Рекламне бюро пана Кочека [Варткес Арутюнович Тевекелян] (fb2) читать постранично, страница - 156

- Рекламне бюро пана Кочека (пер. Карл Скрипченко) 2.01 Мб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично) - Варткес Арутюнович Тевекелян

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

на відвідувача.

— Скажіть спершу — хто ви?

— За паспортом я — громадянин Сполучених Штатів Америки і звуть мене Ярослав Кочек. А по-нашому — просто товариш Василь… Їду додому, не таскати ж мені з собою купу грошей — іноземну валюту. Спокійніше здати гроші представникові нашої розвідки і взяти з собою квитанцію.

Комендант схвально кивнув, запросив гостя сісти і викликав майора з розвідки. Коли той прийшов, комендант усміхаючись відрекомендував йому Василя.

— Прошу прийняти в мене іноземну валюту і дати розписку, — сказав Василь майорові. — Ось у цій валізі, — Василь показав на велику, — сто тридцять п'ять тисяч американських доларів і двісті вісімдесят тисяч швейцарських франків, а в маленькій — п'ять тисяч п'ятсот доларів. Живучи за кордоном понад чотирнадцять років, був комерсантом і заробив ці гроші. Щомісяця я брав собі певну суму на прожиток і записував. З цього розрахунку відкладав три відсотки для сплати членських внесків.

— Партійні внески прийняти не можу, — машинально відповів майор.

— І не треба! Ви дайте мені тільки квитанцію з означеною сумою, а з усім іншим дома розберуться!..