Проблема трьох тіл [Лю Цисінь] (fb2) читать постранично, страница - 155

- Проблема трьох тіл (пер. Євген Ширинос) (а.с. Пам'ять про минуле Землі -1) 1.62 Мб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично) - Лю Цисінь

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

href=#r73>обратно)

74

Прим. перекл. Альфа Центавра — потрійна зоряна система в сузір'ї Центавра. Два компоненти, α Центавра А і α Центавра B, неозброєним оком видно як одну зірку –0,27m, завдяки чому α Центавра є третьою за яскравістю зіркою нічного неба. Третій компонент, також невидимий неозброєним оком, червоний карлик Проксима Центавра, або альфа Центавра C, віддалений від яскравої подвійної зірки на 2,2°. Усі три є найближчими до Сонця зірками. Що характерно, китайською мовою назва зоряної системи звучить: 半 人马座 三星 (bàn rénmǎzuò sānxīng), що дослівно перекладається, як «три зірки напівлюдини-напівконі» (кентаври).

(обратно)

75

Прим. перекл. П'ять чорних категорій ( 黑五类 , Hēiw ǔ lèi) — під час Китайської культурної революції (1966–1976) Мао Цзедун визначив групи населення, які, на його думку, складалися із ворогів Революції. Цими групами були землевласники-орендодавці (地主, dìzhǔ), багаті селяни (富农, fùnóng), контрреволюціонери (反革命, fǎngèmíng), ненадійні елементи (坏分子, huàifènzǐ), прихильники правих ідеологій (右派, yòupài).

(обратно)

76

Прим. перекл. Кан (炕, kàng) — традиційна система опалення в селянських будинках північного Китаю і Кореї. Типовий кан являв собою широку цегляну чи глиняну лежанку, усередині якої по спеціально проведених каналах проходило гаряче повітря від печі. Ці канали одночасно виконували роль димоходу. Піч, яка перебувала на одному боці лежанки, слугувала ще й для приготування їжі.

(обратно)

77

Прим. перекл. Стоденна війна в Цінхуа — активні бойові дії, які велися між різними угрупованнями хунвейбінів з 23 квітня по 27 липня 1968 року на території Університету Цінхуа. Сторони використовували в бойових діях стрілецьку зброю, активне мінування території, навіть легку артилерію. Усього в результаті стоденної війни було вбито 18 осіб, понад 1000 осіб отримали поранення.

(обратно)

78

Прим. перекл. Генрі Норман Бетьюн (1890–1939) — канадський хірург, новатор в хірургії і методах організації допомоги пораненим на полі бою. Прихильник антифашистських поглядів, він брав участь як лікар-доброволець у громадянській війні в Іспанії на боці республіканців. Потім приєднався до китайських комуністів у їхній війні проти японських загарбників, де й загинув. Після смерті він став одним із найбільш шанованих іноземців у Китаї.

(обратно)

79

Прим. автор. «Панамакс» — тип контейнеровозів, а також танкерів та інших суден з максимальними габаритами, що дають змогу пройти через шлюзи Панамського каналу (розміри шлюзів: 305 метрів завдовжки, 33,5 метра завширшки, 26 метрів завглибшки).

(обратно)

80

Прим. перекл. Мається на увазі Операція «Вірна справа», що тривала з 20 грудня 1989 року по 31 січня 1990 року — військове вторгнення на територію Панами військових сил США, що мало на меті повалення режиму президента Мануеля Нор'єги і забезпечення припинення транзиту наркотиків і захисту життя американських громадян.

(обратно)

81

Прим. автора. Девід дю Босе Гайар — майор інженерної служби армії США. Під час спорудження Панамського каналу до його обов'язків входило спорудження найважчої центральної ділянки каналу. Частина каналу, будівництвом якої він керував, — Куле-брській прохід — носила його ім'я з 1915 по 2000 рік.

(обратно)

82

Прим. перекл. У китайській мові слова протон (质子, zhízǐ) і софон, дослівно — частка, наділена розумом (智子, zhìzi), є омофонами, і їхня вимова відрізняється лише тональною системою. Перекладний термін «софон» складається з двох частин: від грецького σοφία — мудрість і закінченняон, за аналогією з протоном.

(обратно)

83

Прим. перекл. Р-n-перехід — контакт двох напівпровідників із різними типами провідності: дірковою і електронною. Електричні процеси у p-n-переходах є основою роботи таких напівпровідникових приладів, як діоди, транзистори.

(обратно)

84

Прим. перекл. Мезон ( μέσος , середній) — елементарні частинки, які утворюють окрему групу у класі адронів (ἁδρός «великий», «масивний»). Складаються з одного кварка й одного антикварка.

(обратно)

85

Прим. перекл. Спін — власний обертальний момент імпульсу елементарних частинок, що має квантову природу і не пов'язаний із переміщенням частинки як цілого.

(обратно)