблять, бо дбає він по – своєму виключно за німців. Ще важче боротися з більшовиками. Ці розколюють народ на частини, натравлюючи їх одна на одну. Будемо відвертими, дехто їх підтримує, інші пристосовуються. Більшість громадян України не розуміє нашої ідеї вона їй чужа, тому що їй власний шлунок важливіший за нашу боротьбу. Коли зрозумієш, що наша боротьба принаймі на деякий час майже безнадійна, то получиться з тебе і борець, і вояк. Та знай, ми закладаємо підвалини майбутнього. Покладаємо надію, що колись наш народ стане вільним, а за волю і життя можна покласти. Придатний ти хлопець для нашої справи, основне розумний. Навіть не знаю, куди тебе направити. Зміг би вождів охороняти, у зв’язківці годишся, в службі безпеки такі як ти потрібні. Добре. Попрацюй поки що зі мною, там побачимо. Наразі відшукуємо, підбираємо місця для схронів, тому що прийдеться вести боротьбу з лісу.

Від природи мовчазний Танас виговорився, розповідаючи про себе та свої погляди. Слухав мовчки. Тепер знову заговорив:

– Недалечко від нашого села на нашій горі Мойша влаштував схованку. Мойша – розумна голова, так замаскував, що ніхто ніколи не здогадається.

Танас навіть не здогадувався, що між кольорами є відтінки. Його навчили, що чорне це – чорне, а червоне то – червоне зовсім інший колір. Звідки йому знати, що світ занадто складний, що він щойно доторкнувся до військової таємниці, яка може коштувати багатьох людських життів. Він пропустив повз вуха слова учителя про хижаків, які виганяють мешканців з власного житла а самі поселяються на їхнє місце. (На сьогодні коли ми молимось на грошову одиницю це – навіть модно). Бувалий чоловік зі схрону вам скаже:

– Якщо хоч один чоловік знатиме про схрон і де він знаходиться, то шукай нове місце, бери лопату в зуби і копай схрон заново.

Мудрий Аничка доказуватиме, що у всьому винна ідея, бо кого вона обвиває, той за неї гине, убиваючи масу безневинних людей. Мовляв, не велика біда, коли поряд зі мною поляжуть ще й інші за нашу ідею, винні вони чи ні то інша справа. Нате і війна розпочата ідеями.

Мішу не називали б Мойшею, коли б він не жив у селі. Тут його всі від старого до малого знали. Власне, тільки батька, якого він не знав, називали жидком. В школі, коли Мойша пішов перший раз у перший клас на першому уроці пані учителька пояснила, у слові жид немає нічого принизливого. Воно розшифровується так, житель йорданської долини. Чи є така насправді Міша не знав. Діти перестали дражнитися, лише зрідка кликали ‘ жителем ‘. А от Мішею його ніхто ніколи не називав. Навіть мати кликала чомусь Мойшею, певне, з ненависті до чоловіка, який дитину встругнув, кинув покриткою. Навіть тоді коли виріс, порозумнішав, уже й люди почали ходити до нього за порадою, весело по дружньому, Мойша, тай годі. Він навіть пишався чи то іменем, чи то прізвиськом, тому що бачив у цім слові розум та мудрість цілого народу.

Мойша мав невеличку лавку і хист до торгівлі. Буває не додає якусь копієчку, покупець бачить і сміється. Знав Мойша, навіть при невеличкій заварушці в країні першими б’ють євреїв. А тут світова війна.

– Чому їх, саме їх винищують? – питав сам себе Мойша.

– Може тому що одні вважають єврея паразитом на тілі того народу, серед якого він живе.

Мойша не знає таких, його знайомі євреї з мозолястими руками, він бачив власними очима. В Мойші також вони є. Хіба що євреї розумніше працюють, аби мати зі своєї роботи більшу користь. Інші доводять ніби євреї розкладають суспільство таким робом. На них дивляться люди і кажуть:

– Я ніяк не дурніший жидка. Треба крутитись так, щоб робити менше, а мати більше. Також нісенітниця. Подібними мислями прикривається власналінькуватість. У багатьох євреїв мозолі на мозкові. Хто винен, що багато з них працюють головою не руками. Так, так, вони працюють спершу головою, потім руками, бо не кожному дано навіть серед євреїв писати романи чи вірші, створювати нові теорії в різних галузях науки чи стати представником культури будь – якого народу. Такі мають зі своєї праці. Ага, – метикує Мойша дальше, – за золото давлять єврея. Хоча вони прикидаються вождями, насправді бандити, тільки в них можливості більші. Звичайні бандити відбирають тільки для себе, високопоставлені – на ідею, тому що кожна ідея правильна вона чи ні вимагає для свого втілення багато грошей. Он Ленін робив революцію на німецькі гроші, через що названо його німецьким шпигуном. Грошей йому не хватило, забрав у багатих. Сталін не мав грошей, то замість них поклав сотні тисяч життів. Гітлер відібрав гроші для своїх нужд також у євреїв.

Мойша навіть не знає чи він єврей, чи просто байстрюк. Мати з цього села. Українка – ніс гарною барабулькою. Та час настає непевний. Багатьом в селі давить на груди жаба. Тикнуть на грошовититого єврея чи своїм, чи німцям. Ні ті, ні інші не помилують, бо на звіра полюють окремі, на золотом всі; найкраще втекти, та куди ти втечеш, коли грошей мало, коли діточок четверко і найстаршому шістнадцять, тай як кидати хоч на час такий край, земний рай? Чиє це серце витримає і не лопне! На те й голова, щоб щось придумати. Викопаю потаємний хід з хати і схованку в лісі. Коли припече, буде де і як сховатись. Поки двері зламають, непомітно вислизнемо з хати. В лісі не знайдуть.

Мойша приступив до роботи. Невдовзі по селу рознеслась чутка, Мойша дрова не куплятиме, сам взявся заготовляти. Та ще й ділянку взяв у глухому дуже незручному місці., куди ніяк не під’їхати. Жадоба заїла, все таки отримав безкоштовно. Кажуть у сиву давнину там чорт лазив , поки ногу не зламав. Накульгує аж дотепер. Мойші говорили:

– Там споконвіку ніхто не ріже ліс. На цім лобові він сам падає і згниває. От опеньки там можна збирати, бо їх на лобові хоч косою коси. Якби ближче до села, то носили б опеньки чи дрова на горбу. Ти будеш першим лісорубом з незапам’ятних часів і сміялись. На що Мойша спокійно відповідав:

– На що людині голова дана? Поріжу, складу на самому краю лоба, дістану довгі троси та блоки, стрелюю поганялки вниз до дороги. Ви ще в мене троси позичатимете за які братиму частину вашої вигоди. Не здумайте просити даром.

Частенько бачили Мойшу з сином, коли вони йшли до лісу, але ніхто ніколи не стрічав цієї пари, коли вони волокли, аж очі на лоба лізли, могильні плити до джерела майже на вершину гори. Хитрий Мойша заказав каменяру аж три, мовляв для родичів. Попрохав не робити напис. Напишуть по вкусу. При цьому так хвалив каменяреву роботу, що лунало на всі Карпати, хоча груба робота не варта була і виїденого яйця.

Про схованку ніхто не довідався б, якби ліс не був власним. Танасів батько порався біля корови. Він однією рукою шкребком очищав її від нечистот та старої вицвілої шерсті, другою ніжно погладжував чистий круп. Тварина вдячно полизувала йому руку, якщо могла до неї дотягнутися. Здебільшого, потріпуючи шкірою, вона дивилась на господаря великими вологими очима в яких, якщо гарно придивитись, віддзеркалювався весь світ. Господар помітив в коров’ячих очах сполохи. Він глянув на гору. Там і вправду шугонуло вгору полум’я, присіло так само раптово як і піднялося

– Танасе, – гукнув сина схвильовано, – приблизно там де Мойша заготовляє дрова щось горить. Піди подивись. Ходи тихо. Може там щось недобре. Давно дощу з громом не було, блискавка не запалила. То тільки людська рука робить.

Через деякий час запитав: – Ну, як , Танасе, що там таке?

– Та то Мойшів син хлюпає у ватру керосин і любується полум’ям, яке шугає вище дерев. – Чомусь чи не вперше в житті збрехав батькові Танас. – Та вони ватру розклали в такому місці, що пожару не повинно статися.

Батько заспокоївся і викинув той випадок з голови, зате Танас ще довго розмірковував над побаченим.

На той час Танас уже умів ходити по лісу. Тиха звірина ходьба подобалася хлопцю. По – перше, не порушиш відвічний спокій лісу, по – друге, відчуєш себе часткою довкілля, по – третє, полюбуєшся косулею, не сполохаєш зайця, хоч він і вухатий.

Мойша також мав великі вуха, та вони були не пристосовані до життя в лісі. Йому подібні швидше почують і побачать що робиться на сусідній планеті ніж за найближчим кущем, де стояв хлопець.

Мойша саме прочищав дупло. Робота полонила увагу. Міріади великих і малих іскорок стовпом піднімались вище вершини обгорілого дерева. Дупло гуло. Протяг роздмухував вогонь всередині дерева, та ще й Мойша, весь в сажі похожий в темноті на нечистого, прошуровував отвір та постукував по дуплу. Коли горіння вщухало, Мойша брав ківшиком керосин і виливав у дупло. Спочатку там шипіло, потім вибух викидав полум’я вище дерев.

– Воювати не збирається, не хоче, рятується як може, бо жити хоче. – Подумав Танас. – Нехай інші за нього помирають.

А Мойша продовжував роботу. Послухав чи сильний протяг. Для впевненості ще й руку потримав над трубою. Швиденько зліз по мотузяній драбині з дерева, спустився в рівчак до струмка Став прислухатися, оглянувся. Мертва тиша панувала не тільки в цім закутку лісу, але й по всім краю. Моросив дощик, як це часто буває в Карпатах. Мойша взяв наперед приготовлену метрину, прогорнув намул, заклав дубовий важіль, оперши його о камінь, натиснув на інший кінець. Одна з плит подалася вгору. Клацнули фіксатори. Утворився невеличкий отвір, хоча і достатній для проповзання людини. Мойша куницею юркнув у дірку. За хвилину звідти вилетіло відро з мотузкою, за ним показалась розпатлана голова. Вона хватала широко розкритим ротом свіже повітря. Після того як Мойша вивалився з отвору, показалось полум’я з дупла. Мойша швиденько завалив отвір хмизом, вихопився на дерево, пішов, прямо таки побіг по товстелезній гілці, яка нависла над струмком. Опустивши відро, він набрав води у невеличкій гатці. Залив дупло. Воно парувало й шуміло так голосно, що Танас гострим слухом лісовика почув той шум. Потім Мойша зробив квача з довгої хворостини та ганчірки, змочив його, певне, в бензин, бо з іншої посудини. Довго водив ним в середині дупла.

Танас тихесенько пішов додому, тому що думка: – Нехай інші воюють, кров проливають застрягла в голові і черв’яком точила її. Правильно говорив Штеф”юк :Існування таких людей – образа для нас. Не мають вони права жити в нашім такім чудовім краю. Хто ж його захищатиме? .’

– Підемо в гості до Мойші. – Наказав Штеф’юк.

Чотири пари очей, Штеф’юка, Танаса та двох бійців з сб спостерігали за Мойшиним двором.

– Кудись вони збираються. – Шепнув Танас.

– Зачекай побачимо. – Відповів Штеф’юк.

Тиша запала на довго, поки не почулася просьба Мойші до дітей:

– Зачиніться, нікому не відкривайте, поки ми відвідаємо вуйну Соню.

Мойша допоміг жінці і сину надіти рюкзаки.

Вони рушили до лісу. Назирці за ними кралася четвірка.

– Вони, певне, прямують до своєї схованки. Понесли консерви та сухарі. Всі продукти купляв Мойша у Станіславі. – Висловив догадку Танас. – Доповідали про заготовку харчів наші хлопці.

Інформація про Мойшу потрапила до Штеф’юка майже випадково.

– Але коли кимсь зацікавиться сб, – подумав Танас, – випадковостей не буває.

Кілька днів тому побачив Танас Мойшу в місті. Хотів підійти привітатися все таки односельчанин, та Штеф’юк не дозволив.

– Таємно прослідкуйте, що він тут робитиме – Наказав Штеф’юк. – Це і буде твоїм першим завданням. Хвилин через сорок тебе змінять. Штеф’юк після цих слів швиденько зник за рогом будинку. Танас з ще одним чоловіком пішли вслід за Мойшею. Танасів старший знічев’я підфутболив зібганий шматок паперу ближче до урни, підняв його і кинув всередину. Його недбалі рухи говорили:

– Знову випробовують новачка. Змушений буду доповідати про його дії. Тільки за зростом він не підходить. В натовпі за версту його видно. От за ким легко слідкувати.

Танас також розумів завдання як натаскування, бо чим загрожує Мойша і кому.

Аж тепер стрельнуло в голову:

– Якщо я розповів про Мойшову схованку і Штеф’юк хоче її використати, то він воліє знати все про Мойшу, його сина та жінку.

Похололо всередині. Всіх їх чекає смерть. Не годні вони зберегти таку важливу таємницю. В руках совіцького чи німецького слідчого вони заговорять. Тай який сенс їм мовчати? Він щось заговорив, аби врятувати Мойшу з жінкою та сином. Але війна є війною, в неї свої закони, і війна начинається не бойовими діями, а набагато раніше.

– Що ти пропонуєш? – Просичав Штеф’юк. – Може відібрати консерви, бо їсти хочеться аж в животі бурчить.

– Та ні, – заперечив Танас. – Тут є інша стежка, коротша через лоб. Трудніша, Мойша може осилив би її, а дитині та жінці снаги не вистачить. Якщо підемо навпростець, то чекатимемо їх біля схованки.

– Веди, – наказав Штеф’юк, здивовано глянувши на хлопця, подумав, – знову я тебе недооцінив.

Чіпляючись за кущі, вилазячи на дерева, скоро четвірка досягла мети, заховалась у кущах напроти схованки. Через деякий час появився Мойша. Він сам просковзнув у лаз, випорожнив рюкзаки, виліз з отвору, опустив плиту і прикрив її хмизом. Троє про щось пошептались, рушили струмком вниз.

– Стій! – Гукнув Штеф’юк. Сім’я кинулась врозтіч. Мойша чомусь подерся на схил яру по якім нісся струмок, жінка покотилася вниз струмком, тільки син стрибнув у кущі. Відлуння пострілів довго перекочувалось в горах. Мойша скотився назад у струмок. Його дружина перекрила течію кроків на десять нижче.

Струмку байдуже. Здавалось завдяки перешкоді він набрався сил і маленьким водоспадом, перестрибуючи трупа, ніби полощучи косу, побіг собі в долину. Ніхто не звертав на нього уваги. Струмку всеодно Немало кібчиків терзали свої жертви на його берегах. Напившись крові вони летіли геть. Тепер люди робили свою чорну справу. Танас почув своїм гострим слухом якийсь звук по той бік яру в кущах, де сховався Мойшів син. Він узяв гвинтівку у бійця.

– Тихо будь! – Прошепотів.

По ту сторону тріснула гілка, по цю в ту ж мить гримнув постріл. Танас віддав зброю, знеможено опустився на глицю.

– Може не попав. – Весь час крутилась думка в голові. – Хоча б не вцілив. Здавалось пройшла вічність. Вернувся боєць.

– Ну і стріляєте ви пане Телю! Тут темно, а там кінця руки не видно. Ледь налапав хлопака.

Танас в такт думок похитував головою.

– Так, так. Не думав і не гадав я почати боротьбу з убивства безневинної дитини Таки праві були Гаврило з матір’ю. Таки стріляв у людину, убив не москаля, не німця, а свого земляка та ще й дитину. Такого не простять ні Бог, ні люди: чи то будуть сельчани, чи більшовики, чи німці. Нема мені прощення. Та й свої вояки дивитимуться на мене як на звіра, як на холоднокровного убивцю.


Поки Танас роздумував, Штеф’юк спустився в ярок, оглянув жінку, стрельнув у голову Мойші.

– О, як звірі, – подумав Танас, – господаря розтерзали аби заволодіти його норою. Да, боротьба робить з людини звіра.

Підсудний дід Танас спокійно сидів на лавці між двома охоронцями, думав про щось своє. Певне, пригадував, як розширили криївку, зробили запасний вихід аж в ярку десь за півсотні метрів. Замаскували його так, що необізнаній людині ніяк не знайти.

– Ви працювали слідчим у СБ. Розкажіть, як ви добивалися зізнання? Якими методами? – Запитала суддя.

Дід байдужо дивився на неї неначе на неживий предмет Він чув запитання до себе, але про що мовилось не дослухався.

– Що, прошу? – Перепитав він.

Прийшлось судді повторити запитання.

– Так, так. Приходилось декого допитувати. Що до методів, то я навчився у ваших же.

– Не займайтесь агітацією, – просичала суддя, інакше позбавимо слова. Старий не звернув аніякогісінької уваги на її зауваження.

– Раз спіймали мане, певне, щоб підучити, бо молодий був, недосвідчений. Тоді мені довели, показали, як потрібно вести себе з ворогом. Зробив я собі висновок, його ж методами.

– Говоріть по – ділу.

– Сьогодні не можу. Старий став, стомився. Підупав на силі та ще й на цій лавочці насидівся. Не зручно, у неї навіть спинки немає.

Суддя об’явила перерву. Нове засідання почнеться завтра об одинадцятій.

Спішити нікуди, процес може продовжити навіть суддева дочка теперішня студентка юрфаку, аби підсудний залишився жив.

Районне містечко славилось табором для дорослих., хоча він знаходився за кілька кілометрів від міста. Тюрма також могла б вважатися емблемою містечка, бо спершу побудували її, потім тюрмі на потребу виросло селище. Селище переросло в місто. Воно розширювалось. Тюрма також розвивалась та удосконалювалась. Місто, певне, не могло існувати без такого закладу, тому невпинно насувалось на тюрму, обнімало її. Скоро в’язниця стане визначною пам’яткою центру міста. У в’язниці тримали тільки довгостроковиків. Дідові Танасові до кінця суду виділили одиночку, як особливо небезпечному злочинцеві в якого руки по лікоть в крові, на чиїй совісті не один десяток смертей.

Ще під час попереднього слідства наслухався Танас легенд про втечу з цього обов’язкового атрибуту людського суспільства. Чого тільки не придумає людина в скрутну годину, тим більше якщо її загрожує смерть. Ну, прямо таки геніальні думки приходять її в голову, хоча суспільство таку творчість не схвалює, навпаки засуджує. Скажімо ось таке, як розповідав, можна сказати, постійний клієнт, бо досвіду в нього вистачає. Він неодноразово побував у подібних закладах.

Тюрма – завжди велике господарство. Воно ніяк не може обійтись без електроенергії. Лампочки Ілліча повинні світитися всю ніч. Провели струм до нового виробничого приміщення з волі над огорожею, якою обносять подібні заклади. Так вважали дешевше, ще й премію за економію отримали. Цех почав працювати. Зразу ж на другий день після другої зміни недорахувались одного в’язня.Обшарили все приміщення – немає. Як у воду канув. Тільки весною знайшли за територією під електростовпом кілька пар старих калош. Стало ясно, куди ділися недораховані в’язні. Три місяці подихав перший в’язень волею. Вернули назад на ті самі нари, лінію забрали разом зі стовпами, пустили кабелі по – під землею. На цей раз отримали преміальні за терміново виконану роботу.

Танас не думав тікати, навіщо і куди? Поки Союз, його ідеали не здійснені, а за кордоном потрібні двадцятилітні хлопці. Залишилось Танасові тільки минуле, тому дід лежав на відкидній койці з закритими очима, та не спав.

– Може то Бог покарав за Мойшового сина. – Думав він. – Перед ним пора звітуватись, тому що, дяка Всевишньому, дав по світу погуляти, так довго ряст топтати. Хлопця жаль, його батьків жаль, інших ні. Вони хотіли мене вбити, мій край під себе підтоптати, а я їх давив як клопів вонючих. Такий час був. Якби бажання, то ще зараз поклав би своїх конвоїрів як отих у війну підчас першого арешту.

Згадував, смакував.

Хижак, названий війною, перестрибнув Карпати, терзав свої жертви не лише десь на сході. Совіцьку армію били німецькі війська, тому організація ще жила, правда, найактивніших її членів відловлювали чи відстрілювали. Загинув під Станіславом Осип’юк. Мав загинути під Лембергом і Танас разом з одним із керівників проводу, та пішов на зв’язок на Рівненщину. А то поліг би, хоча стріляє влучно. Толку з того, що поклав би біля себе кількох ворогів. Ті також мають зброю і вміють стріляти, не п’ятий то десятий влучив би, бо було їх там кілька десятків, цілий немалий загін.

Хоча і так зловили Танаса.

Яким би міцним не був чоловік, всеодно йому їсти, пити і спати потрібно. Уже на Рівненщині добрався до тільки йому відомого хутора, поїв, запив узваром із сухофруктів, і зборов його сон.

Та не звіриний, коли спиш і чуєш як миша шкребеться, а мертвецьецкий. Проснувся спеленаним мотузками неначе немовля пелюшками та ще й прив’язаним до одвірка. Невдовзі появились троє молодих мускулястих мужчин, які професійно зв’язали руки за спиною.

– Ці досвідчені. – Подумав Танас. – двоє ідуть позаду недосяжними для ноги, боляче підштовхуючи. Б’ють прямо по печінці, минаючи ребра.

З таким конвоєм доставили Танаса до давно сформованого партизанського загону. Загону не загону, групи, яка тихесенько сиділа в німецькому тилу, переправляючи кого потрібно через лінію фронту.

Отож Танаса з ще декількома чоловіками серед ночі літаком доправили в далеке від лінії фронту місто. З літовища доставили у двір між двох будинків. Як пізніше узнає Танас, один слугував в’язницею для затриманих, другий для допитів. У дворі ходив вартовий.

Зразу ж повели Танаса на допит. Зв’язали ноги, поклали ниць на лавку, всього пристебнули до лавки спеціально припасованими поясами. Руки пришворкували до прикованих до підлоги ніжок. Танас вирішив на перших порах мовчати, не опиратись.

Всеодно виявили якусь непокору. Не питаючи й слова, почали молотити гумовими кийками. Танас не кричав, не стогнав, хоча оголена спина загорілась. Кати взялися за куски тросу виплетеного у вигляді ціпка. Чотири удари, чотири рваних рани. Танас всеодно мовчав. Слідчий мовчав, тільки пильно придивлявся, намагаючись визначити, який вид катування найбільш дійовий, чого катований найбільше боїться. Вдарили кілька разів по п’ятах від чого нестерпно заболіло в голові. Слідчий не дозволив більше бити, а то катований може помішатись, що не дасть дістати відповіді на запитання.

– Зізнавайся, ти бандерівець? – Нарешті запитав слідчий.

Танас мовчав.

– Альошо, посоли і нехай відпочиває. Попереду ще багато розмов. – Позіхаючи мовив слідчий.

Альоша з кривою посмішкою густо посипав рани сіллю і Танаса відволокли в сусідній будинок в підвал до такого як він сам бандерівця.

Той другий, інтелігентного виду чоловік років тридцяти п’яти, оглянув Танасову спину і з сумом тихо мовив:

– Зламають в кінці кінців тебе, юначе. Маєш лише попередню обробку. Дали тільки знати, як воно болить.

Він як про щось буденне спокійним рівним голосом розповів про тутешні методи заставити признатись в тому, чого і в помислах не мав не те що не робив.

Ще не такі тут наговорювали не тільки на знайомих, друзів, рідних, але й на самого себе, чим підписували їм і собі смертельний вирок. Мені прийдеться витримати третій найголовніший метод допиту. Через сіль, ломку пальців у дверях, вогонь я уже пройшов.


Ранком за Танасом прийшли ті само двоє що вчора катували.

– Ану, вуйку, пішли. Крок вліво, крок вправо – битий будеш.

Один пройшов попереду Танаса, другий позаду. Піднімались по східцях таким же порядком. В будинку для допитів конвоїри стали по боках. Біля дверей в кінці коридору біля кімнати для допитів безпечно проходжувався внутрішній вартовий. Він звернувся до супроводу:

– До Сомова? Його ще немає. Не заздрю я цьому хлопцеві. Від Сомова допитувані не йдуть, їх волочуть. Він відвернувся від полоненого неначе від трупа.

Трійка приблизилась до вартового. Танас неначе зробив великий крок, вдарив ногою вартового в поперек. Той, здавалось, відірвався від підлоги, врізався обличчям у стіну, падаючи розбив шибку. Миттєво Танасові руки – лещата обняли конвоїрів за голови. Майже непомітний порух. Голова нижчого конвоїра зблиснувши лисиною повернулась вліво, одночасний ривок правицею і кашкет із зорею глянув вправо. Танас спорожнив кобури конвоїрів. Зняв пістолети із запобіжників, підбіг до вхідних дверей, приклав вухо до них.

Зовнішній вартовий віддав честь придирливому капітану Діденку, отримав зауваження що до затяжки пояса, що полегшило втечу Танасові та вбило капітана. Офіцер гаркнув залізною хвірткою, вартовий пішов подивитися, що то за шум в коридорі слідчого ізолятора, до якого заборонялось не тільки заходити, але й зазирати.

– Певне, хлопці не витримали і відводять душу ще в коридорі, чухають, розминаючись, кулаки. – Подумав вартовий.

Тільки но він просунув голову у привідкриті двері, як Танас хряпнув його руків’ям пістолета по кокарді. Капітан завжди шукав навіть боковим зором якісь неполадки, цього разу помітив щось неладне біля дверей. Неначе ноги мелькнули. Продовжуючи шукати очима вартового, капітан помітив, що з дверей вискочив зарослий чолов’яга. Не встиг він доторкнутися до кобури, як вдарило в груди. Світ закрутився і згас. Кілька стрибків заховали Танаса за рогом будинку.

Підполковник Бабій лютував.

– Вам ловити приморених вошей. Не те що зі шпигунами, з блохами не справитесь! – Вичитував він.

– Багато смертей бачив. – Оправдувався Сомов, – сам у цій справі петраю, а щоб скручували голови неначе курчатам та й ще таким орлам, такого ще не приходилось бачити. Це, певне, закордонний вишкіл. Гляньте що натворив! Вдарив у спину – хребта поламав, у голову – мозки перемішались, стрельнув з такої відстані і влучив, при тому стріляв на бігу. Снайпер. Славний бандит хоча й молодий.

На що Бабій тільки буркнув:

– Нічого, рано чи пізно він буде тут. – Уже чітким голосом скомандував. – За роботу. Такого не спіймаєте. Нічого даремно сили тратити. Після відповідної підготовки сплануємо операцію по його затриманню. Капітану Щербакову залишитись!

Офіцер перестав складати папери в теку., приготувався записувати.

– Не для запису. – Гаркнув Бабій. – На явку не повідомляти.

– То її знешкодять, скоріше всього уб’ють.

– Нехай, Хуторянка працювала не за ідею. Отримані гроші відробила. Вона – відпрацьований матеріал. В іншому місці працювати вона не здатна. Безпека – то її власна справа. Не думається, що йдучи на такий небезпечний заробіток, Хуторянка не подбала про безпеку. Нам, можливо, ще одного бандита спіймає.

Тим часом Танас сидів у розвалинах, чекаючи на одяг. Люди ледачі істоти від природи. Чи то буде прекрасний газон (Обійти його означає зробити пару лишніх кроків ), чи завали всеодно людина старається пройти навпростець. Вона по – варварському знищить красу, або оживить руїни. Танас спостерігав. Пройшла жінка, згодом високий худий чоловік.

– Штани впору, – подумав, – піджак куций. – У нього плечі шириною з мою шию, тай ноги як у багатої китаянки минулих століть. Такий черевик налізе мені хіба що на великий палець. А переодітись потрібно, бо по одежі мене можуть пізнати, опис одежі обов’язково повідомлять кому слід. Ще кількох людей пропустив Танас. Нарешті появився вдалині дебелий старий. Він пірнув у завали, лише голова мелькала іноді над купами битої цегли. За ним на невеличкій відстані поспішала жінка. Старалася не відставати, аби не так боятися. Все таки захист.

Зустрів Танас чоловіка за рогом майже зруйнованого будинку. Хоч місто знаходилося далеко від фронту, але люди придумали літаки, щоб скоротити відстань. Жінка через якісь пару хвилин завернула за ту саму руїну, та не побачила попереду імовірного захисника. Вона набожно перехрестилась і майже побігла дальше.

Танас переодягся. Залишив лише піджак, тому що невідомий був дуже тельбухатий і його одежина легко могла одітися на Танасів піджак. А два піджаки влітку – підозріло.

– Ось іще одна безневинна жертва. – Тупо подумалось Танасові. – Не розрахував, сильно вдарив. Все таки хвилююся.

На сторонні думки часу не вистачало. Під ногами стелилися кілометри небезпечної дороги. Через кілька днів вечором, після переходу умовної лінії фронту, спіймав коня. Тварина ще не здичавіла. Певне привикла до людини, тому далася в руки. Так що Танас рухався круглу добу, вдень ішов пішки, ведучи в поводу коня, вночі дрімав на нім. Ще коли йшов до фронту, кидав до рота кусочки хліба та овочі з чоловікової рогозяної корзини, після фронту хліб закінчився. Виручав підніжний корм.

Нарешті досягли хутора, де Танаса пов’язали. Круком кружляв навколо самотньої садиби, весь час звужуючи кола.

Пильно вдивлявся в довкілля.

– Тут має бути засада, але де ж вона. – Думав. – Спостерігав круглу добу. Засідку не знайшов.

Ще на підході відпустив коня. За скотиною не жалкував, бо користі з неї мало. Танас не впевнений, що більше їхав ніж ішов, скоріше навпаки. Жаль ставало сухоребру конячину, яка під його вагою похитувалась, тому і не їхав верхи. Кінь виручав лише вночі

Тихесенько приблизився серед ночі до тильного вікна хутірської хати, відчинив його. На заваді стали грати. Величезним зусиллям прогнув прути, упершись ногою в один, відтягуючи руками другий. Забряжчали кільця на гратах, та Танас стояв уже на кухні готовий діяти. Стояв довго, непорушно. Навіть обережна мишка почала знову прогризати дірку в підлозі. Прислуховувався і обдумував свої дії. В кімнаті хтось похропував, інший сопів, пахло самогоном.

– Чорти принесли цього бахура на погибель. – Подумав Танас. Він уважно розгледівся навкруг. Помітив лампу на столику, засвітив її від лампадки під образом. На ліжку спали дві жінки. План не підходив. Господиня проснулась, коли Танас зав’язував підняту вверх сорочку господининої подруги. Рука господині ковзнула під подушку. Танас встиг вхопити руку, але постріл прогримів. Куля знайшла жертву. Вона не відчула болю, бо Танас оглушив її сонною, щоб жінка нічого не бачила. Уже непритомною зав’язував сорочку на голові. Якби не постріл, побула б на кухні, от і вся пригода. Танас крутонув руку зі зброєю, долонею другої вдарив господиню в лоба. Голова неприродно відхилилась назад. З рота полилася кров. Якби не бильце ліжка, то голова потягла б все тіло додолу.

Танас витяг зброю з – під подушки, перевірив набої, поставив на запобіжник Все робив механічно, бо голову займала думка:

– А міг би передбачити зброю під подушкою. Всі так роблять, коли лягають спати з нечистою совістю. Знайшла легку смерть, а то я її посолив би, як мене солили. Вона мені дещо розповіла б. Він зі злості змахнув подушки з ліжка.

– Спокійно, Танасе, злість поганий порадник. – Маминими словами заспокоював сам себе. – Он між матрацами щось є, тому що верхній трохи видувся. – Здогадався.

Танас, розв’язав капшучок, висипав вміст на ліжко. Поряд з разками коралового намиста заблищали золоті каблучки з маленькими камінчиками. Танас взяв одну і підніс до лампи. Крива посмішка появилась на його обличчі.

– Та це ж копійчані. – Подумав. Він їх пізнав, бо колись таку самісіньку купував у місті для своєї Марічки. Тоді його добре нагріли. Видали позолочене за золото, а скло за діамант.

Тепер він досвідчений, може відрізнити скло від діаманту. Для певності зламав одну із каблучок, під позолотою справжнісінький метал. Оглянув усі сімнадцять. Жодного справжнього камінчика, одні скельця. Появились веселі вогники в очах, та невеселі думки зароїлись в голові.

– Господи, невже оце добро коштує шістнадцять життів. Тепер ясно, чому не виставлено засідки. Справжні камені осіли в чиїхось кишенях. Хоч не хоч всеодно одержувач попрацював на ворога.

Якби він міг прочитати Бабієві та Моргунові думки, то привидівся б Бабіїв заводчик та Моргунове поле, став з палацом над ним.


Не пояснив Осип’юк, чи не хотів, чи сам не знав, що саме в ім’я цього ведеться боротьба. Просто, прийде новий господар, нехай навіть замаскований під державу. Воля народу, його самостійність – далеке майбутнє, якщо не утопія. Така думка промелькнула в Танасовій голові, та затрималась там недовго, бо погляд упав на два трупи. Вид мертвих людей викликав нове міркування.

– Мабуть закономірність така, поки одного покараєш, гине двоє безневинних. Боже, скільки люду страждає від цих воєн!

Танас пожбурив каблучки у мертве обличчя господині. Подумав, може друга жінка тільки поранена. ЇЇ слід винести. Провів рукою по її обличчю, вона уже захолола. Помітив свічку, взяв її і розрізав навпіл. Запалені половинки прилив на ліжку та в шафи. Ще раз роззирнувся. Сльозами скочувався розтоплений віск зі свічок. В добрий час вони горіли б у згорнутих руках. Танас задув лампу, полив керосин біля свічок, через те саме вікно залишив оселю. У дворі загавкав собака. Потім гавкіт перейшов у жахливе виття.

– Не опечеться, – подумав Танас, – його буда далеко від будівель.

З цією думкою перемахнув хлопець латинки, якими дбайлива господиня обнесла свій огород, і подався до дороги.

Уже далеченько відійшов від хутора, коли позаду затупотів і тихенько призивно заіржав кінь. Він догнав Танаса, перш за все обстежив кишені, нічого там крім криці не знайшов, незадоволено форкнув, відстав на крок. Дві живі істоти рухались по курному пустинному шляху.

Зупинявся Танас, ставав і кінь, пряв вухами, прислухався чи не чигає на них небезпека. Кінь зрідка пофоркував ніби дорікав Танасові:

– Чого ти стараєшся мене покинути. За час подорожі ми здружилися. Кусочок хліба ти ділив навпіл, хоч траву не скубав як я. Овес шморгав ти, хоча кругом гойдалось ціле поле. Я з великим задоволенням брав його з твоїх рук. Не лишай мене! Можливо я потраплю до рук поганої людини. Я тобі вірно служитиму, ми одне одного пестетимо.

І неначе в доказ кінь наближався та старався потертися об Танасове плече чи покласти на нього голову. Невдовзі в тій стороні звідкіля йшов Танас почервоніло небо. Горів хутір.

Хлопець зі своїм товаришем – конем добралися до Танасового села. Танас ще з дитинства втямив значення прислів’я: не знаючи броду, не лізь у воду. Ним і десятками інших прислів'їв керувався все життя, бо що може бути мудрішим, хто може дати ліпшу пораду. Особливо в такий непевний час. Він не пішов до криївки, бо там може чекати засада. Не наближався до свого двору. А якщо там чатує снайпер?

– Гори покриті кучерявим лісом, – думав він, – прихищають не тільки мене, але й ворога. Не один я умію стріляти і слухати ліс. Таємно, здається ніхто не бачив, обійшов село горами., лісом. Постукався у крайню хатину між горами над потічком. Навіть при місяці стало видно, як заблищали Марійчині очі, коли та виглянула у віконце, щоб побачити хто там стукає.

Танас поставив коня у стаєнку. Місячне світло латками падало на стіни та долівку. Тут уже кілька років не припинали коней, тому стаєнку не доглядали. Вона валилася. Гонтовий дах пропускав і світло, і дощ. Танас кинув коневі трави. Далеко в горах завив

вовк. Ледь чутно обізвався другий. Марічка вибігла з хатини і спостерігала щасливими очима за Танасом.

– Спатиму тут, – ніяковіючи сказав хлопець, – боюсь вовки коня роздеруть. Клята війна. Люди не їх, одне одного вбивають не дивлячись на гріх. Хоча важко винищувати, однак ухитряються, бо розум мають. Убивають на воді і під нею, в повітрі і з нього, найчастіше на землі. Повсюди бродить смерть. Здається, дав Бог розум людині тільки для того, щоб вона примудрилась убивати.

Марічку не цікавили високі матерії. Вона кілька разів принесла сіна зі стіжка, кинула його в куток.

– Заходь, Танасе, до хати повечеряєш.

– Ні, спершу винеси яку – небудь батькову одежину. Помиюсь, перевдягнусь. Здається вошей набрався.

– Йой, Танасику, уже давно нічого немає. Дрантиву на голки, шпильки поміняли, дещо жебракам подали, краще ще з матусею продали.

Їв Танас з небаченим апетитом, хоча чарку відсунув.

– Тепер треба мати абсолютно тверезу голову, якщо не хочеш її втратити. – Говорив він, проковтуючи майже не прожовану їжу. Миску картоплі та салат впорав швидко. Зникло пів буханця хліба. З відразою поглянув на узвар із сухофруктів і промимрив:

– Певне, напився його на все життя.

На запитливий погляд дівчини нічого не відповів. Сказав просто:

– Не хочу, дай краще водиці.

Після вечері попрохав:

– А все таки дай мені той плащ, який в сінцях висить. Сама з хати не виходь. Я до потічка, митимусь.

Через віконце Марічка бачила як Танас шкріб голову, мало не вириваючи волосся. Потім він скинув одяг і з остервенінням почав натирати крупним піском тіло. Тер до тих пір, поки тіло загоріле до поясу і біле нижче не стало однаково темним. Склав одежу, накинув плаща, подався до стайні.

Чутко дрімав Танас, по – звіриному. Якби в лісі, то чув би шурхіт падаючого листу, ходу найобережнішого звіра. Відкрились перекошені двері.

Скрип, здавалось, рознісся по всіх горах. Танас вхопився за маузера, чомусь подумав не про небезпеку, а про те що в умілих руках ця зброя дуже грізна, не потрібно й автомата.

Зайшла Марічка. Ласкою юркнула під плаща. Вона гаряче обняла хлопця, горнучись до коханого все міцніше і міцніше.

– Не хочу тебе скривдити.

– Чим, Танасику?

– Мене можуть вбити. Залишишся е… солом’яною вдовою. – Після невеличкої паузи вголос роздумував хлопець. – Е ні, не вийде ні в кого мене вколошкати. Руки короткі. Але рано чи пізно прийдеться втікати в якусь Америку чи Австралію.

– Та я за тобою, Танасику, хоч на край світу!

Дальше стало не до слів, не до роздумів. Лише коли Марічка заснула, блаженно посміхаючись, на Танасові руці, чоловік вдарився у роздуми.

– В інших починається любов зі знайомства з гарною дівчиною з явним наміром покохатися, побратися, бо пора настала. А тут жаль перевернув душу, започаткувавши це велике почуття.

Марійчин батько Юрко – добрий тихий чоловік жив небагато. Він не порав землю, тому що землі не було. З молодих літ ходив на заробітки. Де тільки не носила його заробітчанська доля. На зиму завжди вертався додому до неньки в хатину над потічком. Одного року приїхав не тільки з невеличкою сумою в кишені але й з маленькою красунею. Весною, коли на Чорній Тисі стоїть висока вода, подався на сплав. Проковтнула свавільна річка Юрка, щоб стати ще чорнішою.

Поплакала, потужила красуня, та нічого не вдієш. Прийшов час, родила Марічку, пішла невдовзі працювати в школу прибиральницею. Було багато залицяльників, тому хотілося прекрасного тіла, що саме розцвіло, ті кликали заміж, та не дала лебедина любов. Не кинулась з висоти на скали, вирішила принести себе в жертву, не виходячи заміж та присвятивши життя дочці.

Взимку на Василя прийшов у школу учень також Василь. Він усівся на своє місце біля уже жарко натопленої грубки. Поклав голову на руки. Щось забулькотіло в нього в горлі. Він пару раз бекнув і зафонтанував. Добряче стругонув, бо дорослі умовляли гарно закусити кожну випиту чарку. Їм навіть на думку не спадало що не отравлений організм навіть при багатій їжі, великій кількості закуски не сприймає багато алкоголю. Вони думали лише про похмілля, а тут вагомий повід, у Васильовича син Василь та ще й Бог дав свято дав Василя. Вася вискочив надвір вхопити свіжого повітря.

У класі різко запахло. Хто приходив, шпурляв сумку з книгами та інші шкільні речі на парту і поспішав у коридор.

Появився Василів товариш товстий розовощокий Петро.

– А я урок не дочитав, – сварливо викрикнув він. – А тут ця вонь не дає.

– Ти завше починаєш і не кінчаєш. – Захіхікали в коридорі.

На очі йому потрапила Марічка.

– Прибери – приступив Петро до дівчини, – твоя мати прибиральниця, ти маєш винести.

– Не буду, він нагидив, то нехай прибирає своє добро.

– Прибери, сказав тобі! – Та хвать дівчину за косу.

Танас саме обмітав ноги від снігу на ганку. Почуте його розізлило. Кілька стрибків, і він вхопив Петра за шиворіт. Друга рука взяла за штани. Танас заніс Петра в клас, поставив біля калюжі і запитав:

– Прибереш чи я тобою витру? Твій товариш нагидив, ти маєш швиденько вимити, щоб йому менше попало.

З тих пір Марічка вдячно частіше ніж завжди позирала на хлопця. Помітила мускули навіть на обличчі не тільки на тілі. Високий ставний юнак дедалі більше подобався їй. Зникли царевичі й королевичі, їх місце заняв юнак. Подорожуючі благородні рицарі подалися за гори в незвідані краї, як їм і належало.

Затишніше відчувала себе дівчина, коли десь поряд знаходився Танас.

Пізніше спокій огортав дівчину, якщо Танас був хоч у селі. Зате появилась тривога за хлопця, якщо довго його не бачила. Тоді смуток огортав дівоче серце. Зрозуміла дівчина що закохалась, раз тільки він став таким рідним, тільки його вважала своїм.

Тоді Танас уваги не звернув на Марічку, коли ставив на місце нахабного Петра, але звернув увагу на вдячні тернові очі під чорними бровами, які перелякано дивились на нього.

– Не чіпай його, Танасику, хай йому біс. Сама приберу.

Ожив Петро, почувши такі слова, та Танас боляче штовхнув його ногою і спокійно мовив:

– Що обіцяв, те зроблю. Ти ж мене знаєш.

Марічка заховалась за дверима.

– Зовсім як наша мама. – Подумав Танас. – Та вважає, мовляв, батько знає що робить. Так воно і має бути.

Запали хлопцю в душу ті тернини. Кому не гляне в очі Танас, подумає:

– Таки в Марічки кращі.

З роками крім очей звідкілясь взявся гарний дівочий стан і всі інші жіночі принади. Піднялася, відкинулася назад невеличка голівка з довгими товстими косами. Здавалось, то коси відтягують голівку, задирають носика і показують обличчя. Подивіться, люди, яка я вродлива. Безтурботність, красу з гордістю виражало її личко.

Довго не насолоджувався Танас райським життям. Ідеї спрутом оповили людей, висмоктуючи життя. Люди діяли.

Ніби ніхто не бачив Танаса у Марічки, але вечором з’явився знайомий оунівець. Оунівець появився з ночі безшумно неначе примара. Він докладно розпитував про Танасові пригоди, починаючи з передодня початку подорожі на Рівенщену. Знайомий уважно слухав і питав, питав та перепитував. За кожним запитанням тяглася тінь недовіри. Говорили під горою, присівши під стіжком сіна.

Темнота так густо накрила гори, ліс, село, що світло з далеких віконець здавалося плямами.

Чутке Танасове вухо вловило вартового на горі в кущах.

– Скажіть вартовому нехай вдруге на посту не шумить.

– Котрому?

– Тому, котрий на горі в кущах.

Нітрохи не здивувався оунівець, попередили з ким матиме справу.

Танаса також не образив, навіть не здивував явний допит, розумів, йдеться про життя людей, цілої організації. Сліпа довіра іноді згубна.

Поглянувши на людину, вірніше на її подобу під стогом, оунівець подумав:

– Не дарма рекомендували в разі, якщо з Духом буде все гаразд, не виникне ніякої підозри, доручити справу Грицюка саме йому. Провід узнав, що Теля пов’язали. Не відомо як він вирвався. Бачили як помстився. Невідомо, чи розповів він про організацію, якщо розповів, то що саме. Перейменували його на всяк випадок в Духа. Воно й справедливо. Сам з гір, дихає горами, його життя з горами. Ніхто не може представляти гори краще за нього.

Він – дух гір, він виражатиме їх помсту. У цьому парубійкові щось є, коли перша справа така серйозна. Досвідченому і то не всякому по – зубах. Вірно сказано, довіряй своєму. В даному випадку надія на свіже око, якому набагато краще видно.

Трохи помовчали чи під впливом Танасових пригод, чи кожен думаючи про своє. – Знаєте, брате Танасе, у нашому проводі відбувається щось подібне до ваших пригод.

Почалось з вас, тепер я розумію, чи з того, що отруїлися грибами дев’ятеро людей. І це – хлопці, які збирають їх з раннього дитинства, вірніше, як тільки сп’ялися на ноги. Прийшли ми вечором у криївку, провели бесіду, поставили завдання і швиденько назад, хоча й запрошували залишитись. Наша людина, яка була зі мною, відговорила мене затриматись. Через кілька днів перевірили, чому не виконуються наші вказівки. Не було кому розповісти, що саме скоїлось. У перекинутій тарілці знайшли залишки грибів. Дали хлопці залишки грибів собаці, а він не захотів їсти як тільки понюхав. Втекла розумна тварина. Спіймали іншого. Цей також понюхав і не їсть. Прийшлось нагодувати насильно. Менш ніж за годину здох. Що через несвіжість жарених грибів засумнівались, бо знали напевне, грибна отрута не може так швидко подіяти. Доповідають, апостол проходив поблизу, кілометрів за сім. Про криївку він знав, міг зробити крюк кілометрів п’ятнадцять.

Це нас насторожило. Наші працюють роками. Здається всі перевірені ділом. Ще раз таємно пройшлися по всіх, нічого нового не виявили. Правда, є у нас один Грицюк. Що вам про нього сказати? Працює також довгенько при тому добросовісно, навіть не

просто на совість, зверх добросовісно.

Читати літературу любиш? – Після Танасового заперечливого похитування головою, продовжив, – в усякому випадку про Овода з Корчагіним знаєш. Він є і тим, і другим. –На жаль Танас не знав обох в чому чесно признався. – О…е…е…Такий він якийсь праведний, ідейний у нашому ділі, тому кличку отримав – Апостол. Батьки його звідціля, сам він народився і до армії жив в селі в Оренбуржжі. Не захотів служити Сталіну, прийшов до нас. Ось Апостолу не вдається промацати нутрощі, що само собою підозріло. Хотіли через батьків, та війна закинула їх на Далекий Схід чи в Сибір. Туди не поїдеш. Допитувала Апостола наша людина. Вона дійшла висновку, таки жив він у тому селі. Дали Грицюку завдання ліквідувати одного чекіста, то він з усмішкою його пристрелив. Ззаду, у тім’ячко. Той, певне, нічого не відчув. Смерть наступила моментально. Заманили Апостола у пастку. Хотіли наші хлопці переодягнені у вояків Совіцької Армії взяти його на допит. Куди там. Він як звірюга накинувся на них. Зламав одному пальці, другому вивихнув руку, третьому пошкодив ногу, четвертого так трахнув об землю, що й зараз головою не покрутить. Чотири чоловіки не могли спеленати одного, мабуть тому що ми його пожаліли, наказали не покалічити, не те що вбити. Добре що без зброї був, а то наробив би ще більшого лиха. В цей же день прийшов до нас і про все доповів як оце ти. Таке вміння ще більше насторожило нас, але, як вияснилось, закілька кілометрів бігав до райцентру, аби стати самбістом. Ще тоді він, бачиш, мріяв достойно служити своєму народу, тому просив учити його бойовому самбо. Отакий наш Апостол – мексиканець. Отож, займись ним, Танасе, це – твоє завдання. Він тебе не знає. Прикинься простачком, може що вивідаєш. Тільки будь дуже обережним.

Чи то від втоми, чи від довіри спала напруга, Танас відчував себе розковано, вільно, готовим до подальших дій.

– Так, так, видно міцний горішок Грицюк, – тихо водночас твердо сказав Танас, – та ми його розгриземо, як сказав Петро. – Видно найшла коса на камінь. Тільки каменем буде Танас. – Подумав оунівець і продовжив розповідь про Грицюка.

– Недавно він підстрелив нашого вояка. Отак як оце ми Апостол говорив з нашим зв’язківцем, в кущах заховався наш чоловік. Не хотілося показувати його Апостолу.

– Ти сам прийшов? – Питає Апостол.

– Так, так. – Відказує зв’язківець

Раптом ні з сього, ні з того стрельнув у згусток темноти в кущеві. Попав гад, роздробив кістку. Прийшлось відняти руку. Нам же доповів, що стріляв у звіра чи людину яка підслуховувала. Знову ми пошились в дурні, самі себе звинувачуємо.

– Мені потрібно з ним походити, необхідно поближче до нього придивитися. – Попрохав Танас.

– Влаштуємо – Почулася відповідь. – Завтра вночі підете в наш загін у гори. Звідси півтора десятка кілометрів. Він із завданням, ти ще з одним вояком провідниками. Одного його ми нікуди не пускаємо. Він багато знає, тому ми стараємось залишити його без зв’язку, якщо він з красними. Пильнуй Танасе!

Марічка знову примостилась під боком у Танаса. Ще трохи поблискотіли щастям її очі, потім вона повернулась на бік, обнявши Танаса, і в його обіймах заснула.


Згодом, коли впаде роса на трави, візьме Танас її на руки, щоб бува не замочила ніг і віднесе до хати. А вона розморена сном щасливо посміхнеться, відчувши блаженний затишок. Що ще потрібно людині!

Танас не спав. По – перше, на білий світ не показувався цілий день. Мав час виспатися. Лежав, дрімав ночами ось уже неділю. По – друге, уже зараз мозок працював над завданням. Стріляє на звук.

Так влучати треба вміти. У нього Танаса на таке вміння пішли роки.

Почалося все з розповіді вуйка Гаврила.

– Йо й, йой, як влучно там мисливці стріляють. – Розповідав він. – Ви тільки уявіть собі, що на вершині кедра, а він нітрохи не нижчий смереки, бігає білочка, цокоче, клопочеться, відшукує шишки з добірним насінням. А тут мисливець зі спеціально натасканою собакою. Пес чує звірка, гавкає, спинається на стовбур дерева, де білка господарює. Чудо природи відчуває себе в безпеці, але цікавить його хто там внизу будить лісову тишу. Білка визирає з – за стовбура чи товстої гілки. Лясне постріл

яснеР?острілЌ

Куля з дрібнокаліберного ствола обов’язково попаде в район ока. Так уміють стріляти всі мисливці. Міша один на всю округу влучав на слух. Десь в кущах шелесне кабан. Міша з японського карабіна бабах, звіра поранено, а до підранка собака приведе.

Танас уважно слухав і думав: – Чим я гірший того Міші, він не пам’ятає, коли вперше вистрелив чи став на лижі, бо малим був. Я також не старий. Немає карабіна чи дрібнокаліберки, зате є наган і кільканадцять ящиків набоїв. Дідо ще в Громадянську війну десь доп'яв. Дарма що деякі з набоїв не стріляють. Їх просушити тай можна повторно заряжати. Батько тільки радів з Танасової задумки влаштувати в печері тир: мужчина росте, продовжувач козацького роду, якому буде не страшним жоден сусід будь то прибалт зарозумілий поляк, угорець, москаль чи турок. Мати з її життєдайним початком трохи незадоволено побурчала тай перестала. Руйнація перемогла творення.

Танас взявся у вільний час облаштовувати тир. Стріляти по мішенях не було необхідності. Карта і так пробивалась у п’яти місцях, чотири по вуглах, п’яте посередині. Коли почув Гаврилову розповідь, перехотілося діставати нову колоду, взявся вчитись стріляти не звук. Відповідно облаштував тир. З молодих смерічок зробив П – подібну невисоку споруду. Кінці стійок вкопав глибоко у жорств’яну підлогу печери. Посередині споруди прикріпив бляшану поличку. Через верх споруди перекинув товсту нитку з прив’язаним камінцем на кінці. Другий кінець нитки протягнув та прип’яв до колика на виході з печери. Варто було натиснути ногою нитку, як вона піднімала камінець. Відпустив її, камінець падає на бляшану поличку, гримить.

Тільки перший раз почуєш напрямок виникнення звуку, потім його спотворить відлуння.

– Звук то є, а як в нього влучити? – Думає хлопець.

Та ще й батьки прийшли подивитись, чи не покалічиться бува.

– Хіба таке можливо, стріляти по тарахтінню – попадати в камінчик? – Питала, сумнівалась мати. За що батько назвав її Хомою Невіруючим. Батько дав кілька порад. Мати переконалась, що сам себе ніяк не підстрелиш, така біда може статися, коли стрільців багато. Батько додав:

– Щоб я тут нікого не бачив, навіть братів, інакше заберу нагана, стрілятимеш з рогатки. Зі зброєю не жартуй. З цього нагана, певне, також не одного вбито.

Батьки дали остаточний дозвіл, обнявшись, пішли додому.

Танас сам на сам залишився з своєрідною мішенню. Спочатку нічого не получалося як не старався Танас. Уже й кинути готов був, та не дав сміх вуйка Гаврила. Він любив повторювати:

– Молодець проти овець, проти баранця сам як вівця. Чув на вулиці всіх б’єш, а ти себе зумій перемогти. У цьому вся загвіздка. Побореш себе – перемагатимеш таких як сам. Вони десь на світі є, мало але є. Та й взагалі, люба справа вимагає мозолів чи на руках, чи на ногах, чи навіть на сідниці. Твій мозоль на пальці. Коли натреш перший мозоль, тоді можеш кидати, якщо нічого не получається. Та я впевнений, тебе чекає неабиякий успіх. Танас затикав вуха ватою, закривав очі брилем, годинами стріляв. Мозоль на пальці ну ніяк не появлявся.

Уже й удосконалив мішень. За каменем припасував ще одну смужку бляхи, щоб знати, куди попадають кулі. Нарешті вийшло. Подивився на смугу, а в ній дві пробоїни зовсім поряд з камінцем. Дві маленькі дірки перетворилися у величезне щастя, в гордість собою. Затримався того вечора в печері, ще стріляв, дуже хотілося влучити, та нічого не виходило. Зате ‘ молоко ‘ його більше не засмучувало. Коли вернувся додому, сів вечеряти, губи так і норовили поповзти до вух. Мати довідалась в чім річ, скрушно похитала головою:

– Раденький що дурненький, рано чи пізно прийдеться стріляти в людину.

– Не буду. – вперто заперечив Танас.

З тих пір на довше затримувався Танас у печері. Щось манило його туди. Дома дозволяли, особливо восени, коли вечори довгі, смеркає рано. Є коли уроки приготувати і в печеру збігати. Танас давно змінив нитки на сукані з клоччя тоненькі мотузки. Через деякий час виготовив ще дві мішені, бо на каменях часто рвалися мотузки. Два роки майже щоденно гримало в печері. Тепер Танас збирав валуни завбільшки з людську голову, кулі трощили їх. Кілька влучних пострілів, камінь припертий до стінки печери дробився на куски. Все рідше і рідше стрілець не влучав. Прийшов час, коли всі кулі лягали в ціль.

Батько влаштував справжній екзамен. Він сам ставав на мотузки, відіславши сина в сторону. Тепер Танас не знав, яка з мішеней подасть звук. Але результат – той самий, камені потрощено. Був би тренувався ще, та на превеликий жаль набої кінчалися.

– А як же навчився стріляти той Апостол? Мабуть його в школі КДБ в спеціально обладнаному тирі добре підготовлені інструктори навчали, тому на уміння стріляти на звук йому не прийшлось тратити більше двох років. – Подумав.

– Ідіть за вуйком Тодором слід в слід. – На початку походу попрохав Танас. – Мені наказано прикривати вас ззаду. З тилу найчастіше нападають, якщо це – не засідка.

Перед Танасом крокувала міцно збита людина років тридцяти а то й молодша. Місяць викотився на небо ще тоді, коли рушили в дорогу. Тепер він піднявся по хмаринах неначе по східцях вище. Місячні промені не пробивали листяне шатро, та стежинка, якщо вона була, виднілася. Поблискували калюжі. Апостол їх обходив або переступав.

– Як можна навчитись так ходити? – подумав Танас. – У мене чоботи в болоті, воно мабуть і на спині, ба, навіть на крисах капелюха. А цей крокує як заведений. Мої ноги відчувають, що більша частина дороги пройдена. У нього сил має бути вдосталь, бо рівно дихає, не засапався як Тодор. Апостол крокує собі ніби пританцьовує.

Зупинились, порадились.

– Хутір обійдемо верхньою стежкою, щоб собака не гвалтував. – Настояв Танас. На розвилці притримав бійця. Апостол сам вибрав потрібну стежку.

– Певне, вивчив цю місцевість по карті. Він же тут не бував. – Знову примітив Танас.

Дальше стежина зміїлась по поляні порослій травою. Апостол пішов поряд з Танасом. У тому місці, де стежина пірнала у кущі, Апостол підсковзнувся, гупнув о землю ногою, зламав галузку але втримався на ногах. В долині загавкав собака і затих.

Танас доповідав, коли добралися до місця:

– Маємо результати. Цей чоловік уміє по лісу ходити.

Я старався і то три рази під ногами хруснуло. Апостол лише двічі подав знак, що він іде. То я ж з дитинства вчився ходити по лісу безшумно, а він – степовик. Міська людина за раз відмахала таку відстань по наших горах з такою швидкістю, що у мене самого не раз спирало дух, йому хоч би що. Не задихається, не потіє. Сам неначе випадково пощупав. Без тренування та ще й у хорошого спеца так не ходять.

– Все це – побічне, ще не – доказ. – Заперечив Сокіл. – Можеш говорити сміло, я його відправив в інший загін. Ніхто не почує.

– Майте терпіння вислухати до кінця. Певне, будуть і докази. Ідемо біля лісового броду, обходимо Орчиків хутір верхньою стежкою. Отут наш Апостол почав слідити. На поляні наступив на кротовину, зламав гілку та так гупнув, що на хуторі загавкав пес. Той собака комусь сказав, що по верхній стежці пройшли. Гадаю, завтра вранці хтось відшукуватиме знайомі сліди.

А ви, брате Танасе, правду говорили вчора. Не хтілося та й нагайної потреби не було тебе будити, тому ви не знаєте останьої новини. Таку розумну до того ж молоду голову як ваша потрібно по можливості берегти і гарно доглядати. Встигли ми до ранку до тієї поляни. Сидимо в кущах, чекаємо. Десь аж перед обідом привела пані Стася на поляну прогулюватись здоровенного вірного пса, хоча він вночі не на прив’язі. Сама любується краєвидами. Пояснила_ що заради них прийшла на поляну. І правда, краса там така, що можна повірити. Не її слова, ні, гори переконують.

– Хто така? – запитав Танас.

– Аж з Польщі, втекла від німців до далеких родичів, які її ніколи не бачили тільки чули, що така є. Недавно появилась на хуторі.

– Брехня. – Різко заперечив Танас. – То є робота НКВС.

Звичайно. Вона уже призналась, хоча прийшлось накидати петельку, зробити з неї відбивну. Коли обробляли її солоним буком, розговорювали, все кричала:

– Що ви робите! Я ж жінка.

– Я пояснив, що ворогів не ділять на чоловіків та жінок. В постелі – інша справа. Ох і гарна ж стерва, пся крев. За інших умов сам не погребував би, а так прийшлось презентувати воякам, самому спостерігати збоку. Після десятого, при погрозі знайти ще не один десяток, відчула себе слабкою жінкою і все правдиво розповіла. Прибула до когось на зв’язок. До нього видно. Він її сам відшукає. Апостола вона не знає, ніколи його не бачила.

Пане Танасе, як ви думаєте, братимемо його зараз чи пізніше?

– Не радив би зараз. Раз він так шумів, то не має зв’язку, шукає його. Орчиків хутір його запасний варіант. Як тільки узнає, що його там чекають, піде на зв’язок. Краще всього прив’язати Апостола до котрогось з бункерів і не випускати, щоб бува лиха не накоїв. Отому безрукому зробіть документи, нехай поїде в Оренбург додому. В Грицюковому селі відшукуватиме фронтового товариша, який спас йому життя. Назад добиратиметься додому зі шпиталю. На папірці не дуже додивлятимуться, найважливіший, найдостовірніший документ – ампутована рука.

Поки однорукий добирався в степи Оренбуржжя, Грицюк старанно вів слідства. Подавали йому в бункер то німецьких вивідувачів, то своїх, то власівців.


Він їх як капусту шаткував, солив, як потрібно підсмажував. В іншому бункері вів допити Танас, тільки до нього потрапляли в основному комуністи, активісти, свої зрадники, які як криси тонучий корабель почали покидати організацію. Танас також робив з них відбивні, трішечки підсмажував, коли виникала необхідність. Іноді підігрівав охололі чи недостатньо просмажені тіла – котлети, тому що частенько мозком допитуваних оволодівали маячні ідеї, тоді бренні мовчазні тіла зазнавали невимовних тортур. Всеодно допитувані робили зізнання.

Вернувся інвалід і доповів, мовляв, їздилось добре. Так можна кататись. Назад добирався товарним потягом. Зглянувся якийсь тричі поранений солдат, закрив у вагон з військовим вантажем у теплушці, випустив аж у Києві. Група з трьох осіб уважно слухала його. Сивовусий чоловік зі стомленими очима попрохав:

– Ближче до справи.

– Так, Грицюк жив у тому селі, робив, вірніше підробляв, водовозом. Потім, розповідають сусіди, коли закінчив школу, поступив десь в Україні до військового училища. Батьки зразу ж поїхали за ним. Коли він їх забирав носив форму курсанта артилериста. Описали нашого Грицюка. Більше ніколи Грицюки не появлялись в селі. Про молодого говорили – відчайдух, розумний добіса та здібний.

Перевели Грицюка в Танасів бункер, мовляв, там будеш продовжувати роботу. Тільки но він відкрив двері до кімнати допитів, як супроводжувач вдарив його прикладом по голові.

– Швидше в’яжіть його, пане Танасе, поки не отямився, інакше прийдеться пристрелити як прийде до тями і підніметься. Я його знаю, побував у нього в руках. Він таке може, що нам і не снилося. Голою рукою може вбити людину, я не кажу вже про ногу.

– Танас перевернув його на спину, зв’язав руки парашутним стропом, заходився біля ніг. Хоча Танас був у собі впевнений та не самовпевнений. Любу науку поважав з дитинства. Зараз питав себе:

– Як можна досягти таких фантастичних результатів? Один проти чотирьох. Все таки хлопаки здорові. Вони ж чекали опору.

Сам собі подумки відповів:

– В школі Грицюка школили холодні висококваліфіковані спеціалісти, не те що його Танаса вуйко Гаврило та батьки з їх добротою. Перед тими інструкторами стояли не люди, а матеріал для виліплювання вбивці та ще й матеріал найвищого гатунку. Мене ж не того вчили. Якщо меніподібний хоче стати достойною людиною, то мусить любити ліс, гори, кожну пташину чи звірину, кожну билинку.В ту ж мить Танас отримав підтвердження своїм роздумам. Удар ногами в груди Танаса лежачим на спині Грицюком нанесено з такою силою, що Танас відлетів до стіни, вдарився об неї спочатку спиною потім головою. Удару вистачило, аби тіло мішком сповзло додолу.

Супроводжувач чекав таких подій. Він миттєво хряпнув Грицюка прикладом. Обережно, весь напружений, готовий вистрелити в любу мить супроводжувач підійшов ближче, обходячи зв’язані ноги. Щось йому не сподобалось чи може згадав стару образу, ще одним ударом пикладу звернув Грицюку щелепу. Потім посадив пійманого на стілець прикріплений до землі і пришворкував Грицюка до нього. Звичними рухами обшукав прив’язаного та не знайшов нічого.

– А, – здогадався, – якби я міг так бити, то не потрібні ні ніж, ні пістолет, ворог їх має.

Танас очумався, тільки не від удару об стінку, а від сичання судді

– Ви що над нами знущаєтесь? – Запитала вона.

Танас помітив, таки нечистий сидить в ній. Хоча й роги не стирчать, зате обличчя перекосилось, хоча ікла не видніються, слина бризнула, губи під фарбою посиніли.

Це було видно навіть під товстим шаром помади, бо жінка намалювала губи тоншими ніж мала від природи.

– Що, прошу?

– Запитання вчорашнє. Розкажіть як ви вели допит, як добивалися зізнання?

– Просто, дуже просто. Важче установити, чи знає людина відповідь на запитання. Люди різні бувають. Ось Грицюк витримав три стадії допиту, а на четвертій все розповів. Була б моя воля, я б його відпустив, нагородив би та ще й у чині підвищив би.

– Не розсусолюйте, відповідайте на запитання. Як ви добивались зізнань?

– Я уже казав, дуже просто. На очах у допитуваного береш кусок парашутної стропи, на обох кінцях зав’язуєш по петельці. Якщо допитуваний хитрує чи опирається не хоче зізнаватися, накидаєш мотузку на шию, всовуєш в петельки паличку, прокручуєш її. Полізли очі з орбіт – перестаєш крутити. Слабка людина лякається смерті, після першого ж ковтка повітря зізнається.

– Ви мали від цієї процедури задоволення?

– Перший раз аж затошнило, руки ослабли настільки, що цурочку покрутити не міг.

Виручив покійний Гриб. Він довів допит до успішного кінця. Після закінчення розповів, що у нього також є земля і ліс. Ось такі, вказав на допитуваного, хочуть прибрати їх до рук. Так що давити цих виродків потрібно, щоб не цапали чуже. Згодом привик, дивився на них як гробар на мерця, коли обмірює його.

Грицюк волів легенько померти, щоб його таємниці зникли разом з ним, та я не дав. На другий день приступили до іншої форми допиту. На спині зрізали шкіру – мовчить.

Посолили, також мовчить. Прийшлось випікати на грудях п’ятикутні зорі. Він часто втрачав свідомість, але всеодно мовчить як той бандерівець. Тільки тому випікали тризуб на грудях. Через деякий час, коли рани почали заживати, використали ще один метод, про який мені розповідав той з підвалу. Його ще в сімнадцятому використовували ваші.

Видно було, суддю засудомило, та вона здержалась тільки запитала:

В чому він полягає?

Нагострив мій помічник олівця. Ще міцніше прив’язали допитуваного, особливо голову, почав помічник писати у прив’язаного під носом. Спершу процарапав тільки шкіру, на другий день трохи заглибився. Дальше длубався в рані. А щоб допитуваний відчував біль, його насильно годували., підтримували організм від виснаження. Працювали ми з помічником по дванадцять годин. Через кілька діб він став трошки того, помішаним. Коли виймали перший зуб, допитуваний зізнався, хоча сам того не бажав. У лепеті безумного можна дещо зрозуміти.

– Як ви потрапили до Забайкалля? – Знову засичала суддя. – То справа давня, можна розповісти. Занозою сиділи ми в тілі совєтів. Ми вели спершу визвольну війну, визволяли від німців та москалів нашу неньку, потім громадянсько – визвольну.

Приходилось карати і своїх, і чужих.

Ми не давали проводити розбійницьку політику що до людей, мішали обманювати народ. Нарешті Сталін взявся за націоналістів по – сталінські. Видали указ про вихід з лісу. У кого руки не в крові, той може не боятися, спокійно жити. Скажіть мені, в кого на війні руки кров’ю не забризкані?

Солдат носить не м’які іграшки, які не травмують навіть мале дитя. Солдат це – смерть. І я був солдатом. Ніс смерть тільки не людям, а завойовникам в особі нациста, комуніста чи їх посіпак поліцая чи активіста. Я особисто не знищував їх, тільки допитував. У мене вони самі просили смерти. Після мене ними клопотались інші, але не думайте, що вони залишались живими. Нас підтримував народ, годував, посилав у ліс своїх синів, тому ми були непереможними. З ким весь народ, той непереможний у віках. У КДБ розуміли, за нами стоїть тільки частина народу. Там також розумні люди працюють, ще й досвіду їм не позичати.

Одного разу доповіли мені, що біля села появились совіцькі солдати та ще й перед ранком, хоча ніч – наш час. Вночі ми господарі нашого краю. Зважте, тільки вночі, а хотілося б весь час круглі доби, дні, неділі, місяці, роки, століття, вічність.

– То знищте їх! – Кажу.

– Е ні, пане Танасе, їх там більше тисячі. – Заперечують.

Зрозуміло, нашими силами нічого не вдієш. Це – війна, а не кіно, де герої рятують коханих, друзів, навіть цілі міста. То все придумується для розваги. Якби ми кинули на таку силу своїх, хоча багато крові пустили б, та врешті решт загинули б. Спробу зробив наш командир Штукар.


Він з дозволу атакував совіцьких солдат, та ті вчасно отримали допомогу, переслідували загін Штукаря до звуження ярів, де легко могла захищатись мала кількість наших вояків. Не рискуючи бути оточеним, загін Штукаря відступив. Загиблих при таких обставинах ніхто не порахує героями, назве звичайнісінькими недоумками. Як на мене, то ворога потрібно знищити, самому залишитись живим до перемоги ідеї, тому що допоки ідея жива, мусиш і ти жити хоча б для того, щоб передати її нащадкам. З животворною ідеєю навпаки, вона сама родить своїх прибічників. Стискаємо німецькі автомати, так звані шмайсери, і спостерігаємо що ж воно дальше буде.

На ранок кільце солдат стисло село. Підійшла колона військових вантажівок. Зібрали люд.

– Дві години на збори, – наказав якийсь полковник, – харчами запастись на десять – двадцять діб. Кого застанемо в господі, розстріл на місці, двір спалимо. Поїдете в Сибір, там не допомагатимете бандитам. Стислося серце, коли подумалось:

– Краю мій, краю, заберуть твоїх добрих господарів, хто тебе доглядатиме? Чужинець, буде то монгол чи москаль, тебе, мій краю, тільки плюндруватиме

Та ще й прибіг Іванко, котрий вибрався пораненим з села. Весь в крові, та не зважає на біль.

– Чому ви тут сидите? Ідіть рятуйте! – Кричить. – Це всеодно що вашу неньку гвалтують, а ви розглядаєте в бінокль, як то робиться. Песі голови ви а не захисники!

Не витримав я. Наказав знищити полковника і сховатися в глухих нетрях. Що я міг зробити з групою в сім чоловік та трьома під допитними.


Пішли виконувати наказ п’ять вояків. То відходь же, коли вбили того полковника, вони ні. Вв’язалися в бій. Загинули всі, герої.

Тільки тепер я зрозумів, наша боротьба на сьогодення безнадійна, вона теперішня спрямована в майбутнє. Потрібно так наструнчувати відданих людей.

З плачем повантажив люд клунки на машини, сам рушив колоною під конвоєм на перегін, куди доходила запасна колія .Ішли кілька годин. На людей чекав потяг сформований з теплушок, але без паровоза. За якусь годину обжили вагони. Настало важке чекання перед від’їздом у невідоме. Яких тільки розмов не точилося серед людей. Дехто домовлявся навіть втікати, та після першого застреленого спроби не повторились. Люд змирився зі своєю долею. Вартовий отримав подяку за влучну стрільбу, люд ще оного трупа. Снували офіцери, перераховуючи людей у вагонах. Переводили сім’ї з вагона у вагон до положення стоячи.

– А як спатимемо? – Протестували деякі. Отримували відповідь:

– По черзі.

Під вечір відпустили люд з потягу додому. Зразу ж появився у бункері Танасів брат Богдан. Він довгенько мовчав, та було видно, що якась думка бентежить його, не дає йому спокою.

Ти як хочеш, – звернувся він до Танаса, – ми вирішили здаватись. Сам розумієш, це не зрада. Поразка на цей раз. Так що даремно людей не губіть. Мама ще кілька років тому казала, ‘ обуха батогом не перебити’. Настане колись і наш час.

Геть з перед моїх очей! – З відчаєм у голосі гаркнув Танас, застогнавши мов смертельно поранений звір.


Пізнім вечором викликав Танас вуйка Гаврила з хати.

– Що ж воно буде? – Почав Танас. – Нас же весь народ підтримує. Ми – не роздільні

– Ну ні, – заперечив вуйко Гаврило. – ті також на плакатах пишуть ‘ Народ і партія єдині. Єдністю з народом ще довго маніпулюватимуть кому тільки не лінь. Не ображайся, Танасе, сумно продовжував вуйко Гаврило, то вам так хочеться. Вас підтримує лише певна частина народу. Давай глянемо правді у вічі та трохи поміркуємо. Якби ще при Христі народ та Христос були заодно, то євреї давно жили б у божому царстві. Якби Леніна підтримав весь народ, то давно побудували б комунізм. У сім’ї частенько брат брата не підтримує. Народу що, просто потрібно краще жити. Всього лиш, і це – законна вимога до всякого вчення. Запам’ятай, масами заволодіє будь – яка ідея тільки через добробут. Житиметься краще, дякуючи ідеї, тоді вона правильна. Ось наприклад, серед ночі прийшли ваші хлопці до скупого Станіслава і просять підтримати їх овечкою. Він сам із тих, які з кожного з них по сім шкур злупив би та не в змозі. Хлопці з автоматами. Можна разом з вівцею голову втратити. Краще нехай пропадає вівця. Якби не ніч, хлопці побачили б, що Станіслав втішається думкою, мовляв, я ще вас попатраю.

– Ми ж для них виборюємо волю, свободу, самостійність! – Вигукнув Танас.

– Ти хочеш волі для всього народу, Станіславу потрібна свобода оббирати ближнього. Тільки він маленький павучок – хижачок, а десь на нас чатують величезні акули.

Вони хочуть самостійно грабувати Україну, і не ділитися з хижаками з інших республік. Якщо такі доберуться до влади, то розтягнуть вони Україну по власних норах. Заберуть у люду навіть жебрацьку торбу.


Розумні голови вважають, що за ними майбутнє.

– Коли така пора настане? Чи це теж утопія?

– Не утопія, близьке майбутнє.

– Чому ви так думаєте, ви теж розумна голова.

– Тому що ваш рух не сформовано, компартія понесла великі втрати. Переконані, істино віруючі комуністи загинули, замість них в партію набилося багато люду байдужого до ідей. Їм би легше і краще прожити. У вас також вистачає самостійності цієї що вона є, іншим такої дози замало. Одним словом не доріс наш народ до декабристів, певне тому що декабристи знали, що і в тих краях вони житимуть непогано. Ми в Сибірі мучитимемось в десятки разів більше ніж тут. Кожен це розуміє, тому хоч не хоч вас не підтримають. Краще спасай свою душу. Не відаю про твої подвиги, але характер Танаса знаю. Скоріш за все тобі не простять, не відпустять гріхи твої, потрапиш далеко не в церкву. Хоча б тому, – роздумував вголос Гаврило, – що думаєш ти по – іншому, відповідно діяв і діятимеш. Пам’ятаєш, мати казала, що стрілятимеш у людей а ти відповів: – ‘ Не буду, – і додав, – в нелюдів так. Мати тоді додала, мовляв, то теж люди, тільки думають інакше ніж ми.

– Кому я помішав би як господар свого лісу? По доброму, сам би жив гарно, кількох москалів годував біля себе. Немає держави, яка не брала б податки.

– Е ні, якби ти господарював, то був би незалежним, бо багатим. Зробивши тебе багатим, держава втрачає всю збрую на тебе; віжки, які направлять куди тобі йти, кантарку, яка повертатиме твою голову, дземби, які загнуздають, присмирять. Їм не потрібно вільних, треба раби, бо хто працюватиме майже безкоштовно, при необхідності віддаватиме життя за їхню ідею. Не подумай неначе говорю тільки за комунізм. Всяка ідея, якщо вона дієздатна, мусить мати своїх рабів. Але людина від природи вільна, тому вона повинна мати вибір. Найгірше те, що змушують тим чи іншим побитом робити на зовсім чужу тобі ідею.

– Як зрозуміти, ідея доходить до людей через добробут?

– Можна обманути народ заявивши, житиметься краще ніж зараз. Якщо це краще не настане, то така ідея пропаде, зникне, залишиться тільки в товстих книгах для істориків. Одна Біблія обіцяє блага, які не перевіряються живими, що там буде на тому світі ніхто не відає і знати не може. Навіть чи є той світ ніхто не знає. Одні говорять так, опираючись на схоластику, інші, опираючись на живий розум, твердо заявляють – немає. Врахуй, краще – дуже відносна штука. Жити ліпше ніж жили до нас. Хтось у світі забезпечений ліпше нас – зразок для нас. Киваємо на них, виявляється, що краще їм ведеться за наш і нам подібних рахунок. Що тоді? Де ще взяти нам подібних, коли всі вже розібрані. Давай воювати за нам подібних, власне кажучи, заново ділити світ.

– Ні, не зроблюсь я таким мудрим як вуйко Гаврило, не дано. – Вигулькнула звідкілясь думка. – Тут голова болить за власну долю, а він думає про держави, народи, світ.

– Що до незалежності, то ти не в силах, по крайній мірі зараз, що – небудь вдіяти. Поки не стане країна багатою, доти бути її залежною. Багата країна – багатий народ, не одиночки, не окремі пани. Якраз у дуже бідних країнах казково багаті окремі особи.

Танас мовчав. Окам’яніла постать не давала знати, чи доходять до нього вуйкові слова.

– Про самостійність зараз також мови не може бути. Якщо маленькі діти серед чужого народу, я не кажу в себе на Батьківщині, говоритимуть по – українському, це означатиме, що існує на світі самостійна Україна, бо де ж це бачено щоб перевертень чи потурмак та був самостійним. .

Суд не цікавлять ваші роздуми, спогади. Говоріть конкретно, як ви потрапили до нас.

– Були в мене документи одного українця з Читинської області. Вуйко Гаврило розповідав, що Забайкалля величиною як вся наша Україна. Є де заховатись. Приїхавши сюди, викликав Марічку. Розписались. Так що не тільки у декабристів вірні жони. Наші дівчата також мають поняття про вірність.

– За що ви вбили свою вірну дружину? Жили з нею погано? Розкажіть все по порядку.

За кілька хвилин, поки дід Танас пояснював як і чому вбито дружину, в думках пробігли довгі, насправді короткі неначе мить , роки.

Здоровій працьовитій людині живеться скрізь добре, принаймі краще ніж оточуючим. Любиш труд, – любиш і поважаєш себе. Не даремно в народі оцінюють людину по праці. Та й у сучасному світі людину цінять не як таку, лише її труд, її уміння. Будь ти хоч святим а не роби, всеодно скажуть, це – ледачий ангел.

Швиденько зібралась Марічка до від’їзду, коли отримала звістку від Танаса. Навіть хатину не продавала, замкнула, нехай пропадає. Зате вчасно прилетіла до свого Танасика. Він саме працював на руднику. Вблагала, вмолила кинути тоте сухе буріння, коли кожен подих приближає до невиліковної хвороби. Силікоз чатував на кожного рудокопа. Танас послухався, подався на лісоповал, де, як він вважав, також можна непогано заробити.


Боявся стріти своїх, тому що вони аж сюди приїздили на заробітки. Але вони не брали до гурту чужих, не тинялися, тому що весь час працювали. Бункер був строго засекречений, доступ до нього мала зовсім мала група вояків. Зустріти знайомого по криївці майже неможливо. За чутками земляки

працювали в іншому кінці області, так що існувала мала вірогідність зустрічі.

Кадровик з одним із майстрів щось побачили в Танасові, тому що направили бригадиром в третю бригаду. По приїзді в тайгу почув Танас слабенький гуркіт пилок, в’яле поцюкування сокир та шум зрідка падаючого дерева. Він мовчки взяв ‘ дружбу ‘ у перекурюючих лісорубів, перевірив наявність бензину і завів її. Пилка заграла в його руках, при дотикові до дерева заспівала пісню переможця. За годину Танас звалив стільки дерев, скільки вся бригада за зміну. Він тільки вигукував:

– Вали.

Два дужих лісоруби впирались в стовбур довгими рогульками, валячи зрізуване дерево в потрібну сторону. Майстер поцокав язиком, похитав головою.

– Я все життя роблю на лісоповалі, а такого лісоруба як ваш бригадир ще не стрічав. – Кинув на ходу, ідучи до машини.

Група колишніх в’язнів трималася осторонь від бригади. Ватажком цієї зграйки був ленінградець Жора, такий собі миршавенький чоловічок з пацючими рисами обличчя.

– Ти знаєш, – звернувся він до Танаса, – від роботи коні дохнуть. Ти не боїшся копита відкинути.

Танас з ненавистю глянув на Жору, хотілося але не сказав:

– З дитячих років не люблю пацюків, завжди їх знищував, давитиму і надальше.

– Замість того з притиском, з розстановкою стиха мовив:

– Хто не робитиме, той не їстиме. Зарплату дамо також по труду. Вся бригада ділитиме гроші.

Жора подав команду:

– Всі по робочих місцях! Робити як отой хохол показав. – В його словах прозвучала насмішка. Танас тільки трохи почервонів та пограв жовнами.

– Жора зі своїми корешами, здоровилом Іваном і ще з чотирма такими як сам, сіли біля пенька грати в карти на соснові голки, які при получці замінялись карбованцями.

– Грошей не хватає. – Пожалівся Іван.

– Граємо на половину зарплати перших шести по списку. – Відповів Жора.

Вечором, коли стомлені лісоруби сідали за довжелезний стіл, Танас наказав поварові та його помічниці:

– Отим шістьом за окремим столом їжу не подавати, вони сьогодні не робили. Поснідають, там побачимо.

Жора стукнув алюмінієвою кружкою по столу і прошипів:

– Ну, ти в мене потанцюєш, падла. Замочу.

Іван було рвонувся з – за столу, але Жора притримав його, зашепотів щось на вухо. Коли Танас підбивав подушку з сіна, лягаючи спати, відчув щось металеве під рукою.


Чиясь добра душа озброїла його чим тільки змогла. Цим вона попередила, знай, з в’язнями хоч і в минулому жарти погані.

Давно так не спав Танас. Чув як хропуть і сопуть лісоруби, як виходять і заходять сонні люди у вагончик, як мочаться за ним. До ранку нічого не сталося. Ще зовсім не розвиднилося, коли Танас з пилкою в руках подався в кущі. Там він заховався і почав спостерігати за вагончиком в якому жила шестірка. Четверо з шести відвідали туалет, двоє ні, хоча вже покликали на сніданок. З столової – вагончика було набагато ближче до кущів аніж до туалету.

Танас швиденько проковтнув їжу, знову непомітно заховався в кущах, куди мали привичку бігати лісоруби. Він весь час озирався. Ніхто за ним не слідкував. Шестірка з апетитом снідала, але Танас був битим у цих справах, тому розмірковував так:

– Може слідкує за мною якийсь кандидат на нари. Не може Жора не мати таємних помічників, якщо він не зовсім дурень. Танас помилявся, бо не мав справи з такими типами, лісоповал – не боротьба за незалежність. Лісоруби прямо з вагончика – столової потяглися на лісосіку. Один з шестірки вручив Івану сокиру і побіг до туалету, другий поспішив до Танаса в кущі. Він завертівся недалечко від Танаса, вибираючи місце, де б його присісти.

– Зовсім як пес. – Подумав Танас. – Навіть в цьому залишилось в нього мало людського.

Танас рубонув ребром долоні по шиї, як це не раз робив у бункері. Він узяв в одну руку пилку, у другу як дужку відра, пояс на ногах непритомного, пішов у напрямку розроблюваної ділянки. Битий очумався від того, що здоровенний чобіт давив то на живота закаблуком, аж завоняло фекалієм, то носком на груди. Чобіт погойдувався, або не давав дихати, або видавлював кал.

– Це тобі не радянський суд, – байдужо мовив Танас, – де розбираються що до чого і як, де можеш отримати кілька років тюрми якщо не відкупишся. Я тебе вмить прикінчу. якщо ти не даси відповіді на мої запитання. Завожу пилку, розріжу тебе хоч і навпіл. Уже мертвим потримаєш її, щоб відбитки залишилися. Скажу, мовляв, хотів порізати оте дерево, що лежить на дорозі, спіткнувся, впав і сам себе зарізав. Видно п’яний був як чіп. Експертиза знайде в твоєму шлунку та крові чефір. Танас завів пилку і запитав:

– Тебе як розрізати, вздовж чи впоперек?

Лежачий не міг дихнути не те що говорити.

– Не нада, – тільки й спромігся видавити з себе лежачий. – прийміть ногу, бо не можу говорити. Ой, заглушіть пилку, одежу на животі ріже. Я відповім хоч на десяток запитань.

– Що ви там задумали? – Тихо, спокійно по діловому запитав Танас, помахуючи пилкою над допитуваним. Той втискався в землю і лопотав:

– Я нічого не придумував, Жора наказував.

– Чого ти булькаєш? Давай говори по – людськи, а то нічого не зрозуміло.

– Заберіть пилку!

Танас пилку не забрав, так само водив з голови до ніг тільки трохи вище. Тепер ніби не збирався відрізати сучки у вигляді носа чи крайньої плоті. Вітерець піднятий ланцюгом ніжно обвівав обличчя.

Лежачий без зупинку говорив:

– Ми після сніданку підемо в іншу частину вирубки подальше від бригади. Ми четверо станемо на строму. Робитимемо вигляд що робимо. На горбочку цюкатимемо сокирами. Ти підеш на шум пили, бо недалечко Жора та Іван різатимуть ліс. Там вони і кінчать вас, та не сказав як. Потім кинуть вас під стовбур, неначе дерево привалило.

– Не бачив у них якоїсь зброї? – Запитав Танас.

– Ні, ніякої, тільки якась заточка у вигляді довгого шила.

Оце і дратувало Танаса, непокоїло, навіть лякало, людина завжди боїться невідомого. Танас копнув чоловіка ногою неначе якусь непотріб.

– Нікому про цей випадок не розповідай.

– Мовчатиму, тільки не бийте.

Пішов у задумі. Досвідчене око слідчого підказувало, говорилася правда.

Шило, для чого ж воно страшне? – Гадав він. – Для рук, ніг – ні. Для живота також. Людину можна поранити але не вбити. Слідчий без зусиль знайде причину смерті. Серце захищене ребрами, Потрібно ще в нього попасти. Щоб його пробити, потрібно кожен день принаймі по живій душі на той світ відправляти. Око вийняти, знову ж таки зробити інвалідом, а тут потрібно вбити. Ага, он воно що! Зажени шило за вухо, у вухо, у тім’я, обмини тільки череп. Людина мертва, сліду не видно. Який у чорта розтин, хто це повезе за триста кілометрів по бездоріжжі. Певне, Жора досвідчений убивця. Ніколи не додумався б до такого. А от за допомогою Жорі дотумкався. – Вирішив Танас і, весело насвистуючи, покрокував до бригади.

Через деякий час сміливо пішов на гуркіт пили. Досвідчене вухо вловило холостий хід. Ні, цеп не вгризався в дерево, бо паразит є паразит, йому й на думку не спаде працювати. Коли бригадир наблизився, пилку заглушили.

– Обідати не будете. Заявив Танас. – Ви вдаєте що робите, та мане не обманеш. Ми покладемо пусті тарілки, ви робитимете вигляд що їсте.

Танас присів на звалене дерево. Жора мовчки, граючи жовнами, зайшов ззаду. Не встиг він приблизитись до Танаса, як той ухопив Жорину руку із заточкою І, мов суху галузку, переламав її об ствол на якому сидів. Жорі, певне від болю, зробилося дурно. Ноги його не тримали. Він поволеньки почав осідати на землю.

Іван ошелешено якісь долі секунди дивився з відкритим ротом на чоловіків. Коли шок йому минувся, Іван кинувся до Танаса з піднятою для удару сокирою. Поки Іван зробив стрибок, Танас встиг підняти Жору неначе штангу малої ваги навіть зафіксувати його вгорі. В наступну мить торохнув Жорою ніби неживим предметом якимось чувалом набігаючого по занесеній сокирі. Одночасно ударив Івана коліном по грішному тілу. Іван зігнувся.. Танас ще раз підняв Жору. Цього разу опустив його на Іванову спину. Затріщав хребет чи то в Жори, чи в Івана, напевне, в обох разом. Іван ще совав ногами, Жора сіпнувшись затих біля окоренка зваленого дерева. Танас наніс ногою удар Іванові в живіт аж в нім чв’якнуло, вхопив його за чуприну, поклав навхрест на Жору. Потім, старанно примірюючись, взявся за окоренок зваленого дерева, хекнув, підняв його майже на рівень грудей. Надулись жили навіть на лобі, але зроблено крок в сторону. Дерево врізалось в Івана. Якщо хребет не був перебитий, то окоренок потрощив його вщент.

– Чого длубаєтесь в носах. – Вигукнув Танас до лісорубів, яких помітив по дорозі до бригади. – Он ваших корешків деревом привалило. Чули? Деревом не якось інакше. Сам не в силах зняти стовбур, біжу по допомогу.

Четверо приблизились до місця події. Дерево ніяк не скочувалось з Іванової спини.

– Чого ми маємо надриватись. Їм уже нічим не допоможеш. Холонуть. Бач який катюга! Накидав сам, ми ж вчотирьох не можемо зняти. – Сказав один із Жориних хлопців.

– Нічого я не бачив, вам також не рекомендую. – Висловив свою думку третій за авторитетом в’язень в минулому. – Таку річ не порівняєш з твоєю хоч і крупною розтратою бухгалтер Беркович, чи з твоїм пограбуванням мохнатого сейфа єфрейтор Бевзь, чи мою безневинну провину.

Будете тріпатись, вмить опинитесь в болоті в чорта в зубах. Він думаєте тут один?

Всі троє в один голос заявили:

– Нічого ми не чули, нічого ми не бачили окрім вершини падаючого дерева.

– Не вірите? – Запитав Беркович. – З нашого місця нічого крім вершини не видно. – Сам подумав. – Якщо на впалих хрестом стовбурах залишились сліди, потрібно їх стерти.

Прибіглі лісоруби зняли окоренок. Тільки один дуже дивувався, як хлопці туди потрапили, сам же вчора дерево звалив. Ага, ці четверо завалили Жору з Іваном та підсунули під ствол. Щоб самому там не опинитись, краще мовчатиму.

Бригада запрацювала на повну силу. Навіть в’язні в минулому потіли по кільканадцять разів на день. Перед їхніми очима стояв Танас, який накидав дерево на їхнього брата. Кожен розумів, що на нього також таким робом може впасти сосна.


– Один чорт знає, що може придумати це страховище. – Подумав той, який під пилою побував. – Утік би, та що подумає цей звірюга, мовляв, зник щоб видати мій секрет. Такі як він знайдуть і уб’ють, бо видно він не простий душогуб, небезпечніший ніж ті на зоні. Краще попрацюю. Він поїде, я після нього в іншу сторону. І працював, хоча солоний піт ліз в рот, заливав очі. Він міг і умів працювати. Все таки практики якої не якої вистачало. Хоча там всі чотири роки погрожували:

– Не працюватимеш, будеш мамкою для всіх.

Начальство також погрожувало:

– По – стахановськи не працюватимеш, переведемо в табір, де бикам роги обламують. – А тут ніби й не погрожували, але болотом пахне навіть тоді, коли воно мирно поблискує собі десь за лісом кілометри звідси. Валив ліс на зоні, розроблятиму і тут.

За перший же місяць Танасового бригадирування дали дві норми. Платню отримали за одну як і раніше. Танас поїхав добиватися справедливості. Перш за все він розпитався в управлінні від кого залежить зарплата. Дочекався поки начальник залишиться один. Зайшов, повернув ключа, який стримів у замковій скважині. Мовчки вхопив начальника за голову, підняв разом зі столом. (Певне і тоді начальство інстинктивно чіплялось за місце). Танас відпустив голову, яка не могла сказати й слова по причині затиснутої щелепи, тільки крутила вилізлими з орбіт очима.Начальство впало як йому і належить в крісло. Стіл з грюкотом опустився на місце. Так і стоятиме стіл, за ним сидітиме бюрократ ще довгі – довгі роки, можливо століття чи тисячоліття. Добре, якщо бюрократ мінятиметься в кращу сторону.


– Де гроші за другу норму третій бригаді? – Запитав Танас збентеженого чоловіка, якого ще в житті ніхто так не держав. Весь час обходилось тяганиною. Він тяганину мав у виду, а тут приходиться самому відповідати та ще й власним горлом.

Ой, ой, ой. – Застогнав чоловік. – Я собі не забрав, розкидали на першу, другу та четверту бригади.

– Ми заробили, нам і віддай! А тим доплачуй за неробство, якщо знаходиш потрібним, з власної кишені., інакше я скручу твою хитру башку в одну сторону, пришлю хлопців, вони повернуть твою голову в іншу сторону або й назад.

Врахуй, лісовози ходять до нас тільки до обіду.

За половину години викликали Танаса до начальника. Той повернувся до нього неначе вовк всім тілом, з натугою проковтнув слину і прохрипів:

– Ідіть в касу, отримайте преміальні для третьої бригади. Там грошей на троячку менше ніж за другий план. – Потер шию і додав, – дасте дві норми, буде вам і зарплата, і преміальні, правда, не такі великі як сьогодні, вас тут вдруге я бачити не хочу.

Касирка говорила шепотом у трубку:

– Отримав торбу грошей для бригади. Один, худорлявий, високий. Його раз побачиш, на все життя запам’ятаєш. Типовий хохол, навіть бриля носить не по погоді. Ловить лісовоза.

Танас любувався лісом. Все неначе таке як дома: в далині гори покриті лісом, туманна димка між ними, дорога неначе тунель, гілля частенько ковзає по кабіні. Та все таки не те.


Ще й досі чавкає болото під тонким льодком. Тут людина і звір повинні не просто жити, уміти пристосуватись.

Позаду лісовоза петляв ‘ бобик ‘. Він показувався шоферу то в правому, то в лівому дзеркалі. Газик радо обігнав би довжелезну машину, та дорога не дозволяла. Нарешті шофер лісовоза взяв вправо і пригальмував на галявині. Газик, весело підстрибуючи, побіг вперед. Невдовзі він сховався за поворотом.

На спускові лісовоз різко зупинився, мало не опершись бампером о ‘ бобика ‘. Двоє кинулися до кабіни лісовоза. Рвонуло привідкриті дверці, в які Танас мав намір виглянути. На Танаса глянуло дуло нагана.

– Гроші! – Вимогливо наказав господар ствола. Щоб показати що він не жартує, стрельнув у напрямку переднього колеса лісовоза. Не встигла рука знову наставити нагана на Танаса, як мимоволі поповзла вгору. Наган пульнув у небо. Спотворене болем обличчя глянуло на Танаса, тієї ж миті Танасова долоня у врізалась у міжбрів’я. Потім вхопила за волосся. Рука зігнулась, ствол поліз у горло. Затріщала чуприна готова відокремитись від голови. Танас обняв нападника як рідного брата за голову і продовжував засовувати бандитовою рукою ствол у горло. Другий бандит дивився на цю картину мов зачарований. Водій також завмер. Наган майже з руків’ям заглибився в рот. Другий грабусь кинувся до своєї машини. Він встиг лише взятися за ручку дверцят. Танасова лапа вхопила, певне, не тільки за одяг але й за шкіру, бо чоловік завив по звіриному, можливо й з переполоху. Колеса ‘ газика ‘ зашурхотіли на місці, за мить машина стрибнула з місця, вирвавши ручку дверцят з руки нападника, не дала

забратись до кабіни, сама помчала, але не далеко.


На повороті за скелею розкрило пащу провалля, очікуючи нову жертву. Там їздили всі шофери особливо обережно, з побоюванням поглядаючи в сторону провалля.

Танас взяв другого грабуся під руку неначе начальник портфеля, тріснув його по шиї як кролика, бо той ворушився, поніс його до провалля. Десь внизу горіла машина. Густий дим піднімався з ущелини. На дим пожбурив Танас свою ношу. В прірву полетів грабіжник з порваним горлом., за ним наган. За весь час не промовив Танас ні слова, не подав жодного звуку, навіть голосніше не сопів, лише по закінчені події наказав:

– Про бачене – нікому ні слова. Націди трохи бензину, помию руки та спалю закривавлену одежу. За них не переживай. Вони нас не пожаліли б, вбили б. Такий у них ризиковий промисел, або вони, або їх.

Шофер замінив колесо. Торба з грішми лежала собі на сидінні. Танас, здавалось, любувався природою.

– Поїхали. – Буркнув шофер. Сіли в кабіну. Балакучий шофер мовчав до самих вагончиків Йому весь час здавалось, що поряд сидить жовтоокий, хоч насправді чоловік мав чорні очі, уссурійський тигр. В любу мить він може розтерзати його своїми лапищами митими в бензині. По приїзді шофер назад не вертався, не вечеряв, завалився спати. Довго йому не давав заснути тигр, все ворушив лапою неначе кіт давно задушене мишеня.

Справи в бригаді де дальше більше ладились. Навіть серед лютої зими, коли дихати потрібно не на повні груди, щоб не застудити легені, бригада перевиконувала норму.


Гроші і харчі доставлялись вчасно. Колектив кидали ледарі чи їх просто виганяли, хто хотів заробити горнувся до Танаса. Двоє зеків з чотирьох покинули бригаду, зате прийшла нова команда, вони чефірили, але й працювали краще каторжан.

Вирубка досягла величезного розпадку. На його краю зручно примостилося село. Село не село, так зо три десятки хат. Громадою заправляв Семен Іванович, хоча кликали просто Сенею чи старим Сенею, бо був ще й молодий. Саме старий Сеня появився на лісорозробці біля багаття, де грілися лісоруби.

– Де ваш старший? – Запитав він після того як поздоровався.

– Де найчастіше падає дерево, то його робота.

Сеня довго любувався вправною роботою.

– Щось ти не схожий на старшого.

– Чому?

– Старші мають привичку походжати з палицею і підганяти робочий люд, ти з пилкою та ще й весь обірваний.

– У мене всі хочуть заробити, вірніше стараються заробити, тому не потрібно їх примушувати. Вони самі себе заставляють. Що ви хочете, діду? Говоріть без вступу, пошвидше. Робота не чекає.

– Після роботи заходь до мене. Третя хата з цього краю, від вас. Розмова є. Серйозна.

– Добре. – Згодився Танас і завів пилку. Знову застогнала тайга, проводжаючи в останю дорогу дерева – велети.


Вечором зайшов Танас до Сені. Там його чекали десятка півтора мужиків за багато накритим столом.

– Ну якщо стіл накрито заради мене, то я скоро стану губернатором, то биш, першим секретарем цього краю. – Подумав Танас. Глянув на відро серед столу, скривився. Сеня помітив криву посмішку, тому сказав:

– Стіл накрито не тільки тому що зібрались мої нащадки та друзі з якими я пізнавав тайгу, провів в ній все життя. Тебе ради також. Сідай, пий бражний мед та закушуй.

– Е ні, – заперечив Танас, – знаємо ми вашу медовуху. Хоч вона стріляє не в голову, а в ноги, всеодно всі справи вирішую на тверезу голову, тай взагалі я мало п’ю.

– Не будемо ходити навкруг та навколо. – Поважно мовив дід Сеня. – Певне, ти знаєш, що таке наше. Це всеодно що моє, тільки для всіх в селі.

Танас згадав своїх чотирнадцять десятин під лісом і серце стислося.

– Моє таки моє, наше то наше. – Подумав.

– У тому лісі, де ви маєте різати, промишляв звіра мій дід, батько, я і сини мої. Любить там водитися звір. Все дерево не зріжете тільки дичину розженете. Поверніть краще вліво.

– Де рубати від мене не залежить, – задумливо сказав Танас, – хіба що можу помилитися.

– От і добренько. – неначе дістав згоду усміхнувся Сеня. – Якщо повернеш , то і нам, і вам вигода. Вам ближче до дороги, дерево там краще, мої внуки матимуть де полювати.

– Повернемо вліво. – Запевнив Танас, миттєво зрозумівши державну і людську вигоду.

Найважливішу справу залагоджено. – усміхнувся в бороду Семен Іванович. Танас чекав що ще скаже старий. Яка інша справа.


Дід почесав справжнім роговим гребінцем сиву бороду.

– Я навіть стояти на белебні не люблю. Мені подавай дерева, кущі, щоб вітер свистів не у вухах, а у вершинах. Давно Танас помітив, що навіть у вітряну днину у лісі затишно, але глянув на Семена Івановича не розуміючими очима. Той погляд запитував:

– А я тут при чім?

В розмову втрутився ще один бородань. Заросле волоссям обличчя не вказувало на вік. Може сорок, бо не видно сивини, очі молодо поблискують, у шести десятирічного те саме буває.

– Якщо ви виріжете ліс навколо села, то стоятиме воно, як лисий чоловік без шапки на дощі чи хузі. Крім того грубка горить взимку круглу добу. Тільки перестанеш топити, в хаті холодно. Потрібно багато дров. Тут ми їх заготовляємо.

– Бачив, бачив, – зауважив Танас. – На таких дровах можна ще одну Венецію побудувати. Раніше сказали б, корабельний ліс на дрова пускаєте.

– Е, паря, зараз за кривим деревом добрий десяток верстов потрібно відмахати. – Включився в розмову ще один чоловік. – От після вас ліс пригодиться хіба що на дрова, хоча для промисловості це не так вже й важливо.

– Он япошки уміють навіть з кори меблю виготовляти.

– Згода, ви господарі в цім краї. Москвичі навіть заслання в такій глухомані не відбувають. На тому тижні починаємо від дороги.

Танас піднявся і рушив до дверей.

– Е, паря, це – не діло, – з образою в голосі майже вигукнув Іванович. – Ми тебе давно за хорошу людину поняли. Бачиш, звернулися не у райвиконком, до тебе. Так що сідай за стіл, питимемо медок.

Сусід по застіллю розповідав Танасу:

– Медок, вірніше медова бражка чи названа медовухою, готується з осіннього меду, який не можна лишати бджолам на зиму бо похворіють. Взимку він бродить. До меду розведеного водою додають дріжджі в певній пропорції. В такий спосіб отримують бражку.

Танас слухав неуважно, тому сусід не вдавався до подробиць, тільки додав:

– Дехто дістає хмелю, той робить медовуху на хмелю.

Господар замінив пусте відро на повне. Черпали хто скільки хотів. Танас сумнівався чи пити третій кухоль, чи ні. Він глянув на щупленького сусіда. Той зачерпнув половину кухля.

– Наберу повний. – Вирішив. – Від перших двох в голові тільки посвітлішало. Зовсім не сп’янів. Та й напій такий пахучий, солоденький. Чому б не випити.

Рипнули двері. Зайшов хазяїнів син Григорій. На поясі теліпалися заяча та соболина шкурки. Він повісив їх біля грубки розмерзатися. Скинув доху, не просту: верх з рисячих шкур, виворіт з вовчих ворсом до тіла Такі ж штани та ще більш складніша взуванка. На запитливий Танасів погляд, йому пояснили:

– Тепло одівається, бо навіть в мороз приходиться ночувати в тайзі на лапнику.


Григорій, потерши руки, сів біля Танаса, хильнув з морозу майже повну склянку поданої горілочки. Запахло спиртом.

– Та це ж спирт. – Здивовано сказав Танас. Чому ви його називаєте горілочкою.

– У нас спирт називають горілочкою, все інше винцем. Правда, винця у нас в цей час майже не буває, тому що замерзає в дорозі.

Після випитого спиртного чорт вселяється в людину. Григорій заговорив голосніше і трохи чванькувато. При спробі встати Танаса потягло назад, ноги зробились ватними. Господар знай міняв пусте відро на повне, багато мужиків п’ють і не закушують.

Під дверима загавкав собака, згодом заскімлив. Григорій ляснув себе по лобові долонею, виліз з – за столу і направився в сінці.

– Молодці, нагадали привичку. – Буркнув він. – Я годую спершу собачок, потім сам їм. Танас перемагаючи земне тяжіння, також подався на двір трохи освіжитися.

Мороз зразу ж вчепився в тепле тіло, заставив його зіщулитись.

– А я думаю, чого це вони у хаті курять. При такому морозі поки покуриш, то й вуха обморозиш. Бррр.

Танас хотів вернутися в тепло, але в сінцях наштовхнувся на Григорія. Той накинув на плечі Танаса одежину і запропонував:

– Глянь , які в мене собаки! На всю тайгу соболятники. Сука навчає синка професії та життю – буттю.

Танас з сінець спостерігав, як сука трощила морожене м’ясо, одночасно відганяючи більшого за себе синка, поки той не отримав свого шматка. Вона не побігла до синового куска лише облизнулась, вирила лапами та писком нору в кучугурі снігу.


Синок тим часом доїв свій кусок, потяг носом повітря, вловив тепло нори і сунувся до неї. Мудра мати не взяла його під теплий бік. Натомість пес викотився з нори. Вслід показалась пащека готова кожної миті попортити псу кожуха чи подерти вуха на ремінці за непослух. Може й не пошматувати, лише дати доброго прочухана. Пес ще деякий час побігав по очищеній від снігу доріжці, мостився під дверима, та Григорій нагнав його звідтіля. Собака взяв приклад з матері. Він вибрав найбільшу кучугуру, в ній швиденько вигріб нору. Забрався до неї. Мала. Частина хвоста ззовні., коли ж ним неначе ковдрою потрібно вкритися. Докопав нору і зник до ранку в ній. Потріскуючий Морозенку, собакам ти не страшний.

Танас міцно заснув під мірно заспокійливо – тихесеньке гудіння груби. Для людини основне – спокій. Не часто тіпає тебе – довше проживеш. На ранок, була саме неділя, за сніданком Григорій розповідав про різні випадки на полюванні. Як заядлий мисливець, вірніше професіонал, потроху перебільшував. Розслабились господарі і всі присутні, тим більше, що приходили тільки всі вчорашні гості. Знову з’явилось відро з ще м’якішим медком, весело забігали оцупкуваті пальці по маленьких гудзичках гармошки. Дивно було, що вони натискають замість трьох одну кнопку.

Григорій попрохав Танаса:

– Подай но ножа, допоможу хазяйці струганину вчинити.

Танас поглядом обшарив стола, ножа не побачив, витяг і подав свого. Григорій вибалушився на ножа замість того щоб піти в комору, взяти кусок мерзлого м’яса і тоненькими смужками порізати його.


І не дивно що задивився, ніж вигравав синім надприродно відшліфованим діамантом. Григорій попробував лезо нігтем, потім на зуб, поклав ножа на палець. Кінчик з жалом переважував ручку.

– Оце да! – Захоплено вигукнув Григорій. – Він кістку також струже як м’ясо?

– Майже так само, лише зусилля прикладаєш трохи більші. – Відповів господар ножа.

Зійшлися чоловіки подивитися та попробувати на зуб ножа, поцокали язиками тай подалися в комору. Кожен хотів попробувати диво – ножа в ділі.

Ніж не давав спокою кожному мисливцю, через те за столом влаштували справжній аукціон. Почали з високої ціни як для мисливського ножа.

– Даю сто. – Запропонував перший.

– Е, що там сто, даю двісті. – Вигукнув другий.

Григорій неначе господар ножа порився в кишені, витяг гвіздок, поклав його під лезо. Потекла тоненька стружка ніби з – під різця тільки зовсім світла. Зразу ж ціна підскочила до п’ятисот і шести сот. Хто зна, на скільки підскочила б ціна, коли б Танас не сказав:

– Не продається, подарунок до дня Ангола.

Хто ж такі цінні подарунки підносить? Ти ж не король, цар чи який – небудь вельможа. – Запитав Семен Іванович.

– Чи можна вважати ножа подарунком? – Пита себе Танас. – Чи просто заробіток чи винагорода, хоча дань Ангола тим числом був.


Більше року не працює Танас на руднику. Відговорила Марічка.

– Поробиш там, – переконувала вона, – дістанеш силікоз, дадуть другу групу тай поганяй до ями.

Хоча на руднику платили добрі гроші, та життя було миліше. Зароблені раніше сотні розтринькали за короткий час, зате легені залишились чистими, тільки й пам’яті залишилось що ніж.

Працював на руднику коваль Осип. Змалечку робив з дідом та батьком у кузні. Підріс, молода кров заграла. Вона, відсутність розуму та велика сила примусили самотужки довершувати навчання ковальській справі за колючим дротом аж дванадцять років.

Не вернувся додому на Полтавщину. Прив’язала до сопок, тайги та вільної ріки чорноока напівкавказького походження дівчина. Стала жінкою та мамою. Кавказ передав її такі риси характеру, які сподобалися б кожному чоловікові, не магометанські зате і не європейські. Щось середнє, якраз миле серцю Осипа.

Діти росли тонкими і гонкими, хоч батько був приземкуватий кремезний чолов’яга. Щоб їм поговорити з низькорослою людиною, приходилось нагинатись.

Осип ковалював. Як художника мореніста тягне поглянути на море, так і Осипа манила кузня. Перший писав полотна, коваль творив ножі. В того купляли картини музеї, Осипові ножі служили поколінням мисливців. Танас заказав ножа.

– Зробіть такого, щоб міг брити і залізо стругати. Говорять, ви на таке здатні.

– Коли появиться натхнення, буде зроблено саме такого. Приходь місяців через три. Танас пішов до кузні з контори, коли звільнявся з рудника. Всеодно потрібно якось згаяти час. В конторі мав чекати десь біля двох годин. Було трохи незручно, бо не пройшло три місяці.


– Як моє, замовлення готове? – Запитав Танас не дивлячись в очі.

Коваль мовчки подав ножі в коробці Танас підійшов до протертої шибки у віконці, ретельно роздивився вироби. Потім узяв у ліву руку жменю березової кори, яка слугувала підпалом при розпалюванні горна, затис лезо, правою натис на ручку. Ніж вигнувся, назад не випрямився на якусь долю міліметра. Танас глянув на лезо і похитав головою. Другий також чомусь не сподобався. Третій при нагинанні вистрелив. Осколок, вибивши скло, вилетів надвір. Танас поклав обломки в коробку, сам рушив до дверей. Осип почервонів, догнав Танаса, дав йому нового ножа, попрохавши:

– Випробуй оцей.

Танас тільки глянув на виріб, зразу ж заявив:

– Беру, скільки?

Він не продається.

Танас незадоволено глянув на коваля, чого, мовляв, голову морочиш. Тим часом майстер продовжував:

– В молодості сам гнув п’ятаки хоч однією, хоч двома руками. Ломити ножі не приходилось. Тепер їх випробовую на злом у лещатах. За те що вмієш випробувати й оцінити виріб, бери на згадку, дарую.

Ошелешений подарунком чоловік мало не забув подякувати майстрові, тому що задивився на витвір мистецтва.

– Дякую! – Пролунало аж на виході. В захваті в дворі нагнув берізку товщиною з руку, стяв її одним махом, задоволено посміхнувся.


Ще з годину сидів під будинком управління рудника, як в дитинстві мережив бука.

– Не мастак я про таке розповідати, – мовив Танас, – подарував один знайомий в день народження.

Чоловіки розуміюче закивали головами, один Григорій не здавався.

– Он бачиш на стіні рушницю з довгим стволом. Зроблена вона на заказ одного пана, який приїжджав до нас полювати. Мій прадід виграв її змагаючись з паном у стрільбі. Ото стрілець був!

– Я також виграв би. – Недбало кинув Танас підбадьорений медком.

– Що? – аж вигукнув Григорій. – Ти виграй хоч у його правнука.

– Хто ти такий, чемпіон світу? – Засміявшись, запитав Танас. (Звісно, де чарка, там сварка).

– Чемпіон не чемпіон, але ставлю рушницю проти ножа, та ще й даю фору в один постріл. Подивимось який ти стрілець. – Буркнув Танас про себе. – Не чесно з моєї сторони, одначе хвалька комусь треба провчити. Після того як чоловіки заклалися, негайно взято дрібнокаліберку, всі чоловіки подалися на двір. Іванович накинувши доху з вовчої шкіри, вийшов за ними. Він спостерігав, як Танас випробовував зброю. Перевірено спусковий гачок на плавність. Видалено патрона. Танас ретельно оглядає ствола зсередини. Кілька разів притискає приклад до плеча. На мушці соснова гілка, ні шишка. Перший постріл – кінчик шишки летить в гілля, другий – шишка розрізана навпіл, третій – остаток падає в сніг. Чоловіки поволеньки перекурили, терпляче чекають, Танас все стріляє. З більшої і більшої висоти падають куски шишок і гілочки.

Семен Іванович відокремився від гурту. Все ясно. Уже в сінцях, розминаючись з Семеном Івановичем Захар забубонів:

– Куди йому братися. Григорій кращий стрілець на всю округу.

– Ой не скажи, – заперечив Семен Іванович, – видно цей молодий чоловік все життя має справу зі зброєю. Дід виграв, а Гришатка не на того натрапив. Це – ведмідь – шатун, від такого чого завгодно можна чекати. Не лісорубом він родився, та робить за двох – трьох професіоналів. Як на мою думку, то він переможе. Не піду дивитися на синову ганьбу. Перед таким не варто вихвалятися.

Через деякий час чоловіки поверталися до хати. Семен Іванович зупинив одного з них.

– Розкажи, як там діло було. Відчував, Григорій програє.

Чоловік пошкрібся в голові, опустив її неначе був винен. Розповів запинаючись, часто прокашлюючись: – Взялися збивати шишки. Якщо шишка не впаде, то програш. Григорій скинув у сніг п’ять, цей стрілець чотири. Руки під кожуха, пальці на тілі відігрівають, поки суперник стріляє. Згодом взялися підстригати ялинку. Григорій зрізав п’ять гілок. Той неначе ножем стяв своїх чотири. Ввіткнули в сніг паличку на великій відстані, давай відбивати кусочки. Чиї рівніші, той виграв. Таким способом переможця не визначили. Все таки куля не ніж. У лісоруба , певне, трохи рівніші. Перевага, стріляє швидше. Вони не могли знати, що Танас у бункері з такої самої гвинтівки не тільки попадав у мух, з ганяв їх обов”язково.


Ще раніше у Григорія одна з гілок сумнівалась, падати чи ні. Тут би Григорію призадуматись та здати назад, так ні, попер буром проти гори. Прийшлось зав’язати стрільцям очі і прикріпити листки паперу на стовбури. Григорій попав тричі з п’яти пострілів, цей також. За четвертим пострілом лісоруб пожалів Григорія, бо стріляв майже вгору. Хто зна, може хотів провчити хвалька. Оце стрілець! Неначе бачив, що всі три постріли вдалі. Зважте, що листок зірвався з двох кнопок, згинається, робиться вдвічі меншим. Хотіли поправити, не дав. Листок шолох, снайпер бабах Дірка трохи вище центру. Такого дива я ще не бачив, хоча стріляю з дитинства, і , маємо право сказати, непогано. От ми одноголосно присудили першість лісорубові.

Григорій взяв зі стіни рушницю і подав Танасу зі словами:

– Правду казав дід, мовляв, не побажай чужого, бо своє втратиш. Жаль, скажу вам поправді. Та нічого, аби крупний звір не перевівся, я його і з карабіна вполюю. Танас довго розглядав рушницю, гравіровку на ній. Згодом повісив її на місце. На здивовані допитливі погляди відповів:

– Хто ж відбирає в майстра інструмент? – Додав. – Навіть якщо він цінний. Що мені з неї бліх стріляти? А по тайзі в охотку поброджу з любою. Я її пристріляю так, що битиме не гірше панської.

– Йому можна вірити – Сказав Захар.

І правда, – подумав Танас, – навіщо було вбивати дружину. Вона ж провела зі мною велику частину мого життя та ще й непоганого. Коли ж вкралася люта ненависть? Ні, таки не дома. Марічка також стверджувала, що тоді панувала тільки любов. Пригадав її розповідь.

Марічка відкинувши набік і назад голівку підстрибом спускалась з гори.

Незважаючи на важкий кошик, вона не йшла, витанцьовувала. Попереду сповзала по крутій стежині Югина. Вона заточувалась ледь утримуючись на ногах, як мужик щойно вигнаний з шинку, в решті решт присіла.

– Що з вами, Югино? Знову пропасниця тіпає? Не знати де воно таке лишенько візьметься.

Дівчина обняла жінку, щоб та не покотилась бува з горбка. На рівному Югина уже не так береглася, навіть заговорила.

– Питаєш де воно взялося? Соромно, та розповім. І я була колись такою квіточкою як ти. Жила сама. Закохалась в Петра. Все йому дозволялося, тільки не могла я себе збезчестити, завести байстря. Бувало помучить мене в ліжку, вірніше, пограється зі мною, сам стомиться і засне. Я ж не сплю, горю, кров бурхає в жилах, в голові дзвенить, у висках стугонить, вся так і палаю. Не довго так продовжувалось. Скоро напав тік. Стало смикати губу. Петро відкинувся. Легіні навіть не дивляться в мою сторону. Кому потрібна дівчина з вадою, всеодно що колота макітра на ярмарку. Попробуй переконай, що вона тільки трохи надтріснута і текти не буде, коли затягнеться жиром. Я побігла до лікаря. Оглянув він мене, обслухав, ощупав тай заявив:

– Родити тобі треба, будеш здоровою як тур, інакше трястиме всю.

Я подумала насміхається. О, Господи, краще б я кількох байстрят привела, а

так прийдеться помирати.

Югина подибала до своєї халупи. Марічка пострибала додому.

На дівчину нахлинуло почуття чогось хорошого. Чуже горе зачіпає за живе тільки в поєднанні зі своїм, інакше воно дощовою хмариною затьмарить сонечко на мить тай зникне в просторі часу.

Передчуття справдились. Серед ночі чи може пізнього вечора появився Танас з конем. Як глянула на хлопця, який мився у потічку, заграла молода кров. Трохи подумала, посумнівалась, сидячи на лавці біля віконечка.

– Е, що буде, те й буде. Зараз по ночах сниться. Просинаюсь, відчуваю те що Югина. Югиною не стану. Побігла до Танаса. Довго переживала після тих ночей, але тільки квітла, ознак вагітності не було. Коли переконалася, дитя не зачате, пішла в танок по хаті. Вона то довіряла Танасові, та в житті всяке може статися. Раділа аж до Забайкалля, що так щасливо може скластися доля.

– Не обійшли ідейні пристрасті Марічку також. Тільки вона розуміла світ по – своєму.

– Хто не говорить з тих вождів, – розмірковувала вона, – все сказане правильне, для народу, все від імені народу. Не хочеш, всеодно повіриш.

Так думала дівчина Марічка. Законна Танасова дружина змінила думку.

– Навіщо мені та політика? Політика сьогодні одна, завтра протилежна. Мій же рід вічний. Мені б зробити бабську справу, поняньчити б і внуків.

Чомусь весь час мріялось жінці про хлопчика похожого на неї, міцного та здорового яу Танас.

– Даремно я раділа. Якби з першого разу вчепилося дитя, то зараз було б уже велике.

Танасику, – звернулась Марічка до чоловіка, коли той вернувся з лісорозробки, – ось скільки живемо разом, маємо добра навіть більше ніж інші, лише діток Біг не дає. Наплювати мені на твою політику, на гроші. Вони приносять людям одну біду. Он що сталося з сусідкою, ще коли ти тільки но подався на заробітки.

Невідомий пробрався до хати тоді, коли господиня, самотня жінка років тридцяти, напівлежала на дивані, вишивала покривало і співала. Заходило сонечко. Воно посилало косі промені в кімнату, здавалось, любувалось співом та барвистою вишивкою.

– Огріли її по голові якоюсь важкою штуковиною. – З сумом розповідала Марічка. – Не встигла бідолашна й зойкнути, так і померла з піснею на устах. Сама бачила м’яку, ніжну посмішку на мертвому обличчі. Невідомий обшукав трупа, накрив його недокінченим покривалом. До темноти порався він у кімнатах та на кухні.

Догори дригом перевернув все в хаті: шпалери зірвані, підлога піднята, навіть стеля порунтана, я уже не говорю про зняті підвіконники чи поламані меблі.

– Вночі дійшла черга до курятника та свинячого гною.

Тільки місяців через три узнали, що йому було потрібно, що він шукав. Покійної чоловік десь роздобув жменю камінців, кажуть діамантів, тільки більшість не ошліфованих.

– Господиня родом з України. Ще того літа заклечала вона свою хату до Вербного тижня пучками пахучих трав та очеретом замість татарського зілля. Звісно, через два – три тижні очерет порижів, трави висохли, хазяйка їх познімала.


Лишила лише в’язанку пахучих трав на ганку над дверима. Довго ще запах розносився по хаті занесений повітрям при відкриванні та закриванні дверей. Вхожий обов’язково його відчував: якщо мав знання, то згадував старовину, подумки називав трави, незнайка просто чудувався. Височенько прикріпила той пучок аж під стелею. Щоб до нього дістатися, потрібно на щось стати. Кожен хто заходив до хати розумів, хазяйці запахи нагадують рідний край, можливо то ліки довготривалої дії. Після смерті господині хату зайняв татарин, тому що незаселених будинків стояло кілька. Приїхав, займай, обживай, ніхто до тебе претензій не матиме. Він привів будинок та садибу в порядок. Переробив господарство на свій лад. Звернув увагу на пук висохлих трав.

– Не люблю сміття у господі. – Сказав він до дитини.

Яке було його здивування, коли він знайшов у пучку всередині шовкового, ззовні замшевого капшучка зі жменею діамантів. Правда, тільки кілька маленьких камінчиків – діамантів іскрилися, посилаючи чарівні промені. Чоловік зразу ж надав перевагу життю перед малесенькою купкою камінців.

– Хтось же знову за ними прийде. Кажуть, що через них загинув її чоловік десь аж на Україні. – Отак тверезо подумавши, в цей же день здав новий господар знахідку, та ще й гроші отримав.

Танас слухав і уявляв собі, як шукали вбивцю.

–А про гроші тебе не питали? – З насторогою освідомився у жінки.

– Цікавився слідчий, де взяли золото на зуба. Я розповіла, занесла дантистові золотий хрестик, він поставив з нього зуба та дві коронки. Що ти думаєш? Знайшли мого хрестика, реквізували. Дантист не переплавив його, дуже гарна робота. Попотягали дантиста, бо знайшли в нього не тільки мого хрестика.


Хрестика назад не отримала, але гроші він вернув більше ніж я заплатила. І про тебе питав слідчий. Сказала, мовляв, не лісорозробці спину гне, мені на плахту заробляє

Перелякані думки снували в голові у Танаса.

– Добре що не органи безпеки шукали вбивцю. А то підвісили б мене на гачок, розглядали б зі всіх сторін поки не докопалися б до істини, поки не знали б про мане більше ніж я сам про себе знаю. Висів би я на тому гачку довгі роки. У них принцип зовсім простий: немає людини без гріха, навіть на сонці плями є, згадайте про Біблію, тільки народилось, уже грішне. Шукала мабуть міліція. Приїхав на наш лісоповал тутешній дільничний, узнав що я тієї ночі хропів у вагончику і зателефонував сюди. Тут зрозуміли, що людина не може подолати відстань у пару сот кілометрів та ще й поратись всю ніч в хаті. Мене порахували поза підозрою, викреслили моє прізвище.

Тільки після цих роздумів Танас почув Марійчині слова:

– Живем ми разом тільки час від часу, мабуть тому дітей немає. Почуті новини прогнали апетит .Танас длубався в тарілці, про щось думав.

– Добре, все літо проведемо разом. З нами буде баба Марія та дід Ларіон.

Ларіон найняв трактор для вивезення пасіки в тайгу на поляну. На Україні назвали б такий великий простір полем неабиякої величини, в безмежних просторах тайги тільки поляною. Простір з ранньої весни до заморозків цвів медоносними травами. Іван – чай тільки чого вартий.. Навіть у засушливе літо було з чого бджолі мед брати. З пасікою іде все добре, яке там добре – відмінно. Одна біда у Ларіона, одна думка не дає спокою.


Син з невісткою подалися у науку.

– Такими вдалися мабуть в мого батька. – Думав старий. – Він шаблею не махав, голови не зносив, влучних куль в собі подібних не посилав, натомість захищав безмежні простори цього краю, рослину та звірину. Голос його був мишиним писком в скирті соломи. Івана ніхто не міг почути, бо надто голосно лунав розбійницький крик, візьмемо все у природи, подолаємо її. Більшість вважали Івана блаженним, всеодно його ім’ям назвали онука. Так що не переведуться на Русі Івани та Ларіони. Наш дід Ларіон мріє про внука Ларіона, син Іван каже:

– Потрібно знати свій край. Жінка вивчатиме те що на землі, я те що під нею.

– Для Ларіона звучать такі думки по – іншому.

Дітей для батьків вважай немає. Сім”я розпалася. Забрались десь у той Новосибірськ, додому появляються наскоками в кілька років раз, ще й планують переселитися до Москви. Внука обіцяють аж тоді, коли стануть, як кепкують люди, кандидубами. Може до тих пір я дуба уріжу, хто зна.

Вони розраховують на моє з бабою міцне здоров’я. Правда, нічого Бога гнівити, в наші роки нічого не болить, бачу, чую, їм як молодий. Баба також при здоров”ї слава Богу. Та й яке те дитя виросте без меду, струганини, грибів, тайги. В окулярах і висохле як тріска.

Ось уже шостий рік мусить Ларіон наймати чоловіка на пасіку собі на допомогу, бо невправка самому. Цього разу взяв аж двох, він та вона. Нею, здається, сів би та милувався, така гарна. Він неначе дух гір суровий з виду, худорлявий, до людей справедливий, кожну билинку любить, кожну комашку.


Бачив Ларіон, як обходив Танас жучка на стежині, аби ненароком його не розчавити.

Та любувався Ларіон не Марічкою, не Танасом, а Танасовою роботою. Лише раз попробував зробити зауваження, коли рубанок висвистував у Танасових руках.

– Танасе, дуже випустив жало, стружка товста.

Чоловік глянув на діда як на останього дурня. Ларіон зрозумів погляд так:

– Віка доживаєш, а дурниці городиш. Краще мовчав би, так пере так.

Дід подався геть і занявся іншою роботою.

В обід, коли Танас пішов їсти, Ларіон оглянув стругані Танасом дошки. Вони ідеально рівні аж поблискували на сонці.

– Краще мене впорався, хоч я все життя стружу. Ну і око в нього! Стоп, я у молоді роки товщу стружку гнав ніж зараз. Не таку як він але товщу.

– Танасе, – запитує трохи завидькуватий дід, – ви мали пасіку дома?

– Невеличку, сімей на десять. В нашім краї споконвіку займалися цим промислом. – Відповів Танас, бачачи величаві Карпати. Наступної миті похолов.

От і проговорився. Хто зна, чи на півдні Забайкалля, де я за легендою народився і виріс займаються бджільництвом. Як важко жити під машкарою! Привик говорити по – російському без акценту, але таке життя вимагає ще більших знань.

– Ага, – подумав Ларіон, то він також з дитячих літ столярує. Видно ще й талант до цієї справи має. А що одному дається більше інших, то від людини не залежить. Один за короткий час освоює стільки як дехто за все життя.

Старого заспокоїли такі думки, йому відлягло від серця, певне, жаба зістрибнула з грудей.


– Робитиму ще кращі вулики, щоб не оскандалитись в очах майстра.

– Танасе, – з неабиякою цікавістю знову запитує дід, – бачив я багато помічників. Вони наймитували, а ти господарюєш. Чому так?

– Не подумайте що ради вас, ваших грошей чи я лакуза.

– А чого ж, – знову трохи спантеличено запитує Ларіон.

– Турбуюся про бджолу, та й привик так працювати. – Отримав відповідь. Мало не сказав:

– То Радянська влада розбестила народ.

– Стара, давай горілки!

– З якого це дива? – Ошкірилась баба. – Ти ж давно не п’єш і знаєш, держу для гостей.

Дід суворо глянув на жінку але м’яко відповів:

Ти що ж не чуєш, є ще добрі люди на білому світі не одні покидьки. Він не гостює, господарює, не наймит, господар.

Дні мелькали в турботах про бджолу. Люди неначе злилися з роями, допомагали їм у роботі Пасічник. – чарівник не вивішував на деревах пусті дуплянки, щоб у них селилися рої. Він просто ставив вулики біля своєї пасіки. З тайги прилітали бджолині розвідники, обстежували житло і знаходили його придатним. Незабаром появлявся рій.

З лісу частенько приходив хазяїн поласувати медком. Він бешкетував на пасіці, якщо йому дозволяли господарі – два здоровенні пси. Вони ще на підході перехоплювали хазяїна тайги, піднімали несамовитий лемент на всю округу. Ларіон хватав тоді рушницю, прямо через вікно зимівника палив у небо.

Хазяїн, напудивши, відступав. Собаки ще довго супроводжували гостя. Нарешті їх гавкіт затихав у далині.

Але й серед ведмедів бувають нахаби. Однієї ночі, не зважаючи на шалений гавкіт та Ларіонову стрілянину, Михайло Потапович товкся в кущах біля пасіки, ніяк не хотів утікати, навпаки проривався вперед, чого не бажали ні собаки, ні господарі. Танас появився біля Ларіона з японським карабіном в руках. Тріщало галуззя під ногами великого звіра. Танас вистрелив. Звір ревнув, стрибнув і впав. Коли чоловіки наблизились, собаки додавлювали ведмедя, вчепившись йому в горло.

– Якби я достеменно знав, – вичитував обурено Ларіон, – що ти зумисне знищив звіра, то сказав би, геть з тайги. Таким як ти тут не місце. Через таких нелюдів на Карпатах перевівся звір. Поглянь, убита самка. Вона привела з собою маля, і ще років десять водила б потомство. Тільки звідки тобі селюкові знати, куди в тайзі стріляти. При пересторозі пали краще в небо, там, по крайній мірі, нікого й нічого не підстрелиш. Хоча дурень і в макітрі макогона зламає, а твоя куля в чистому небі серед ночі стріне найменшого птаха.

Уже спокійно бубонів – роздумував:

– Таким і серед людей … Забив звіра, знищить людину також. Все може понищити Антихрист проклятий. Отут закопаємо. Маля доглядатимемо, якщо потрібно, то баба з соски годуватиме З собаками помириться, знайдуть консенсус, не те що люди, яким тільки вбивати б.


Наступних два дні працювали особливо напружено. Поспішали з викачкою меду. Вчасно впорались. Приїхав трактор з пустою тарою. Заготівельник не наглядав за роботою вантажників, не давав вказівок. Вони добре знали свою роботу, крім того їх чекало заохочення у вигляді меду розведеного навпіл з горілкою вищого сорту. Заготівельник походжав по ледь помітній стежині байдужо дивлячись на красу гір вдалині.. Швидким кроком приближалась до нього Марічка.. Глянувши на пишні жіночі груди, які мало не розривали вишиту сорочку, заговорив речитативом:

– Люблю українську природу, гарячий борщ, холодну воду і повну пазуху …

Не договорив до кінця, бо Марічка уже обминала його. Він проворно обняв її ззаду. Величезні лапи накрили те, чим жінки зваблюють чоловіків. Марічка запручалась, обізвала його жеребцем, бугаєм, кобелем та іншими поганими словами, та чоловік не сердився лише шепотів на вушко:

– Ти ж моє сонечко, моя ластівочко, моє серденько, красуне премила.. Тобі поганенько тут одненькій.

Ще, певне, довго розпікав би джигун жінку, якби дужі руки не схопили одна за шиворіт друга за штани, не підняли вгору, не пожбурили в малинник.

– Ти чого? – Оправдовувався заготовач перед Танасом. – Я ж пожартував.

– Я також. – Відповів той. – Якби не на жарт, то взяв би за товсті ноженята і бив би он об той стовбур, поки грішне тіло не відлетіло б.

Заготівельник повірив що сталося б саме так, тому вирішив зберегти свою плоть саме зараз. Про завтра не думав, бо добре себе знав, що чистосердне бажання дотриматись хоч і собі даного слова недосяжне.


Сьогодні кидаєш пити чи курити або наркоту, а завтра знову починаєш

Танас ніби жартома ляснув заготовача по шиї. Той хоч і підставив руки, всеодно проорав глицю носом. Такі прийоми застосовував до інших сам, тепер самому потрібно стерпіти, тому нічого не сказав. Він підхопився, побіг до трактора і сидів у кабіні, поки вантажники закінчували роботу та вгощалися. Дуже хотілося підігнати їх, але там робила щось та горила. Підніметься сварка, чим вона закінчиться добре відомо. Цей кат з нами трьома справиться. Знаємо ми ці жарти, та ще й тракторист і вантажники можуть не постояти за мене.

– Да, тоді, – думав дід Танас, – не задумуючись віддав би життя за жінку. Відчував у ній частину самого себе, частку Карпатських гір, бачив зграйку Танасовичів, які бігали за матір’ю, а найменше чомусь обов’язково замурзане, держалось за мамину спідницю.

Чому я про все це повинен розповідати судді? – Зринула думка у сивій голові, – цій байдужій до всього жінці з кобилячою мордою. Не дано людині знати, – під риторичну мову громадського обвинувача роздумував підсудний, – яка її доля, хоч все циганське плем’я на вуха постав. Не знатиме вона ніколи, якими дорогами ходить доля, звідки підкрадаються нещастя обіруч з бідою.

Багато чого не знав і Танас. Не відав він того, що після пасіки Марічка відвідала жіночого лікаря, яка раз на тиждень приймала в медпункті рудника. Лікар оглянула її і сказала:

– Така квітуча жінка як ви може народити від шести до шістнадцяти дітей, а то і більше.


– Йой, йой, пані, – заплакала Марічка, – огляньте краще, зробіть аналізи та дайте якогось лікарства. Лікарка здивовано глянула на пацієнтку, яка хлипала неначе безнадійно хвора, хоча мала б радіти, ретельніше оглянула та опитала жінку і звеліла прийти за результатами аналізів на наступному тижні.

– Тільки переконана, – завірила лікар, – результати будуть якнайкращі, бо такі здорові у цьому відношенні жінки стрічаються рідко.

Лікар сказала правду. Не маючи віри, Марічка заметалась по області. Побувала у районній, поїхала в обласну лікарню, відвідала шамана, знайшла знамениту в цім краї знахарку, яка лікувала і травами, і словом. Скрізь однакова відповідь:

– Десятикратно годна в мами.

Почала вчащати до церкви, жодної служби не пропускала. Ревно просила Бога, але вже не за себе, а за Танаса. Бог і чорт вели боротьбу за Марійчину душу, бо навіть коли молилась в голові невідв’язно дзвеніли слова підпилої знахарки. Після того як знахарка ощупала Марічку, криво усміхнулась і прорекла:

– Чого ти до мене приперлась? Хіба ти не відчуваєш, що тобі потрібна не знахарка, а добрий жеребчик, а то й два.

Нечистий перемагав як і всі останні тисячоліття.

Коли повернулися з пасіки, зустрів земляка. Той бідкався:

– Уже три роки хворію і з кожним роком сильніше. Ще недавно вибивав гопака на сцені будинку культури рудника. Якраз там працював. Тепер дихати важко, задихаюсь, хоча нічого не болить. Зароблені здоров’ям гроші швидко розійшлися, позаяк привикли жити розкішно. До хорошого швидко привикаєш.. Добре що жінка місцева, шишкуємо і гроші капають. Цього року не знаю як викручуватись. У мене зовсім духу не вистачає, баба там не потягне. Мені хоч трохи б твого здоров’я. Поїхали, брате, з нами. Не покаєшся. Гроші розділимо навпіл. Матимеш тисяч п’ять – шість за якихось півтора місяці. Уговорив, хоч не довго переконував.

Розмашистим чоловічим кроком з рушницею в руках та речовим мішком за плечима попереду крокувала Марфа.. Ланцюжок замикала дівчинка років дванадцяти з напівпустим рюкзаком на спині. Уже відстав розчервонілий Дмитро.

– Ідіть вчотирьох, я прийдупізніше. Дорогу знаю. – Зупинився, присів, неначе витратив усі сили на сказане. Марфа змахнула сльозу Обізвався синок:

– Не плач, мать, нічого з ним не станеться, попрацює і зможе вернутися. На майбутній рік я зможу збивати шишку. Він не піде. Це зараз не знаю чому вони з дідом настояли.

– Далеко йти? – Запитав Танас.

– Верстов сім – Загула купа волосся ніби підфарбованого в брудно – сірий колір. Он за тією сопкою.

Танас ніяк не міг пристосуватися до темпу ходьби. Він привик ходити по лісу швидко, а тут старе і мале, ніяк не поспішиш. Нога за ногою добралися до вершини сопки. Марфа оголосила перекур. Мала обняла сидячу матір за талію і миттєво заснула. Коли настала пора рухатись дальше, Марфа майже з плачем заторсала малу. Дитя поставлене на ноги мимоволі опускалось на килим з голок, стараючись згорнутись калачиком та продовжити сон.


– Не муч дитину, – ніяково буркнув Танас, поклав біля Марфи інструмент подібний до дерев’яного молота тільки значно більшого, посадив дитину на коркоші. Мала лупнула очима, обняла Танаса за голову, закрила йому одне око. Той рученяти не забрав лише блаженно усміхнувся.

– Пішли. – Наказав голосом який не терпить заперечень.

– Волосата голова давала вказівки:

– Сильно по стовбуру не гати, бо дерево покалічиш. Два рази не бий, багато шишок впаде. Білці і птахові взимку не буде що їсти, і так їх грабимо.

За кілька годин Танас навчився правильно стукати. Дід майже не збирав шишку, все дивився на чоловіка і старався зрозуміти, як можна так швидко навчатися. Він в такт ударів помахував головою, одобраючи кожен з них. Дмитрів тесть чекав Танасової помилки, та так і недочекався. Він нагнувся до шишки і контролював удари слухом. Неначе в танці підходив Танас до височенного кедра. Удар по стовбуру – падають кедрові шишки. Дмитрова сім’я збирає їх, зносить в засіки прибудови до зимівника.

– Якщо так дальше піде, – радіє Дмитро, – то зберемо горіха в два рази більше ніж торік. Добрий урожай, якраз для такого роботящого чоловіка як оцей вуйко.

А Танас помахує важелезним “молотом” неначе дитячою іграшкою. Пар валить з – під розстебнутого ватника та роса капотить з розпашілого обличчя.

– Дядьку Танасе, трохи відпочиньте, а то не встигаємо зібрати набите.

– А ви піднатужтесь. – Відповідає хлопцю Танас, продовжуючи мірно постукувати по стовбурах.


Першим упав на коліна Дмитро. Поки що вони лише поболювали а не напухли. Дмитро прив’язав на коліна рукави від старого ватника. Тепер йому стало легше повзати під кедрами. Скоро маленька стала присідати, під вечір оперлась на одно коліно. На другий день і в малої, і в діда появилось чи то взуття, чи то одяг.

– Щитки не гірші ніж у канадського хокеїста, – жартував старий, – тепер при такій екіпіровці перемога за нами.

Танас вертав додому ще до глибокого снігу. Набив стільки шишки, аби за тиждень позбирали. Та не це основне. Не причина й те, що нікуди складати. Шишку можна держати на лютому морозі, вона не попортиться. Підвела Марфа. Бідкався колись Дмитро, мовляв, жінку і то рік не пригортав, відчуваю, вона бажає, а мені не хочеться, вірніше сказати, не можеться. Але Танас на інтимну фразу не звернув уваги, лише зауважив:

– То ваш клопіт. Тут я допомогти не можу.

Спали на нарах покотом. Після важкої роботи на свіжому повітрі настояному на хвої та ситної вечері Танас вмощувався на нарах якомога зручніше і миттєво засинав богатирським сном. Серед ночі проснувся Танас від того, хтось розстебнув штани. Крайня плоть часто не підвладна голові, тому вона ще більше виструнчилась. Вона диктує несказанно велику насолоду та ще й якщо зі стогоном на неї насувається жінка. Танасу стало не до роздумів. Ще крізь сон чув Танас, що його обнімають, але подумав на малу і тільки усміхнувся. Марфа осідлала чужого чоловіка.


О, що вона тільки не виробляла, поки впала знеможено аж за дочку.

– Бач, не витримала, – подумав Танас, – а мені стидно буде глянути дітям, Дмитру та дідові у вічі. Вранці їду додому, бо це може стати тільки початком. Що як Марічка ось так? Природа, а її дуже важко опиратися.

В селищі міського типу, де жили Танас з Марічкою, не мали звички обгороджувати двори. Іде скотина широкою вулицею, почухмариться об ріг хати і, прогнана пастухом, біжить дальше. Танасу таке подвір’я не до смаку, але потрібно показати, що ти народився і виріс серед місцевих жителів, перейняв їх звичаї. Танас підійшов не до дверей, а до вікна своєї хати. Він хотів пожартувати, закричати нічним лісовим птахом, приміром сичем. Високий зріст дозволив зазирнути в хату поверх фіранки.

І треба ж такому статися. Марічка борсалася в обіймах якогось чоловіка, правда не дуже активно. Той помаленьку підводив її до ліжка і щось нашіптував, бо губи у нього ворушилися. Побачене кинуло Танаса на ганок. Сінні двері злетіли з петель від удару ногою, хатні розсипалися на дошки. В наступну мить невідомий вилетів разом з друзками віконної рами надвір.

Танас важко дихав, ходячи по хаті. Він вилив на непритомну Марічку половину відра води, але та не опритомніла. Так з відром у руці вийшов на ганок. Чоловік, який щойно веселився біля молодиці, зі стогоном на карачках перетинав вулицю.

– Чого це я вийшов? – Запитав сам себе чоловік і ніяк не міг пригадати. Лише коли глянув на відро, пішов до колонки. Чи час, чи нова порція холодної води очумали Марічку. Не переставав кровоточити її ніс, нудота підійшла до горла, ніяк не хотів закриватися рот.


– А я любив тебе більше життя! – Почула Марічка охриплий пригнічений голос.

Тільки тепер блискавкою пронеслась думка:

– Найважливіше для люблячих – вірність. Це для тих, хто найбільшу насолоду знаходить в ліжку, вірність не обов’язкова. Якщо інший чи інша не отримає очікуваного задоволення, бігом кидає партнера, коли повезе, то знайде ще більшу дозу задоволення. Для них розрив – просте припинення полових актів з даною особою. Таке “ горе” швидко забувається. Скоро, може в цей самий вечір відшукаються спраглі без “кохання.” Як на курорті, емоційне розвантаження.

– Я тебе також з дитинства люблю. Але на біса така любов, коли діток немає. – Взявшись за щелепу відповіла Марічка.

– Зрадників убивають! – Прохрипів Танас.

– Навіть коли б що трапилось, всеодно я тобі не зрадила б. Просто мали б дитя. Любили б удвох.

– Невже ти не розумієш, що така дитина не моя, лише твоя. Якби женився на тобі з малюком, була б зовсім інша справа. Знали б не моя кров. З ним поводилися б по – особливому. Старалися б, щоб перемогла любов до нього та виховання, а не кров. З крові брали б лише краще. І то це – також дуже ризикована справа. А що як дитина не вдасться? Тоді про щастя навіть не мрій. Терпи сімейне горе. Не кайся, знав на що йшов. Тільки в кіно відбувається все ладком, а в житті мало навіть порядних не те що щасливих людей. Глянь на сім’ї з прийомними дітьми. Там здебільшого або батьки, або діти нещасні. В подібних сім’ях щастя може існувати тільки в ідеалі, вважай на папері. Як на мене, то усиновити можуть тільки багаті, женитися на жінці з дитям може всякий. Добре, якщо не шпинятимуть, мовляв, женився на жінці з байстрюком

– Ти у лікарів консультувалась? ? Після довгого мовчання запитав Танас.

– Так, і неодноразово. Всі в один голос твердять, що я можу родити не один раз. Те саме стверджує шаман та знахарка.

Гаразд, нехай причина у мені. То чого чесно не сказати, не порадитись? Може підлічився б, а то зразу ж курвити. Мені ти не можеш закинути, мовляв, бігає по чужих, а я що гірша.

– Та й правда, – думає Марічка, – чому не поговорити відверто. Він же не чужа людина. Тепер може кинути.

Після бійки обоє помудрішали. Танас відчував себе винуватим. Мабуть потрібно було здержатись, не бити жінку. Розібратись. Як і у всього живого потяг до продовження роду. Все таки потяг до розмноження. Такими нас Бог сотворив. Марічці стало ясним зовсім інше.

– В чоловікові причаївся звір готовий кинутися кожної миті не тільки на чужого але й на неї. Його не потрібно ні будити, ні дражнити, бо розірве кожного хто заступить дорогу.

Слово за словом крізь стиснуті зуби Танасове та Маріччине життя ввійшло в старе русло. (Ще не такі гріхи прощаються, коли вони поодинокі ). Тепер прибавилась Танасові ще одна турбота. Він регулярно відвідував лікарів, знахарів і всіх тих, котрі давали надію на дитину.


Минали роки а з ними танула надія. Марічка зробилась страшенною занудою, на Танаса частенько глипала ханжа, тому що мета життя не збулася. Відчувалась духовна пустота. Релігійна віра була не настільки сильною, щоб Марічка сказала:

– Як Бог дав, так воно й має бути.

Партія з комсомолом своїх вірувань не прищепили, націоналізм з його вірою у свій народ не прижився. Натомість з все більшою швидкістю покотилось приборкування Танаса. Марічка почала потихеньку пиляти як і всяка незадоволена жінка. Спочатку легенько подразнювала нервові закінчення, не колупалась в душі, тому що боялась розбудити в чоловікові звіра. Чоловік відмовчувався як всякий винуватий. Мовчання чи нерозбірливе буркотіння заохочувало жінку брати тупіший лобзик і випилювати собі нового Танаса. Любов витискалась злобою, яка накопичувалась, здавалось, у всьому тілі. Одно людське почуття замінювалось протилежним. Дійшло до того, що доторкнись одне до одного, виникне відраза. Жінчина мова насторожувала, дратувала. Танас відшукував в ній щось проти себе, завжди заперечував. Десятки років Марічка брала верх в сімейних баталіях. Спочатку тільки натякала на Органи Безпеки, згодом, вирячивши очі закричала:

– Ти мене доведеш, піду і заявлю:

Погроза занозою засіла в Танасовій голові. Багато чого міг простити Танас тільки не зраду.

– Дурна баба. – Дико глипаючи на жінку, кожен раз думав, – вона не може зрозуміти, що видасть не мене, а всю Україну, наші Карпати, наші ідеї. Хоча як подумати, то в основному від зради найбільше страждали організації, війська, навіть цілі народи. Наші ідеї житимуть до тих пір, поки не збудуться. Тоді вже народ вирішить добре воно чи ні. Згадав мудрі слова вуйка Гаврила. Він так і говорив:


– Народ вирішить проблему самостійності.

Дальше поніс якусь галіматю, мовляв, може в наш час статися, що буде самостійними та незалежною тільки мала частка населення, приміром верхи чи багаті. Народ тільки не баба. Не допущу такого поки живий. Чому б її не підтримувати мене! Немає своїх дітей, ну то й що, передала б нашу ідею комусь із чужих. Взяв би нашу ідею, став би нам за рідного. Он Дмитрів Тиміш зацікавився Обіцяв, коли виросте, поїхати жити і боротися в Україні. Така думка вартніша жіночої невірності, де розвівся тай по всьому. Моє геройство, на думку одних, чи злочин проти власного народу, за переконаннями інших, зараз не прощається. Вони зникнуть тільки разом зі мною в могилі.

Щоб якось дожити віку, мусив чоловік стелитися перед жінкою. Вважав служінням ідеї хоч і своєрідним подвигом. Відчував що жінка взяла його під каблучок та все сильніше натискає. Весь час старався звідти вибратись, але після все міцнішого ляпаса вертався назад. І цього разу спроба вислизнути не вдалась. Баба Марічка стрибнула на Танаса немов рись хвора на сказ, загнала пазурі прямо в душу.

– Іду і заявлю! – Викрикнула тай рушила до дверей. Вона тільки глянула в налиті кров’ю Танасові очі, зразу ж все зрозуміла.

– Пропала. Прийми, Боже, мою грішну душу.

– Величезний Танасів кулак садонув під дих. Він витяг з шухляди Жорине шило і загнав його в голову аж вперлося воно в протилежний бік черепа. Ні кровиночки не потекло, тільки капля крові вказувала на прокол. Танас витер її, накрив невеличку плямку сивими косами.


Здавалось, сильніша ідея перемогла, бо вхопила слабшу у вигляді Танаса і потягла на Україну досуджувати відкритим судом на місці злочину. Хоча про перемогу судити ранувато. Достеменно невідомо, де коли яка ідея підніметься як Фенікс з попелу. Тоді не одна людська істота заплаче кривавими сльозами.

Знову як особливо небезпечному злочинцеві, Танасові виділили окреме купе у вагоні для перевезення в’язнів із загратованим ззовні вікном. Через десяток діб цілодобового руху вагон зупинився в Москві. Пасажирам вистачало часу на роздуми будь вони професорами чи зеками. Танас часто згадував Гаврила. Казав мудрий вуйко, що навіть найбагатша країна має розвиватися на користь свого народу. Нехай та користь буде мізерною, малою, але на користь. Тоді відпадає необхідність націоналізму у вузькому значенні цього слова. В тім то й заковика, що націоналісту хочеться бачити свій народ забезпеченим як подобає людині. На думку агітаторів націоналізм дає більше можливостей зберегти блага наші нам будуть вони матеріальні чи духовні.

Правда, виникають проблеми, які повинні вирішуватись тільки окремою нацією. Які саме не казав.

Певне нація має винищувати власних паразитів, які прикидаються слугами народу чи держави.

Вони і тільки вони дають можливість розбазарювати народне добро, розпалюють ворожнечу, заводять у кабалу власний народ. В першу чергу багатіють вони, а народ перетворюють на жебрака. Якщо подумати, то яка може бути національна незгода. У всіх куточках Забайкалля побував, ніхто не дорікнув, що ти українець, не натякнув на національні риси. Ніхто ні мене, ні мій народ не паплюжив по крайній мірі при мені. Воно то так, але я стикався з такими як сам, робочим людом. У злодіїв чи можновладців між собою також не існує національного питання. Хіба мало при владі було і є людей різних національностей? Поляк і єврей, українець і росіянин, всіх не перелічити є і при владі, і в банді. Та тільки верхам вигідна національна ворожнеча, в потрібний момент вони її роздмухують, вони натравлюють один народ на інші, бо без народу вони не можуть обійтися при втіленні своїх намірів. Сам можновладець власними руками не побудує хату, не зможе він пост займати і бути будівельником. Задумав він війну, в ній приймають участь мільйони. По моєму так, зійшлися б маршали з фельдмаршалами тай воювали б, народ не чіпали б. А в моєму випадку натравили на нас велику частину багатьох народів та ще й велику частину українського. Правильно говорив Штеф’юк:

Більшовики натравили одну частину народу на іншу, тому це – уже не націоналізм.

Що і говорити, завжди ділили і ділитимуть, бо якби люди одностайно пішли за Христом, то існувало б на землі уже пару тисяч років боже царство, якби за Леніним, то побудували б комунізм.

Прості люди не ділять лише називають розумником або дурнем, хто що заслужив, їм націоналізм ні до чого.

Пригадались правдиві Гаврилові слова:

– Візьми Забайкалля. Землі багато, вона може утримати в десятки разів більше населення ніж зараз є.


Коли я поселився, то захотілося взяти кусок землі, бо який українець без огороду. Землемір полінувався спускатися з сопки натомість сказав:

– Отам біля струмка візьмеш скільки тобі треба.

Здавалось би, не захищає тамтешній люд свою територію від чужинця. Який там може бути націоналізм. Всяк живи, хто хоче. Під землею запасів тьма – тьмуща: хоч залізної руди, хоч руд різних металів, мінерали, вугілля, є все чого тільки найвибагливіша душа бажає. Основне населення мало. Привільно там буряту з його Будою та отарами, росіянину, корейцю чи нашому брату. Гаврило мав рацію що до простору, що до привілля. Сьогодні навіть чеченці вільним племенем кочують по краю, не визнаючи ніяких законів окрім своєї кровної помсти. Лише зараз зрозумів Танас сказане багато років тому вуйком Гаврилом.

– В який же націоналізм вірю я? – Думає Танас. – Мій не подібний до інших. Скоріше євреїв можна назвати націоналістами, тому що вони ще в біблійні часи знищили кілька племен, щоб забрати їх землю. Те ж саме роблять і зараз. Взагалі, народ у народу на протязі тисячоліть старався відібрати територію. Скажімо, Шікельгрубер хотів завоювати землі, народи перетворити в німецьких рабів, які мають жити тільки по мірі необхідності німцям. Штати і то мають свої інтереси у всіх куточках світу. Також попахує націоналізмом. Я ж не хочу чужих країв, але бажаю бачити свій край і народ вільним, ні від кого незалежним, самостійним. Оце і є основа мого націоналізму.

Танас опустив віконну раму. І насолоджувався рідним прикарпатським повітрям.

Потяг зупинився в місті. Танас закрив вікно. Його ще не зіпсований слух вловив якийсь шурхіт у товщі вагонної стінки під вікном. Після неймовірних зусиль Танас тримав у руці те що колись було електродом – двійкою. Він поколупався кусочком дроту у вусі, про щось подумав, загинаючи кінець. Робота не складна. В молоді роки згинав пальцями однієї руки п’ятака. Знову засунув у вухо дротину і зі всієї сили вдарив по загнутому кінцеві.

На гуркіт падаючого тіла зазирнув вартовий. Звістка про самогубство покотилась без зайвої затримки по інстанції. Потяг сховався вдалині, поспішаючи наздогнати графік.

Ще деякий час ящик з тілом знаходився на пероні. Згодом його прибрали.

Яка доля може чекати уже мертвого ворожого бійця? Величезний цвинтар розділений як саме місто на квартали хронометрував при вході людське життя. Так…так… так… Одна, дві, три секунди канули у вічність.

Танаса не супроводжувала процесія, не грала музика траурні мелодії, не молився на кожному перехресті доріг ні православний, ні греко – католицький піп. Його просто привезли в закритій машині на кладовище і скинули в траншею вириту екскаватором. Він же й загорнув могилу. У невеличкий горбочок застромили залізну табличку з написом №;10000000.


Ворон ворону око не виклює:


Подумає кожен телеглядач; коли мова йде про зняття недоторканності.

Людина яка видає ідею правильна?

Людина, яка видає ідею. Правильна Вона чи хибна для свого час часу перевіряється плином все того ж таки часу (утям) . Чи наскільки поглинула вона розум людський.

Фашизм – зелена гілка націоналізму. І соціалізм хоч він народися тільки на папері а комунізм заховався за горизонтом і не визирнув звілтіл

Ну скажіть мені ради всього святого чим погана ідея комунізму, де всім по потребі і кожному по труду. При Божому царстві взагалі не потрібно працювати. Націоналізм ставить одну націю вище над іншою.