Василинка — руда вдача [Ганна Владимирська] (fb2) читать постранично, страница - 3

- Василинка — руда вдача 569 Кб скачать: (fb2)  читать: (полностью) - (постранично) - Ганна Владимирська

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

виходьмо звідти. Вони — свідки, — рішуче кивнула Васька.

— Овва… — здивовано покосився на неї Ярик.

Отож рівно о двадцять першій годині зграйка хлопців-підлітків і дівча з початкової школи стрілися біля центральної брами Байкового цвинтаря й одностайно зиркнули на годинники, щоби засікти час початку й завершення випробування.

— А як ми дізнаємося, що ви дійсно перетнули весь цвинтар, а не ховались у кущах недалечко від входу? — спитався худорлявий парубок, котрий за відсутності Ярослава почувався ватажком.

— Нехай принесуть що-небудь із могили чи склепу… — запропонував огрядний восьмикласник, і на останньому слові його голос зірвався.

— Гаразд, ходімо вже, бо незабаром западе глупа темрява, — зауважила Василина, зіщулившись од вечірньої прохолоди.

— Хіба тебе лякає темрява, Вогнику? — спробував був поглузувати Ярослав, якому також було незатишно, проте Вася пропустила його кпини повз вуха і зробила відчайдушний крок у прочинену хвіртку.

Ярик пішов назирці, а решта хлопців лишилися чекати коло брами, потай радіючи, що їм не довелося брати участі у цій небезпечній справі. Між тим їхній ватажок і його суперниця розійшлися від центральної алеї врізнобіч. Їм було й лячно, й цікаво водночас, адже сумовита краса старого цвинтаря заворожувала душу. Де-не-де, наче тіні, майоріли обриси пізніх відвідувачів, котрі провідували могили своїх рідних. Та поступово сірі сутінки перетворилися на щільну темряву, й обриси зникли. Оскільки ліхтарі на бічних стежинах не горіли, освітлювати собі шлях можна було тільки екраном мобільного.

Василина трималася стійко, хоча в животі у неї неприємно лоскотало. Аж раптом тишу розітнуло пронизливе виття! Від несподіванки Васька випустила телефон, і той, глухо гупнувши, зник у темряві кущів. Одразу потому виття залунало знову, та й так жалісливо, аж дівчинку взяли дрижаки. Їй закортіло негайно дременути навтьоки і віддати здоровилові кляту перемогу: нехай вона програє, тільки би не чути більше того страшного виття… Утім, попри переляк, Вася продовжувала йти на звук — ніби її тягнула туди якась потойбічна сила! Виття дедалі посилювалось, але вона йшла й ішла, відчуваючи, як волосся стає дибки, а зуби невпинно цокотять. Зрештою у сріблястому світлі місяця вона побачила… розпростане на могильній плиті тіло!

У Васиній уяві враз постали лячні оповідки Гоголя про панночку-відьму, про Вія та іншу чортівню. «ЗДІЙМІТЬ МЕНІ ПОВІКИ!..» Жах та й годі! А як було добре, коли Пра читала їй ті історії, а вона сиділа в кріслі, загорнута в теплий коц…

«Ох, бідолашна Пра! — подумала дівчинка. — Не побачиш ти більше своєї онуки… Тобто правнучки… І нащо я полізла на цей цвинтар? Нащо збрехала тобі, буцімто пішла робити домашнє завдання до Ілони?» Василині стало невимовно шкода і себе, і свою любу прабабусю, і через це в її очах забриніли сльози, погрожуючи ринути на щоки бурхливими потоками.

Тієї-таки миті розпростане тіло тяжко зітхнуло, зіпнулося на рівні й посунуло на неї. Здоровезне — вдвічі, а то й удесятеро вище за Ваську, — воно гарчало, підбираючись дедалі ближче. Дівчинка заплющила очі й заціпеніла, малюючи в уяві картину, як страхітливе чудовисько хапає її й тягне до підземного світу, де, за давньогрецькими міфами, царює жорстокий Аїд. Проте… спливла довга хвилина, а монстр не загарбав її своїми лаписьками. Він її лизнув! Васька з осторогою розплющила одне око й побачила просто себе химерну істоту, котра низала її допитливим поглядом. Тоді вона розклепила друге око, покліпала трохи, аби призвичаїтися до темряви, і… впізнала в істоті великого собаку! Вася полегшено зітхнула, аж тут із-під куща коло могильної огорожі вимогливо заграв загублений телефон. Дівчинка спробувала була намацати його у траві, та зась!

— Я загубила мобільник… — скрушно повідомила вона сіркові.

Пес покрутився й заповзявся сумлінно обнюхувати зловорожий кущ, який мовби зумисне проковтнув мобілку. Затим сірко пірнув у гілля — і вже за мить вигулькнув звідти з телефоном у зубах. Авжеж, він був дуже кмітливим!

— Дякую! — радісно видихнула Василина і кивнула песику, аби йшов за нею до брами.

Допоки вони крокували темною стежиною, зі слухавки лунав схвильований голос Пра:

— Васько! Ну скільки можна сидіти в подружки?! Негайно додому! Не змушуй мене… — тощо, тощо…

— Бабуню, я вже лечу, — тихенько пробелькотіла дівчинка, коли Дарина Миколаївна на мить замовкла, аби перевести подих. Ця тиха, сумирна відповідь так відрізнялася від звичної Васиної поведінки, що Пра не здобулася на мову, крім одного-єдиного слівця:

— Чекаю.

Тільки-но Василина вийшла зі цвинтаря — Ярославів гурт завмер із роззявленими ротами. Хлопців вразило не лише те, що дівчинка вчасно завершила випробування, а і її супутник. Собака, що трюхикав поруч із Ваською, був високий, худючий — наче кістяк, обліплений жмутами брудного смуху, — і дуже страшний. Тож восьмикласники перелякано позадкували, а сам