Твори в п'яти томах. Том V [Володимир Миколайович Владко] (fb2) читать постранично, страница - 139

- Твори в п'яти томах. Том V 2.04 Мб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично) - Володимир Миколайович Владко

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

що приходили вже сюди. Вісімнадцятьох фашистів я вже поклала в льох. І ви ляжете, нема вам порятунку, дияволи! Мого села нема, хати нема, нічого не лишилося, тільки я сама живу з люттю моєю. На всіх вас її вистачить. І прийдуть, і ще ляжуть, як ті, як ви. Всі загинете, всі до одного на землі нашій пропадете. Подихайте, як собаки!..

Тоді лейтенант Савченко, хитаючись, ступив крок до дверей. Простягаючи вперед руки, він скрикнув:

— Мати! Мамо!

За дверима пролунав вигук. Лейтенант знову гукнув, відчуваючи, як стискує його голову розжарений обруч чаду:

— Мамо! Це я, Василь… Мамо! — і впав.

За дверима загуркотіло, хтось вбіг у кімнату, хтось хутко відчинив віконниці, морозне повітря свіжою крижаною хвилею ввірвалося в кімнату. Втомленим нерівним голосом Соколов докірливо мовив:

— Це так і справді ви нас на той світ вирядили б, друзі…

Лейтенант Савченко лежав із заплющеними очима, відчуваючи, як його плечі обіймають знайомі лагідні руки, як падають йому на лице великі гарячі сльози й одразу висихають під частими нестримними поцілунками тієї, у чиєму материнському серці з’єдналися нерозлучно палка любов до Батьківщини й велика гнівна ненависть до її ворогів.

ПРИМІТКИ

У п’ятому томі вміщено ранню повість письменника “Чудесний генератор” і низку оповідань, переважно науково-фантастичних. В жанрі малої прози — оповідання Володимир Владко виступав завжди. Перша його збірка науково-фантастичних оповідань — “Дванадцять оповідань” вийшла 1936 року.

В цьому томі подано тільки вибрані оповідання. Всі вони друкуються з деякими змінами та виправленнями.

Чудесний генератор. Цю повість вперше було надруковано 1935 року. Друге видання — виправлене і доповнене, побачило світ 1936 року. В даному зібранні подано новий, грунтовно перероблений, доповнений і виправлений варіант відповідно до нових досягнень радянської науки і техніки.

На Місяці як на Місяці. Вперше опубліковано в журналі “Україна” (1968 р., Київ).

Друкується за текстом 1968 року.

Захист Хмарної планети. Оповідання друкується вперше.

Мертва вода. Оповідання вперше було надруковано в журналі “Піонерія” (1935 р., Київ). Згодом воно увійшло до збірника “Дванадцять оповідань” (1936).

Друкується за текстом цього видання.

Ракетоплан С-218. Вперше надруковано 1930 року в журналі “Знання та праця” (Харків). У 1936 році його було передруковано без змін у збірнику “Дванадцять оповідань”.

Друкується за текстом цього видання.

Таємниця його супутників. Вперше опубліковано в журналі “Наука і суспільство” (1966). У скороченому варіанті друкувалося в газеті “Вечірній Київ” (1965 р).

Тут подається за текстом першодруку.

Мати всіх квітів і всього живого. Вперше надруковано російською мовою в газеті “Харьковский пролетарий” (1930). Мовою оригіналу надруковано повний текст в антології “Українська радянська новела” (1948 р., Київ). У 1961 році оповідання вийшло у Празі в перекладі на чеську мову.

Друкується за текстом, вміщеним в антології “Українська радянська новела”.

Двійники. Надруковано вперше в журналі “Знання та праця” (1963 р.). Цього ж року оповідання було передруковано в збірнику “З далеких планет. Науково-фантастичні оповідання”, (Дитвидав, Київ).

За текстом цього збірника і подається тут.

Блискавка в полоні. Оповідання вперше друкувалося в дитячому журналі “Червоні квіти” (1930 р.). Доповнений варіант було вміщено в збірнику “Дванадцять оповідань” (1936 р.). У 1951 році вийшло в антології української радянської літератури для дітей “Під сонцем Батьківщини”. 1961 року його було видано в перекладі на болгарську мову (Софія).

Друкується за текстом названої антології.

Плівка на окулярах. Вперше надруковано 1968 року в газеті “Вечірній Київ” (скорочено).

З цьому виданні оповідання друкується з доповненнями.

Камінь з планети Тау. Вперше надруковано в січні 1963 року в газеті “Молодь України” (скорочено). Цього ж року оповідання вийшло в перекладі на чеську мову (Прага), а у 1969 році воно побачило світ польською мовою.

Подається за повним текстом оригіналу.

Блакитна пляма. Вперше оповідання було надруковане в журналі “Українська література” (1943 р., Уфа). Вдруге твір вийшов у літературно-художньому збірнику “Вогняні перемоги” (1945 р., Харків).

У цьому зібранні друкується за текстом видання 1945 року.

Ціна життя. Вперше оповідання побачило світ окремою брошуркою в перекладі на російську мову (1943 р., Саратов). Мовою оригіналу його було надруковано 1944 року в збірнику “Рідне місто. Харківські письменники до річниці визволення Харкова”.

В даному зібранні друкується за текстом цього видання.

Голос у темряві. Надруковано вперше у збірнику “Рідне місто” (1944 р.). Друкується за цим текстом.

ЗМІСТ

Чудесний генератор. Жартівлива повість

Оповідання.

На Місяці як на Місяці

Захист