Підстава і Імперія [Академія та Імперія] [Айзек Азімов] (fb2) читать постранично, страница - 2

- Підстава і Імперія [Академія та Імперія] (пер. Євген Очеретяний) 663 Кб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично) - Айзек Азімов

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

третину Чумацького Шляху, але все ще володіла трьома чвертями багатств Всесвіту.

Зіткнення Фундації з відживаючою свій вік Імперією стало неминучим.

Необхідно було готуватися до вирішального бою.


Частина перша

Генерал


1. Потрібні чарівники


Бел Райоз - ... нетривала кар'єра Райоза принесла йому заслужену репутацію великого полководця.

Аналіз кампаній Райоза показує, що як воєначальник, він був гідний самого Пейріфоя, а як організатор навіть перевершував його. Райоз виявився менш вдалим, ніж Пейріфой, лише тому, що народився в період занепаду Імперії. Тим не менш, його виступ проти Фундації Енциклопедії був досить успішним....

Галактична енциклопедія[1]


Всупереч придворному етикету, який наказував командувачу космічним флотом виїжджати з ескортом, Бел Райоз обходився без останнього. Він був молодий і сповнений енергії - її вистачило на те, щоб виконати наказ верховного командування і забратися в буквальному сенсі на край світу. Крім того, Райоз був допитливим, а Всесвіт повнився найрізноманітнішими і неймовірними чутками про ці краї. Випала надзвичайно приваблива можливість повправлятися у військовому мистецтві... У Галактиці не знайшлося сили, здатної нейтралізувати суміш допитливості з честолюбством.

Райоз вийшов з незграбної наземної машини біля ганку старого будинку. Почекав біля дверей. Його оглядали фотонні очі, але двері відчинив чоловік. Старий.

- Мене звуть Райоз, - посміхнувся йому генерал.

- Пізнаю, - старий не рухався. - Що вам завгодно?

- Я прийшов з миром, - Райоз відступив на крок і смиренно схилив голову. - Якщо ви Дьюсем Барр, не відмовте мені в увазі.

Дьюсем Барр пропустив гостя в будинок. Генерал увійшов, зазначивши, що зсередини будинок здається не таким похмурим. Він торкнув стіну і забруднив пальці.

- На Сівенні досі білять стіни?

Барр посміхнувся:

- Бідні люди похилого віку білять. Вибачте, що змусив вас чекати біля дверей.

Фотонний сторож доповідає про відвідувачів, але вже не може відкрити.

- Чому б його не відремонтувати? - Здивувався генерал.

- Немає запасних частин. Сідайте, сер. Вип'єте чаю?

- Мій дорогий сер! Чи можу я відмовитися від чаю на Сівенні? Старий патрицій відважив гостю церемонний уклін в стилі аристократії минулого століття і безшумно вийшов.

Генералу стало злегка не по собі. Він отримав військову освіту і все свідоме життя провів у військових походах. Не раз, як кажуть, дивився смерті в обличчя, і ніколи не бачив у ній нічого надприродного і загадкового. Тому не дивно, що залишившись один у цій крамниці старожитностей, генерал зніяковів.

У чорних скриньках «під слонову кістку», що рядами стояли на полицях, генерал помітив книги. Назви їх були йому незнайомі. Громіздкий апарат в кутку - напевно, пристрій для перегляду книг. Генерал чув, що існують такі пристрої, але ніколи їх не бачив. Хтось розповідав, що в старі добрі часи, коли Імперія охоплювала всю Галактику, в дев'яти будинках з десяти стояли такі апарати - і такі ж ряди книг.

Зараз людям ніколи читати: потрібно охороняти кордони. Книги - доля людей похилого віку. А більша половина того, що розповідають про минуле, - брехня.

Господар приніс чай, гість сів на своє місце. Дьюсем Барр підняв чашу:

- П'ю у вашу честь!

- Спасибі. А я - у вашу.

- Кажуть, що ви молоді - зауважив Дьюсем Барр. - Вам тридцять п'ять?

- Близько того. Тридцять чотири.

- У такому разі, - вимовив Барр з легким натиском, - я вважаю за необхідне відразу ж повідомити вам, що не тримаю приворотного зілля і не знаю заклинань, за допомогою яких можна було б звернути на вас захоплені погляди молодих дам.

- О! У цьому відношенні мені ваша допомога не потрібна! - Генерал не зумів приховати самовдоволених ноток в голосі. - Вас часто турбують подібними проханнями?

- Частенько. Бачте, неосвічені люди нерідко плутають науку з магією, а любов - та область людського життя, де магія виявляється сильнішою за науку.

- Тим легше їх сплутати. Але я знаю, що наука - засіб відшуковування відповідей на важкі питання.

- Боюся, що ви так само далекі від істини, як і решта, - похмуро зауважив старий.

- Можливо, - молодий генерал поставив чашу в гніздо, і вона наповнилася окропом.

Генерал з легким сплеском опустив у чашу ароматичну капсулу.

- Поясніть, будь ласка, патрицію, що таке чарівник - справжній чарівник.

Барр здригнувся: його давно не називали патрицієм.

- Насправді чарівників немає, - відповів він.

- Про кого ж вся Сівенна розповідає легенди? Кого обожнює? Серед ваших співвітчизників є люди, навіть групи людей, які марять минулим, якоюсь