Майдан. Жінка [Анні Ерно] (fb2) читать постранично, страница - 37

- Майдан. Жінка (пер. Ю. В. Аніпер) (и.с. Література) 726 Кб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично) - Анні Ерно

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

стає таким, як я уявляла її ще зовсім маленькою, широка біла хмара наді мною.


Вона померла за тиждень до смерті Симони де Бовуар.[2]

Вона воліла віддавати, а не брати. Хіба написати про неї не є одним зі способів дарувати?


Ця книжка — це не біографія, це також не роман, соціологія або історія. Треба було, щоб моя мати, породжена у владному середовищі, яке вона бажала покинути, стала історією, щоб я почувала себе менш самотньою та фальшивою у світі, де панують слова й ідеї, куди я потрапила завдяки її волі.


Я більше не почую її голосу. Це вона, її слова, її руки, її жести, її манера сміятися та ходити з’єднали жінку, якою я стала, і дитину, якою я була. Я втратила останній зв’язок зі світом, у якому народилася.


Неділя, 20 квітня 1986 — 26 лютого 1987 р.



Примітки

1

Однак не можна говорити тільки про минулий час. Газета «Лє Монд» від 17 червня 1986 р. писала про регіон моєї матері, Верхню Нормандію: «Запізніле введення шкільного навчання, що ніколи не було задовільним, незважаючи на вжиті поліпшення продовжує приносити свої плоди (…).. Щороку 7000 молодих юнаків і дівчат закінчують школу, не маючи ніякої освіти. Вихідці „з нижчих прошарків суспільства“, вони не можуть претендувати на курси для придбання професії. Половина з них, за словами педагогів, не „можуть прочитати запропоновані їм дві сторінки тексту“».

(обратно)

2

Симона де Бовуар (1908–1986) — французька письменниця, дружина Ж.-П. Сартра.

(обратно)