33-40 Кіллмайстер Збірка детективів про Ніка Картера [Лев Шкловский] (fb2) читать постранично, страница - 2

- 33-40 Кіллмайстер Збірка детективів про Ніка Картера 3.46 Мб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично) - Лев Шкловский

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

вивести його за межі певних пунктів натрапила на спостереження, що «Вашингтон має право голосу з цього приводу», і, звичайно, вас зупинили на мілководді. Але Бард був звичайною людиною - він тримався осторонь і поважав флот. Більшого й бажати не можна.



Минулої ночі на борту Ніка Річардс сказав: «Я глянув на той маленький підводний човен, який ішов з тобою. Гарно збудовано, але вони можуть бути ненадійними. Якщо у тебе виникнуть проблеми одразу після того, як коптер кине тебе у воду, стріляй червоною ракетою. Я попрошу пілота стежити за нею якнайдовше».



"Дякую, сер", - відповів Нік. "Я запам'ятаю це. Я перевіряв апарат протягом трьох днів на Гаваях. Провів п'ять годин, керуючи ним у морі».



«Хлопець – як його звуть, Яким – був з тобою?»



"Так."



«Тоді ваша вага буде такою самою. Чи було це у бурхливому морі?



"Ні."



"Не ризикуй..."



"Річардс мав на увазі добро", - подумав Нік, намагаючись бігти на перископічній глибині, використовуючи горизонтальні плавці. Так вчинили і дизайнери цієї маленької субмарини. Коли вони наблизилися до острова, була сильніша хвиля, і він ніколи не міг зрівнятися з плавучістю та глибиною плавання. Вони гойдалися, як хеллоуїнське яблуко.



«Яким, у тебе колись морська хвороба?»



"Звичайно, ні. Я навчився плавати, коли навчився ходити.



"Не забувай, що робимо сьогодні ввечері".



"Ал, запевняю тебе, я вмію плавати краще, ніж ти".



"Не став на це", - відповів Нік. Хлопець може бути правий. Мабуть, він усе життя був у воді. З іншого боку, Нік Картер, будучи третім номером AX, практикував роботу у воді, як він це називав, кожні кілька днів свого життя. Він залишався у чудовій формі і мав безліч фізичних навичок, щоб збільшити свої шанси залишитися живими. Нік вважав, що єдині професії чи мистецтва, які потребують суворішого графіка життя, ніж його, - це професії циркових спортсменів.



Через п'ятнадцять хвилин він направив маленький підводний човен прямо на твердий пляж. Він вискочив, прив'язав трос до носового гака, і з великою допомогою ковзанок, що врізалися в серпанок прибою, і з деякими добровільними, але слабкими ривками Акіма, він підняв судно над ватерлінією і закріпив його двома лініями до якоря та гігантського баньяноподібного дерева.



Нік використав ліхтарик, щоб закінчити вузол у тросі навколо дерева. Потім він погасив світло і випростався, відчуваючи, як кораловий пісок піддається його вазі. Тропічна ніч упала, мов ковдра. Зірки забризкали фіолетовий зверху. З берегової лінії світіння моря замерзло і перетворилося. Крізь гуркіт і гуркіт бурунів він почув звуки джунглів. Крики птахів та крики тварин, які були б нескінченними, якби їх дослухалися.



«Яким…»



"Так?" Відповідь прийшла з темряви за кілька футів від мене.



"Є ідеї, яким шляхом ми повинні йти?"



Ні. Можливо, я можу сказати вранці».



"Доброго ранку! Сьогодні ввечері я хотів дістатися острова Фонг».



М'який голос відповів: «Сьогодні ввечері – завтра ввечері – вночі наступного тижня. Він досі буде там. Сонце все ще зійде».



Нік з огидою пирхнув і видерся на підводний човен, витягнув дві легкі бавовняні ковдри, сокиру і складану пилку, пачку сендвічів і термос з кавою. Мар'яна. Чому в деяких культурах розвинувся такий сильний смак невизначеного майбутнього? Розслабтеся, був їхній пароль. Залиш це до завтра.



Він поклав спорядження на пляж біля краю джунглів, економно використовуючи спалах. Яким допомагав як міг, спотикаючись у темряві, і Нік відчув укол провини. Один із його девізів був: «Зроби це, ти протримаєшся довше». І, звичайно ж, відколи вони зустрілися на Гаваях, Яким поводився чудово і працював щосили, тренуючись з підводним човном, навчаючи Ніка індонезійської версії малайської мови і розповідаючи йому про місцеві звичаї.



Яким Мачмур був або дуже цінний для Ніка та AX, або йому подобався



Дорогою до школи в Канаді юнак прослизнув до офісу ФБР у Гонолулу і розповів про викрадення та шантаж в Індонезії. Бюро консультувало ЦРУ та AX щодо офіційної процедури у міжнародних справах, і Девід Хок, прямий начальник Ніка та директор AX, вилетів з Ніком на Гаваї.



"Індонезія - одна з гарячих точок світу", - пояснив Хоук, простягаючи Ніку портфель довідкових матеріалів. «Як ви знаєте, вони щойно прийняли гігантську криваву лазню, і Чіком відчайдушно намагаються врятувати свою політичну владу та відновити контроль. Хлопець, можливо, описує місцеве злочинне угруповання. Вони мають деякі красуні. Але з Іудою та Генріхом Мюллером. на волі у великій китайській джонці, я відчуваю запах. Просто їхня гра з викрадення молоді з багатих сімей та вимоги грошей та співпраці з Chicoms - (Китайськими комуністами). Звісно, їхні сім'ї це знають. Але де ще ви можете знайти людей, які б убили своїх родичів за прийнятну ціну? "



"Яким справжній?" - Запитав Нік.



«Так. ЦРУ-ДЖАК передало нам фотографію по рації. І ми доставили одного викладача з Макгілла