Острів Тамбукту [Марко Марчевський] (fb2) читать постранично, страница - 168

- Острів Тамбукту (пер. Іван Іванович Білик, ...) (а.с. Пригоди. Подорожі. Наукова фантастика) 2.02 Мб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично) - Марко Марчевський

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

збільшується. Якщо на шляху трапиться перешкода, риба може змінювати напрям руху. Летюча риба може пролетіти до 150 метрів, підіймаючись угору до 5-10 метрів. Тривалість польоту — до 18 секунд. Літак риба над водою здебільшого, тікаючи від якогось хижака у воді, але нерідко при цьому стає жертвою хижака повітряного.

(обратно)

17

Жінки, жінки полють, полють.
Канеамея поле, поле…
(обратно)

18

Букінгемський палац — резиденція британських королів.

(обратно)

19

Табу — у первісних людей — релігійна заборона на якусь дію, слово чи предмет.

(обратно)

20

Красадо — монета вартістю близько одного шилінга.


(обратно)

21

Від слова «патагон» — довгоногий.

(обратно)

22

Переклад А. Малишка.

(обратно)

23

Не тільки Пушкін, але й ботаніки кінця XVIII століття вважали анчар дуже небезпечним деревом, і ніхто не наважувався дослідити його отруйний сік. Вони твердили, що досить птахові сісти на нього, як зараз же впаде мертвим, а якщо людина сяде відпочити в його затінку, вона більше не встане. В горах острова Ява є гола місцевість, що зветься Долиною Смерті. Там не росте трава, немає жодного деревця, жодного кущика. Ця гола пустеля довгий час була загадкою для вчених. Яванці розповідали, що тропічна рослинність в Долині Смерті була знищена отрутою анчара, і жоден вчений не наважився наблизитись до цього дерева. Тільки значно пізніше була відкрита справжня причина зникнення буйної рослинності в Долині Смерті. Виявилося, що з навколишніх скель іде отруйне випарування, яке знищило рослинність, отже, анчар ні при чому. Тільки після цього вчені вирішили дослідити отруйний сік анчара і розвіяли фантастичні вигадки про «дерево смерті».

(обратно)

24

Мусон — вітер в Індійському океані та в інших районах тропіків, який дме тривалий час в одному напрямі.

(обратно)

25

Хуанові острови — англійські острови, розташовані поблизу затоки Ангра-Пекен, в Південно-Західній Африці.

(обратно)

26

Таємницю Ангра-Пекена було розкрито тільки наприкінці війни. Метою німецьких підводних човнів було перешкоджати американським транспортним кораблям перевозити зброю до Персидської затоки. Частина цієї зброї йшла в Радянський Союз, а більша частина залишалася в Персії. Англійці вважали, що Сполучені Штати загрожують їхнім інтересам у Персії, і вирішили стати їм на перешкоді, давши «свободу дії» німецьким підводним човнам, з умовою, що вони не нападатимуть на англійські кораблі, а тільки на американські. Ця таємна угода між дипломатами Черчілля і Гітлера була спрямована не стільки проти інтересів Сполучених Штатів Америки, скільки проти Радянського Союзу.

(обратно)

27

Янкі — американці.

(обратно)

28

Санкта сімпліцітас — свята простота (лат.).

(обратно)