Чарівна діброва [Софія Парфанович] (fb2) читать постранично, страница - 59

- Чарівна діброва 3.61 Мб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично) - Софія Парфанович

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

свою широку лопату, горне наперед і на обидва боки. Це добра верхня земля, ґрунт, що на ньому ріс ліс. Вона придасться.


«Роблять пляжу»

Так він здер цю землю, а під нею глинясто-піскова твердь. Завтра приїде більший і сильніший мотор і вгризатиметься в неї. Так дві машини і два водії викопають і вирівняють місце під будинок.

Пахкають і тарахкають мотори і сунуть землю, і вам здається, що ця земля така легка, така пухка, і ви хотіли б узяти дитячі тачки і дитячу лопатку, насипати тієї землі і звозити на купку. Ви хотіли б узяти відерце — е, кожна робота, коли до неї приглядатися, дуже легка і мила!..

Ішли хлопці на прогулянку в гори. Дядько косив розцвілу сіножать. Косою тільки мах-мах! Хлопці, за нашим звичаєм, привітали: «Дай, Боже, щастя газдо!» — Дякую, дай, Боже, і вам! — це так на Бойківщині. А Кость: «Чи добре косити, ґаздо?» — Візьміть косу, паничу, та й спробуйте!

Так і ми — хотіли б спробувати, чи добре вибирати землю. Тільки ж що все це робить мотор. Петро стоїть збоку, заклав руки в кишені, приглядається. Щось своє міркує…

Робота йде швидко, просто, як на фільмі. До двох днів викопано й вигладжено площу, а копати треба було з чоловіка завглибшки. Он смішна черевата машина «Редімікс», вона мішає те з одного мішка, а те з другого, заливає водою, і з коритця тече готовий цемент. Він виповнює рівчаки, викопані в піску. Джов каже, що будинки на піску найкраще держаться і що немає кращого ґрунту під них. А ми думали, що палати на піску — нетривкі. Очевидно, все зміняється, і ми житимемо в мотелі на піску і не боятимемось, що разом з нами з’їде він в озеро або що забере його торнадо.

З-під бульдозера вилітають два фазани. Простерши широко крила, вони кидаються в повітря, видаючи оклик переляку: машина виполошила їх з трав. Біліє стрічка на червоній шиї. Механікові аж світяться очі: завтра привезу сина з рушницею — він їх перестріляє.

Пане! Не смійте! Діброва — наша, і тут не вільно вбивати!

Пан сміється. Грімко й гучно: не вільно вбивати! Хе, хе, хе! Не вільно вбивати!..

Бо є ловецький сезон, і вільно вбивати. Всіх: птаство, оленів і лисів, зайців і — людей. Щороку пару соток цих останніх. Що ж — ловецький сезон!

Цілий день лунають постріли. Направо й наліво, і за вашою спиною, і там, перед вами. Усюди на узліссі паркують авта, їх власники десь у лісі. З кущів і піль вибігають хлопчаки, що ледве підросли від землі, і в них у руках рушниці. Стріляють усі й скрізь.

Певно ці постріли нагадали гусям, що пора відлітати. Сірим ранком і густим сумерком летять ключі і кличуть, і кличуть. Їм наздогін — постріли. Летять ключі низько понад полями й горбами і кличуть усіх, хто ще не зібрався: «Гей, з нами! Гей, з нами!»

За ними залишається тихий сум і блідий жаль. Забирають з собою ще один наш рік. Не віднайдемо його ніколи.

* * *
Сидять на ґанку старші пан і пані. Обидвоє сиві. Їм лікарі казали їхати туди, де тихо, і відпочити. Вибрали Діброву, хоч самі з Канади, і озер та дібров там безліч. А тут така тиша, така величезна тиша! Якби не шелевів час від часу вітер, здавалося б, що ви й Діброва, озеро й осінь, розмальований ліс і будиночок із старшою парою з Канади — намальована колись картина. А може, ви читали колись у Винниченка чи в Коцюбинського щось подібне, і в вашій уяві падало мертве листя, і двоє стареньких сиділи перед будинком і згадували молодість, а осінь забирала в них день за днем так, як те листя з дерев.

Тоді теж відлітали гуси.