Артър Конан Дойл

RSS канал автора
Поделиться:
Иллюстрация № 1 читать онлайн КулЛиб

Сър Артър Игнейшъс Конан Дойл (на английски: Sir Arthur Ignatius Conan Doyle; 1859—1930) е британски писател, автор на романи и разкази. Той е най-известен като създател на образа на детектива Шерлок Холмс. Освен това е и автор на научнофантастични разкази, исторически романи, пиеси и поезия.
Сър Артър Конан Дойл е роден на 22 май 1859 г. в шотландския град Единбург, в семейството на Чарлс Алтамънт Дойл — архитект и художник. Той е трето поред от десет деца. Баща му страда от психическо заболяване, дълги години се намира на лечение далеч от семейството и умира през 1893 г. Голямо влияние в живота на Артър оказва майка му Мери Фоли. От нея той наследява интереса си към рицарските традиции, подвизите и приключенията. Конан Дойл казва: „Истинската любов към литературата, склонността към съчинителство съм взел от майка си“.
Ученическите години на писателя преминават в имението Стонихърст (графство Ланкашър) сред „мрачните кули и стени“ на подготвителното училище Ходер, а после и в самия йезуитски колеж (1869—1876). Още тогава той се проявява като умел разказвач.
Упорит и прилежен студент — такъв е портретът на Конан Дойл в Единбургския университет 1876—1881, където следва медицина. Същевременно през октомври 1879 е отпечатан негов разказ. Преди последната година в университета той заминава на плаване като лекар на китоловен кораб в арктически води. През 1881 година Конан Дойл получава университетска диплома на бакалавър по медицина (на английски: bachelor of medicine). Малко известно е, но Артър Конан Дойл по професия е офталмолог. В периода 1882—1890 опитва да започне лекарска практика, но без особен успех. През 1882 година отново предприема плаване, този път към Западна Африка.Показывать:   Сортировать по:

    Массовая выкачка в формате:

Показываем книги: (Автор) (все книги на одной странице) (названия списком)

Количество книг по ролям: Автор - 65. ( 65 на иностранном языке)
По форматам:  fb2 книги - 65 (15.03 Мб)
Всего книг: 65. Объём всех книг: 15 Мб (15,759,393 байт)

Автор


professor challenger
Классическая проза  
the adventures of sherlock holmes
Классическая проза  
Дневникът на Шерлок Холмс
Классическая проза  
Завръщането на Шерлок Холмс
Классическая проза  
Мемоарите на Шерлок Холмс
Классическая проза  
Последното му преклонение
Классическая проза  
Шерлок Холмс

Классическая проза   Классический детектив  


Зарегистрируйтесь / залогиньтесь для выкачки нескольких книг одним файлом.


«Призрачные миры» - интернет-магазин современной литературы в жанре любовного романа, фэнтези, мистики