Освенцім: міфи і факти [Марк Вебер] (fb2) читать онлайн

- Освенцім: міфи і факти (пер. Олексій Токар) 1.38 Мб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично) - Марк Вебер

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]
  [Оглавление]

Інститут ревізії історії Марк Вебер Освенцім: міфи і факти

Майже кожен чув про Освенцім (на Заході Освенцім називається Аушвіц — прим. перекл.) — німецький концентраційний табір 2-ї Світової війни, де, як стверджується, у газових камерах були винищені безліч ув'язнених — здебільшого жидів. В широко поширеній думці Освенцім виображується найжахливішим нацистським винищувальним центром. Проте страшна репутація табору не відповідає фактам.

Вчені не згодні з голокостною історією
На здивування багатьох все більше і більше істориків і інженерів піддають сумніву загальновизнану історію Освенціма. Ці вчені-«ревізіоністи» не заперечують той факт, що велику кількість жидів було депортовано в цей табір, або що багато хто помер там, особливо від висипного тифу та інших хвороб. Водночас вони представляють переконливі свідчення, які доводять, що Освенцім не був винищувальним центром і, що історії про масові вбивства в "газових камерах" є міфом.

На фото: В’язні працюють на заводі в Аушвіці

Табори Освенціма
Табірний комплекс Освенцім був створений в 1940 році в центрально-південній частині Польщі. Між 1942 і серединою 1944 років туди було депортовано багато жидів.

Головний табір був відомий як Освенцім I. Біркенау або Освенцім II був нібито головним винищувальним центром, а Моновіц або Освенцім III був великим промисловим центром з виробництва бензину з вугілля. Крім того, до них примикали десятки таборів меншого розміру, що працювали на військову економіку.

Чотири мільйони жертв?
На післявоєнному Нюрнберзькому трибуналі Союзники стверджували, що німці винищили чотири мільйони людей в Освенцімі. Ця цифра, винайдена радянськими комуністами, некритично приймалася протягом багатьох років. Наприклад, вона часто з'являлася в найбільших американських газетах і журналах. [1]

Сьогодні жоден серйозний історик, навіть той, хто в цілому сприймає історію винищення, не вірить цій цифрі. Ізраїльський історик з голокосту Єгуда Бауер заявив в 1989 році, що настав час, нарешті, визнати, що відома цифра чотири мільйони — є явним міфом. У липні 1990 року Державний музей Освенціма в Польщі разом з ізраїльським голокостним центром Яд-Вашем раптово оголосили, що загалом там померло, ймовірно, один мільйон людей (жидів і нежидів). Жодна з цих установ не повідомила скільки з них було насправді вбито, так само як не було названо і можливе число людей нібито вбитих газами. [2] За оцінкою відомого голокостного історика Джеральда Рейтлінгера в Освенцімі загинуло приблизно 700 000 жидів. Нещодавно голокостний історик Жан-Клод Прессак оцінив що в Освенцімі загинуло близько 800 000 осіб, з яких 630 000 були жиди. Хоча навіть і такі підправлені в бік зменшення цифри продовжують залишатися невірними, вони показують, що історія Освенціма з плином часу зазнала величезних змін.

На фото: В’язень працює в оранжереї Освенціму І

Безглузді розповіді
Деякий час найсерйознішим чином стверджувалося, що в Освенцімі жидів систематично вбивали електричним струмом. Американські газети, цитуючи свідчення радянського очевидця зі звільненого Освенціма, в лютому 1945 року повідомили своїм читачам, що методичні німці вбивали там жидів, використовуючи "електричний конвеєр, на якому одночасно можна було вбити електричним струмом сотні людей, а потім транспортувати їх у печі. Вони згорали майже миттєво, виробляючи добриво для довколишніх полів, на яких вирощувалася капуста." [4]

Крім того, на Нюрнберзькому трибуналі головний обвинувач з боку США Роберт Джексон стверджував, що німці використовували "нещодавно винайдений пристрій, що дозволяє миттєво" випарувати "20 000 жидів в Освенцімі, при цьому від них не залишалося ніякого сліду." [5] Сьогодні жоден видатний історик не сприймає серйозно подібні вигадані історії.

«Визнання» Хесса
Ключовим голокостним документом є "визнання" колишнього коменданта Освенціма Рудольфа Хесса від 5 квітня 1946 року, представлене звинуваченням США на головному Нюрнберзькому процесі. [6]

Хоча воно все ще інколи цитується як безсумнівний доказ того, що Освенцім був табором знищення, насправді ж ця заява було неправдивою, отриманою під тортурами.

Через багато років після війни офіцер англійської військової розвідки Бернард Кларк розповів як він і п'ятеро інших англійських солдатів катували колишнього коменданта, домагаючись від нього "зізнання". Сам Хесс пояснив свої страждання наступними словами: "Так, звісно, я підписав заяву, що я вбив 2,5 мільйони жидів. Я так само міг сказати, що цих жидів було 5 мільйонів. Існують способи, за допомогою яких можна отримати будь-яке визнання, незалежно від того, правдиве воно чи ні." [7]

Навіть історики, які в цілому приймають голокостну історію винищення, сьогодні визнають, що багато тверджень Хесса, дані ним "під присягою", є примітивною брехнею. Лише через цю єдину причину жоден серйозний історик-науковець сьогодні не стверджує, що в Освенцімі загинуло 2,5 або 3 мільйони чоловік.

Крім того в "свідченнях під присягою" Хесса стверджується, що жиди винищувалися газом влітку 1941 року в трьох інших таборах: Бельзеці, Треблінці і Вользеку. Табір "Вользек", згадуваний Хессом, є цілковитою вигадкою. Ніколи такого табору не існувало і його назва вже більше не згадується в голокостній літературі. Більше того, ті, хто вірять в голокостну легенду, нині вже стверджують, що умертвіння газами жидів почалося в Освенцімі, Треблінці і Бельзеці лише в 1942 році.

Відсутність документальних свідчень
Після війни Союзники конфіскували багато тисяч секретних німецьких документів, які стосуються Освенціму. У жодному з них не згадується план або програма винищення. Коли мова заходить про факти, історію винищення неможливо узгодити з документальними свідченнями.

На фото: В Освенцім, травень,1944.

Жиди-в'язні в Біркенау
Часто стверджується, що всіх жидів, які були нездатні працювати, в Освенцімі відразу вбивали. Стверджується, що старих, малолітніх, хворих або ослаблених жидів убивали газами відразу ж після прибуття, а тих, кого тимчасово залишали жити, виснажували роботами до смерті. Однак, насправді свідчення показують, що існував дуже великий відсоток непрацездатних жидів-в'язнів, тим не менше, їх не вбивали. Наприклад, в телеграмі від 4 вересня 1943 начальника Відділу трудових ресурсів Головного економічного та адміністративного управління СС (WVHA) повідомлялося, що з 25 000 жидів-в'язнів в Освенцімі тільки 3581 були здатні працювати, а решта жидів-в'язнів — приблизно 21 500 або близько 86 % — були непрацездатні. [8]

Це також підтверджувалося в секретній доповіді про "заходи безпеки в Освенцімі" від 5 квітня 1944 р. начальника системи концтаборів СС Освальда Пола, направленої керівнику СС Генріху Гіммлеру. Пол повідомляв, що в усьому табірному комплексі Освенцім перебувало 67 000 ув'язнених, з яких 18 000 були госпіталізовані або непрацездатні. У таборі Освенцім II (Біркенау), ймовірно головному винищувальному центрі, перебувало 36 000 ув'язнених, переважно жінок, з яких "приблизно 15 000 були непрацездатні". [9]

Ці два документи просто-таки не узгоджуються з історією винищення в Освенцімі.

Свідоцтва доводять, що Освенцім-Біркенау створили головним чином як табір для непрацездатних жидів, включаючи хворих і старих, а також тих, хто чекав відправки в інші табори. До такого висновку прийшов д-р Артур Бутц з Північно-Західного університету, який також підтверджує, що саме це ставало там причиною незвично високого рівня смертності. [10]

Професор історії Прінстонського університету жид Арно Майєр визнає у недавній книзі про "остаточне вирішення", що в Освенцімі загинуло більше жидів від висипного тифу та інших "природних" причин, ніж було страчено. [11]

На фото: Непрацездатні жиди-в'язні

Анна Франк
Ймовірно найвідомішим ув'язненим Освенціма була Анна Франк, яка стала відома у всьому світі завдяки своєму знаменитому щоденникові. Однак мало хто знає, що тисячі жидів, включаючи Анну та її батька Отто Франк, "пережили" Освенцім.

На фото: Звільнення дітей в Освенцімі, січень 1945. Діти не виглядають виснаженими.

Ця 15-річна дівчинка та її батько були депортовані з Голландії в Освенцім у вересні 1944 року. Через кілька тижнів, через наступ Радянської армії, Анна разом із багатьма іншими жидами була евакуйована в табір Берген-Бельзен, де вона і померла від висипного тифу в березні 1945 року.

Її батько захворів на висипний тиф в Освенцімі і був направлений на лікування в табірну лікарню. Він був одним з тисяч хворих і ослаблених жидів, залишеним там німцями, коли вони залишили табір в січні 1945 року, незадовго до його захоплення радянськими військами. Він помер у Швейцарії в 1980 році.

Якби німці планували вбити Анну Франк і її батька, то вони б не пережили Освенцім. Їх доля, хоч і трагічна, не може бути узгоджена з історією винищення.

Пропаганда союзників
Історії про умертвіння газами в Освенцімі значною мірою засновані на усних заявах колишніх жидів-в'язнів, які самі особисто не бачили свідоцтв винищення. Їх твердження цілком зрозумілі, оскільки чутки про умертвіння газами в Освенцімі були широко поширені.

Літаки союзників скидали на Освенцім і прилеглі райони величезну кількість листівок польською і німецькою мовами, в яких стверджувалося, що в цьому таборі людей умертвляють газами. Газова історія Освенціма, яка була важливою частиною військової пропаганди союзників, також транслювалася по радіо на Європу. [12]

Показання тих хто вижив
Колишні ув'язнені підтвердили, що вони не бачили свідоцтв винищення в Освенцімі.

Австрійка Марія Фанхерваарден дала свідчення в Окружному суді міста Торонто в березні 1988 року про своє перебування в Освенцімі. Вона була інтернована в Освенцім-Біркенау в 1942 році за статевий зв'язок з польським в'язнем. Коли її потягом везли в табір одна циганка сказала їй та іншим, що їх усіх повбивають газами в Освенцімі.

Після прибуття Марії та іншим жінкам наказали роздягтися і пройти в просторе бетонне приміщення без вікон і помитися під душем. Уражені жахом жінки думали, що їх зараз уб'ють. Однак замість газу з душових лійок пішла вода.

Марія підтвердила, що Освенцім не був курортом. Вона була свідком смерті від хвороб багатьох ув'язнених, особливо від висипного тифу, деякі навіть закінчували життя самогубством. Але вона не бачила жодних свідчень ані масових убивств, ані вбивства газами, ані свідчень здійснення будь-якого плану винищення. [13]

Єврейка на ім'я Маріка Франк прибула в Освенцім-Біркенау з Угорщини в липні 1944 року, коли ймовірно щоденно умертвлялись газом і спалювалися 25000 жидів. Вона також дала свідчення після війни, що вона не бачила і нічого не чула про "газові камери" в той час, коли вона там перебувала. Вона почула "газові" історії лише пізніше. [14]

На фото: Умивальники в одному з бараків (блоків) Освенціму

Звільнені в'язні
Ув'язнені Освенціма, які відбули свої терміни, звільнялися і поверталися в свої рідні країни. Якби Освенцім насправді був таємним винищувальним центром, то німці, без сумніву, не звільняли б ув'язнених, які "знали", що відбувається в таборі. [15]

Гіммлер наказує зменшити смертність
У відповідь на збільшення смертності серед ув'язнених в результаті хвороб, особливо від висипного тифу, відповідальна за табори німецька влада вжила жорсткі заходи боротьби з хворобами.

Начальник Управління таборами СС направив директиву від 28 грудня 1942 року в Освенцім і інші концентраційні табори. У ній різко критикувалася висока смертність ув'язнених внаслідок хвороб і наказувалося, що "табірні лікарі повинні використовувати всі можливі засоби для зниження рівня смертності в таборах." Більше того, директивою передбачалося:

Табірні лікарі повинні частіше, ніж це мало місце в минулому, перевіряти харчування ув'язнених і, спільно з адміністрацією, представляти рекомендації комендантам таборів… Табірні лікарі повинні простежити за тим, щоб умови роботи і робочі місця були поліпшені, наскільки це можливо.

Нарешті, директива підкреслила, що "Рейхсфюрер СС [Генріх Гіммлер] наказав повністю знизити рівень смертності". [16]

На фото: Плакат в Освенцімі польскою та німецькою мовами "Воша — це смерть!"

Правила внутрішнього розпорядку німецьких таборів
Офіційні правила внутрішнього розпорядку німецьких таборів безсумнівно показують, що Освенцім не був винищувальним центром. У цих правилах передбачалися такі положення: [17]

Прибулі до табору повинні пройти ретельне медичне обстеження, і в разі сумнівів [щодо їхнього здоров'я] спрямовуються в карантин для спостереження.

Ув'язнені, що скаржаться на нездужання, повинні бути того ж дня обстежені табірним лікарем. У разі необхідності лікар повинен помістити ув’язненого в лікарню для професійного лікування.

Табірний лікар повинен регулярно інспектувати кухню з метою перевірки приготування їжі та якості продуктів. Про будь помічені недоліки доповідати коменданту табору.

Особливу увагу слід приділяти лікуванню постраждалих при аваріях щоб не знижувалася продуктивна здатність ув'язнених.

Ув'язнених, які підлягають звільненню та переведенню, спочатку повинен обстежити табірний лікар.

Аерофотозйомки
У 1979 році ЦРУ опублікувало детальні фотографії Освенціма-Біркенау, зроблені протягом декількох днів під час повітряної розвідки в 1944 році (у розпал гаданого там винищення). На цих фотографіях не виявлено жодних слідів ні гір трупів, ані димлячих труб крематоріїв, ані натовпів жидів, які очікують смерті — всього того, що там нібито відбувалося. Якби Освенцім був винищувальним центром, як це стверджувалося, то всі ці ознаки винищення були б чітко видно на фотографіях. [18]

Абсурдні твердження щодо кремації
Фахівці з кремації підтвердили, що тисячі трупів не могли бути кремовані щодня в Освенцімі протягом весни і літа 1944 року, як це зазвичай затверджується.

Наприклад, Іван Лагас, директор крупного крематорію в Калгарі (Канада) показав у суді в квітні 1988 року, що історії про кремацію в Освенцімі технічно неможливі. Твердження, що 10 000 або навіть 20 000 трупів щодня спалювалися в Освенцімі в крематоріях і відкритих ровах влітку 1944 року, є просто "абсурдними" і "абсолютно нереальними", заявив він під присягою. [19]

На фото: Освенцім, фото з повітря, 1944 рік

Спеціаліст з газових камер спростовує історію винищення
Провідний американський експерт з газових камер, інженер з Бостона Фред Лейхтер (Fred Leuchter) ретельно обстежив уявні "газові камери" у Польщі і прийшов до висновку, що історія про умертвіння газами в Освенцімі є абсурдною і технічно неможливою.

На фото: Душова в таборі Освенцім І

Лейхтер є одним з найбільших фахівців з проектування та встановлення газових камер, використовуваних в Сполучених Штатах для страти засуджених злочинців. Наприклад, він спроектував газові камери для тюремно-пенітенціарних установ штату Міссурі.

У лютому 1988 року він провів на місці в Польщі детальне обстеження "газових камер" в Освенцімі, Біркенау та Майданеку, які все ще збереглися або лише частково зруйнувалися. У свідченнях під присягою у суді міста Торонто і в своїй технічній доповіді Лейхтер докладно описав всі аспекти свого дослідження.

Він заявив, що прийшов до впевненого висновку, що уявні газові споруди не могли використовуватися для вбивства людей. Серед іншого він вказав на те, що так звані "газові камери" не закривалися наглухо і не вентилювалися та неминуче б отруїли німецький табірний персонал, якщо б ці "газові камери" використовувалися для вбивства людей. [20]

Д-р Вільям Б. Ліндсі — хімік-дослідник, який пропрацював 33 роки в корпорації Дюпон — також показав у суді в 1985 році, що історії про умертвіння газами в Освенцімі є технічно нездійснимими. На основі ретельного обстеження на місці «газових камер» в Освенцімі, Біркенау і Майданеку, та на основі свого професійного досвіду і знань, він заявив: "Я прийшов до висновку, що нікого не вбивали подібним чином за допомогою Циклону Б (ціанистоводневий газ) навмисне або навмисно. Я вважаю це абсолютно неможливим." [21]

Висновок
Історія про винищення людей в Освенцімі була породженням військової пропаганди. Більше ніж через 40 років по закінченню 2-ї Світової війни необхідно більш об'єктивно поглянути на цю главу історії, яка спричиняє настільки суперечливі думки. Легенда Освенціма лежить в основі історії про Голокост. Якщо ніхто планомірно не вбивав там сотні тисяч жидів, як досі стверджують деякі, - це означає, що повалився один з найбільших міфів нашого часу.

Штучне підтримання ненависті та емоцій минулого не дозволяє досягти справжнього примирення і міцного миру. Ревізіонізм сприяє розвитку історичної свідомості та міжнародного взаєморозуміння. Ось чому робота Інституту Ревізії Історії настільки важлива і заслуговує вашої підтримки.

Примітки
1. Nuremberg document 008-USSR. IMT blue series, Vol. 39, pp. 241, 261.; NC and A red series, vol. 1, p. 35.; C.L. Sulzberger, "Oswiecim Killings Placed at 4,000,000," New York Times, May 8, 1945, and, New York Times, Jan. 31, 1986, p. A4.

2. Y. Bauer, "Fighting the Distortions," Jerusalem Post (Israel), Sept. 22, 1989; "Auschwitz Deaths Reduced to a Million," Daily Telegraph (London), July 17, 1990; "Poland Reduces Auschwitz Death Toll Estimate to 1 Million," The Washington Times, July 17, 1990.

3. G. Reitlinger, The Final Solution (1971); J.-C. Pressac, Le Cr | matoires d'Auschwitz: La Machinerie du meurtre de mass (Paris: CNRS, 1993). On Pressac's estimates, see: L'Express (France), Sept. 30, 1993, p. 33.

4. Washington (DC) Daily News, Feb. 2, 1945, pp. 2, 35. (United Press dispatch from Moscow).

5. IMT blue series, Vol. 16, p. 529–530. (June 21, 1946).

6. Nuremberg document 3868-PS (USA-819). IMT blue series, Vol. 33, pp. 275–279.

7. Rupert Butler, Legions of Death (England: 1983), pp. 235; R. Faurisson, The Journal of Historical Review, Winter 1986-87, pp. 389–403.

8. Archives of the Jewish Historical Institute of Warsaw, German document No. 128, in: H. Eschwege, ed., Kennzeichen J (East Berlin: 1966), p. 264.

9. Nuremberg document NO-021. NMT green series, Vol. 5. pp. 384–385.

10. Arthur Butz, The Hoax of the Twentieth Century (Costa Mesa, Calif.), P. 124.

11. Arno Mayer, Why Did the Heavens Not Darken?: The 'Final Solution' in History (Pantheon, 1989), p. 365.

12. Nuremberg document NI-11696. NMT green series, Vol. 8, p. 606.

13. Testimony in Toronto District Court, March 28, 1988. Toronto Star, March 29, 1988, p. A2.

14. Sylvia Rothchild, ed., Voices from the Holocaust (New York: 1981), pp. 188–191.

15. Walter Laqueur, The Terrible Secret (Boston: 1981), p. 169.

16. Nuremberg document PS-2171, Annex 2. NC & A red series, Vol. 4, pp. 833–834.

17. "Rules and Regulations for the Concentration Camps." Anthology, Inhuman Medicine, Vol. 1, Part 1 (Warsaw: International Auschwitz Committee, 1970), pp. 149–151.; S. Paskuly, ed., Death Dealer: the Memoirs of the SS Kommandant at Auschwitz (Buffalo: 1992), pp. 216–217.

18. Dino A. Brugioni and Robert C. Poirier, The Holocaust Revisited (Washington, DC: Central Intelligence Agency, 1979).

19. Canadian Jewish News (Toronto), April 14, 1988, p. 6.

20. The Leuchter Report: An Engineering Report on the Alleged Execution Gas Chambers at Auschwitz, Birkenau and Majdanek (Toronto: 1988). Available for $ 17.00, postpaid, from the IHR.

21. The Globe and Mail (Toronto), Feb. 12, 1985, p. M3

Марк Вебер є редактором журналу "Джорнел оф хісторікал ревью", що публікується Інститутом ревізіонізму Історії шість разів на рік. Він вивчав історію в Іллінойському університеті (Чикаго), Мюнхенському університеті, Портландскому університеті і Індіанському університеті (магістерська ступінь 1977р.). Протягом п'яти днів у березні 1988 року він давав свідчення як визнаний експерта з "остаточного вирішення" і голокостних питань в ході судового розгляду в Окружному суді міста Торонто. Він автор багатьох статей, оглядів і нарисів з різних питань сучасної європейської історії. Вебер також брав участь у численних радіо передачах і національної телевізійній програмі "Монтель Вільямс".


Institute for Historical Review

Auschwitz: Myths and Facts By Mark Weber

#2001 Sept. 2009

Переклад з англійської Олексій Токар



Оглавление

  • Інститут ревізії історії Марк Вебер Освенцім: міфи і факти