Там, за межею... [Аліна Косовська] (fb2) читать онлайн

- Там, за межею... 830 Кб скачать: (fb2)  читать: (полностью) - (постранично) - Аліна Косовська

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]
  [Оглавление]

Аліна Косовська ТАМ, ЗА МЕЖЕЮ...

Я — далеко не професійна письменниця, а звичайний боєць-доброволець АТО, учасник подій, прототипи яких описую в своєму творі. Серед кривавих руїн війни намагаюся знайти своє натхнення, аби писати художню повість про добровольчий загін. З гумором, притаманним лише вузькому колу фронтовиків. Герої книги — невигадані персонажі, то ж деякі риси їхніх характерів цілком нагадують реальних осіб.

Не забутими лишились і люди з Донбасу, можливо тому, що я сама — мешканка міста Авдіївка, що неподалік тимчасово окупованого Донецька. Місцеві бувають різні, але трапляються і патріоти. Один з героїв повісті на псевдо «Турист» — втілення саме цього образу.

Звісно, є на війні і дівчата. Обравши бойову посаду та переживши численні прояви дискримінації відносно жінок в силових структурах, я описала образ Афіни, що чимось дуже нагадує мене саму.

© Косовська Аліна

ВІД АВТОРА 

 ... Війна стрімко ввірвалась в наші життя. Після Революції Гідності, тільки-но вдихнувши свободу на повні груди, Україна зазнала удару від держави-сусідки. Підступним шляхом Росія забрала Крим. А потім почалось пекло Донбасу...

На момент початку війни я була спортсменкою. Тендітний і жіночний спорт — художня гімнастика — ніколи не поєднувався в моїй уяві з кривавим вихором війни. Допомогу фронту починала волонтером. Від поїздки на війну себе стримувала думками про спорт. Сподівалась, що все закінчиться так само швидко, як на Майдані, і я продовжу улюблене заняття. Але з часом вже не витримала.

Під час своїх останніх спортивних змагань відчула щось дивне. Замість звичного мандражу — нав'язлива думка про війну. Співаю Державний Гімн України під час нагородження — а перед очима стоїть закривавлений прапорець на бронетранспортері, що побачила на фото. Далі — зібрала речі і поїхала в навчальний центр добровольців.

Спочатку був «Правий сектор», згодом — Тактична група «Білорусь», тепер працюю з різними добровольчими та офіційними підрозділами. Починала автоматником піхоти. Нелегко давалась боротьба за право бути на передовій — через вік і стать. Пізніше, переконавши хлопців, що можу і вмію, перевелась у розвідку, почала вивчати снайперську справу. Тоді й народилась думка написати про пережите.

Нариси про виконані бойові завдання занотовувала постійно, проте їх поширення досі під забороною — «без права на славу», один з головних принципів розвідників. Коли зіткнулася з занепадом добровольчого руху, захотілось закричати на весь світ: «Ми є! Ми працюємо!». Тоді й виникла ідея написати цю книгу — з вигаданими героями та подіями, але цілком реальними проблемами, з якими стикається добровольчий рух і понині...

 СТЕПАН

 Якби ви побачили в столичному метро високого блакитноокого хлопчину, що задумливо розглядає яскраві рекламні буклети та пасажирів, ви б ніколи і не подумали, що він всього три місяці тому бігав під ворожими мінами на Донбасі, героїчно прикриваючи свою групу. Спіймавши аж вісім уламків, жоден з яких дивом не зачепив життєво важливих органів, хлопець два місяці пролежав у шпиталі. Вже там Степан дізнався, що командир його групи загинув одразу, а ще двох побратимів трохи не довезли до лікарні імені Мечникова. «Втратили багато крові», — сухо констатували медики.

Тоді їхня група необережно натрапила на ворожу засідку. Сепари вчасно передали в свій штаб координати, і на диво точні артилеристи накрили українських розвідників 120-міліметровими мінами. Степан спочатку виносив на собі пораненого кулеметника, а коли підбігли медики, забрав собі його кулемета і відстріляв увесь боєкомплект по ворожих позиціях, які слідом за мінометом пустили в хід стрілецьку зброю. Декілька подряпин від уламків його не зупинили, тому навздогін кулеметному вогневі в хід пішли «мухи».

Лише витративши всі запаси, Степан почув по рації команду — відходити, і стрімголов помчав у бік своїх позицій. Що було далі, він не пам'ятав, бо недалеко прилетіла ще одна міна, і хлопця добряче контузило.

В столичному шпиталі поверхом нижче лікувалася снайпер з його групи. Теж киянка — Віка, поїхала на фронт добровольцем, обравши собі псевдо «Афіна», що з давньогрецької міфології означало «богиня війни».

Їй дістався всього один уламок, але добряче порвав ногу, і бідній дівчині довелось кілька місяців ходити по лікарні на милицях. Вона не стала гаяти часу — попросила волонтерів закупити їй кольорової тканини-фетру, і цілими днями шила червоно-чорних снігурів. Коли партія пташок була готова, дівчина закинула їх в камуфльований рюкзачок і пошкутильгала на пошту. Через кілька днів принесла трохи грошей, надійно сховала в потайній кишені і взялася за роботу знову. Так вона, продаючи трендові сувеніри, за час реабілітації назбирала немало грошей на потреби підрозділу.

* * * * *

Саме від Афіни Степан дізнався, що їхньої групи більше не існує. Троє бійців, на яких він ніколи не покладав надії, таки втекли на свої позиції першими. Це теж зіграло свою роль, звісно — вони вчасно повідомили командування, і ворожу мінометку накрили не менш прицільним вогнем. Але ті троє більше на фронт не бажали, вони оформились у Нацгвардію і тепер перевіряли цивільні машини на блокпосту біля Волновахи. Ще двоє досі зализували рани в лікарні імені Мечникова, тому в строю з усієї групи лишились лише Степан та Афіна.

Спробувавши трохи пожити в столиці, вони обоє не витримали і почали шукати всі можливі шляхи повернутись на Донбас. Зрозумівши, що не бажають довірити свої життя будь-кому, а ще більш не бажають бездумно сидіти в окопах, розвідники вирішили майже з нуля зібрати нову групу добровольців.

Насправді це виявилось значно складнішим, ніж можна було собі уявити. Гроші, які Афіна зібрала, продаючи саморобних снігурів, пішли на оренду штаб-квартири в Краматорську. Вдвох зі Степаном вони облаштували двокімнатну квартиру під невеличку казарму, запаслись усім необхідним для ведення штабної документації і почали міркувати, де б їм набрати достатню кількість бійців.

АДОЛЬФ 

 Аби навести контакти в зоні АТО, Афіна для початку озброїлась відеокамерою і поїхала попутками на передову — знімати документальні ролики. Цим вона свого часу займалась на Майдані, задокументувавши історії десяти активістів, троє з яких в лютому поповнили ряди Небесної Сотні. Вона могла довго переконувати себе, що документальні хроніки війни — річ не просто потрібна, а конче необхідна, але тепер це було єдиною можливістю потрапити в компанію бійців, серед яких рано чи пізно знайдуться потрібні люди. Степан тим часом зайнявся налагодженням зв'язків зі знайомими волонтерами і мав на меті зібрати хоч який-небудь склад амуніції.

Потрібні люди таки знайшлись. Безрезультатно об'їхавши половину Авдіївки, дівчина врешті повернулась в цивілізацію, купила тарілку супу за майже останні гроші, присіла та й замислилась, втомлено визираючи в брудне віконце забутого людством кафетерію.

— Пробачте, у Вас не зайнято? — запитав хтось, різко перервавши її роздуми.

— Та ні, присідайте...

За столик сів чоловік років тридцяти. Він був одягнений в потерті військові штани та цивільну куртку. Його обличчя чомусь видалось Афіні знайомим.

— А ти військова? — раптом поцікавився він.

— Доброволець. А...

— Я тебе пам'ятаю. Ми приїжджали на вашу базу в 2014-ому. Я тоді працював в одній з диверсійних груп, у Донецьку. Мій позивний — Адольф. Тепер наша група розпалась, — перервав дівчину він.

— Як і наша, — втомлено пробурмотіла Афіна, ковтаючи холодний суп.

Вона вже збиралась встати і піти на блокпост, але в голові блискавицею промайнула думка: «А якщо...». Вдавши, що нічого не відбувається, купила собі чаю, сіла назад за столик і почала розмовляти з новим знайомим про наболіле — війну, родичів, які чекають вдома, цивільних людей, яким вони всі були непотрібні, а сама тим часом непомітно зробила фото і скинула Степану, в двох словах описавши його історію.

— Візьмемо до нас? — з надією спитала.

* * * * *

Заселившись у штаб-квартиру, Адольф насамперед узявся за налагодження побуту. Поки Степан щодня носив з «Нової пошти» величезні клунки, а Афіна монтувала кліпи, аби ніхто не запідозрив, чим вона займається насправді, Адольф розставив скрипучі армійські ліжка, що чекали свого часу на заваленому мотлохом балконі, та взявся ремонтувати розвалені шафи на маленькій кухні. Квартира, яку розвідники вибрали під штаб, здавалось, пережила не одну війну. Меблі — розтрощені, іржаві труби от-от погрожували лопнути, скло у дверях — розбите і чомусь обклеєне шпалерами. Приведення житла до ладу вимагало чималих зусиль, і Степан був радий, що новоприбулий Адольф узяв на себе весь тягар хатньої роботи.

БІЛОРУС 

 Крім хатньої праці, Адольф намагався налагодити зв'язки з військовими та іншими добровольцями. Він нікому не розповідав деталей своєї роботи, тому всі дуже здивувались, коли одного дня до їхнього двору заїхав блискучий джип із білоруськими номерами.

— У нас поповнення! — радісно кинувся відчиняти двері Степан. Він здогадувався, про що постійно спілкується Адольф у «вайбері» та фейсбуці, і анітрохи не здивувався, коли до квартири зайшов невисокий молодий хлопчина з чорною спортивною сумкою на плечі.

— Я — Антон, — представився він.

Антон приїхав з Могилева, аби допомогти братньому народові боротися з російськими загарбниками. Адольф випадково натрапив на нього в фейсбуці й запросив приїхати в Краматорськ та спробувати свої сили в новоствореному добровольчому загоні. В своїх вісімнадцять років Антон блискуче розбирався в картографії та володів деякою інформацією про російську армію, бо в довоєнний час відвідав чимало вишколів, які проводились для молоді на російських військових базах під Мінськом.

Антон обрав собі позивний — Ваяр, що в перекладі з білоруської означало «боєць», але розвідники ще довго називали його — Білорус, доки не звикли до незнайомого слова. Довгими вечорами за чашкою чаю Антон розповідав про життя в Білорусі — про те, як вільно ходять по країні російські військові, про дивні закони і жорстку диктатуру, про те, як мало в країні лишилось патріотів, здатних щось змінити. Він щиро захоплювався подвигом українців на Майдані і картав себе за те, що не приїхав у зону АТО раніше.

Афіна саме принесла з пошти планшета з картами «Армії SOS», придбаного волонтерами з діаспори у Франції, і Степан урочисто вручив його Антону. Тепер хлопець цілими днями вивчав нову програму, аби навчитись швидко позначати на ній вогневі точки та коректувати артилерію.

* * * * *

Поки Степан з Адольфом перефарбовували джипа в камуфляж, Афіна взяла Антона-білоруса і майнула на околиці міста, аби ознайомитися з місцевістю. Вдягнувшись у цивільне, рано-вранці розвідники сіли на тролейбус, намагаючись злитися з натовпом вічно заклопотаних мешканців, та поїхали до кінцевої зупинки. Біля невеличкого озера, яке місцеві чомусь називали не інакше, як «квадрат», Афіна присіла на повалене дерево і дістала з похідного рюкзака термоса.

— Каву будеш? — глянула на білоруса.

— Ага, — кивнув той, трохи здивовано озираючись навколо. На фоні труб численних заводів повільно вставало яскраво-червоне сонце. Вдалині за туманом виднілось село. Яснозелені та жовто-золотисті дерева гармонійно вписувалися в ряд невеличких пагорбів, поміж якими дзюркотів кришталево-чистий струмок. У Білорусі Антон не раз блукав по лісу — йому подобалось ходити зарослими стежками наодинці з природою, тому прогулянка під Краматорськом його абсолютно не лякала.

— Рік тому в цих пагорбах ішли бої, — розпочала свою розповідь Афіна. — Вже коли місто звільняли, тут залишилось багато втікачів та партизанів. їхня подальша доля нам невідома. Але на покинутих позиціях могло залишитись щось цікаве. Розумієш, навіщо ми тут?..

Ваяр ствердно кивнув.

Наступні півтора тижні вони вдвох обстежили кожен кущик біля озера-«квадрата». Єдиними, хто міг їх побачити, були мешканці села. Але і вони, певне, думали, що це звичайні цивільні люди. Хоча які цивільні стануть гуляти там, де не так давно точилися бої, і вертатись назад на дорогу в півтемряві з повними пакунками якогось добра, де замість тролейбуса їх чекає свіжопофарбований камуфляжний джип?..

БДЖОЛЯР 

 Один з будинків у селі Афіні не сподобався одразу. Щоразу, повертаючись з пагорбів, вона ніби відчувала, як хтось свердлить її поглядом з яскраво-білої хати, яка надто виділялась з-поміж інших своєю показною чистотою. Одного разу їй навіть здалося, ніби у вікні на горищі зблиснула оптика, але дівчина подумала, що це цілком могло бути віконне скло, і поспішила розчинитися в наповзаючій темряві.

Вже декілька днів розвідники не ходили до озера, бо на днях отримали багато нових волонтерських посилок, тож підганяли під себе нові маскувальні халати та амуніцію. Афіна мала багато роботи, бо Степан приніс їй невеличкого ящика зі снайперськими приладдями, але її думки чомусь щоразу повертались до яскраво-білої хати. Тому вона, швидко розібравшись з метеостанцією, далекоміром та імпортними засобами для чистки зброї, взяла у складі бінокля і поїхала на озеро, сховавши в блакитний спортивний рюкзак новий маскхалат та гранату-«ефку» про всяк випадок.

Замаскувавшись під пожовклий кущ, дівчина тихо підкралась до хати. Вже вечоріло, і тонкі гардини дозволяли бачити все, що відбувалось всередині. Чоловік років сорока, одягнений в чорний спортивний костюм, готував типову донбаську вечерю — між тарілками з солоними огірками і ковбасою гордо стояли три пляшки горілки. Схоже, господар чекав гостей. У дворі, зарослому бур'яном, височіли вісім охайних вуликів. Бджіл не було видно. Це Афіна ще могла списати на свої скупі знання зоології — хтозна, чим займаються бджоли холодними осінніми вечорами. Але охайно пофарбовані новенькі вулики в зарослому дворі, за яким не доглядали не менш як півроку, виглядали доволі підозріло.

Не пройшло і півгодини, як за будинком почувся шерех. З чорного ходу до хати швидко прошмигнули двоє молодиків, одягнених в такі самі спортивні костюми, як і власник обійстя. Скупо привітавшись, вони розсілися на кухні та взялись за горілку. Згодом відчинили вікно, і до Афіни стали долітати уривки фраз. Схоже, чоловіки навіть не підозрювали, що хтось може стежити за ними з кущів біля воріт.

— ...У мене є два ящики. Ну, за пару сотень віддам...

— ...Ні, оптика мені самому знадобиться...

—...Та вони ж покидали все, от я і збираю...

— ...Решта там, на горищі...

Нескладно було здогадатись, про що йшла мова. Лишилось лише побачити, де господар ховає те, що збирається віддати "за пару сотень", і навідатись у гості з побратимами наступного дня. Осушивши три пляшки, чоловіки вийшли надвір і, блимаючи яскравими ліхтариками, рушили до вуликів. "Хто б сумнівався," — пробурмотіла Афіна.

За спиною почувся шелест. Темна постать з ножем у руці тихо підкрадалася ззаду. Його погляд був прикутий до вуликів, про існування дівчини в маскхалаті він, схоже, не здогадувався. Відступати було пізно, тому дівчина міцно стиснула гранату в руці, все ж сподіваючись, що волонтерський маскхалат, "сплетений з любов'ю", як було написано на посилці, на цей раз не підведе. Постать вибрала зручну позицію і замахнулась ножем. "Ну, і що ти один зробиш?" — іронічно подумала Афіна, абсолютно не підозрюючи, хто знаходиться поруч з нею, але чомусь відчуваючи, що наразі темна фігура може більше їй допомогти, аніж завадити.

— Кхє-кхє, — тихо промовила вона, знімаючи волохатого капюшона.

— А? Хто тут? — шпигун, сполохано озирнувшись, присів.

— Т-с-с, свої, — прошепотіла розвідниця, намагаючись здогадатись, хто для цього хлопця свій, а хто — ворог.

— Партизанка, чи що?..

Промінь ліхтарика випадково ковзнув по обличчю парубка. Афіна здивовано присіла, впізнавши знайомі риси.

* * * * *

Кинувши непритомних чоловіків у чорних костюмах біля порожніх вуликів, Афіна з Дмитриком схопили знайдені в хаті зброю та боєприпаси і рушили до дороги, де в призначеному місці їх чекав Степан на камуфльованому джипі. Діма з позивним "Малий" згадав Афіну одразу — близько року тому дівчина з колегами працювала разом з їхнім підрозділом на околицях Донецька. Сам Малий уже звільнився з армії і тепер шукав собі пригод, бо вдома в Запорізькій області було надто нудно. Афіна запропонувала йому долучитись до Степанового загону, і той з радістю погодився.

Вже через годину Афіна сиділа в кухні штаб-квартири і слухала Малого, який, допиваючи другу чашку гарячого чаю, захоплено розповідав свої наполеонівські плани. Молодого хлопчину, якби не військова форма, можна було б сприйняти за учня-старшокласника. В свої 23 він встиг побачити найстрашніші картини війни, але це зовсім не вплинуло на характер. В усякому разі, так здавалось всім, хто його знав. Ніхто не бачив, як іноді вночі він підхоплювався в холодному поту і шукав зброю біля ліжка в мирному місті. Мало хто знав, що його очі, в яких завжди світилась весела іскорка, бачили смерті та руїни.

Вона це розуміла. Хоча сама, приїжджаючи з війни, знімала камуфляж і намагалась здаватися звичайною дівчиною. Не виходило. Страшний рубець лишила в житті ця війна. В чоловічому колективі вона почувала себе «своїм пацаном», проте серед цивільних дівчат була, наче біла ворона. Півтора роки тому вона відклала до кращих часів таку мирну професію — дизайнера інтер'єру, і взяла до рук зброю. Йшов третій рік війни, і вона чудово розуміла, що кращих часів найближчим часом чекати не варто. Тому просто намагалась жити сьогоденням.

Малий ще тоді трохи запав їй в душу, проте вона соромилась зізнатися собі в цьому, згадуючи сумний досвід минулих невдалих стосунків. Сильна і мужня, вона виконувала бойові завдання, про які деякі хлопці навіть говорити боялись. Але, повертаючись з них, їй теж хотілось відчути себе жінкою. Слабкою і беззахисною. Їй теж хотілося, щоб хтось обійняв за плечі, погладив по голові і прошепотів «все буде добре». Як у фільмах.

Стук вхідних дверей зненацька перервав її роздуми.

— Хлопці, готуйтеся завтра на виїзд. Маємо перше завдання, — радісно оголосив Степан, який саме їздив про щось домовлятися з військовими.

СОЛДАТ ГРАЧОВ 

 Один з перших маршрутів новоствореного загону пролягав через позиції Правого Сектору. Степан не знав нікого з того підрозділу, тому попросив одного з бійців показати стежину через мінне поле. Молодий доброволець, що саме возився біля розібраного безпілотника з невеличким блокнотом, з радістю погодився. Накривши свою апаратуру маскувальною сіткою, він швидко накинув на плечі розгрузку і кивнув:

— Ходімо.

— Як тебе звати хоч? — перепитав Степан.

— Рома... Роман Грачов, — виправився той, чомусь подумавши, що командир носить високе армійське звання.

— Та ми теж добровольці, чого ви! — підморгнула Афіна, виповзаючи на край окопу.

Але довго говорити про це часу не було, і розвідники швидко рушили вперед. Роман ішов першим, завбачливо зупиняючись біля кожної розтяжки.

Коли врешті пройшли зловісне поле, Степан втомлено присів під високим очеретом.

— Ну що, хлопці, перекур? — підморгнув бійцям, що безшумно підтягувались услід за ним.

Вони посідали на м'яку траву. Треба сказати, найцікавіші розмови між розвідниками велись пошепки саме під час таких зупинок. Чомусь у ста метрах від добре укріпленого і до зубів озброєного ворога згадувалось і таке далеке мирне життя, ніби воно було кілька десятиліть тому, а не позаминулого року, і кохані дружини, які досі наївно вірили, що група проходить бойове злагодження десь під Харковом, а значить — нема жодних підстав для хвилювання. А коли з групою виходив хтось незнайомий, вся увага розвідників зверталась на нього.

— А звідки ти родом? — розпочав розмову з Грачовим Дмитрик.

— Ви будете сміятись, — трохи ворухнув бородою той, ховаючи за щетиною іронічну посмішку. — Ото звідти, — махнув рукою на схід.

— З Донецька?

— Далі бери. Москва, — вже посміхався в усі тридцять два Рома.

— Ого! А як до нас потрапив?

— Довга історія...

Дмитрик вже вмостився зручніше і приготувався слухати, як Степан скомандував:

— Закінчуйте розмови, хлопці. Рушаймо далі...

Під вечір розвідники повернулись на позицію з п'ятьма трофейними автоматами. Уникаючи заздрісних поглядів хлопців з Правого Сектору, вони закинули зброю в машину і присіли відпочити біля столу. За смачною вечерею ніхто і не помітив, як Афіна з Романом Грачовим спустилися в бліндаж, аби побалакати подалі від сторонніх очей. Лише Степан хитро підморгнув дівчині вслід — він то знав, що вона краще за перемурзаних юнаків уміє знаходити підхід до потрібних людей. Інші про це також здогадувались, тому ніхто не здивувався, коли через тиждень у двері штаб-квартири постукав той самий солдат Грачов.

* * * * *

У перервах між бойовими виїздами бійці групи намагалися створити собі надійний тил. Для цього потрібно було доволі багато — наводити контакти з місцевими силовими структурами, шукати приміщення під базу, організовувати волонтерську допомогу. Хтось одразу взяв на себе декілька обов'язків, хтось чекав, поки Степан сам призначить його відповідальним за що-небудь.

Роман Грачов, якого бійці між собою прозвали просто — Грач, одразу захопився ідеєю здобути групі який-небудь офіційний статус. Поки Степан ламав голову, як уникнути необхідності заводити штабного щурика, який цілими днями розгрібатиме необхідні папери, Грач щоранку брав свого блокнота і кудись зникав. Через кілька тижнів повернувся раніше, ніж звичайно, тримаючи в руках охайний стосик паперів. По його обличчю неважко було здогадатися, що наступна геніальна ідея таки втілилась у життя.

— Тепер у нас є офіційний благодійний фонд, — радісно заявив Роман.

— То й що? — пробурмотів Адольф, який був твердо переконаний, що порядні партизани мають уникати будь-яких офіційних статусів.

— По-перше, я вже домовився про регулярне фінансування від трьох інших фондів, які раніше відмовлялися нам допомагати через відсутність деяких паперів. По-друге, фонд може формально орендувати собі приміщення, яке насправді буде нашою базою, — захоплено розповідав Грач, перекладаючи папери, увінчані десятками підписів і печаток.

Він ще з півгодини пояснював деталі свого геніального плану, настільки заплутаного, що жодна цивільна «паперова душа» не змогла б у них розібратись. Тому Степан вирішив, що Грачов у вільний від війни час займатиметься саме цим, та й сам Роман був не проти.

ФАНТОМ 

 Той прохолодний осінній вечір нічим не відрізнявся від попередніх. Афіна навпомацки ішла по окопу до хати і на ходу згадувала, що їй треба зробити в найближчі декілька днів. Солодко позіхаючи, вона взялась доробляти генеральне прибирання в своїй кімнаті, яке неквапом розпочала ще вдень, а потім пішла змінювати Степана у засідці, лишивши в своєму тісному помешканні рідкісний безлад. Обережно розклавши на поличках набої, гранати, різноманітні приладдя та одяг, зручно вмостилася на саморобному ліжку і ввімкнула ноутбук. Кімната стала ще більш затишною. Обшарпані стіни, що давно не бачили свіжої побілки, розвідниця завісила ковдрами та пледом, які знайшла у дворі.

— Коли в мене буде своя квартира, я зроблю спальню в темних кольорах, — мрійливо розповідала матусі по телефону, радіючи, що нарешті вдалося ухилитись від пояснень, що там так голосно гупає надворі.

І дійсно, темно-синя ковдра перед очима так і вабила загорнутися в спальник і мирно задрімати під недалеку канонаду. Поруч солодко сьорбав ледве теплий чай боєць на псевдо Фантом. У свої 50 років він пройшов вже дві війни, тому тепер ділився цінним досвідом з молодими АТОвцями.

Давній друг скинув Афіні фотографії якогось заморського курорту в горах, і дівчина втомлено і трохи мрійливо вдивлялась у синю далечінь, мріючи, як коли-небудь після війни отак прогуляється понад гірським озером.

— Гарно, правда? — ніби прочитав її думки Фантом. — Я сам у Карпатах живу, неподалік від водоспаду.

І Фантом, або дід Тарас, як його називали місцеві вояки, дістав з кишені трохи пожовклу фотографію свого будинку, який вдало замаскувався біля бурхливої гірської річки, оточеної лісом.

— Може, колись в гості заїдете? — додав він.

* * * * *

Так розвідники познайомилися з Фантомом. Він був справжнім гуцулом — таким, про яких, зазвичай, пишуть в книжках та знімають фільми. Коли в нього з'являвся час, аби похазяйнувати на кухні, напіврозвалений донбаський дім непомітно перетворювався на затишну хатинку з незмінним колоритом Західної України. В кухні пахло прянощами, що були охайно розставлені на вишитих рушниках, завбачливо привезених його дружиною. Звичайна сільська жінка, вона щотижня доставляла чоловікові та його побратимам на фронт благодійну допомогу.

Звісно, Фантом досконало знав такі тонкощі військової справи, про які молоді бійці Степанового загону навіть не здогадувались. Він міг годинами непорушно сидіти в засідці, вчасно почути тріск тонесенької гілки, який сповістив би про небезпеку, вистежити розташування ворожих позицій, стежачи за поведінкою тварин, розгледіти міни в такій густій траві, де й ніг своїх не побачиш. Користуючись його підказками, розвідники майже щодня гуляли обабіч позицій сепаратистів, дивом оминаючи мінні поля та спостережні пункти.

— Головне правило розвідника — добре подумати, перш ніж зробити навіть маленький крок, — повчав дід Тарас бійців перед кожним виходом. — І пам'ятайте: ви маєте бути непомітними, як привиди, як кажани.

— Як фантоми, — жартома поправляв його Степан, і хлопці, посміхаючись, вирушали на бойову "прогулянку".

З часом вони непогано спрацювались, і Фантом так і залишився в групі Степана, яка вже починала отримувати від офіційного командування доволі цікаві завдання.

ТУРИСТ 

 На перебіг подій на фронті немало впливало і місцеве населення. З деяких населених пунктів своєчасно евакуювали майже всіх мешканців, тим часом в усіх інших позиції стояли по сусідству з хатами, господарі яких категорично відмовлялись полишити своє житло.

Степан добре пам'ятав, як звичайна мирна бабуся ніби випадково розпалила грубку чимось смердючим, від чого з димаря повалив чорний дим, одразу за яким по будинку, де три групи розвідників саме зібрались на нараду, полетіли ворожі міни. Тому тепер бійці перевдягались в цивільне і ходили по хатах, представляючись співробітниками гуманітарних місій. Зазвичай донбаські бабусі настільки раділи, зачувши слово "гуманітарна", що, забувши де живуть, одразу ж розповідали і про синів, воюючих по той бік фронту, і про те, як "прокляті укропи" викопали окопи в дворах їхніх друзів. Але траплялись і патріоти.

Ваяр-білорус саме отримав від Степана завдання — знайти проукраїнських мешканців міста, в районі якого розвідникам належало працювати найближчі декілька місяців. Він не став нишпорити під вікнами, аби розгледіти, прапори якої країни висять на стінах, а хитро скористався онлайн-чатом місцевих. Зробивши фото з автоматом і українським прапором біля в'їзду в місто, він зареєструвався на сайті під виглядом звичайного військового і написав у чаті перше, що прийшло в голову.

Через кілька годин під постом гарного українського солдата з текстом "Порадьте, де в вашому місті можна випрати речі" виднілося з десяток коментарів. В одному з них чоловік з жовто-блакитним серцем на фото запрошував бійця до себе додому. Ваяр зібрав повний мішок брудного одягу і подався в місто, сподіваючись, що пройдені кілометри принесуть позитивний результат.

Височенну ялинку у дворі, старанно обгородженому металевим парканом, білорус помітив одразу. Двері відкрила чорноволоса жінка років сорока.

— А, Ви той самий солдат з блокпосту? Проходьте, проходьте, Микола вдома, кран лагодить...

Ваяр озирнувся і, не помітивши нічого цікавого, крім жовто-блакитної стрічки на рукомийнику біля ялини, поспішив до хати. Микола — той самий, що запросив його "відмити донбаський бруд і смачно пообідати", саме виходив з ванної, витираючи руки вафельним рушником. Олена — так звали жінку — узялась накривати на стіл, по-домашньому застелений білою скатертиною. Провівши декілька годин за душевною розмовою і переконавшись, що родина дійсно проукраїнська, Ваяр вже збирався іти, але зненацька в двері постукали.

— А ось і Максим із заводу повернувся. Чекай, з сином тебе познайомлю, — підморгнула гостю Олена і поспішила відкривати скрипучу хвіртку.

Максим — високий блакитноокий хлопчина, на вигляд років вісімнадцяти. Він саме закінчив перший курс донецького медичного училища, після якого вимушений був повернутись додому, тікаючи з окупованого Донецька. Тепер працював на заводі і у вільний час допомагав медикам у місцевому шпиталі. В розмові з Ваяром зізнався, що хоче воювати, але ще вагається, чи буде він, такий молодий і недосвідчений, корисним на передовій. Ваяр посміхнувся, згадавши, як сам з нетерпінням чекав 18-річчя, аби поїхати в Україну і допомогти в міру своєї можливості. Пообіцявши поговорити з командиром, він все ж поспішно рушив до виходу — треба було повернутись на позиції, доки не стемніло, бо вночі і свої застрелити можуть.

* * * * *

Максим був корисним у розвідці не лише як медик. Маючи багато знайомих у Донецьку, які все ж таємно підтримували Україну, він легко дізнавався про розташування і озброєння ворога. З Антоном-білорусом, який, між іншим, таким самим способом дізнавався про розташування і чисельність російських військ на базах в Білорусі, вони одразу подружились. У вільний час хлопці годинами сиділи в бліндажі з планшетом і позначали все нові цілі на карті.

Максим обрав собі позивний — Турист, бо в дитинстві обожнював подорожувати. Ще будучи школярем, хлопець часто брав харчів на кілька днів та й ішов блукати світ за очі, відкриваючи для себе щоразу нові мальовничі куточки Донбасу. Довгі переходи у важкому обладнанні давались Максимові легко, тому вся його увага на виходах була прикута до дивних речей, що часто траплялись коло їхнього шляху.

Проукраїнські мешканці вчасно повідомили Туристу про новий склад боєприпасів, який сепаратисти поспішно почали облаштовувати на околиці Донецька після одного вдалого виходу Степанового загону. Що вони задумали, Степан ще не знав, але вирішив, про всяк випадок, скоординувати на нього артилерію військових.

Холодним зимовим вечором їх камуфльований джип заїхав до артилеристів ЗСУ, з командиром яких Афіна випадково познайомилась в фейсбуці кількома тижнями раніше. Намагаючись уникати захоплених, або й трохи заздрісних, поглядів військових, дівчина разом зі Степаном пірнула в тьмяну кімнату, обвішану картами, де і мешкав командир. Немолодий вусатий львів'янин уважно вислухав розвідників, трохи нервово крутячи цигарку в руках. Недовіра в його очах поступово змінилась на здивування.

— То ви що, зайдете в Донецьк і будете коректувати наші міномети? — здивовано перепитав він, досі не вірячи, що молода дівчина і тридцятирічний парубок можуть бути справжніми розвідниками.

Розвідрота його бригади за три місяці не розвідала нічого, крім дороги до найближчого магазину з усім зрозумілою назвою «Алкомаркет», тому Степана і попросили заїхати саме в цей район.

— Так, — спокійно і впевнено відповів Степан.

— Ну... Давайте спробуємо, — трохи невпевнено пробурмотів артилерист і простягнув йому радіостанцію, по якій група мала передавати координати.

Дочекавшись, доки трохи стемніє, розвідники на чолі зі Степаном вирушили в дорогу.

Той час, коли сонце сідає, кидаючи останні промені на мінні поля і бійниці ворожих бліндажів, ідеальний для виходу. Саме в цей час група непомітна як для біноклів, так і для приладів нічного бачення ворога. Розвідники тихо, мов кажани, промайнули посадку і наблизились до руїн, що зловісно чорніли на снігу, наче велетенські зуби. Це вже було передмістя Донецька майже в тилу ворога, старанно розтрощене мінами і «градами».

До таємничого складу лишалось пройти декілька кілометрів. Могильну тишу не порушувало нічого, крім рідких пострілів "в нікуди", як це любили робити перелякані солдати в окопах по обидва боки, помітивши в тепловізор якесь зайченя чи лисицю. Тихо крадучись по скрипучому снігу слід-в-слід, бійці наблизились до складу майже впритул.

Двоє ополченців ходили взад-вперед по двору, ліниво позіхаючи і штовхаючи ногами банки з-під тушонки, розкидані по всьому двору. Лінія фронту була доволі далеко, тому жоден з них не збирався перелякано вдивлятись у тепловізор у пошуках злобних диверсантів. Самі ж "злобні диверсанти" тим часом зручно вмостилися в кущах на безпечній відстані і викликали артилерію.

— Плюс, працюю! — аж надто голосно відповів вусатий львів'янин в рацію.

Степан здригнувся і, про всяк випадок, зняв запобіжника — раптом ліниві охоронці складу щось почули. Але ті продовжували гуркотіти порожніми банками у дворі. З другого поверху почувся голос:

— Тіше, мать вашу, спать мєшаєтє!..

Двоє голосно зареготали, необережно забувши і про війну, і про важливий склад, який їм довірили охороняти.

— Зараз і ми тобі "помєшаєм", зараза, — буркнув Малий.

Їхні голоси заглушив свист, наростаючий з шаленою швидкістю. Дві міни перелетіли над складом і впали у дворах, розірвавши спалахом густу темряву.

— Рукожопи, чорт забирай, — прошепотів Степан і передав у рацію дані для коректування. Ще п'ять мін впали де попало, а вже шоста лягла метрах в п'ятдесяти від цілі.

— Супер. П'ятдесят вліво, але почекай декілька хвилин, — передав Степан, і розвідники швидко побігли геть, уявляючи собі, наскільки сильним може бути вибух на таємничому складі.

І дійсно, як тільки вони стрибнули в вузьку балку, яка дивом виявилась не замінованою, над головою просвистіли чергові "стодвадцятки". Кілька вибухів злились в єдине ціле, розриваючи на клапті ніч тисячами уламків, що просвистіли десь зовсім близько. Афіна відчула, як Малий обійняв її, намагаючись закрити собою.

— Не бійся, уламки вниз не летять, — прошепотіла вона, посміхаючись десь в глибині душі.

Дерев'яна веранда біля складу горіла, а в самому складі щось продовжувало шипіти і вибухати. Не чекаючи, доки уламки зачеплять когось із них, розвідники швидко побігли геть, до лінії фронту. Втома і хвилювання давали про себе знати, тому Малий, який ішов першим, вже не так уважно розглядав руїни в тепловізор. Турист рухався слідом за ним, трохи сполохано озираючись. Це був його перший вихід так глибоко в тил ворогів.

Тільки-но Турист звернув за ріг обгорілого будинку вслід за Малим, як почувся постріл. Степан, який ішов назирці, вже приготувався до найгіршого, а натомість, повернувши за ними, побачив трохи переляканого Туриста, який несміло прошкував до дерева в десяти метрах від нього. Незважаючи на темряву, на снігу під стовбуром добре виднілась червона пляма.

— Хто з вас стріляв? — спитав Степан.

— Я... — тремтячими руками перевертаючи тіло, відповів Турист. — Малий його не помітив... а я дивлюсь — рухається щось... я нічого не встиг сказати, вистрілив одразу... — запинаючись, намагався пояснити хлопчина.

Степан вдоволено поплескав новобранця по плечу. Хтозна, скільки своїх бійців він міг втратити, якби Турист вчасно не зробив цього фатального пострілу. Забравши документи і зброю у вбитого снайпера, який, схоже, саме повертався із завдання кудись у приватний сектор Донецька, задоволені добровольці рушили далі. Так само непомітно промайнувши ворожі позиції і зловісне поле на світанку, з першими променями сонця, бійці вже пили каву біля мінометного розрахунку, сміючись зі своїх нічних пригод.

Ваяр з Туристом одразу взялись наносити на планшет не помічені ними раніше позиції москалів, Афіна роздивлялась трофейну гвинтівку, а Степан сидів трохи збоку на ящику від мін, з неприхованою гордістю дивлячись на таких юних, але вже мужніх бійців своєї групи.

БІЛОРУСЬ 

 Спроби Ваяра контролювати військові бази росіян на території Білорусі нарешті дали результат. Сонячним ранком, коли група відпочивала після вдалого виїзду в краматорській штаб-квартирі, Антон разом зі Степаном розробляли план. Відправляти когось із бійців у ніби нейтральну, а насправді геть проросійську, країну було дещо незвично, але результат обіцяв бути блискучим. Одна з російських бригад, яка донедавна стояла в Луганську, де встигла розтрощити половину українських позицій з артилерії, яку чомусь ніхто не міг дістати, тепер, як ні в чому не бувало, тренувалась на сході Білорусі.

Степан, недовго вагаючись, вирішив відправити на завдання Грача. Етнічний росіянин, ще не засвічений на українському боці конфлікту, він ідеально підходив для такої поїздки. Доки бійці їздили по фронту в пошуках цікавої роботи, Роман, перевдягнувшись у цивільне і змінившись до невпізнаності, вперше в своєму житті поїхав у трохи дивну "нейтральну" країну.

Автобус "Маріуполь — Мінськ" повільно повз крізь холодну темряву, зловісно ворушачи прапорцями радянської Білорусі. Здавалось, це був автобус не в сусідню державу, а в минуле тисячоліття. Гомель зустрів Грача темними порожніми вулицями майже в центрі міста. Здавалось, обласний центр мирної країни на ніч вимирав так само, як прифронтові містечка Донбасу. Десь по тьмяному світлу в одинокому віконці розвідник знайшов кімнати відпочинку, де і вмостився спати, намагаючись не дивуватись порожнім коридорам з обшарпаними стінами.

Зустрівшись з потрібними людьми та позичивши у них автівку, як і було заплановано, Роман Грачов відправився в східну частину Білорусі, ближче до кордону зі своєю колишньою Батьківщиною. Там боєць поселився в квартирі, про яку не знав ніхто, крім Антона-Ваяра і його доброго знайомого з Мінська. Зупинятись в готелі було ризиковано, а ночувати в автівці не хотілось — легенда пропроросійського фотографа-фрілансера, яким Роман мав представитись російським солдатам, вимагала ретельної підготовки в конспіративному помешканні.

Кілька днів розвідник їздив по місту, фотографував нікому не потрібні радянські пам'ятники і придивлявся до плину життя. Починались теплі весняні дні, і чимало туристів з сусідньої країни неспішно прогулювались правильними асфальтованими вулицями, серед яких непоміченою не пройшла 6 навіть зайва кішка. Неподалік центрального парку розташувалась будівля КДБ, потрапити в підвал якої Грачу явно не хотілось, тому він старанно намагався загубитись у натовпі.

Примітивши собі потрібні місця в місті, наступного ранку розвідник поїхав на природу. В лісах, що тільки-но прокидались від зимового сну, скидаючи вже не потрібний сніг у блакитні озера, надійно сховалась одна з військових баз. Лишивши машину в кілометрі від неї і одягнувши спортивного костюма російської збірної, ще в довоєнний час подарованого йому другом з Москви, Роман відправився на пробіжку вздовж озера, анітрохи не здивувавши російських солдатів.

Оглянувши таким чином місцевість, наступного дня він вже під'їхав до КПП на своєму автомобілі. Одягнений в пристойну чорну куртку і джинси, нічим не нагадував вчорашнього спортсмена. Представившись російським фотографом і показавши відповідне посвідчення, невідомо як зроблене Степаном в Краматорську, Грач заїхав на базу. Командир бригади, товстий лисий сибіряк з неприємним басистим голосом, недовго думаючи, дозволив фотографувати тренування і злагодження підрозділів. Це і було потрібно розвідникові.

Трохи фотографуючи і зберігаючи на таємну флешку, а більше — запам'ятовуючи бойові розрахунки ворога, Роман Грачов непомітно для себе тиждень провів на російській базі, і так само таємно повернувся в Україну, не викликавши жодної підозри у співробітників КДБ. Згодом, кажуть, на тій базі відбулась якась диверсія. Деякі з мін розірвались у стволах мінометів, знищивши з кілька десятків досвідчених артилеристів, «героїв новоросії». Але хто його зна, може, це просто боєприпаси браковані були.

ОЗЕРО 

 Ряду позицій ЗСУ вже півроку докучав сепарський міномет, що уміло сховався за невеличкою лісосмугою. Варто було завести розстріляну вантажівку, яка хрипло кашляла чорним димом, але ще їздила, як одразу ж на звук прицільно летіли "стодвадцятки". Коли машина все ж перетворилась на металобрухт, сепари прийнялись за окопи та бліндажі, ледь не підірвавши бійцям склад боєприпасів. Почувши добрі відгуки про загін Степана, командир, хоч і не надто любив добровольців, все ж вирішив довірити знищення ненависного міномета йому.

Заїхавши в окопи, які розташовувались ледь не в чистому полі, Степан насамперед розставив спостережні пункти. Афіна з Малим пішли на правий фланг, сподіваючись побачити що-небудь крізь невеличку прогалину. Дмитрик захоплено спостерігав, як колишня дизайнерка старанно малювала орієнтири на місцевості в потріпаному нелегким життям камуфляжному блокноті, заміряючи пагорби олівцем і трохи задумливо мружачи очі.

— Завжди мріяла малювати пейзажі, сидячи десь на природі з мольбертом, — ніби прочитавши його думки, промовила Афіна.

— Для початку — і сидячи в окопі з блокнотом непогано, — посміхнувся Малий, обійнявши дівчину за плечі.

Раніше йому хотілось так багато їй сказати, а тепер він просто сидів поруч, мрійливо дивлячись на обриси ворожих бліндажів.

"Бах!" — почулося з-за лісу. Знов працював міномет. Афіна, не звертаючи уваги на зловісний свист, взяла гвинтівку і вилізла на бруствер, вдивляючись у сірий горизонт. "Бабах!" — ще один спалах розірвав небокрай одразу після вибуху. Розвідниця витягла з кишені свого малюнка і намалювала знак питання десь за лісом.

— А тепер — бігом в бліндаж! — крикнула Малому, і вони стрімголов побігли, ховаючись за тонкими деревами і ухиляючись від уламків, що свистіли зовсім близько.

На карті на місці знака запитання розкинулось невеличке озеро. Степан одразу здогадався, що воно цілком може бути висохлим, а це — чудове місце для міномета.

Наступного ранку Турист з Адольфом, який непогано знав саперну справу, наважились підійти ближче до водойми, а заодно — і прокласти стежку для всієї групи.

На календарі був кінець березня, але погода про це, схоже, не здогадувалась. Ішов мерзотний дрібний дощ при температурі близько нуля. Ранкову тишу іноді розривали поодинокі вибухи та погрозливий стрекіт кулеметів. Крижаний вітер голками пронизував тіло.

Двоє розвідників тихцем ішли понад посадкою, часто зупиняючись і прислухаючись дооманливої тиші. Дивом промайнули кількасот метрів лісу, коли перед їхніми очима з'явилась та сама висохла калабаня. Висока трава біля неї ніби зловісно шепотіла щось про те, що вдвох лізти далі не варто, тому Турист дістав із нагрудної кишені невеличкий предмет, загорнутий в чохол кольору сухої трави.

— Що це? — покосився на нього Адольф.

— Диктофон, — гордо відповів Турист, вмикаючи пристрій.

— І?

— З радіопередавачем, — ще більш задоволеним голосом додав хлопчина.

— Тобто ми...

— Можемо сидіти в бліндажі і слухати, про що тут спілкуються, — пояснив Максим і жбурнув диктофона у висохлу траву біля озера.

Довго слухати не довелось. Малий, який півтора роки служив мінометником, одразу ж впізнав характерні команди і терміни, а кілька аж надто гучних вибухів в ефірі підтвердили його здогадки.

Цілу ніч Степан сидів, схилившись над картою, і міркував, як би то непомітно підійти до озера цілою групою по чистому полю. Афіна тим часом з кимось переписувалась у фейсбуці. Степан трохи здивовано поглядав на дівчину — чого б оце не спати перед бойовим виходом, аж поки не здогадався, що замислила розвідниця. І дійсно, наступного ранку до позиції під'їхали дві вантажівки. Сепари навіть не стали стріляти, бо не могли докумекати — з якого переляку і, головне, навіщо до давно забутих людством позицій раптом прибула така делегація.

Поки москалі ламали голову, вусатий львів'янин, чий міномет розвідники давним-давно коректували по Донецьку, швидко розвернув свій розрахунок і, єхидно усміхнувшись, сам вкинув першу міну, хоча це геть не обов'язково робити командиру. Щось за лісом добряче гупнуло, аж велетенський стовп чорного диму на хвилину закрив сонячне сяйво.

ВІДПОЧИНОК 

 Турист стояв на автостанції Покровська і ловив на собі здивовані погляди місцевих. Дівчина в наметі военторгу привітно щебетала до хлопців із Західної України. В маловідомих містечках Донбасу, в які раніше навіть з Донецька заїжджали доволі нечасто, тепер вирувало життя, мов на заморському курорті. Люди з усієї країни заполонили вулиці колишнього Красноармійська, перейменованого в Покровськ у рамках декомунізації.

Хто приїжджав на фронт, хто їхав у відпустку, хто зустрічав волонтерів, хто патрулював вулиці, намагаючись зберегти примарний спокій міста. "Всі шляхи Донбасу сходяться в Покровську," — любив жартувати Ваяр, який ніколи раніше не бував на Сході України, тож уяви не мав, як раніше вирувало життя навколо Донецька. А Турист знав.

Раніше він сам був одним із тих місцевих, що, розсівшись на брудному бордюрі автовокзалу, чекають на заводського автобуса. Тепер вони ж на нього показували пальцями і зловісно сичали під ніс: "Бандерівець, фашист!". Навіть проукраїнська дівчина з военторгу щиро здивувалась, коли почула що він — місцевий...



Після півроку на фронті Дніпро нагадував мегаполіс. Широкими вулицями мчали блискучі іномарки, змагаючись між собою в швидкості та дороговизні. Блищали вітрини торгівельних центрів. І зовсім розслаблені ходили люди — не присідаючи від кожного гучного звуку, не озираючись на випадкові спалахи автомобільних фар, не опускаючи очі при виді військових.

Цим мегаполісом повільно повз брудно-білий мікроавтобус з дірками від уламків по боках. За чи то розстріляним, чи то розбитим склом виднівся напис від руки "Покровськ — Дніпро", на тлі закресленої таблички "Донецк — Днепропетровск". Ваяр був не єдиним військовим в салоні маршрутки, що, здавалось, повзла десь із минулого тисячоліття в такий дивний, яскравий та блискучий сучасний світ. Ще один хлопець в заштопаному "мультикамі" сидів навпроти, замисленим поглядом вивчаючи синю далечінь мирного неба.

Вони з Антоном не перемовились ні словом, проте час від часу зустрічались поглядами порозуміння. Молодий цивільний парубок з Горлівки все підозріло косився на солдатів, тож Ваяр, ніби випадково, прикрив шторкою свій шеврон — сову з мечем, що протинає Росію. Це був новий шеврон української розвідки.

На багатолюдному вокзалі білорус намагався швидше загубитись у натовпі, проте не втримався, щоб не допомогти дівчині, що необережно послизнулась на сходах і впустила гаманця у вузеньку щілину водостоку.

— І чому наші містяни бояться військових? — прощебетала вона зі щирим здивуванням. — Як на мене — найдобріші люди, яких я зустрічала...

Хлопець всміхнувся. Дійсно, зміна обстановки та тепле весняне сонце підняли настрій розвідникові настільки, що хотілось робити добро усьому світові...


Поїзд ритмічно хитався в такт патріотичній пісні, що грала Афіні в навушниках. Дівчина мрійливо споглядала верхівки вікових ялин, що повільно пропливали за вікном, де-не-де змінюючись на невеличкі озера та круті схили гір. Потяг наближався до Карпат — місця, яке розвідниця обожнювала розглядати на фотографіях, але так і не наважилась з'їздити сама. Яскраво-синє небо, оперезане сонячним сяйвом, вабило вискочити і пірнути в бурхливий струмок, розкидаючи веселі бризки кришталевої води на столітні каменюки. Попутники в купе про щось жваво спілкувались, але Афіна їх не слухала. Звичайні мешканці Ворохти, вони поглядали на неї з острахом і трохи зі здивуванням. Ніби в двох паралельних світах мешкали фронтовики і ті, хто жив спокійним життям за тисячі кілометрів від найстрашнішого явища сучасного світу — війни.

Це вже не та війна, що раніше — коли стикаєшся з супротивником лише на полі бою. Це була гібридна потвора, де підступний супротивник міг чатувати де завгодно — навіть в тому самому вагоні поїзда, що їде з Дніпра. Бо хто його зна, що на думці у деяких мешканців блискучого мегаполіса.

Дівчина замислилась, краєм ока роздивляючись недешеві будинки карпатських селищ, що виросли тут, мов гриби після дощу, за останні пару десятків років. Перед очима примарою стояв такий же дорогий будинок у Водяному, що його розвідники використовували як спостережний пункт — адже на совість збудовані стіни з товстої цегли витримували навіть бронебійні кулі. Правда, якщо на західних теренах країни таку красу собі міг дозволити майже кожен, то на Донбасі лише де-не-де височіли заміські котеджі донецьких олігархів поміж звичайними пошарпаними хатинками шахтарів та заводчан...


Камуфльований позашляховик, виїхавши за межі «зони АТО», нарешті вчепив свої рідні білоруські номери та полетів степом, весело переливаючись свіжовимитими вікнами, на яких де-не-де охайними отворами зяяли сліди ворожих куль. Степан наспівував собі під ніс веселу українську мелодію, легко кермуючи автомобілем. Розуміючи, що сепари мешкають не лише в межах Донецької області, тож розслаблятись не варто навіть на відпочинку, командир прийняв рішення — їхати у відпустку всім поодинці, різними шляхами, хоча хитро прилаштовані сидіння в кузові автівки, за потреби, дивом вміщували туди всю групу, навіть зі зброєю та боєкомплектом.

Трохи покружлявши запорізькою трасою і відчепившись від «хвоста» з луганськими номерами, Степан вирулив на рівненьку дорогу і помчав у бік Києва, здіймаючи куряву. Здивовані люди, що ніколи не бачили справжньої війни, проводжали розстріляний джип ошелешеними поглядами, а особливо — набожні бабці: навіть хрестились вслід...


Фантом приїхав додому першим і вже готував свою затишну хатинку до зустрічі побратимів. Свого слова він дотримав — тепер вся група їхала на Західну Україну, аби провести відпочинок в Карпатах, подалі від сторонніх очей. Веселий струмок дзюркотів у кількох метрах від подвір'я, жадібно поглинаючи теплі промені весняного сонця. Поки на Донбасі поранені війною дерева несміло випускали ніжно-зелені бруньки, ніби відчуваючи, що ворожі кулі щомиті можуть вкоротити їхні життя, карпатські смереки остаточно скинули торішню хвою та тепер гордо височіли на схилах, надійно закриваючи від палючого сонця дерев'яну хатинку Фантома.

Маскувальна сітка над верандою додавала прохолоди й такого звичного фронтового затишку. «Цвірінь-цвірінь!» — весело щебетали пташки, зустрічаючи розвідників на вході до помешкання. Дружина-волонтерка накривала смачний обід на застеленому вишитою скатертиною столі, а Фантом вдоволено розглядав свою мисливську рушницю, що висіла на стіні ще з минулого тисячоліття, і зовсім рідко використовувалась за призначенням.

Фантом не любив убивати звірів. Він сприймав природу як щось цілісне і непорушне. Людина для природи була чужим, хижаком, тож безжальні степи завжди видавали чужинця з блискучим автоматом на тлі закривавлених бур'янів. Фантом — досвідчений мисливець, вмів одразу побачити звіра в густих лісах та безкрайніх степах. Особливо гарно відчував присутність найстрашнішого хижака на планеті — людини.

— Звір не стане нападати просто так. Він це робить або для того, щоб з'їсти, або — відчуваючи смертельну небезпеку. Людина ж може вбити, навіть коли ти без зброї, — розповідав Фантом, розставляючи глиняні глечики на запашному дерев'яному столі.

Розвідники розслаблено сідали коло столу та заходились їсти, бо знали: де-де, а в хатинці Фантома їм точно нема чого боятись...

Теплими весняними днями розвідники блукали мальовничими лісами Карпат, насолоджуючись спокоєм та ароматом хвої, незнайомим степам Східної України.

— От чим тобі не розвідка, — всміхався Малий, стоячи на вершині Говерли та здіймаючи руки назустріч сонцю, що не шкодувало своїх лагідних променів для дивних мандрівників.

Їм подобалось прокладати нові стежки крізь чагарі, годинами блукати серед тисяч схожих одне на одне дерев, аби околицями дістатись до нової вершини, дивуючи навіть досвідчених туристів. Людей, що бачили на власні очі смерть, чули її запах зовсім близько — той приємний і трохи страшний аромат пороху, коли ворожа куля пролітає в кількох сантиметрах від твоєї голови, — гори анітрохи не лякали. Але на Сході важкими вибухами продовжувала гуркотіти війна, тож після короткотривалого відпочинку бійці так само непомітно, один за одним, повернулись на фронт.

ЗАЛІЗНА БОЧКА 

 — Сепарам воду підвезли! А я то думаю, що то їхало за посадкою! — на одному диханні випалив Адольф, залітаючи в хату і вдоволено махаючи підзорною трубою.

Залізна бочка, причеплена до армійського ЗИЛа, невдало замаскувалась за рідкими деревами, тож була перш за все чудовою мішенню для снайпера. Але Степан чомусь заборонив Афіні стріляти по ворожих запасах. Хлопці знали — на цей раз командир обов'язково вигадає щось більш підступне, аби остаточно збити з пантелику донецьких "ополченців", в рядах яких і так останнім часом відбувались вкрай дивні речі.

То їхній спостережний пункт на ліфті шахти раптово почав розстрілювати свої ж позиції у полі попереду, то якесь штабне начальство підірвалось на міні, яку «ополченці» самі ж поклали посеред дороги. Про масове дезертирство з поля бою прихильників «русского мира» годі було й говорити. Тож Степан, загадково пошурхотівши в нагрудній кишені синеньким пакетиком, вирішив остаточно зіпсувати настрій «героям новоросії».

Під покровом ночі вони з Адольфом рушили до ворожої посадки, лишивши Афіну з Грачом на прикритті в розваленій багатоповерхівці. Нічну тишу гулко розривали поодинокі вибухи та коротенькі автоматні черги. Грач саме роздобув собі нічний приціл, тож виглядав спалахи та паляв прямо у бійниці особливо агресивним стрільцям зі свого «снайперського автомата», як жартома його назвав.

Афіна сиділа поруч, контролюючи в тепловізор стежку, аби ніхто там не застав розвідників зненацька. Нічні бої дівчина любила менш за все: після кожної черги в їхній бік вона схвильовано вслухалась у темряву — чи не поранений її напарник? Задавати дурні питання було незручно, а розгледіти щось у темряві — неможливо.

— Ти живий? — коли тиша продовжувалась нестерпно довго, перепитувала вона Грача.

— Так-так-так, — відповідав ворожий кулемет.

Замість відповіді — від Грача чулась автоматна черга, після чого нахабний кулеметник замовкав, а пізніше починав свій стрекіт з іншої бійниці.

Степан з Адольфом, вдало скориставшись шумом бою, обережно обійшли ворожий пост.

— Обожнюю, коли їхня розвідка не мінує свої ж стежки. По них хоч до штабу батальйону заходь, — прошепотів Степан вдоволено, протискаючись у вузенький лаз в щільному паркані.

Зеленувата бочка зловісно відблискувала в холодному світлі місяця. Найважчим завданням виявилось — безшумно відкрутити кришку. Та скрипіла, гриміла та все ніяк не хотіла зніматись. Тож Адольф, трохи піднявши її край, вкинув у воду з десяток пігулок і прикрив, ніби нічого і не сталось. Дочекавшись чергової мелодії нічного кулеметника, бійці тихо прошмигнули назад і, так само обережно промайнувши передній край оборони ворога, підтюпцем побігли до своїх.

Ніхто з "ополченців" так і не скумекав, чому половина бійців їхнього опорного пункту одразу ж після сніданку почали скаржитись на шлунок. Деякі з них навіть померли, не доїхавши до госпіталя. Але «заградотряди» росіян недарма стояли на другій лінії оборони, тож перелякані бійці навіть при бажанні не змогли б кинути своїх позицій та втекти куди подалі від тих «ненависних укропів».

СПОГАД 

 — Ну, от і все, — спокійно прошепотіла Афіна, ставлячи гвинтівку на запобіжника.

Півдня вона непорушно сиділа в своєму улюбленому окопі, як сама його називала, і відстежувала одного москаля. Малий весь цей час сидів поруч і прислухався до оманливої тиші, не по-дитячому переживаючи за свою кохану розвідницю.

— Дмитрику, посидь тут зі мною, будь ласка, — попросила, коли той допоміг їй донести маскувальну сітку до позиції і саме вагався — піти до хати чи лишитися тут. — Мені так спокійніше буде...

Він хотів обійняти її і сказати, щоб була обережною, але вчасно зупинився — ситуація не та. Тому тихенько сів під стінкою розваленого окопу, який не використовувався, схоже, з 2014 року, та став уважно прислухатись, аби вчасно зачути небезпеку. Афіна тим часом прикрила обличчя сітчастим шарфом і вилізла нагору. Пройшли години напруженого очікування, аж поки вона спокійно прошепотіла «ось ти де, зараза», тихо знімаючи запобіжника. Гучний постріл розірвав морозну тишу, і дівчина повільно спустилася в окоп, обережно притримуючи оптику рукою.

— Попала?

— Аякже...

Афіна підсіла ближче і втомлено поклала голову на його плече. Діма зняв з її обличчя сітчастий маскувальний шарф і притулив дівчину до себе, вільною рукою притримуючи її гвинтівку.

Вони повернулись додому і тихо прослизнули в свою кімнату. Кожен в хаті займався своїм ділом: командир піхотного взводу, а в минулому досвідчений будівельник, керував кількома бійцями, що озброїлись молотком і намагались поставити нові двері, кулеметник, як завжди, сидів на кухні, захоплено читаючи стрічку новин в фейсбуці, медик варив щось смачне і ароматне, ще один із хлопців ножем відшкрябував бруд зі своїх парадних берців, в яких мав іти в штаб. На двох розвідників ніхто навіть не звернув уваги, бо хто його зна, чим то займалась молода пара у вільний від чергувань час. Афіна нікому, крім Малого, не розповідала про свої спостереження, бо не надто довіряла тим солдатам, до яких їх двох прикомандирував Степан, аби спостерігати за стратегічним напрямком.

Під вечір вони відпросилися в командира на пару годин і поїхали на розвалений завод, аби пристріляти зброю під справжнісінькі снайперські патрони, трофейний ящик яких Афіна дістала тиждень тому під час однієї вдалої операції. Вперше за довгий час вони вільно вийшли в місто і в самому його центрі взяли таксі. «На розвалений завод», — промовила Афіна, сідаючи в машину і ніби не помічаючи здивований погляд водія. Напевне, в таксі не можна їздити зі зброєю, але це перша лінія оборони, тому тут, загалом, можна все.

Старенький «Жигульонок» повільно повз безлюдною вулицею. На задньому сидінні Афіна і Малий задумливо дивились у вікно. Кожен згадував своє — як вони, тільки-но познайомившись, разом ходили робити нову позицію. Ввечері бігали одне одному за кавою в маленький продуктовий магазинчик, на якому ще з довоєнних часів гордо висіла вивіска «Мєбєльний салон». Коли їх розкидали на різні точки, тайком від командування бігали одне до одного в гості. Проїжджаючи базу, на якій вони вперше познайомились кілька років тому, молодята переглянулись і зрозуміли, що думають про одне і те ж.

— Скільки вже часу минуло... — промовила Афіна.

Діма мовчки взяв її за руку і не відпускав, аж поки машина зі скреготом не зупинилась біля розстріляного паркану.

— Я дальше не паєду, там асколкі, — невдоволено пробурмотів таксист.

Афіна сунула йому зіжмакану купюру в руку і вилізла надвір. Вечір різко дихнув в обличчя прохолодою, розвіявши ностальгійні думки. Вона швидко рушила до зруйнованої будівлі. Діма сполохано озирнувся навколо і закрокував слідом.

Велетенська споруда тепер виглядала моторошно. Холодний вітер ворушив металеві листи та товсті дроти, які щоразу видавали зловісний скрегіт. Малий прислухався до цих звуків, аби вчасно зачути сторонні кроки, хоча їх тут не мало б бути. Він дивився, як дівчина спокійно розклала різноманітні прилади та таблиці, призначення половини з яких він не міг знати, хоча сам колись хотів учитись на снайпера.

Щось позначивши в обшарпаному камуфляжному блокнотику, вона впевненим рухом пересмикнула затвора і, ніби на одному диханні, зробила чотири постріли. «Це навіть свого роду мистецтво», — подумав Малий, розглядаючи в бінокль чотири охайних дірки в мішені, одна біля одної. Афіна заходилась писати якісь цифри в блокноті.

— Вправо і вниз. Ну, правильно, «сім-ен-один» важчий за звичайного цільового патрона. Зараз приціл на пару тисячних підкручу, і буде бити куди треба, — ніжно торкнулась гвинтівки рукою.

Свою зброю дівчина любила, здавалось, більше за все на світі. Вправно підкрутивши якісь гайки на «маховичках», вона зробила ще дві серії пострілів і, помилувавшись своєю роботою, стала обережно складати всі приладдя назад у кишені. В самому центрі мішені зяяли вісім охайних отворів, один біля одного.

ВОДОГІН 

 Влітку Донбас прокидався рано. Вже о четвертій годині багряне сонце повільно піднімалось з-за ворожого терикону, фарбуючи густе листя у відтінки рожевого. Ваяр любив чергувати саме в цей час. Сон, який, здавалось, разом із ним вилазив зі зручного спальника і йшов на пост вночі, рано-вранці розвіювався разом з темрявою. Тихий щебет пташок і горнятко запашної львівської кави, яку привозила жінка Фантома, додавали чогось таємничого в кожен ранок.

Білорус сидів, мрійливо притулившись до мішків з піском, і думав про щось світле і приємне. На хвилинку забувалось усе, що важкими каменями лежало на душі — і війна, і те, що він більше ніколи не повернеться в рідний Могилев, і батько, який воює по той бік фронту. Степан вчив їх жити сьогоденням. І дійсно — хіба на війні знаєш, чи настане в твоєму житті завтрашній день?

Сам Степан того ранку теж зустрічав світанок у дворі хатинки, де бійці жили у вільний від роботи час. Спати командирові чомусь не хотілося, тому він просто сидів на сходах, слухаючи пташиний спів і насолоджуючись ароматною кавою. Не пройшло і півгодини, як у двір залетів синій джип. Це був командир батальйону, з яким добровольці працювали вже третій тиждень. Степан підвівся і поставив каву на стільця, намагаючись здогадатись, що ж привело комбата в такий ранній час.

— Хлопці, потрібно попрацювати, — швидко промовив гість.

Поки Степан з командиром обговорювали деталі завдання, Ваяр розбудив бійців. Маленька хатинка-база ожила, мов мурашник. Всі заклопотано одягали амуніцію і заряджали зброю. Через десять хвилин розвідники вже стояли у дворі, мружачи очі від яскравого сонця: чекали Степана.

— Слухайте, хлопці. В сірій зоні є водогін, ви знаєте. Він забезпечує водою наше місто і два райони Донецька. Пам'ятаєте, в місті тиждень тому зникла вода? Розвідники з батальйону годину тому пішли прокласти дорогу, щоб завести майстрів. Думали, що знов уламками перебило трубу. Виявилось, що сепари зайняли водогін, але ще не надто старанно там окопались. Нас відправляють на допомогу розвідникам — звільнити станцію і закріпитись. Все ясно?

— Ну, звісно, — кивнули головою молоді партизани і рушили до машини.

Ранковий туман повільно розчинявся в прохолодному повітрі. Навкруги стояла тиша, лише щебет пташок і шелест трохи пожовклого листя створювали свою неповторну музику. Турист озирнувся. Місто прокидалось, залите сонячним сяйвом. Над заводом клубочився звичний стовп диму, десь у дворах в приватному секторі гавкали собаки. У цьому місті жили його батьки, друзі. В цих дворах пройшло дитинство. Він вперше взяв у руки зброю, щоб захистити це місто. Тепер він ішов обабіч мінного поля з автоматом у руках, аби повернути в своє місто воду. Або й зупинити можливий наступ, хтозна.

В ста метрах від водогону розвідники зачаїлись. В рідкій посадці виднілась цегляна споруда. Маленькі чорні вікна немов зловісно усміхались зубами з уламків скла.

Розділившись на декілька груп, тихо рушили вперед. Степан з Афіною обійшли будівлю з флангу. Тримаючи на прицілі вікно, присіли в кущах, чекаючи сигналу до штурму від решти бійців. Секунди очікування здавались годинами. Ноги неприємно нили, хотілося встати на повен зріст і, викрикнувши всі образи на адресу москалів, відстріляти весь боєкомплект у вікно. Здавалось, кожен кущ дивився на них зловісними очима.

— Перший — готовий. Другий, третій, четвертий... — доповіли по рації молоді розвідники.

— Ну, вперед! — почувся голос праворуч.

Степан, востаннє зітхнувши, натиснув спускового гачка. Афіна уважно дивилась на вікно в приціл. Довго чекати не довелось, звідти в їхній бік полетіла автоматна черга. Незважаючи на свист куль десь зовсім близько, спокійний і гучний постріл снайперської гвинтівки сколихнув ранок. Стрільба з вікна припинилась, хоча з інших флангів продовжувались перестрілки. Не відводячи очей від приціла, Афіна глянула на Степана. Той лежав непорушно.

Злякатись дівчина не встигла, бо з-за кута вискочив кулеметник і побіг прямо на неї. Ледь перевівши подих, розвідниця вистрелила. Зав'язався бій. Здавалось, вогонь свинцевий — з усіх боків: з підвалу, даху, вікон, кущів. Афіна лише встигала видивлятись ціль і влучно стріляти, трохи наївно сподіваючись, що жодна з куль її не зачепить і що Степан зараз встане і почне стріляти разом з нею. Або й вже встав, часу озиратись назад не було. Затримка в долі секунди могла коштувати життя.

З будівлі водогону почулись крики. Ранкове повітря пропаяло кров'ю. Афіна не знала, чи залишився живим хоч хтось зі своїх. Доки дівчина заряджала в гвинтівку останній магазин, їй на хвилину здалось, що це — кінець.


Грач із Туристом заходили з іншого флангу. Їхні короткі черги по вікнах залишились без відповіді, тому розвідники, стиснувши зуби, заскочили в одне з них. Велика порожня зала закінчувалась вузьким коридором. Там вони і застали зненацька трьох сепаратистів. Двоє з них були без зброї, у третього автомат висів за спиною. Ті навіть не встигли оговтатись, як хлопці відкрили вогонь. Одного з них Турист випадково підстрелив у ногу. Порожній коридор розірвав гучний крик. Другим пострілом Грач примусив його замовкнути назавжди.

Турист притулився до стіни, міцно стиснувши кулаки. На зачистці хлопець був уперше. Він відчував, як стіни повільно пливуть перед очима. Згадав, як у дитинстві ледь не покінчив з собою, а тепер, за сантиметр від смерті, відчув, як сильно хоче жити. Грач тим часом оббіг ще дві кімнати, в яких, на щастя, нікого не виявилось. Турист тяжко зітхнув і встав. На другому поверсі та десь внизу продовжувалась стрільба, і, попри шалене бажання вижити, розвідники розуміли, що мають бігти на допомогу до своїх...


Фантом із Малим заходили через двері. Чергового на вході Фантом зняв ще з кущів одним влучним пострілом. Малий заскочив у коридор першим і, побачивши ще трьох чи чотирьох людей з російськими шевронами, почав стріляти, подумки прощаючись із життям. Йому здавалося, що пройшла ціла вічність. Не міг згадати, скільки було людей, чиї кулі свистіли десь поруч, перетворюючи на крихти бетонні стіни. Не цілився, а просто відстрілював магазин за магазином, не відчуваючи реальності, лише розуміючи, що зброя — це його єдиний шанс на життя. Доки не почув знайомий голос:

— Малий, чисто! На другий поверх, бігом!..

Дмитрик трохи отетеріло глянув на Фантома, потім на закривавлені стіни і чотири тіла в калюжах власної крові.

— Чорт, всього чотири. Мені здалось — їх було безліч! — крикнув він, остаточно приходячи до тями.

Слідом у двері забігали розвідники ЗСУ — зачищати величезне приміщення. Разом із ними Фантом з Малим побігли на другий поверх, про всяк випадок пустивши кілька черг у темний кут під драбину, з якого почувся хриплий крик і одразу стих. З мешканцями другого поверху армійці впорались самі, тим часом як Малий вискочив на дах і застрелив у спину кулеметника, а Фантом уважно перевірив резервуари з небезпечними хімічними речовинами. Коли стрільба затихла, вони підбігли до вікна.

— Степаааане! — покликали командира.

Відповіді не було...


Ваяр з Адольфом і з чотирма армійцями зачищали найближчі кущі. Поки Афіна стріляла по всіх, хто встиг вискочити в чагарі, спереду, вони косили автоматними чергами закривавлену траву з флангу.

— Степаааане! — почули крик з другого поверху.

— Степан, Степан, здається, все чисто, — про всяк випадок повторив у рацію білорус.

— Ваяр, ви де? — ледве чутно прошепотіла в ефір Афіна...


Коли стрільба врешті стихла, у дівчини залишалось всього п'ять патронів. Вона не розуміла, чи зостався живим хтось зі своїх, чи тепер їй точно кінець. Тремтячими руками дістала з розгрузки гранату і, закусивши губу, висмикнула кільце. Тендітна долоня з облізлим манікюром стискала скобу. Руки шалено тремтіли.

— Ну, давай, покажись хто-небудь. В полон я точно не здамся, — крізь зуби процідила розвідниця.

По щоках текли сльози, які вона ніяк не могла втримати.

— Степаааане! — почула крик із будівлі.

— Боже... свої... свої.... — безсило шепотіла, вставляючи кільце назад у гранату і падаючи на коліна, а потім і повністю, зариваючись лицем у прохолодну траву.

— Степан, Степан, здається, все чисто, — промовила рація.

— А... Степан... Степааан! — підхопилась Афіна і кинулась до місця з лівого флангу будівлі, з якого все і почалось. Степан лежав так само, як тоді, коли почався бій. Над ним звивався теплий димок.

— Ні... не може бути... Ні...

Дівчина перегорнула тіло. Червона пляма на грудях і траві затьмарила її погляд. Це навіть не одне влучання, точно. Вона не могла його врятувати, навіть якби кинула тоді гвинтівку і лишилась поряд. Це зрозуміла потім, а в той момент просто сиділа навколішки біля тіла свого командира, не маючи сили ворухнутись.

— Ваяр, ви де? — ледь вичавила, затиснувши кнопку радіостанцїї...


Через годину їх замінили піхотинці. Адольф повіз тіло командира в морг, решта бійців повернулись на базу. За всю дорогу ніхто не промовив ні слова.

— Ми ж їх цілий взвод поклали... А в нас лише один. — спробував розрядити обстановку Ваяр.

— Буває такий один, що його і ціла рота не варта, — сумно відповів Грач.

— Не варта... — мов луна, прошепотіла Афіна, присідаючи попід стінкою в напівнепритомному стані.

Її очі були прикуті до дерев'яного стільця. На ньому досі стояла чашка не допитої Степаном кави...

ІЗ ВИСОКОСТІ НЕБЕС 

 Зараз багато хто переосмислює наше буття крізь призму війни. Не стоять осторонь і письменники. Але ця авторка — надто юна, хоч її повість написана серцем. Аліна Косовська ще не має жодного літературного статусу. Проте вона володіє гірким досвідом війни, де знаходиться уже два роки.

Там, за межею, — мрії і сподівання молодої дівчини, яку кривава веремія зробила завчасно дорослішою, адже на її долю випало стільки страждань, переживань і втрат, скільки не спізнало багато хто із ровесників. Проте тендітні плечі навчились витримувати удари долі. Мало того, вони звалили на себе не лише зброю, а й відповідальність за безпеку побратимів-бійців.

Там, за межею, залишились ті, хто ще зовсім недавно могли бути друзями, але не стали ними, бо війна розділила не лише українські землі, але й людські душі.

Із-за невидимої межі тепер споглядають на нас із високості небес ті, хто своїми серцями зупинили кулі...

Читаю повість і вірю, що мир настане, бо надто дорога ціна нашому життю, сущому і грядущому такої талановитої і далекоглядної молоді, цвіту нашої нації.

Любов ПШЕНИЧНА, письменниця 



 ...Війна стрімко ввірвалась в наші життя. Після Революції Гідності, тільки-но вдихнувши свободу на повні груди, Україна зазнала удару від держави-сусідки. Підступним шляхом Росія забрала Крим. А потім почалось пекло Донбасу...





Оглавление

  • ВІД АВТОРА 
  •  СТЕПАН
  • АДОЛЬФ 
  • БІЛОРУС 
  • БДЖОЛЯР 
  • СОЛДАТ ГРАЧОВ 
  • ФАНТОМ 
  • ТУРИСТ 
  • БІЛОРУСЬ 
  • ОЗЕРО 
  • ВІДПОЧИНОК 
  • ЗАЛІЗНА БОЧКА 
  • СПОГАД 
  • ВОДОГІН 
  • ІЗ ВИСОКОСТІ НЕБЕС