Чорний лабіринт. Книга третя [Василь Сичевський] (fb2) читать постранично, страница - 129

- Чорний лабіринт. Книга третя (а.с. Чорний лабіринт -3) 1.34 Мб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично) - Василь Сичевський

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

хутряна безрукавка у західних українців, словаків, угорців, румунів, південних слов'ян.

(обратно)

11

Пан «шандар» — перекручене «жандарм» за часів панування Автро-Угорської імперії.

(обратно)

12

НВРО — Народно-визвольна революційна організація. Створена в липні 1944 р.

Як повідомив на допитах арештований 2 серпня 1944 р. УНКДБ по Рівненській області член Проводу М.Степаняк («Лекс»), ним особисто, М.Лебедем і В.Куком була ініційована конференція керівників осередків ОУН у Волинській, Рівненській і Тернопільській областях.

Деякі учасники конференції запропонували відмежуватися від ОУН, оголосити Р.Шухевича головним винуватцем співробітництва з німцями і вивести підпілля згаданих областей з-під керівництва Проводу ОУН. Вирішили, що нове крило націонал-патріотичного руху буде називатися Народно-визвольною революційною організацією (НВРО), а її програму доручили скласти закінчене юридичне утворення «Лексу», чим він і займався до арешту.

Про створення НВРО повідомили керівникам місцевих ланок ОУН Волині. Правда, у жовтні 1944 р. нова організація саморозпустилася, однак кінцем розбіжностей між лідерами ОУН і УПА це не стало.

(обратно)

13

Клим Савур — псевдо Дмитра Клячківського (1911–1945) — полковника УПА (звання присвоєно посмертно), з 13 травня 1943 по 27 січня 1944 — командир УПА, керівник СБ (служби безпеки в УПА до зими 1943). З 1943 р. — член Проводу (Правління) ОУН (бандерівців), організатор і другий — після усунення СБ ОУН(б) першого командира УПА Василя Івахіва — командир УПА. У 1944 р. йому присвоєно звання майора УПА. Після того як Роман Шухевич очолив Головну Команду УПА — призначений крайовим командиром УПА-Півночі. Член ГВШ УПА.

Керував акціями винищення польського населення на Волині. У 1944 Д.Клячківский віддав наказ про знищення етнічних росіян, які перебували в загонах УПА.

Відомий також під псевдонімами Клим Савур, Охрім, Білаш, Роман, Щур і іншими.

(обратно)

14

Zu Befehl! (нім.) — Слухаюсь!

(обратно)

15

Лев Михайлович Ребет (псевдонім Кіл; 1912–1957 рр.) — український публіцист і адвокат, один з лідерів Організації українських націоналістів. З 1934 року керівник Організації українських націоналістів ОУН в місті Стрий. У період з 1935 року по 1938 року регіональний керівник ОУН. Після проголошення Української держави у Львові 30 червня 1941 року був заступником керівника українського уряду на чолі із Ярославом Стецьком, а після перевезення останнього німецькою владою в Берлін — виконуючим обов'язки голови уряду. З 1944 року в Мюнхені, представник Української головної визвольної ради. 1945-1948- головний суддя ОУН(б) за кордоном. З 1948 року — разом з Миколою Лебедем, Іваном Бутковським і Мирославом Прокопом став одним з керівників ОУН(з), а згодом — її головою.

(обратно)

16

Зиновій (Зенон) Антонович Матла (псевдо «Дніпровий», «Святослав Вовк», «О. Львівський», «Чорний»; 1910–1993 рр.) — діяч ОУН. В 1934 році заарештований польською поліцією за участь у вбивстві поліційного агента. 28 листопада цього року засуджений до смертної кари, яка була замінена у лютому 1935 президентом Польщі на довічне ув'язнення. Вийшов на волю у вересні 1939. У 1941 представник Проводу ОУН при Південній похідній групі, крайовий провідник ОУН ПівдСУЗ у Дніпропетровську. Учасник II та III Конференцій ОУН, член Проводу ОУН. У 1952 емігрував до США.

В 1956 році в ОУН(б) відбувся розкол. Л.Ребет і З.Матла створили свою ЗЧ ОУН, а в грудні 1956 року провели конференцію, яка легітимізувала появу третьої ОУН — ОУН(з) — закордонної. В подальшому організація виступала від імені Закордонного Проводу УГВР і була найбільш «демократичною» з версій ОУН — нею видавався альманах «Український самостійник» і журнал «Сучасність», на гроші ЦРУ було засновано видавництво «Пролог».

(обратно)

17

Лопатинський Юрій (псевд.: Калина; 1906–1982 рр.) — Військовий діяч, підполковник УПА, один із командирів «Нахтігалю». З ранніх років член УВО та ОУН, шкільний товариш Р. Шухевича. З 1941 у складі військової референтури ОУН. Після Другої світової війни проживав у США. Очолював Об'єднання колишніх вояків УПА, працював в ЗП УГВР та дирекції «Прологу».

(обратно)

18

Василь Кук (1913–2007) — генерал-хорунжий Української повстанської армії (УПА). У роки Другої світової війни Кук, член Центрального проводу ОУН(б), (під псевдонімом «Леміш») очолював Східний крайової провід ОУН(б) — «Схід» і одночасно був командувачем групи УПА «Схід». У міру відступу німецьких військ зі східної України Кук опинився на Волині. Влітку 1944 року разом з рядом керівників ОУН(б) намагається створити альтернативу УГВР — НВРО (Народно-визвольну революційну