Микола Міхновський: Життя і Слово [Федір Турченко] (fb2) читать постранично

- Микола Міхновський: Життя і Слово 1.79 Мб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично) - Федір Турченко

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

Читайте цю книгу: вона навчить розуміти українську історію

Мабуть, кожен, хто взяв у руки цю книгу, прагне знати справжню історію українського народу. В кого такого бажання немає, — той пройде своєю увагою не тільки мимо цієї праці, а й сотень інших. Знання історії не дає миттєвих дивідендів, не гарантує належності до інтелектуальної еліти. Історична наука не стала ще в сучасній Україні ні засобом консолідації нації, ні умовою її самоствердження у світовому міждержавному устрої. Дехто із філософів узагалі почав говорити про відсутність будь–якої перспективи світової історії, про «кліоцид» (С. Кримський). Відчуваючи непошанованість історичного знання, багато хто із читачів поставить сакраментальне запитання: а чи потрібна вона, власне, ота історична правда? Не одне покоління українців (радянського періоду) прожило без неї. І що з того? Політики певного штибу кажуть, що ми перемогли у війні, індустріалізувались, опанували космос… Інші стверджують, що «з нами Бог і Росія», що українська мова не може бути єдиною державною мовою в державі Україна… Лише в нашій країні (і це на початку XXI ст.!) немає належного вшанування героїв, що віддали життя за Україну: де могили Є. Коновальця, С. Бандери, Я. Стецька, усіх героїв Крут? Розмови про створення українського Інституту національної пам'яті зайшли в глухий кут. Календар офіційних і державних свят в Україні залишився радянським або ж російсько–православним. А назви вулиць і міст? Стає очевидним, що зусиль поодиноких патріотично налаштованих істориків замало. Вихід у світ найблискучіших історичних монографій не в змозі зрушити гігантську масу суспільно–історичних стереотипів і фальшивих міфів. Пора будити національно–історичну пам'ять всього багатомільйонного українського народу. Слід крок за кроком, крихта за крихтою збирати розрізнені сторінки нашої історії, збирати воєдино славний пантеон героїв українського народу. Історики мають дати адекватну відповідь на виклик, що його висуває сьогодення. Актуальними є ті постаті в історії, імена тих, хто справді боровся за Україну незалежну, не йшов на компроміси автономістсько–федералістського типу чи квазідержавності у формі радянської союзної республіки. Найважче повернути до справжньої історії тих велетнів українського народу, чиї імена не влаштовували ні їх сучасників, що стали жертвами конформізму, ні нащадків, що поспішно відхрещувались від всього національного.

Відтворити біографію, життя і діяльність українських діячів такого типу, як Микола Міхновський, можуть такі ж неординарні й сміливі історики, як Федір Турченко.

Жанр передмови передбачає обов'язкове представлення як теми, головної ідеї книги, так і її автора. Сьогодні історичну постать Миколи Міхновського представити, завдяки зусиллям Ф. Турченка, стало відносно легше. Більш–менш повно відтворено його біографію, вивчено виявлені його твори, охарактеризовано світогляд. Але важче окреслити головне — місце М. Міхновського в українській історії. Як пише Ф. Турченко, він належав до тієї когорти людей, кого неможливо назвати «людиною свого часу». Він його випереджував. У той час, коли його сучасники несміливо подавали голос за автономію України, він звучно і твердо відстоював ідею українського самостійництва і своєю безкомпромісною боротьбою наближував перспективу незалежності конкретними справами. М. Міхновський — це ще один «пророк не своєї вітчизни», чий голос прозвучав як «глас вопіющаго в пустині» (Є. Маланюк). Постать Миколи Міхновського — з розряду тих українських діячів, як стверджує Ф. Турченко, суть і значення яких можна оцінити не на тлі часу, коли він жив і діяв (середина 90–х рр. XIX ст. — 20–ті роки XX ст.), а на співставленні зі значно масштабнішим часом — усе XX ст. і навіть початок XXI ст. Сьогоднішні проблеми українського державотворення, образно кажучи, закликають із минулого справжніх її — України — героїв: безкомпромісних, послідовних, незламних. Повернення у таку ж справжню історію України Миколи Міхновського — це, безсумнівно, науковий подвиг запорізького професора Федора Турченка.

Видається цілком закономірним, що саме Ф. Турченко повернув українцям із забуття ім'я Миколи Міхновського. Українська історія, особливо модерна — XX століття, давно, понад 35 років, є його справжнім науковим зацікавленням. Навчання в Харківському університеті, з професурою якого свого часу співпрацював в українському русі Микола Міхновський, а згодом — викладацька робота в Запорізькому університеті, де після здобуття Україною незалежності у 1991 р. сформувалося коло вчених–істориків, що створили перше покоління вітчизняних підручників з української історії, вивели Ф. Турченка в число провідних сучасних істориків. Він відстояв право українців на власну історію: понад 10 його підручників з історії України XIX і XX ст. вийшли у світ кількамільйонними тиражами. Він сформував свою наукову школу, що успішно досліджує історію