Один в океані [Ален Бомбар] (fb2) читать постранично, страница - 64

- Один в океані (пер. Михайло Гайдай) (и.с. Бібліотека пригод та наукової фантастики) 930 Кб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично) - Ален Бомбар

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

Компас становить котушку, бусоль якої поділено на чотири частини (роза вітрів) і розбито на 360°. Північ знаходиться на 0° або 360°, схід — на 90°, південь — на 180°, захід — на 270°. (Прим. автора.)

(обратно)

10

Схиленням зветься кут між стрілкою компаса, яка вказує на магнітний полюс у місці вимірювання, і дійсним географічним полюсом. Стрілка бусолі завжди відхиляється од географічного полюса на захід або на схід. Карти вказують на таку поправку, яку треба брати до уваги, щоб визначити свій справжній курс. До цього додають або віднімають певне число градусів з показань компаса. (Прим. автора.)

(обратно)

11

Йдеться про легендарну Атлантиду. (Прим. перекладача.)

(обратно)

12

«Морехідні довідники» дозволяють розпізнавати береги навіть тоді, коли мореплавці їх не знають. У довідниках подано докладні описи берегів усього світу, а також точні відомості з гідрографії (течії) та метеорології кожного місця морів і океанів. (Прим. автора.)

(обратно)

13

Жербо, Ле Тумелен, Енн Девідсон — спортсмени-мореплавці, які здійснили перехід Касабланка — Канарські острови. (Прим. перекладача.)

(обратно)

14

ЗалюбкиІ (ісп.).

(обратно)

15

Написане залишається (лат.).

(обратно)

16

Так називають полінезійців, що живуть дарами моря. (Прим. автора.)

(обратно)

17

6-7 кілометрів за годину. (Прим. автора.)

(обратно)

18

Мермоз — відомий французький льотчик, що одним з перших здійснив переліт через Атлантику. (Прим. перекладача.)

(обратно)

19

Риболовним набором у герметично закритій банці здебільшого споряджають американські рятувальники шлюпки. (Прим. автора.)

(обратно)

20

Треба не забувати, що я припустився помилки, визначаючи своє місцеперебування; я думав, що перебуваю західніше, ніж це було насправді. Тому цей корабель, мабуть, ішов од островів Зеленого Мису до Канарських островів. (Прим. автора.)

(обратно)

21

Барбуда лежить між 17°40? північної широти і 60°50? західної довготи; Барбадос — між 13°10? північної широти та 59°30? західної довготи. (Прим. автора.)

(обратно)

22

Для опису плавання, що проходило в ці дні в драматичних обставинах, автор використав нотатки з свого судового журналу. (Прим. автора.)

(обратно)

23

Їжа (англ.)

(обратно)