Селище на озері [Сергій Покровський] (fb2) читать постранично, страница - 51

- Селище на озері 1.21 Мб скачать: (fb2)  читать: (полностью) - (постранично) - Сергій Покровський

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

боїться,— чаклун голосно розреготався.— Тепер нехай Уомі боїться. У нього є наречена, але її нічим захищати. Тепер Ойху судитиме Уомі.

— За віщо? — спитав Уомі.

— Уомі самовільно ввійшов у дім Ойху. Узуне, що робить Ойху за таке?

— Тук-тук! — сказав Узун і постукав себе кулаком по голові.

— Уомі дивився на його Нінду. Узуне, що за це буває?

— Тук-тук! Багато тук-тук! — повторив Узун, знову стукаючи себе по тім'ї кулаком.

— Уомі ховав ніж за спину. Уомі хотів убити Ойху. Що за це зробити?

— Ой-ой-ой! — закричав Узун.— Такого Ойху не прощає!

— Хапайте його! — крикнув Ойху жовтолицим.

Четверо кремезних супутників Ойху, мов ті вовки, накинулися на Уомі і міцно вчепилися йому в руки. Уомі пробував відбиватися, але Узун ззаду обома руками здушив його за горло. Гуртом вони повалили Уомі на землю.

— Уомі! Уомі! — несамовито закричала Кунья і вчепилася Узунові в волосся. Але той вирвався і з такою силою вдарив її в скроню, що дівчина непритомна впала.

За наказом Ойху жовтолиці прив'язали Уомі до сосни.

А коли Кунья прийшла до пам'яті й знову почала кричати, її також прив'язали до білого стовбура берези, за кілька кроків від Уомі.

Аж ось коли чаклун міг торжествувати! Він наслухався стільки пісень про непереможного героя Уомі! І ось цей Уомі перед ним зв'язаний, і він міг, як хотів, насолоджуватися своєю владою над ним. Ойху тішився цілковитою безпорадністю своїх бранців і, очевидно, збирався глумитися з них довго і безжалісно.

— Дивись! — кричав він, аж заходячись огидним реготом.— Ось я зараз проштрикну очі твоїй Куньї! Я відріжу їй одне вухо, потім друге, я проколю їй щоки...

Він замахнувся кинджалом і поглядав на Уомі, щоб побачити, як судома зводить гнівне обличчя Гундиного сина.

Коли він повільно наблизився до дівчини, його обличчя нагадало ощирену вовчу морду. Стиснувши однією рукою шию дівчини, він затримав на мить піднесений угору сяючий на сонці кинджал, наче вибираючи місце, куди його ввігнати.

Але в цю мить сталося щось дивне. Раптом, ніби вражений блискавицею, Ойху повалився навзнак. Камінь, що вдарив чаклуна в скроню, покотився по стежці.

Вимахуючи пращею, з кущів вискочив Текту, а за ним Карась, його сини та двоє менших Сойонів зі списами напереваги.

Жовтолиці кинулися навтьоки, не встигши навіть захопити зброю. Мов ящірки, шелеснули вони в кущі й зникли в густому лісі.

Рибноозерці й не збиралися їх переслідувати. Вони раділи з того, що послухалися Карася, який вирішив не спускати з ока Уомі. Як тільки Уомі пішов до житла Ойху, всі вони рушили назирці за ним, намагаючись нічим не виказувати своєї присутності.

Вони бачили, як Уомі вискочив з хижі Ойху, як помчав до річки, вимахуючи кинджалом. Його поведінка розтривожила товаришів, вони подалися слідом за ним і настигли вчасно.

Карась швидко відв'язав бранців, узяв бронзовий кинджал з руки вже мертвого Ойху і подав його Уомі.

— Швидше до човна! — крикнув він.— Ось-ось позбігаються тутешні.

Уомі схопив на руки знесилену Кунью, і всі мерщій рушили до озера, де на них на березі чекав човен.

ЗАКІНЧЕННЯ
Весільна дружина Уомі поверталася додому, всі човни з Селища-на-Палях покинули гирло Чорної річки.

Гунда була безмежно щаслива, що Уомі назвав Кунью своєю нареченою, тепер вона вже не боялася, що дівчина із синових сновидінь занапастить його.

Її не дивувало й те, що Кунья виявилася донькою господаря Великої Води. Ну то й що! Коли Уомі — син Дабу, то чому Кунья не може бути донькою іншого Невидимого?

Другого дня в таборі рибноозерців тільки й балачок було, що про останні події біля мису Ідолів.

Йолду і всі жителі селища вблагали Уомі та його супутників погостювати в них ще хоч кілька днів. І гостинність ця пояснювалася не лише тим, що шкода було розлучатися з дочками, вони були безмежно вдячні рибноозерцям за звільнення з-під влади жорстокого Ойху.

Тепер у них у всіх розв'язалися язики, і рибноозерці наслухались, якого страху натерпілися від цього гидкого чаклуна мешканці всіх навколишніх селищ, скільки лиха зазнали від нього.

З глибини лісів на легких човниках приїздили звіролови, щоб переконатися, чи правдива то чутка, що дійшла до них. Дізнавшися, що Ойху таки вбито, вони йшли до табору рибноозерців і просили показати їм Текту, який не побоявся підняти руку на чаклуна і виявився дужчим за нього.

Нарешті, набенкетувавшись, весільна дружина рибноозерців спорядила свої човни і рушила в путь.

З молодими жінками поверталися всі, крім Текту й Ходжі. Навіть Карась прихопив собі доньку Йолду.

Розпрощавшися з гостинними господарями, що проводжали їх, рибноозерці рушили знайомим річковим шляхом на південь. До свого рідного селища Ку-Піо-Су дісталися вони не скоро, тільки навесні наступного року.

Немало часу згаяли, перетягаючи волоком, під холодними осінніми дощами, свої човни до мілководної притоки бурхливого Білого озера.

До Великої ріки вони спустилися тільки пізньої осені, коли