Підстава і Імперія [Академія та Імперія] [Айзек Азімов] (fb2) читать постранично

- Підстава і Імперія [Академія та Імперія] (пер. Євген Очеретяний) 663 Кб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично) - Айзек Азімов

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

 

 

 

 


 

 

Айзек Азімов

Фундація та Імперія


Isaac Asimov, "Foundation and Empire"


 

 

 

 

 

 

 

 

 


Переклад: Євген Очеретяний

Дружня підтримка: fish_MD


Анотація


Галактична Імперія наближалася до краху. Психоісторик Гарі Селдон передбачав це і заздалегідь створив дві Фундації - два особливих наукових центри, зібравши в них найкращих молодих і сильних людей, щоб ці центри росли, розвивалися і міцніли. Світи, де вони були розташовані, Селдон вибрав з урахуванням часу і оточення. У майбутньому, згідно з точним математичним обчисленням, обидві Фундації ізолюються від галактичної цивілізації і розвинуться в зачатки Другої Галактичної Імперії. Імперський генерал Бел Райоз, дізнавшись про це, вирішує захопити Першу Фундацію.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


                               Присвячується Мері і Генрі.

Пам'ятайте, терпіння - передусім!

                               Настане день, і людство заселить Чумацький Шлях.

Люди побачать нові світи і незнайомі цивілізації, рухомі такими знайомими пристрастями і прагненнями.

Наша розповідь - про далеке майбутнє, про Галактичну Імперію, яка захлинається в анархії, але продовжує боротися проти єдиної альтернативи анархії - Фундації Галактичної Енциклопедії.


Пролог


Галактична Імперія йшла шляхом розпаду.

Імперія була неозора - вона цілком охоплювала колосальну подвійну спіраль Чумацького Шляху. Безмежним був і її розпад, надзвичайно тривалий і поступовий.

Першою людиною, що помітила ознаки розпаду, котрий тривав вже не одне століття, був Гарі Селдон. Він був іскрою творчого начала в густих сутінках занепаду. Селдон створив нову науку - психоісторію.

Ця наука оперувала даними не про особистості, а про маси людей. З її допомогою поведінку мільйонних натовпів можна було розрахувати так само точно, як за допомогою фізичних формул - траєкторію більярдної кулі. Реакція окремої людини на ту чи іншу подію залишалася непередбачуваною, в той час як рівнодіюча поведінка мільйонів - а це не що інше, як хід історії - легко описувався термінами математики.

Гарі Селдон побудував криві основних соціально-економічних тенденцій суспільства і прийшов до висновку про те, що падіння Імперії неминуче, а відродження її з уламків можливе лише через тридцять тисяч років.

Запобігти краху Імперії було вже неможливо, але ще залишався шанс скоротити період варварства. Селдон організував дві енциклопедичні Фундації, розташувавши їх «в протилежних кінцях Галактики» так, щоб події, центрами яких стануть Фундації, вже через тисячу років призвели до утворення нової, більш сильної і життєздатної імперії.

Про одну з Фундацій розповідає роман «Фундація» (Ноумен Пресс, 1951). На планеті Термінус, що знаходиться в крайньому витку галактичної спіралі, поселяються вчені - природознавці. Далеко від світської суєти і політичних інтриг вони трудяться над складанням універсального довідника - Галактичної Енциклопедії, не знаючи, що Гарі Селдоном уготована для них інша роль.

У міру загнивання Імперії окремі її частини виявлялися у владі самозваних королів. Новоявлені королівства погрожували Фундації. Сальвор Гардин, перший мер поселення Термінус-Сіті, підбурював один з одним правителів ворожих держав і зберіг незалежність Термінусу. Більш того, використовуючи ядерну енергетику в якості релігії, енциклопедисти підпорядкували собі королівства периферії, наука яких деградувала, а промисловість працювала на вугіллі та нафті.

З часом на перший план вийшла торгівля, потіснивши науку. Купці Термінусу їздили по Галактиці, торгуючи атомної технікою, якої не випускала навіть Імперія за часів процвітання.

При Хобері Меллоу - він був торговим королем Фундації - Термінус став проводити по відношенню до сусідів політику економічної війни. В результаті була розорена республіка Кореллія, яка отримувала військову допомогу від Імперії.

Минуло двісті років, і Фундація стала найпотужнішою державою Галактики, за винятком Імперії, що займала центральну