Селище на озері [Сергій Покровський] (fb2) читать постранично, страница - 52

- Селище на озері 1.21 Мб скачать: (fb2)  читать: (полностью) - (постранично) - Сергій Покровський

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

настали короткі дні, темні безмісячні ночі, коли небо заснували холодні хмари, а поривчасті північні вітри ладні були щомиті захльоснути хвилями низькі борти човнів.

Дружинникам довелося зазимувати в одному з рибальських поселень на березі Великої ріки, нашвидку спорудивши курені та землянки, бо зима вже підступила впритул.

В цьому селищі і Текту знайшов собі гарну дівчину й віддав за неї всі Гундині намиста, які ще лишалися в його дорожній торбі.

Тільки наступної весни, коли засяяло й пригріло сонце, допливли вони нарешті до рідного Рибного озера.

Минаючи Кам'яну Щілину, мандрівники дізналися, що майже в один день померли чаклунка Рефа та її син Урхату, в котрого відкрилися старі рани, сліди страшних ведмежих пазурів. А через кілька днів на березі річки знайшли мертвого Піжму — адже нікому було рятувати його від тортур злої Хонди.

Човни повернули з русла Великої ріки в Рибне озеро. Небо рябіло перелітним птаством: летіли журавлі, над озером кричали кулики і чайки, а на воді лебедині зграї святкували прихід матері всіх лебедів — радісної, сніжно-білої Куррумби.

Біля причалу на острівці Ку-Піо-Су вже весело юрмилися люди. Дітлахи перші помітили вдалині численну флотилію і догадалися, що це повертається весільна дружина Уомі.

З домівок повиповзали і старі і малі. А найстаршого серед старих — діда Азу — по-під руки вивели на пристань, щоб він побачив, яких жінок добула собі молодь, що мандрувала на Край Світу до берегів далекої Великої Води.