Артър Конан Дойл

RSS канал автора
Поделиться:
Иллюстрация № 1 читать онлайн КулЛиб

Сър Артър Игнейшъс Конан Дойл (на английски: Sir Arthur Ignatius Conan Doyle; 1859—1930) е британски писател, автор на романи и разкази. Той е най-известен като създател на образа на детектива Шерлок Холмс. Освен това е и автор на научнофантастични разкази, исторически романи, пиеси и поезия.
Сър Артър Конан Дойл е роден на 22 май 1859 г. в шотландския град Единбург, в семейството на Чарлс Алтамънт Дойл — архитект и художник. Той е трето поред от десет деца. Баща му страда от психическо заболяване, дълги години се намира на лечение далеч от семейството и умира през 1893 г. Голямо влияние в живота на Артър оказва майка му Мери Фоли. От нея той наследява интереса си към рицарските традиции, подвизите и приключенията. Конан Дойл казва: „Истинската любов към литературата, склонността към съчинителство съм взел от майка си“.
Ученическите години на писателя преминават в имението Стонихърст (графство Ланкашър) сред „мрачните кули и стени“ на подготвителното училище Ходер, а после и в самия йезуитски колеж (1869—1876). Още тогава той се проявява като умел разказвач.
Упорит и прилежен студент — такъв е портретът на Конан Дойл в Единбургския университет 1876—1881, където следва медицина. Същевременно през октомври 1879 е отпечатан негов разказ. Преди последната година в университета той заминава на плаване като лекар на китоловен кораб в арктически води. През 1881 година Конан Дойл получава университетска диплома на бакалавър по медицина (на английски: bachelor of medicine). Малко известно е, но Артър Конан Дойл по професия е офталмолог. В периода 1882—1890 опитва да започне лекарска практика, но без особен успех. През 1882 година отново предприема плаване, този път към Западна Африка.

Показывать:   Сортировать по:

Показываем книги: (Автор) (все книги на одной странице) (названия списком)

Количество книг по ролям: Автор - 66. ( 66 на иностранном языке)
По форматам:  fb2 книги - 66 (15.69 Мб)
Всего книг: 66. Объём всех книг: 16 Мб (16,447,626 байт)

Автор


Зарегистрируйтесь / залогиньтесь для выкачки нескольких книг одним файлом.