Войно-Ясенецкий Валентин [Николай Михайлович Сухомозский] (fb2) читать постранично, страница - 2

- Войно-Ясенецкий Валентин [Справ.-дайдж.] 23 Кб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично) - Николай Михайлович Сухомозский

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

їхнім формуючим впливом розвивається життя духу і його спрямованість убік добра або зла.

Життя мозку й серця й необхідне для них сукупне, дивно скоординоване життя всіх органів тіла потрібні виключно для формування духу й припиняються, коли його формування закінчене або цілком визначився його напрямок.

...Вічне блаженство праведників і вічні муки грішників маємо розуміти так, що безсмертний дух перших, прояснений і могутньо посилений після звільнення від тіла, одержує можливість безмежного розвитку в напрямку добра й Божественної любові, у постійному спілкуванні з Богом і всіма безтілесними силами. А похмурий дух злочинців і богоборців у постійному спілкуванні з дияволом й ангелами його буде вічно мучитися...

Хто полюбив зло, а не добро, той сам приготував собі вічні муки в житті вічному.


ПАЛЬТО РОЗПОВЗАЄТЬСЯ, з листа В. В. Войно-Ясенецького дружині в 1914 р.

Псуванню настрою допомагає і пальто моє, яке якось раптом все більше стало розповзатися і витиратися і постійно нагадує мені про те, що у нас і шеляга за душею немає. Товариші по Університету, яких я зустрічаю, всі відмінно одягнені і всі незадоволені, що мало у них приватної практики: всього на 250-300 рублів в місяць.


САЛЮТУВАЛИ ...НОГАМИ, зі спогадів В. Войно-Ясенецького

Надмірна слава зробила моє становище в Любажі нестерпним. Мені доводилося оперувати від дев’ятої ранку до вечора, об’їздити досить велику дільницю, а вночі робити малюнки мікроскопічних препаратів до своїх наукових праць.

...Поранені солдати та офіцери полюбили мене. Коли я обходив ранком палати, деякі з них, безуспішно оперовані в інших госпіталях з приводу ушкоджень великих суглобів, салютували прямими ногами.


ЛІКУВАТИ ДУШІ, з розпорядження В. Войно-Ясенецького по Кримській єпархії

Чи багато серед вас священиків, які схожі на серйозних лікарів? Чи знаєте ви, як багато праці й уваги приділяють тяжкохворим добрі й досвідчені лікарі? Чи знаєте, як довго годинами розпитують їх і всебічно досліджують їхній організм, як багато треба виконати лабораторних та інших досліджень і спостережень, щоб зрозуміти причину й суть хвороби та знайти правильні способи лікування її?

Чи знаєте це?

Але ж завдання лікаря – тільки зцілення тілесних хвороб, а наше завдання незмірна важливіше. Адже ми поставлені Богом на велику справу лікування душ людських, на позбавлення мук вічних!


МОВ СПІВ ПТАХА, з листа О. Мартинова В. Войно-Ясенецькому

Коли я читав Вашу книгу, в мене склалося враження про неї, неначе про спів птаха, який не може не співати.


ГОСПОДЕ, ДОПОМОЖИ МОЇЙ НЕВІРІ, з листа В. Філатова В. Войно-Ясенецькому

Ваше преосвященство!

Я був дуже зрадів вашому листу. Від нього повіяло на мене, як завжди від Ваших листів, теплом і доброзичливістю... Я нерідко замислююся над питанням про те, чому життя моє так продовжене. Ймовірно мені потрібно ще попрацювати на землі або в науці, або над самим собою. Думаю, швидше – це останнє. Але це для мене важче, ніж наука. Мій душевний стан можна охарактеризувати словами сотника: вірю, Господо, допоможи моїй невірі!

...Я погано перевиховую самого себе, своє тіло земне, а воно і в мої роки все ще піддається спокусам і грішним бажанням. Звідси і моя вічна незадоволеність собою.

Бажаю Вам здоров’я і благополуччя.

Сердечно Вам відданий.

В. Філатов.


ДВІЧІ ЗВИНУВАТИЛИ В ШПИГУНСТВІ, з нарису Ю. Віленського «Мужнє серце двадцятого століття»

Наближаються революційні роки. Валентин Феліксович працює вже в Ташкенті, куди потрапив, аби змінити клімат для хворої дружини.

...Незабаром Валентина Феліксовича заарештовують, а родину виселяють з квартири. Обвинувачення дике: шпигунство на користь англійців. «Злочинця» везуть до Москви», він опиняється в Бутирці, а потім на засланні. Здоров’я його різко погіршується, але дух залишається незламним.

Красноярськ, потім Туруханський край, мороз до 60 градусів. Його молитви, зустрічі з віруючими викликають роздратування в урядовців, та обійтися без нього як без лікаря вони не можуть: і начальство хворіє. Хірурга під конвоєм повертають до Туруханська: тут він виконує блискучі операції, серед них – і з приводу природженої сліпоти.

У ці ж місяці, можливо, вперше в світі, В. Ф. Войно-Ясенецький трансплантує гетеротопічну нирку хворому на уремію, з тимчасовим ефектом...

У 1926 році закінчується строк заслання. Валентинові Феліксовичу вдається востаннє відвідати батьків, які мешкають у Черкасах. З 1927 по 1930 рік він живе в Ташкенті, відсторонений від медичної діяльності. Служби справляє конспіративно, та в квітні 1930 року його знову ув’язнюють.

Заслання, спочатку в Котлас, а потім в Архангельськ. Тут, як згадував М. М. Амосов, який був тоді студентом медичного