Неприємності у "Раю" [Адам Пшехшта] (fb2) читать онлайн

- Неприємності у "Раю" (пер. полігНОТ) 216 Кб, 42с. скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично) - Адам Пшехшта

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

Неприємності у “Раю” (Вовчий легіон – 5)

Адам Пшехшта

Переклад з польської -- полігНОТ

------------------------------------------------------

https://www.facebook.com/pg/PoligNOT

Заходьте на мою сторінку на Facebook і підписуйтеся, щоб довідуватися, коли буде продовження.


Юстина ворухнулася, легенько торкаючись Кроне голими грудьми. Він відчув ніжний аромат ромашкового мила, змішаний з запахом шкіри й волосся дівчини; ніяких парфумів. Холодні, тонкі пальці доторкнулися до шраму на животі офіцера, за мить посунулися нижче. Він прикрив очі, намагаючись запанувати над собою, глибоко видихнув.

-- Ні, припини це! – вигукнула зі справжнім чи вдаваним гнівом Юстина. – Ще раз спробуєш мені тут медитувати й місяць мене не побачиш!

-- Ти мене доб‘єш, -- пробурмотів Кроне, засунув пальці їй у волосся, потягнув, змушуючи поглянути йому в очі.

Не найкраща ідея – відразу ж дійшов він до висновку. Вигляд пухлих, покусаних губ, непритомний погляд дівчини зовсім не заспокоювали. Юстина була однією з принцес у “Раю” – розкішному борделі для обраних. Кроне опинився тут цілком випадково, зробивши послугу власниці, яка, потрібно признати, винагородила його по-королівськи, хоча й не грішми. Офіцер не знав чи Юстина дійсно зазнає розкоші, чи тільки вдає, на певному рівні акторство ставало правдою, однак, він не мав наміру аналізувати таких тонкощів. Врешті-решт він тут не на службі.

Кроне рішуче перекотився на широкому ложі, притиснувши дівчину під собою, обсипав поцілунками її шию.

-- Так, коханий, так…

Їх перервав пронизливий, жіночий крик, який, здавалося, тривав цілу вічність, раптово обірвався, а тоді перейшов у натужне, сповнене жаху завивання. Так звучить мелодія смерті, а не розкоші й Кроне відразу її розпізнав.

-- Не рухайся звідси! – гаркнув, зриваючись з ліжка.

Схопив пістолет, що лежав на комоді, відчинив двері й одним стрибком перескочив через балюстраду, приземлившись на зігнутих ногах поверхом нижче. Глухо застогнав, відчувши біль в лівій щиколотці. Потрібно більше тренувати, подумав. На щастя грубий, східний килим з дещо вицвілими кольорами, що вкривав підлогу – обстановка “Раю” була далекою від помпи нуворишів – трохи пом‘якшив удар. До облаштованого під готельний холу почали забігати люди, почулися занепокоєні голоси з нотками істерії.

-- Тихо! – проревів Кроне. – Другий відділ Головного Штабу! Все під контролем!

Поступово запала тиша, більше чи менше одягнені клієнти “Раю” спрямували погляди на голого чоловіка, що певною рукою тримав зброю.

-- Я казав Вам, баронесо, що берлінські газети описуючи безлад, який начебто в нас панує, значно перебільшують, -- цідячи повільно слова, обізвався старший пан, одягнений в костюм елегантного, хоча вже дещо старомодного фасону. – Зверніть увагу: від початку тривоги до реакції відповідних служб минули навіть не хвилини, а секунди. І ось перед нами озброєний представник влади -- додав, поправляючи витонченим рухом заправлений в око монокль.

-- Справді, -- підтакнула жінка не першої молодості, яка супроводжувала його. – Я вражена. Що в нього за зброя? – запитала зацікавлено, дивлячись на кольт, що загрозливо виблискував.

-- І гадки не маю, -- признав старший чоловік. – Якийсь великий калібр.

-- Справді, важка артилерія, -- погодилася його співрозмовниця, підвівши лорнет до очей. Золота ручка приладу, який вона використовувала швидше для флірту, ніж для корекції зору, означала “я кохаю тебе”. У “двієчника” не було бажання розмірковувати над причинами присутності аристократки саме в цьому місці.

За якусь мить її погляд сковзнув на кілька десятків сантиметрів нижче.

-- А тут вже не дуже…

Кроне повернувся до неї з кам‘яним обличчям, зовсім не переймаючись своєю наготою.

-- Тихо! – проревів. – Хто кричав? Що трапилося? – запитав.

Помітив, що зовсім не збентежена таким безцеремонним підходом баронеса уважно за ним спостерігає. Хтось подав йому м‘який, атласний халат. Юстина.

Накинув його на себе, без проблем просуваючи праву руку, що тримала зброю, через широкий рукав.

-- Хто кричав? – повторив, зав‘язуючи халат.

-- Одна… з моїх дівчат, щось знайшла, -- тишу порушила дрібна, сивоволоса жінка. Стягнуте в строгий вузол волосся і накинута зверху чорна шаль, яка ідеально пасувала до спокійних кольорів сукні, надавали жінці шляхетного вигляду, мало хто вгадав би в ній власницю елегантного публічного дому, однак мадам Летиція була саме нею.

-- Всім повернутися в свої кімнати, саме в тому товаристві, в якому перебували, ніхто не має права залишити будинок, Ви покажіть мені місце події, -- видав розпорядження Кроне.

-- Ви не можете… -- почала бордель-мама.

-- Можу, -- обірвав рішуче офіцер.

Якусь мить вони міряли один одного поглядом, тоді майже непомітним жестом жінка погодилася з розпорядженнями Кроне.

Стривожений “двієчник” насупив брови – мадам Летиція була впливовішою, ніж більшість міністрів і чудово це розуміла. Якщо вона піддалася майже без боротьби, це віщувало неприємності, великі неприємності.

-- Шановні пані та панове, -- пролунав її спокійний, рішучий голос. – прошу виконувати накази пана полковника. Ми в добрих руках.

Кроне зі злістю закусив губи, почувши, як легковажно вона вимовляє його військове звання, хоча, здавалося, воно не справило на нікому особливого враження. Гості “Раю” були значно важливішими від нього особами. Згідно з виразним бажанням Маршала, тут не терпіли тільки жонатих. Жодні, навіть найбільш могутні впливи не допоможуть, якщо Пілсудський вважатиме, що “Рай” замішаний в якийсь скандал за участю його офіцерів чи державних службовців.

Пересвідчившись, що кілька рослих чоловіків ненав‘язливо доглядає, щоб його доручення виконувалися, Кроне вирушив слідом за власницею борделю. Вони перейшли до невеличкого, затишного салону, зупинилися напроти дівчини, яка розпачливо рюмсала в обіймах двох подруг.

-- К'яро, кохана, -- мадам Летиція лагідно погладила щоку молодої красуні з дещо орієнтальною вродою. – Розкажи пану полковнику, що трапилося.

К‘яра безпорадно похитала головою, почала спазматично хапати повітря. Тоді показала на двері, що вели вглиб будинку.

-- Це тут? – запитав грубо офіцер.

-- Ні, трохи далі, в кінці коридору, в одному з господарських приміщень, -- пояснила старша пані, нервово стискаючи шаль.

-- Ви там були?

-- Так! – перебила вона його різко. – І вперше в житті я рада, що недобачаю…

Кроне рішучим кроком рушив вперед, дуло пістолета направив вниз, однак напружені плечі офіцера свідчили, що він будь-якої миті готовий вистрілити.

В ніздрі вдарив запах лаку для підлоги, в “Раю” явно дбали про чистоту, після цього він почув запах крові, який асоціювався в нього з бойнею.

-- Залишайся на місці! – наказав, не повертаючись.

Кроне почув легкий шелест босих ніг Юстини – отже дівчина повернулася в салон. Напіввідчинені двері й пляма, яку було чудово видно на дубовій підлозі натурального кольору, свідчили, що він прибув на місце. Полковник обережно заглянув всередину, ковзнув поглядом по заповнених провіантом полицях, ковбасах і шинках, що звисали зі стелі, тихо вилаявся, побачивши фігуру, яка легко гойдалася, мабуть, зачеплена заплаканою К‘ярою. Сліди жіночих туфель відбиті в густій, червоно-бурій в світлі невеликої, електричної лампочки калюжі підтверджували цю тезу. І незаперечно доводили, що будь-які сліди, які можливо, залишив тут вбивця, були повністю затоптані. Труп зачеплений за солідний гак, який використовували для підвішування свинячих тушок, повільно крутився навколо своєї осі, одночасно описуючи кола з щораз меншим радіусом, огидним жестом розштовхуючи м‘ясні вироби, що висіли навколо нього. Залите кров‘ю обличчя підвішеного головою вниз, наполовину випотрошеного чоловіка, нагадувало якусь диявольсько-демонічну маску. Його стан, краще за будь-яку маску, повністю виключав ідентифікацію.

Кроне присів, намагаючись не вступити в липку рідину. Насупив брови, оцінюючи, фіксуючи тип ран отриманих небіжчиком. Вони були… дивними. Вбивця розпоров живіт своєї жертви – неподалік лежав забарвлений в червоний колір чи то багнет, чи то ніж – однак не було чути характерного при випотрошенні смороду фекалій. Очевидно лезо, чи то випадково, чи навмисне не заділо кишок.

Йоган обережно встав і вийшов з приміщення, поштовхом ліктя зачиняючи двері. Це була робота для поліції.

***

Кроне спостерігав як Юстина м‘якими, сповненими грації рухами наливає чай і відчував легкий жаль. Коли під час операції проти німецького шпигуна він натрапив на скандальний щоденник однієї з дівчат з “Раю” і знищив його на очах мадам Летиції – та запропонувала йому на знак подяки одну зі своїх підопічних. На рік. З того часу минуло ледь два місяці, однак скидалося на те, що саме сьогодні остаточно закінчиться його знайомство з Юстиною. Офіцер здогадувався, навіщо його запросили в апартаменти власниці борделю, і не збирався виконувати її очікувань. Хай там що.

Досконало виконуючи роль партнерки, ледь не дружини, дівчина перейшла за спину Кроне, поклала руку йому на плече, стоячи перед бордель-мамою, яка спокійно попивала каву, вона сповіщала на чиєму боці стане під час дискусії, чи сварки, яка от-от розпочнеться. Юстина не була дурною, таких до “Раю” не приймали. Звичайно, це було тільки грою, дорогою ілюзією, однією з багатьох, які пропонували в цьому місці, як додаток до охочих, жіночих тіл.

Нарешті мадам Летиція підвела погляд, поглянула на офіцера, що сидів з затятим обличчям.

-- Здогадуєтеся, про що я збираюся попросити? – запитала з легкою іронією в голосі.

-- Ще б пак, -- буркнув “двієчник”.

-- Я так розумію, Ви відмовляєте мені?

Якби не факт, що їх привело сюди брутальне вбивство, Кроне готовий був присягнути, що побачив у змучених, дещо підпухлих очах грайливий блиск.

-- Правильно розумієте.

Офіцер не розвинув свою думку, він не збирався нічого полегшувати власниці борделю. Невідомим чином мадам Летиція передала якийсь сигнал Юстині, бо та раптом сіла прямо на килим біля нього, доторкнулася до його руки.

-- Незалежно від твого рішення, наша умова залишається в силі, -- повідомила вона з поважним виразом обличчя. – Унікальність “Раю” базується на двох правилах: вибрана тобою жінка дійсно твоя і тільки твоя на передбачений контрактом час і завжди, абсолютно в усіх випадках вона на твоєму боці, якщо ти маєш рацію. Якщо моя… опікунка вирішить з помсти скоротити контракт, тим самим позбудеться права розпоряджатися моєю особою.

Кроне недовірливо кашлянув, але в дискусію не вступив.

-- Все, що я щойно сказала – правда, -- запевнила його дівчина. – Саме тому клієнти “Раю” платять запаморочливі суми за наші послуги.

-- Запаморочливі? – він ліниво підняв брови.

-- Це конфіденційна інформація, -- сказала швидко мадам Летиція. – Вас не стосується.

-- А хоч приблизно? – вперто, хоча й з поблажливою посмішкою на обличчі, поцікавився офіцер.

-- Залежить від соціального і фінансового статусу клієнта, а також від того, яку дівчину він обере, деякі з нас популярніші за інших, -- пояснила Юстина. – Наприклад, я…

-- Ти не можеш… -- обірвала її роздратовано мадам Летиція.

Вона не закінчила речення, тоді, змирившись, махнула рукою, згорбилася над чашкою.

-- Мій попередній клієнт платив п’ятсот злотих за зустріч, -- продовжила, ніби нічого не трапилося дівчина.

Кроне кинув не неї недовірливий погляд – п‘ятсот злотих становило місячну платню полковника. Юстина з посмішкою на вустах легко знизала плечима, немов хотіла сказати: “Вибач, це не моя вина”.

-- Повертаючись до суті справи, -- буркнула старша жінка, поправляючи неслухняний локон, який постійно падав їй на чоло. – Ви один з небагатьох, кому я довіряю. Я знаю Вашу репутацію і з власного досвіду знаю, що Ви людина честі. В той час як поліція…

-- Шановна пані, -- обірвав її нетерпляче Кроне. – Ганятися за вбивцями – робота саме поліції, я займаюся боротьбою зі шпигунами.

Мадам Летиція важко зітхнула, забарабанила пальцями по столику, вираз її обличчя виражав втому, через яку проглядали ледь помітні веселощі, наче вона розмовляла з винятково впертою дитиною.

-- Гадаю, немає сенсу продовжувати цю дискусію, полковнику, -- обізвалася вона нарешті. – Нам не вдасться переконати одне одного. Хай там що, Ви завжди будете в нас бажаним гостем.

Мадам Летиція рішуче встала, сигналізуючи кінець розмови. Офіцер легко вклонився і взяв подане Юстиною пальто. До такого швидко звикаєш, подумав, дивлячись на дівчину. Вона знов виглядала як турботлива дружина. Стукнули легко двері, коли власниця борделю вийшла з салону, вони залишилися самі.

-- Я пройдуся з тобою, -- вирішила вона раптово.

Потягнулася по елегантну шубу з норки, з вішалки в стилі арт-деко зняла капелюшок від Коко Шанель.

З неба порошив дрібний сніг, вкривав білим покривалом вулиці, скрипів під чоботами. Наближалися свята. Відчувалося радісне очікування, поєднане з гарячковими покупками, навколо роїлися люди, вабили прикрашені вітрини магазинів. Коли вони пройшли повз перукарню, яка крім стандартних послуг пропонувала “одичні масажі” для жінок, Кроне непевно кашлянув.

-- Як це працює? – запитав, вказуючи головою на рекламу.

-- Жінки бережуть цю таємницю як зіницю ока, -- Юстина з вдаваною суворістю стиснула губи.

Обоє вибухнули сміхом.

-- Ліквідація зморшок, відмолодження тіла, -- пояснила, грайливо поглядаючи на нього.

-- Діє? – зацікавився офіцер.

-- Це питання особисте чи службове? – вона підняла брови.

-- І таке, і таке, -- заявив він після хвилинної мовчанки.

Юстина зняла рукавичку, торкнулася чола Кроне, вигладжуючи борозни на раптово спохмурнілому обличчі супутника.

-- Інколи я забуваю, чим ти займаєшся, -- признала.

-- Було краще, ніж з одичним апаратом, -- посміхнувся Йоган. – Про що ти хотіла поговорити?

Від початку їхнього знайомства Юстина жодного разу не виходила з ним назовні. Тепер вона взяла його під лікоть, легко притулилася збоку.

-- Я не хочу, щоб ти гнівався на мене чи мадам… -- почала вона вагаючись.

-- Чого б то я мав гніватись?

Вона не відповіла відразу, зупинилася біля величезного, голого каштана. Підняла обличчя, дозволяючи, щоб сніжинки, які палали згори, лоскотали її, осідали на віях і вустах, танули, залишаючи діамантовий блиск.

-- Бо зрештою тобі доведеться зайнятися тією справою, -- сказала, ніяково дивлячись на Кроне.

-- Раніше пекло замерзне, -- буркнув той, рушаючи вперед. Через кілька кроків вона наздогнала його.

-- Ходімо назад, -- попросила.

Вони розвернулися – чужі в натовпі, що готувався до свят, загублені в своїх думках. Самотні. Солдат і шльондра.

***

Кроне нетерпляче зітхнув під невдоволеним поглядом шефа. Полковник Тадеуш Бретцель, керівник II Відділу, легенько підсунув заварений по-російськи чай, додав варення.

-- Комісар Ясінський от-от з‘явиться, -- повідомив.

-- Що трапилося? – підняв брови Кроне.

Він пам‘ятав огрядного, вайлуватого поліцейського, який аж ніяк не нагадував детектива. Ясінський вважався одним з найбільш досвідчених слідчих і тому йому часто доручали вести найсерйозніші, найбільш заплутані справи. Бувало, він співпрацював з “Двійкою”.

-- Йдеться про “Рай”, -- пояснив Бретцель. – Власниця зробила нам пропозицію, від якої ми не змогли відмовитися.

-- Що?! – Кроне навіть не намагався приховувати свого роздратування. Він затиснув пальці, згинаючи міцну, срібну ложечку.

– Ти хочеш сказати, що я отримаю цю справу?! – вигукнув з образою в голосі.

-- В мене немає виходу, -- полковник розвів руками. – Мадам Летиція зробила конкретне… замовлення. Ти справив на неї враження, -- сказав він.

-- З яких пір якась бордель-мама розподіляє завдання серед працівників “Двійки”?

-- Відтоді як запропонувала нам співпрацю, -- відповів вже серйозним тоном Бретцель. – Сам розумієш, такий бордель, для нас справжнісінький скарб.

Кроне безпорадно покрутив головою – Юстина мала рацію. Здається, мадам Летиція отримала те, чого хотіла. З іншого боку, її наполегливість в цьому питанні непокоїла.

Злив інформації “Двійці” був пов‘язаний з певним ризиком, до того ж був невигідним – останнє, чого бажала старша пані, це зв‘язуватися зі спецслужбами, єдиною причиною, по якій вона могла прийняти таке рішення, було прагнення якомога швидше вияснити справу. Кроне не вірив запевненням, ніби її бажання, щоб він вів слідство, мало щось спільного з його репутацією людини честі. Взявши до уваги клієнтуру борделю, вона могла не сумніватися, що поліція буде діяти максимально конфіденційно і кине на цю справу найкращих людей. Отже, мотивом такої поведінки бордель-мами міг бути страх. Тільки перед чим? В цьому бізнесі смерть не була чимось надзвичайним. Вбивства і самогубства траплялися навіть в найбільш ексклюзивних будинках розпусти. Ревниві клієнти, вбиті горем жінки, які несподівано довідалися про старанно приховане хобі чоловіка… Такі реалії цього світу.

-- Чого вона боїться? – запитав раптово Кроне.

-- Цікаве запитання, -- признав Бретцель. – Майже так само цікаве як те, чому вона вибрала саме тебе.

-- Не зрозумів.

-- Все просто. Та баба аж ніяк не може знати про твої… досягнення. Пов‘язані з діяльністю в “Двійці”. Це абсолютно неможливо. Однак вона точно чула якісь плітки.

-- Я й далі не розумію, -- гаркнув Кроне.

-- Гадаю, йдеться про твої бійцівські здібності. Ти потрапив у кілька бійок в місті, пару поєдинків, також твої подвиги з часів останньої війни ніяка не таємниця, до того ж шрами… Вона, мабуть, страшно боїться, боїться в фізичному сенсі.

-- Заради Бога! – скривився Кроне. – Не роби з мене вбивцю. І які шрами? На обличчі в мене тільки один.

-- Припускаю, що хтось зауважив пару інших, знаєш, в таких закладах… -- відповів Бретцель, намагаючись зберегти поважний тон.

Перш ніж Кроне встиг відповісти чимось ущипливим, пролунав стукіт і до кабінету зайшов комісар Ясінський. Він привітався з ними, потиснувши руки, повісив на вішалку сукняний, стилізований під військовий плащ і засніжений капелюх.

-- Холод собачий! – вигукнув, потираючи руки.

Бретцель налив йому чаю з самовара.

-- О, справжній Шемарін з Тули, -- зауважив з ноткою добродушної заздрості поліцейський.

-- Спадок від бабусі, -- посміхнувся шеф II Відділу. – Вона обожнювала російські самовари, особливо багато оздоблені.

Ясінський кивком голови подякував за чай, зробив кілька ковтків, задоволено видихнув, його вуса рухалися немов у моржа.

-- В нас вже є попередні висновки.

-- Слухаємо Вас, пане комісаре, -- підбадьорив його Бретцель.

Витягнувши великий, оправлений тканиною записник, поліцейський якийсь час розглядав записи.

-- Вбитий – Роджер Уотерсон, син американського торгового аташе, -- почав він. – На нього напали ззаду, хтось штрикнув його в нирки й перерізав горло. Потім обв‘язав ноги мотузкою, підвісив на гак, між іншим, для цього не потрібно великої сили, та розпоров живіт. Останню рану зроблено дуже докладним, я б навіть сказав, хірургічним розтином. Принаймні так твердить наш судовий медик.

-- Знаряддя вбивства? – запитав Кроне.

-- Трохи дивна справа, -- кашлянув Ясінський. – Вжили не що інше, як німецький бойовий ніж.

-- Мені теж так здалося, -- буркнув Кроне.

-- Ви бачили місце злочину? -- здивувався поліцейський.

-- Комісаре, Ви знаєте, що ми не можемо розповісти Вам подробиці, -- втрутився Бретцель. – Скажу тільки, що Янек доволі добре знає середовище, в якому вчинено злочин…

Ясінський поважно кивнув, але Кроне був готовий присягнути, що пишні вуса ворухнулися, немов стримуючи посмішку. Однак коли поліцейський підвів погляд, в його очах не було й натяку на веселощі.

-- Що скажете про ніж і спосіб вбивства? – запитав.

Кроне неуважно барабанив по поверхні стола. Бойові ножі почали виготовляти тільки під час першої світової війни. Вони були корисними інструментами в повсякденній діяльності, деякі мали особливий надріз, щоб розгинати колючий дріт – це придавалося під час атак, але перш за все їх використовували в бою. Дуже швидко виявилося, що стандартні багнети, довжиною майже сорок сантиметрів, не надто підходять для сутичок в окопах на близькій та дуже близькій відстані. Тому солдати вживали кастети, саперні лопатки й цивільні ножі, які вибирали згідно з власними вподобаннями. Однак невдовзі виявилося, що потрібно якось уніфікувати цей тип озброєння, тоді з‘явилися перші бойові ножі. Деякі з них наслідували багнети, інші мали рукоятки, як у кастетів, виготовляли також такі, конструкція яких базувалася на мисливських ножах. В них була одна спільна риса – всі вони служили для вбивства. Вони мусили бути достатньо довгими, щоб вістря дістало життєво важливі органи, а в той же час зручними й мобільними.

-- Гадаєте, це якийсь солдат? – відповів запитанням Кроне.

Ясінський знизав плечима, що свідчило про певне роздратування. Дивлячись на нього, було легко забути, що цей чоловік, який нагадував невинного добряка, має гострий як бритва розум. Інколи про це нагадував твердий, холодний погляд. Такий як зараз.

-- Я не був на війні, -- заявив він спокійно. – Подумав, може хтось з вас скаже щось більше на цю тему.

Бретцель лінивим жестом дав знати, що відповідь залишає підвладному.

-- Все не так просто, -- скривився Кроне. – Звісно, рани вказують на певний досвід вбивці, однак, це могла бути звичайна випадковість. Ми не знаємо головного: в якому порядку їх завдано, бо наскільки я зрозумів, лікарю вдалося тільки вияснити, чи це відбувалося за життя, чи після смерті жертви.

-- На жаль, -- погодився комісар. – Може колись це зміниться, але поки що розтин здатен встановити тільки загальний перебіг подій, які привели до смерті жертви. Однак… -- він на мить завагався. – якщо припустити, що вбивця професіонал, то як він би це зробив?

Кроне повільно, наче уві сні, встав, пригадуючи собі – наперекір очевидному і такому людському небажанню – випадки, коли він користувався схожим лезом, вбивав голими руками, саперною лопаткою, будь-чим. Миттєвості, коли час зупиняється. Тваринне, примітивне збудження, яке відчуваєш під час бою на відстані витягнутої руки, око в око.

-- Підходить до нього ззаду, завдає удар в нирку, -- Кроне виконав короткий, майже непомітний рух. – Лівою рукою обіймає його за щоку, натискає вгору, змушуючи жертву відслонити горло. Перерізає трахею, продовжує рух, щоб пошкодити принаймні одну з артерій, можливо відштовхує жертву, а сам зміщується трохи вбік. Якщо він спритний, йому вдасться уникнути крові. Той вмирає протягом десяти секунд, не встигає навіть крикнути. Це все, -- зітхнув офіцер.

-- Отже, все-таки солдат, -- сказав задумливо Ясінський. – Тим більше, що пізніше, коли він його повісив і розпоров живіт… Лікар твердить, це вимагало неабияких знань, ну і практики.

-- З однаковим успіхом це може бути м‘ясник, циган, чи взагалі якийсь волоцюга, який вміє користуватися ножем, -- підкреслив Кроне.

--Циган?

-- Вони народжуються з ножем в руці, -- пояснив Бретцель. – Був колись один такий в мене в роті, під час війни. Він міг… Не має значення. – махнув рукою. – Янек має рацію, може це й був солдат, але надто рано звужувати слідство тільки до ветеранів.

-- Гаразд, - буркнув поліцейський. – Хай там що, пора братися до роботи.

-- З чого почнемо? – зацікавився Кроне.

-- З того, що завжди, -- відповів байдуже Ясінський. – Допитаємо всіх, хто був присутній на місці, коли вчинено злочин, і обшукаємо приміщення.

Поліцейський з явним задоволенням почастувався варенням, запив чаєм. Його фізіономія виражала абсолютну впевненість, він засміявся, побачивши легкий сумнів на обличчях співрозмовників.

-- Щось та й знайдемо, -- запевнив. – Ми завжди знаходимо.

***

Кроне сидів у головному салоні “Раю”, Юстина і дві інші дівчини забавляли його розмовою – їх всіх вже допитали. Дівчата були ввічливі, дотепні та цікаві. І дуже сильно занепокоєні. Вони підтримували жартівливу розмову про все і про ніщо, з милою, старанно виваженою в‘їдливістю пліткували про бордель і про себе навзаєм, весь час залишаючись близько, майже на відстані витягнутої руки, від офіцера. Підсвідомо, ненавмисне скорочуючи відстань. Кроне слухав їхнє базікання з добродушною посмішкою, подумки відзначав питання, які потрібно прояснити, однак, поки що не натискав, залишив поліційну роботу людям Ясінського. Він сподівався, що завдяки такому підходу отримає новий статус, когось зсередини, свого – і це можливо спонукає дівчат бути відвертішими.

-- Пане полковнику, -- в дверях стояв один з поліцейських. – комісар Вас запрошує. Йдеться про консультацію в певній справі, нам пощастило під час обшуку, -- додав з таємничим виразом обличчя, побачивши запитальний погляд “двієчника”.

-- Можна я піду з тобою? – відразу запитала Юстина. Фізіономії інших дівчат вказували, що якби тільки могли, вони запропонували б те саме. І зовсім не для того, щоб допомагати поліції. Він майже відчув їхній страх.

-- Гаразд, -- дозволив Кроне. – Коли відведете нас, пришліть сюди якогось співпрацівника, будь ласка, -- наказав, звертаючись до поліцейського.

-- Звичайно, -- кивнув головою той, дивлячись на занепокоєних жінок. – Ми не залишимо вас самих, -- запевнив.

Йому відповіли сповнені полегшення посмішки. Вони перейшли в ліве крило будинку, Кроне був тут вперше у своєму житті.

-- Це житлові приміщення, -- пояснила Юстина. – Тут живуть мадам, дівчата і кілька осіб з прислуги.

-- Хто саме?

-- Кухарка і її помічниця, дві покоївки, швейцар і… -- на якусь мить вона завагалася. – Дядько Максим.

-- Що за дядько? – насупив брови офіцер.

-- Ми його так називаємо. Приємний дідусь, він тут з самого початку. Наглядає за службою, тобто за чоловіками. В нас їх тут кілька, слідкують за порядком, -- дівчина знизала плечима.

-- Зрозуміло, -- буркнув Кроне.

Вже раніше він зауважив, що по борделю дійсно крутилося кілька міцних чоловіків. Настільки ненав‘язливо, що не мішали гостям, в той самий час вони показували ймовірним забіякам –не варто розраховувати на щось більше крім доброї забави. “Двієчник” жодного разу не бачив, щоб вони втручалися, що безумовно свідчило про їхній професіоналізм або репутацію, яка відлякувала проблемних клієнтів. Або про одне і друге.

-- Отже… викидайлами керує той дідусь?

-- Так, в нього за плечима щонайменше п‘ятдесятка, -- відповіла виправдовуючись Юстина.

Тільки за якусь мить до неї дійшло значення веселої посмішки, що з‘явилася на вустах Кроне. “Двієчнику” було сорок два роки.

-- Ой, я не хотіла… -- пробурмотіла вона зашарівшись.

Наче по команді офіцер і поліцейський, якому теж було за сорок, вибухнули сміхом.

Подальшу розмову перервав Ясінський. Комісар з‘явився в коридорі, жестом направив їх в одне з помешкань.

-- Киньте оком на ці мундири, -- попросив.

-- Саме тут живе дядько, -- повідомила з легкою тривогою Юстина.

На великий, прямокутний стіл було виложено кілька військових кітелів і позолочену шаблю. Уніформи виглядали на дореволюційні, їхні рукави були оздоблені дивними елементами з черепом і схрещеними кістками. Збоку лежали схожі, металеві значки з написом Корніловці, відзнаки й пачка документів.

-- Я не знаю російської, -- обізвався заклопотаний Ясінський. – Зрештою, це військові символи…

Кроне жестом обірвав його, взяв у руку шаблю, задумливо придивився до неї.

-- Ваші викидайла, -- звернувся він до Юстини. – слухаються наказів дядька Максима?

-- Так, я не чула, щоб він мав з ними якісь проблеми, -- відповіла вона вже з явним страхом в голосі. – Але дядько… він не міг… -- дівчина безпорадно замовкла.

-- Вам знайомі ці символи? – запитав Ясінський.

-- Знайомі, -- зітхнув Кроне, розглядаючи напис на шаблі. – “За храбрость” – прочитав вголос. – “За мужність”. Медалі, мундири… Ми знайшли солдата, комісаре. Полковник Максим Авдзєєв, командир штурмового загону в Корнілова. – він показав нашивку з написом “Пєрвий ударний отряд”. – Воював також в дивізії Дроздовського. Його багато разів нагороджували за мужність в бою, ця шабля ще з часів великої війни. Ми знайшли солдата, -- повторив. – І то не будь-кого…

-- Отже, він міг… -- впевнився комісар, виконуючи невизначений жест.

-- Запросто. Червоні втікали, як тільки бачили ці мундири. Навіть маючи значну чисельну перевагу, -- повідомив Кроне. – Спеціальністю офіцерських полків була рукопашна, в боях на багнети вони були непереможними.

Юстина обійняла себе руками, розтерла плечі, немов раптом відчула холод.

-- Не може бути! – вигукнула в розпачі. – Не дядько, тільки не він…

***

Полковнику Максиму Авдзєєву було п‘ятдесят п‘ять років, хоча він на стільки не виглядав. Худорлявий, але вкритий м‘язами, з енергійними рухами, він може й був позбавлений юнацької гнучкості, проте надалі справляв враження людини у хорошій фізичній формі. І небезпечної. Не дивлячись на те, що допит тривав шість годин, він сказав лише кілька речень, на нього також не справила жодного враження новина, що на руків‘ї ножа, яким вчинено злочин, знайшли його відбитки пальців. Росіянин підтвердив, що ніж його, заперечив, що вчинив вбивство, решту часу просидів, дивлячись на комісара холодними, світло-блакитними очима. Його крижаний погляд нагадував Кроне очі хижого птаха, повні стримуваної досвідом агресії. Скидалося, що Авдзєєв на щось чекає, впевнений, що раніше чи пізніше отримає свій шанс.

Нарешті комісар Ясінський поглянув на годинник і з розчарованим виразом обличчя, запросив Кроне ставити запитання. Не те, щоб було про що говорити – досвідчений поліцейський подумав про все, ну – майже про все.

-- Дівчата… -- обізвався задумливо “двієчник”. – Чому вони Вас так люблять?

На якусь мить на вузьких, стиснених в понуру гримасу губах росіянина з‘явилася короткочасна, явно іронічна усмішка.

-- Сєнтімєнтальниє красоткі, -- буркнув.

-- Заберіть його! – гаркнув Ясінський, різко відчиняючи двері.

Двоє поліцейських, які чекали в коридорі, перевірили заклацнуті на зап‘ястях Авдзєєва наручники і взявши його під руки, вийшли з кабінету.

-- Бояться, -- зауважив похмурим тоном комісар. – По всьому відділі розійшлася новина, що ми спіймали вбивцю.

Кроне ухильно кивнув головою і витягнувши з нагрудної кишені срібний портсигар, відкрив його, заохотливо підсуваючи поліцейському.

-- Ні, дякую, я волію люльку, -- пробурмотів Ясінський. – Але Ви не соромтеся, я зрештою теж, за компанію…

Він зітхнув, немов скинув з грудей якийсь величезний тягар, набив люльку тютюном з легким, ванільним ароматом, закурив. Певний час обоє сиділи мовчки, Кроне неуважно бавився портсигаром, Ясінський прикрив очі, тільки пальці, що нервово сіпалися на вересовому чубуку, свідчили, що він не спить.

-- Ви не переконані, що він винен, правда? – заявив нарешті огрядний поліцейський.

-- Не переконаний, -- признав Корне. – Певності в мене немає, але…

-- Відбитки пальців вказують… -- перебив його Ясінський. Він не закінчив, немов занепокоєний тим, що каже.

-- Розкажіть мені про відбитки, -- запропонував “двієчник”.

-- Вони змазані й неповні, -- признав комісар. – Ніж лежав у калюжі крові, тож важко вимагати, щоб вони були ідеальними. Ми не можемо визначити чи відбитки старі, чи з дня, коли вчинено злочин. Якщо це не він…

-- То можуть бути наступні вбивства? – запитав Кроне.

-- Побачимо, -- відповів шорстко поліцейський. – Я не закриваю слідство, але за даних обставин я мусив його затримати.

Кроне встав, відчуваючи, як задерев‘яніли від довгого сидіння м‘язи, простягнув комісарові руку.

-- Я буду там сьогодні вночі, постараюся на все вважати, -- пообіцяв.

-- А я відправлю в той район посилені патрулі, -- буркнув комісар. – Будемо сподіватися, що це зайва обережність.

Повертаючись додому, Кроне далі думав про затриманого росіянина. Не було сумнівів, що полковник Авдзєєв міг вбити людину, хтось, хто пережив громадянську війну і кого багато разів нагороджували за мужність в бою, не був мімозою. Однак залишити ніж на місці злочину – якось до нього не пасувало. Ну надто… нехлюйно. Так само як незрозуміло покалічене тіло. Звичайно, йому б вистачило вміння і холоднокровності, однак це виглядало як робота людини з порушеною психікою. Кроне не вірив, щоб російська, дореволюційна армія, чи навіть Корнілов нагороджували психа. Таких людей під час війни, а може особливо саме під час війни, позбувалися швидко і ефективно, хоча й не завжди офіційно… Жоден солдат не хоче воювати поряд з божевільним. Отже, не дивлячись на докази, які вказували на колишнього корніловця, існувала можливість, що того, хто вже раз вбив у “Раю”, зовсім не спіймали і він може вдарити знову. Кроне пообіцяв собі не спускати очей з Юстини.

***

Юстина виглядала на стурбовану, сиділа навпроти Кроне надто прямо, старанно намагаючись зберегти байдужий вираз обличчя. Рука, якою вона торкалася його зап‘ястя, була холодною, дещо змінився сильніший ніж завжди запах парфумів. Офіцер не мусив ні про що питати, він чудово пам‘ятав, як пахне страх… З-за дверей невеличкого салону почулося якесь шарудіння. Щонайменше дві особи, подумав.

-- Що відбувається? – запитав він прямо.

-- Я…

-- Вже кілька хвилин ти намагаєшся мені щось сказати, але чомусь вагаєшся, може давай з цим покінчимо? – запропонував.

-- Йдеться про сьогоднішню ніч, -- визнала з нещасним виразом обличчя Юстина. – Всі бояться, ніхто не хоче залишатися сам, особливо зараз, коли з нами немає дядька. Пам‘ятаєш, я тобі казала, що до закінчення контракту ми зустрічаємося тільки з одним чоловіком?

“Двієчник” байдуже кивнув головою, його не цікавили внутрішні правила навіть найрозкішнішого борделю.

-- Мої дві подруги не мають сьогодні… партнерів. Їм доведеться спати самим, бо їхніх чоловіків немає у Варшаві.

-- “Рай” далі працює? – здивувався Кроне. – Не дивлячись на те, що трапилося?

-- Для декого це навіть додатковий стимул, -- дівчина цинічно усміхнулася. – Годі про це, я хотіла попросити тебе…

-- Так?

-- Можна ми всі троє проведемо з тобою ніч? Я не маю на думці ніяких… забав. Звичайно, я тебе потім винагороджу, -- додала вона швидко.

-- Ще слово і дістанеш по губах, -- попередив тихо, майже пошепки Кроне. – Те, що ти працюєш повією, не змінює факту, що ти людська істота. Ким би я був, якби відмовився допомогти жінці, будь-якій жінці, в такій ситуації? – знизав він плечима.

-- Ходімо в твою кімнату, своїх подруг теж запрошуй.

-- Звідки ти знаєш, що вони… -- почала Юстина, оглядаючись на двері.

-- Я вже п‘ять хвилин як чую їх, -- пояснив він холодно і зміряв її важким поглядом. – Правда, не намагайтеся ніколи крастися. У вас до цього немає таланту.

-- Можна їх покликати?

-- Звичайно.

За мить до кімнати зайшла чорнява К‘яра і якась струнка блондинка з інтенсивно зеленими, майже котячими очима, якої Кроне не знав. Екзотична красуня цілком професійно тримала загрозливого виду викидний ніж, а її ясноволоса подруга намагалася приховати в складках сукні двозарядний Деррінджер поважного калібру.

-- Як я вже казав, запрошую вас у свою, а точніше в Юстинину кімнату, однак спочатку попрошу здати зброю, -- “двієчник” красномовно протягнув руку.

К‘яра потрясла головою, від чого її волосся, що майже сягало пояса, завирувало в старанно завченому жесті, немов буремна хмара.

-- Це обов‘язково? – запитала благально. – Якщо з Вами щось трапиться…

-- Якщо зі мною щось трапиться, це буде означати, що той, хто мене вбив, порадить собі з вами, навіть коли у вас будуть автомати, -- відповів з брутальною щирістю Кроне. – Давайте! – підігнав. – Я не збираюся отримати кулю, коли ви почуєте якесь шарудіння.

-- Ви не вірите, що жінки можуть битися як чоловіки? – блондинка демонстраційно надула губи.

-- Ні, -- відповів коротко Кроне, забираючи в неї пістолет.

-- Але під час війни існували жіночі загони!

-- Існували, -- признав “двієчник”. – Але вони не воювали. Інколи медсестер навіть намагалися навчити стріляти. Одного разу мене направили тренувати таку групу. Звичайно, ніхто не збирався відправляти їх до бою, але госпіталь знаходився майже на лінії фронту, а більшовики… -- він не докінчив. – Комусь спало на думку, що вони повинні вміти захищатися.

-- І що? – запитала зацікавлена мимоволі Юстина.

-- На стрільбищі в однієї з них заклинило пістолет, вона підійшла до інструктора, приставила дуло до живота і почала натискати гачок, одночасно намагаючись перезарядити зброю, щоб довести, що це не її вина… Інша під час вправ з метання гранат жбурнула гранату, на щастя навчальну, назад, ледь не вціливши сержанта, який наглядав за тренуванням. Потім вона сказала: “вибачте”, -- здригнувся Кроне.

-- Але…

-- Ніяких “але”, -- гаркнув він, забираючи К‘ярі з руки викидушку. – Ага, візьміть з собою якісь карти.

-- Карти? – підняла брови Юстина.

-- Треба чимось зайнятися цілу ніч, -- Кроне закотив очі. – Карти будуть в сам раз. В покер вмієте грати?

***

Добре, що ставка тільки сірники, подумав Кроне. Дівчата не тільки знали правила покеру, а й чудово грали. Може їхнє життя не було таким захопливим, як це уявляли собі інші й в них залишалася купа часу на товариські розваги, в очікуванні на наступного клієнта. Майстерність, яку вони демонстрували, вимагала довгих тренувань. За кілька годин офіцер програв понад дві коробки сірників, а він був далеко не новачком – в війську, як і в лупанарії, часто доводилося коротати час, карти становили один з варіантів.

-- Фул на дамах, -- оголосила К‘яра, знов виграючи.

Кроне зітхнув і перелічив сірники в третій, останній коробці. Небагато їх залишилося…

-- Може спробуємо на фанти? – запропонувала з грайливою усмішкою блондинка, яку звали Ірміна.

Надто вишукане ім‘я, мабуть, було несправжнім, але Кроне це не заважало. Обидві подруги Юстини явно фліртували з ним, однак не переходили певних меж. Напевно їм було заборонено полювати на чужій території.

-- На фанти? – повторив офіцер запитально.

-- Нуу… Хто програв, стягує з себе якусь деталь гардеробу.

Кроне стомлено зітхнув – а що ще могли придумати шльондри?

-- Сьогодні я волів би залишитися в штанах, -- буркнув.

Жодна не засміялася, хоча, мабуть, всі пам‘ятали його голого, як він розмахував пістолетом. Юстина нервово зиркнула на кольт, що лежав на столі. Не дивлячись на вдавану безтурботність, вони напружували слух, підсвідомо очікуючи, що нічну тишу несподівано розірве чийсь розпачливий крик. Як минулого разу… Насправді було важко говорити про абсолютну тишу: поверхом нижче тихенько грало радіо, інколи до них доходив жіночий – сьогодні може дещо штучний, приглушений стінами – сміх. Здавалося неймовірним, але ці нормальні, домашні звуки не розслабляли, не викликали почуття безпеки, швидше навпаки – становили якийсь тривожний дисонанс.

Можливо тому, що в них ховалася непевність, очікування, що діяло на нерви.

К‘яра вже не відомо який раз глянула на настінний годинник в стилі модерн, наближалася четверта ранку.

-- Здається, вже нічого не трапиться, -- сказала непевно. Кроне знизав плечима.

-- Назовні будинок пильнує поліція, тут чатують ваші… швейцари. Якщо хочете, я зроблю ще один обхід.

Перед тим він двічі перевіряв цілий будинок, з закамарками й господарськими приміщеннями включно, стукав у двері кімнат, щоб переконатися, що всі цілі та здорові. Його зусилля приймали з вдячністю, хоча за нормальних обставин такого б ніколи не відбулося – конфіденційність була релігією “Раю”.

-- Зроби, -- попросила Юстина, встаючи з-за стола. Очевидно, як і раніше, вона мала намір супроводжувати його. “Двієчник” не заперечував, присутність когось, хто знав тут кожен кут, могла стати в пригоді. Він кивнув головою, вийшовши в коридор, почекав, поки почує скрегіт замка. За мить вони рушили вниз. На сходовому майданчику вони минули плечистого, одягненого в дещо затісний фрак чоловіка зі зламаним носом. Він стояв, спершись на поручні, й розглядався зі знудьгованим виглядом.

-- Все гаразд? – обізвався Кроне.

-- В моєму секторі так, -- ревно запевнив охоронець.

-- В секторі… -- пирскнув через кілька кроків офіцер. – Хто їх понавчав таких слів?

-- Дядько Максим, -- відповіла тихо Юстина. – Він підтримував військову дисципліну.

-- Чому ви його так любите? – знов повторив Кроне.

На відміну від попереднього разу, він не отримав негайної та ухильноївідповіді.

-- Він для нас як батько, -- пояснила нарешті дівчина. – Ми можемо поговорити з ним, якщо котрась з нас щось натворить, то він її вилає, але понад усе ми можемо йому довіряти. Він завжди за нас.

-- Чому?

Юстина не спитала про що йдеться в не надто точно сформульованому запитанні, вона знала.

-- Чому колишній царський офіцер, ймовірно шляхтич, а може навіть аристократ спілкується зі шльондрами… не на професійному ґрунті? І гадки не маю, -- сказала вона холодно. – Запитай у нього.

“Двієчник” не відповів, різко відштовхнув Юстину, зняв пістолет з запобіжника – двері туалету в бічному коридорі були відхилені.

-- Нічого особливого, -- швидко промовила Юстина. – Вони інколи не зачиняються, їх вже давно мали відремонтувати, але майже в кожному номері є ванна кімната, як в готелях, тільки тут, в старому крилі ще…

Кроне штовхнув двері, не торкаючись оздобної, старосвітської ручки – на підлозі, в калюжі крові, біля перевернутої табуретки лежала жінка, збоку присіла та колисалася на п‘ятах дівчинка років семи. Нічна сорочка, руки й босі ноги були вкриті криваво-червоним кольором, невидющі, скляні очі вдивлялися кудись в простір, в них відбивалося світло електричної лампочки.

Офіцер не доторкнувся до жінки, не перевірив, чи вона жива, він бачив надто багато трупів, щоб тішити себе надією, що ще можна щось зробити. Всю голову вбитої вкривала кров, здавалося, що хтось хотів зняти з неї скальп – вбивця явно продовжував свої хворі забави, але слід від справжнього поцілунку смерті залишився на тонкій шиї жінки: невеличка рана, наслідок докладного удару, який пробив спинний мозок біля основи черепа. Неподалік лежало знаряддя злочину, цим разом звичайний, кухонний ніж.

-- Негайно забери її звідси! – наказав Кроне, вказуючи рухом голови на дитину.

Він не випускав з руки пістолет, намагався спіймати кожен шерех і запах, кров вбитої ще не застигла.

-- Але я… -- Юстина з жахом глянула на закривавлену дівчинку.

-- Негайно! – гаркнув “двієчник”.

Повільно, неохоче, Юстина потягнулася до малої та перемагаючи відразу, взяла її на руки.

-- Це донька лікаря, -- сказала рваним голосом.

-- Якого лікаря?! Ти мені нічого про нього не казала!

-- Бо він тут не живе, але інколи залишається на ніч. Він – вдівець, тому бере з собою малу. Їхня кімната тут поряд. Вона, мабуть, прокинулася і пішла в туалет.

-- Занеси її до батька, -- наказав Кроне. – Поки що нікого не повідомляй, зрозуміла?

-- Що з нею… -- Юстина не могла відвести погляд від закривавленої постаті, що лежала на підлозі.

-- Їй вже однаково, -- відповів байдужим тоном Кроне. – Рухайся!

Юстина на тремтячих ногах пройшла кілька метрів, що віддаляли її від дверей, відчинила їх, натискаючи ручку ліктем і зникла всередині.

Офіцер обережно присів і ще раз обвів поглядом приміщення. Він не знайшов нічого вартого уваги, єдиною річчю, яку залишив після себе вбивця, був ніж, що лежав у густій калюжі крові зі слідами босих, дитячих ніг. Безсумнівно, ідентичний або дуже схожий на більше десятка інших, які використовувалися на кухні.

Кроне вийшов у коридор і скориставшись раніше отриманим від мадам універсальним ключем, обережно заглянув до двох господарських приміщень, які знаходилися в цьому крилі. Здавалося, що в обидва вже давно ніхто не навідувався. Три окремих кімнати й відособлені багатокімнатні апартаменти також були порожні.

“Двієчник” зітхнув і без стуку зайшов у приміщення, яке займав лікар. Шпакуватий, кремезний чоловік сидів біля ліжка доньки, тримаючи її за руку. Дещо дикий погляд і недбало зав‘язаний квітчастий, явно жіночий халат, свідчили, що лікар досі перебуває в стані шоку. Юстина сиділа за столом і тремтячими руками стискала склянку з якимось алкоголем.

-- Що з малою? – запитав Кроне.

Йому довелося повторити запитання, перш ніж лікар підвів на нього очі, які гарячково блистіли на запухлому від сну обличчі.

-- Вона нічого не сказала, не реагує, -- нарешті вимовив заїкаючись. – Я дав їй заспокійливе і вона заснула. Внаслідок психологічної травми в неї може бути амнезія, -- він кволо знизав плечима.

Лікар весь час заїкався, напружено морщив брови, наче йому було важко сформулювати свої думки. Кроне кивнув Юстині й вони обидвоє вийшли в коридор, делікатно причинили двері.

-- Йди повідом мадам, -- наказав. – Нехай викличе поліцію, а я попильную цього… -- невиразним жестом він вказав на досі напіввідчинений туалет.

Дівчина вручила йому недопитий трунок і на негнучких ногах, немов сомнамбула, вирушила вглиб будинку. “Двієчник” якусь мить дивився на золотисту рідину, що пахла торфом, нарешті тихо вилаявшись, одним ковтком спорожнив стакан.

***

Полковник Максим Авдзєєв вислухав новини з кам‘яним обличчям, не обізвався навіть тоді, коли Кроне повідомив його про смерть жінки. Цим разом жертвою була одна з працівниць “Раю” на ім‘я Гелена, естонка з фамілією, яку майже неможливо вимовити.

-- Ви вільні, -- оголосив комісар Ясінський, особисто знімаючи наручники з росіянина.

-- Маі вєщі? – Авдзєєв запитально поглянув на поліцейського. Ясінський нервово відкашлявся.

-- Пан полковник питає, що з його речами, -- виразно вимовляючи слова, переклав Кроне.

-- Звичайно, що повернемо, хоча щодо зброї…

В кімнаті Авдзєєва крім парадної шаблі знайшли пістолет системи Наган і коробку набоїв.

-- Зброю теж повернемо, -- з натиском сказав “двієчник”. – І вибачимося за помилку.

Очі росіянина звузилися, коли огрядний поліцейський пробурмотів під носом кілька незграбних речень, які при наявності певної дози доброї волі, можна було прийняти за вибачення. За мить хижий, немов у яструба на полюванні, погляд Авдзєєва зупинився на Кроне.

-- А Ви, што Ви сдєлалі, гаспадін палковнік?!

“Двієчник” сухим, байдужим тоном виклав причини, чому він погодився на арешт росіянина, коротко розповів про міри безпеки прийняті в “Раю” і описав перебіг подій фатальної ночі. Коли він повідомив, як погодився провести ніч з Юстиною і двома її подругами, риси Авдзєєва злагідніли.

-- Добре, що хоч вони вижили, естонку я слабо знав, вона працювала в “Раю” віднедавна, -- сказав, відкинувши позу чужоземця, який не розуміє по-польському. Ясінський від обурення почервонів, відкрив рот, з явним наміром щось сказати, але Кроне зупинив його рішучим жестом.

-- Ви можете сердитися, -- відповів, звертаючись до росіянина. – Однак врешті-решт…

Він зупинився і потягнувшись у внутрішню кишеню, дістав елегантний, срібний портсигар, виготовлений на фабриці Lutz&Weiss, запропонував товаришам. Ясінський відмовився, Авдзєєв насупив брови, дивлячись на цигарки, які притримувала спеціальна стрічка.

-- Російські? – запитав.

-- Оті справа: “Herzegovina Flor” і “Беломорканал”, -- пояснив “двієчник”.

-- Слухаю, -- поквапив за мить Авдзєєв, з задоволенням видихаючи дим з “Беломорканалу”.

Кроне задумливо поглянув на колишнього корніловця, факт, що той знехтував улюбленими цигарками совіцької еліти, обираючи дешевий “Беломорканал” – “двієчник” частував ними тільки агентів з Росії – розпочав у його голові серію якихось невиразних асоціацій. Такі цигарки курили тільки ті, хто мусив, не маючи грошей, щоб купити кращі – самі росіяни відносили їх до п‘ятого сорту – або люди, для яких вони довший час були вершиною мрій, наприклад в‘язні, ці останні – силою звички. Дивлячись новим, пильним поглядом, він помітив на тильній стороні рук Авдзєєва десятки дрібних, ледь помітних шрамів. Вони тягнулися аж до зап‘ясть. Сліди від цигарок.

-- Врешті-решт, -- продовжив, немов нічого не трапилося Кроне. – Вас очищено від звинувачень, а ми довідалися, що вбивця – хтось свій. Ніхто, абсолютно ніхто, -- підкреслив. – Не міг пробратися в “Рай” тієї ночі. За будинком спостерігали з усіх боків, всередині чатували ваші швейцари.

-- Загинула жінка, -- нагадав Ясінський.

-- Правда, -- погодився Кроне. – Але взявши до уваги всі перестороги, вартових на кожному поверсі, гадаю, що вбивці просто дуже пощастило, тільки так можна пояснити те, що трапилося. А щастя, навіть велике, ніколи не триває вічно…

Росіянин кивнув, загасив пальцями недопалок.

-- Тільки щоб пошуки вбивці не зайняли нам надто багато часу, -- сказав кисло Ясінський. – Бо там аж роїться від потенційних жертв. Навіть важко уявити собі краще… місце для полювання.

-- Тепер, коли ми довели невинність пана полковника, нас буде двоє, -- пояснив розсудливим тоном Кроне.

-- Двоє? – Комісар підняв брови. – Я можу відправити туди хоч двадцять поліцейських.

-- Це нічого не дасть. Вони їм не довіряють.

Ясінський скривився, але не заперечив. Однак вираз його обличчя вказував, що необхідність зважати на симпатії жінок, яких він вважав звичайними шльондрами, йому явно не до вподоби.

-- Я можу повернутися додому? – звернувся, о диво, не до Ясінського, а до “двієчника” Авдзєєв.

Той, заглиблений у свої думки, знизав плечима, неуважним жестом переадресував запитання комісару. Поліцейський важко зітхнув.

-- Прошу дуже, -- відповів, ще раз важко зітхнувши, поліцейський. – Щодо Вашого револьвера… Прошу, не вживайте його без потреби.

Росіянин попрощався з ними коротким кивком голови, незабаром вони залишилися самі.

-- Ви допитали батька жертви, аташе? – обізвався Кроне, вирвавшись із задуми.

-- Звичайно.

-- Якою людиною був його син?

-- Працював у банківській сфері, цікавився кіноіндустрією, -- Ясінський насупив брови. – Може було б швидше, якби Ви конкретизували запитання? Бо бачу, Вам щось прийшло до голови, -- додав терпко.

Офіцер непевним рухом потер щоку, його рука за звичкою на якусь мить зупинилася, торкаючись шраму, що перетинав обличчя.

-- Чесно кажучи, сам не знаю, -- пробурмотів. – В мене таке враження, що ми пропустили якийсь слід, але хоч вбий не можу сказати, що мене непокоїть.

Ясінський підійшов до сейфа, що стояв у кутку кабінету, крехнувши присів й витягнув тонку, картонну теку.

-- Копія протоколу допиту аташе, -- повідомив, вручаючи її Кроне.

-- Може, коли прочитаєте… -- комісар знизав плечима.

-- Дай Боже, -- буркнув “двієчник”. – Сподіваюся, як трохи висплюся, то щось прийде до голови. Останні дні мене виснажили, вже не кажучи про ночі, я вже далеко не юнак, -- заявив він з відтінком чи то смутку, чи здивування в голосі.

-- Ніхто з нас не стає молодшим, -- відповів комісар, намагаючись приховати посмішку.

***

Тиждень після того, як відпустили Авдзєєва, в “Раю” панував спокій. Спочатку рух зменшився принаймні на половину — друге вбивство вже майже нікого не збуджувало, клієнти почали відсіюватися. Факт, що не дивлячись на все, дехто залишився, яскраво свідчив про якість послуг, які надавала жіноча частина персоналу. Мадам прийняла трьох нових працівників з брутальними, вкритими шрамами обличчями, їх вигляд не залишав жодних сумнівів, щодо роду їхньої діяльності. Вечірнім і нічним tête-à-tête перешкоджали важкі кроки охорони, що чатувала в коридорах, стало нормою слухати музику з платівок, або вмикати радіо, щоб заглушити звуки, які свідчили про те, що як на це не дивись – ситуація далеко не нормальна. Однак, радіо чи музику не вмикали на повний звук, немов підсвідомо очікуючи крику, що сповістить про наступну трагедію. Щоночі Кроне і Авдзєєв контролювали працю охоронців, проникали в усі закамарки “Раю”, з витренуваним у війську терпінням чекали на помилку вбивці. Марно. Здавалося, що вбивця з тільки собі відомих причин відмовився від своїх планів, або вже раніше повністю їх виконав і продовження не буде. До “Раю” почали повертатися клієнти. В атмосфері надалі чаїлася непевність, бувало, що хтось з гостей здригався, захоплений зненацька несподіваним звуком, безтурботний настрій демонстрували дещо надто театрально, однак, було видно, що ситуація потрохи нормалізується.

Атмосфера розкішного борделю надалі манила, “Рай” надалі спокушував.

***

Схожий на вовче завивання крик червоноармійців наростав. Не дивлячись на жахливі втрати піхота Тімофєєва атакувала хвиля за хвилею, повільно, але невблаганно наближаючись до ламаної, об‘єднаної траншеями лінії окопів. Після запеклих боїв, що тривали вже майже місяць, підступи були зорані воронками від бомб та випущеними з обох боків артилерійськими снарядами. Росіяни вміло їх використовували, щораз більше послаблюючи ще затяту, проте вже явно безнадійну оборону. Трупи, що звисали з колючого дроту перед окопами, безжально нагадували, що ворог дійсно близько. Кроне поклав перед собою дві останні гранати, Штинюк – плечистий львівський батяр – що стояв поряд, з похмурим виразом обличчя витягнув з піхви багнет, вбив у глиняний ґрунт, щоб був напохваті, зарядив магазин. Високий, худий капрал, з заляпаним болотом обличчям, плюнув на руки, протягнув для проби пальцем по краю саперної лопатки. З-за спин солдатів, що готувалися до рукопашної, лунали щораз економніші серії з кулеметів. Вони ще шмагали кулями підступи, ще захищали окопи…

Жахливе, модульоване завивання паралізувало захисників, з поблизького лісу виїхали три помальовані на чорно машини. Стук кулеметів припинився, немов обрізаний ножем.

-- “Дробарки!” – заверещав, кидаючись втікати, шмаркач з нашивками артилериста на мундирі. -- “Дробарки!”

Кроне незграбно встав з колін, намагаючись тремтячими руками підняти карабін. Він відчував, як по обличчю стікають струмки крові, капають з носа і вух. Понурий стогін “Дробарок” наближався, переходив у дзвін, щораз сильніший, щораз наполегливіший.

Важко дихаючи, він сів у розбурханому ліжку, стурбований – цим разом наяву – істеричним брязканням електричного дзвінка. Потягнувся по кольт, навіть не завдавши собі клопоту, щоб накинути халат на мокру від поту піжаму, поплівся до дверей.

-- Дядько… Він… Ти повинен негайно! – Юстина вчепилася в нього з завзяттям тер’єра, бурмочучи незграбно обірвані, безглузді слова.

Він вдарив її по обличчю і коли вона приголомшено замовкла, посадив прямо на килим, сам сів поруч.

-- Що трапилося? – промимрив, міряючи дівчину поглядом очей з темними від безсоння колами.

Тоді глянув на годинник – доходила дев‘ята ранку, він повернувся з “Раю” три години тому.

Замість того, щоб відповідати, дівчина знов схопила його за рукав, кілька разів відкрила рот, проте не змогла видобути з себе ані слова.

В цю мить задзвонив телефон. Кроне важко встав і підійшов до апарата, що стояв на комоді біля ліжка.

-- Слухаю! – кинув жорстко в слухавку.

-- Ясінський, -- представився співрозмовник.

Голос комісара був хриплим, в ньому чулася втома і ще щось невловиме, якась безнадія, яка викликала підозру, що поліцейський знаходиться на межі виснаження.

-- В нас новий труп, -- повідомив він. – Авдзєєв. Кілька ударів ножем в пах, перерізана стегнова артерія. Він стік кров’ю.

-- Є сліди боротьби?

-- Жодних…

Кроне із злістю вилаявся, стукнув кулаком по столу.

-- Як так, курва, може бути? – заверещав. -- У документах вбитого раніше сина аташе я вичитав, що американець відслужив десять років у морській піхоті. Він був йобаним інструктором з рукопашного бою! Авдзєєв будь-якої миті очікував нападу, він був озброєний, так?

-- Так, він мав при собі револьвер в кишені піджака і багнет на поясі.

-- То з якого дива він навіть не дістав зброю? А естонка в туалеті? На неї напали ззаду, але вона мала чути, як хтось відчиняє двері, якісь кроки в коридорі? А вона навіть не повернулася обличчям до нападника! Так, наче не бачила його…

-- В мене є певна ідея, полковнику, -- повідомив Ясінський, позбавленим будь-яких емоцій голосом. – Приїжджайте в “Рай”. Ту… Юстину теж привезіть.

-- Звідки Ви знаєте, що вона в мене? – насупив брови “двієчник”.

-- А Ви як думаєте? Останніх кілька днів ми слідкували за всіма особами, що якимось чином замішані в цю справу, за Вами теж… Тому я знаю, що Ви не мали нічого спільного з вбивством Авдзєєва.

Кроне невдоволено щось пробелькотів, і не прощаючись, поклав слухавку, але в його жесті не було гніву. Підозрювати, навіть своїх, головне правило спецслужб. Ніхто на це не ображався, такі правила гри. Факт, що Ясінський завчасу не виключив його з кола підозрюваних, добре свідчив про професійні здібності комісара, вказував на холодний, методичний підхід до справи, певну широту поглядів. От, тільки це нічого не дало, вбивця надалі залишався на волі…

Офіцер підвів Юстину з підлоги й делікатно посадив у крісло, поставив перед нею стакан з краплиною знайденої в якомусь закамарку горілки – він волів не тримати вдома алкоголю – тоді пішов у ванну. Стоячи під струменями на зміну то гарячої, то холодної води, спробував охопити розумом останні події. Він не мав сумнівів, що смерть Авдзєєва була для “Раю” катастрофою. “Двієчник” сумнівався, щоб в цій ситуації хтось ще скористався послугами борделю – ризик був надто великим. Це в свою чергу ускладнить, а то й повністю зведе нанівець, спроби знайти винного, бо той, швидше за все, залишить заклад з рештою клієнтів, не звертаючи на себе жодної уваги. Хіба що вбивцею виявиться хтось з працівників, однак, навіть в цьому випадку було дуже сумнівним, що він нападе за відсутності бувальців “Раю”.

Зав‘язуючи краватку, Кроне похмуро глянув на своє відображення в дзеркалі. Йому не підняло настрій те, що він побачив – сорокалітній чоловік з майже сірою від втоми шкірою і налитими кров‘ю від недосипання очима, не виглядав як хтось здатний розв‘язати справу загадкових вбивств.

***

На порозі його привітала мадам Летиція; очі, що гарячково палали й стиснені у вузеньку лінію губи свідчили про роздратування, однак, її голос лунав як завжди спокійно.

-- Можете присвятити мені хвильку, полковнику? – запитала.

-- Пізніше, -- буркнув Кроне, легко підштовхуючи Юстину в бік до найближчого крісла. Здавалося, що дівчина була приголомшеною, рухалася мов автомат, попереднє істеричне збудження замінив ступор.

-- Займіться нею, -- попросив. – Я зайду до Вас, як тільки порозмовляю з комісаром Ясінським.

Він пішов у головний салон, де розмістився Ясінський, відмітивши в пам‘яті тремтячі руки і непевні рухи мадам. Очевидно смерть Авдзєєва вразила її так само сильно, як Юстину, або вона зрозуміла, що це вже кінець діяльності “Раю”. Незалежно від результатів слідства, заклад закриють, влада могла миритися з існуванням розкішного борделю, але не у випадку, коли той став ареною вбивств, які чинять з тривожною регулярністю. Комісар, що сидів за заваленим документами столом, побачивши офіцера, встав і привітався стриманим поклоном. Жестом вказав на паруюче горнятко з кавою. Кроне вдячно кивнув головою, скоштував ароматний напій.

-- Те що треба, -- зітхнув, вмостившись в глибокому, зручному кріслі. – Я спав десь дві години.

Поліцейський зібрав зі стола пачку документів, дещо нервовим рухом склав їх рівно, запхав у картонну теку.

-- Ми отримали медичну експертизу відносно смерті естонки, -- сказав без вступу. – Тобто, йдеться про додаткові дослідження. – Пояснив. – Ми спробували визначити особливості вбивці: ріст, функціональність кінцівок…

-- Тобто? – перебив його Кроне.

-- Підготовлений лікар може спробувати визначити, чи злочинець шульга, чи правша, -- уточнив Ясінський.

-- І що ці дослідження показали?

-- Небагато, -- признав комісар. – Однак вбивця поза всякими сумнівами правша і в нього принаймні метр шістдесят росту. Стільки злочинець повинен мати, щоб загнати естонці ніж у шию, ймовірно він зробив це, коли та нахилилася над умивальником.

-- Це веде нас до наступного запитання: з якого дива дівчина впустила його в туалет, повернулася до нього спиною і почала митися, ніби нічого не трапилося, не відчуваючи загрози, не дивлячись на попереднє вбивство?

-- Я весь час про це думаю, -- Ясінський стиснув губи.

-- І до яких висновків Ви прийшли? – запитав без тіні іронії Кроне.

Комісар крекнувши, опустився в крісло, помасував собі шию. Мабуть, теж не виспався.

-- Це хтось, чия присутність у “Раю” не викликає жодного здивування, незалежно від пори дня і ночі. Ця особа має особливий статус. Нікому навіть в голову не прийде, що вона може становити загрозу. Всі їй довіряють. Ну й володіє необхідними, щоб вчинити вбивства, такі вбивства, -- підкреслив поліцейський. – медичними знаннями…

Кроне покивав головою, немов погоджуючись з висновками співрозмовника, однак вираз його обличчя був скептичним. Він витягнув портсигар і механічно підсунув Ясінському. Лише коли забирав руку, не сподіваючись, що комісар, який волів люльку, скористається запрошенням, зауважив, що той, однак потягнувся по цигарку.

-- Оті зліва з турецького тютюну, -- повідомив з винуватою посмішкою. – Смакує майже як для люльки.

Комісар подякував, буркнувши щось нерозбірливе, дав офіцерові прикурити.

-- Я так розумію, моя гіпотеза Вам не дуже? – Ясінський підняв брови.

-- І так, і ні. З одного боку вона докладно описує особу, яка могла вчинити ці злочини. Давайте я здогадаюся, -- Кроне видихнув дим, сформувавши його в елегантне коло. – Йдеться про нашого шановного лікаря?

Поліцейський насуплено кивнув.

-- З іншого боку, -- продовжив “двієчник”. – Не розвіює всіх сумнівів. Наприклад, того, що вбита естонка впустила злочинця в туалет, повернулася до нього спиною.

-- Могла бути медична причина, -- сказав дещо вагаючись поліцейський. – Якби в неї щось боліло…

-- Таке пояснення притягнуте за вуха, -- відповів Кроне. – Не скажу, що неможливе, але мало правдоподібне. Є ще одне, значно важливіше, питання…

-- Яке?

-- Щоб так вбивати, настільки холоднокровно, не зважаючи на небезпеку, бо було достатньо, що хтось вийде в коридор і зауважить злочинця, потрібен досвід. Це вимагає… -- він задумався. – певних бойових навичок. У цивільних таке зустрічається неймовірно рідко. А наш підозрюваний не брав участі в останній війні? Наскільки я пам‘ятаю, в документах…

-- Не брав, -- перебив його комісар.

-- Його донечка щось пригадала? – запитав після короткої мовчанки “двієчник”.

-- На жаль, ні, в неї велетенська прогалина в пам‘яті. Спеціалісти кажуть, що колись вона може пригадає собі, що трапилося, але існує також можливість, що амнезія не мине ніколи. До того ж не відомо, чи мала взагалі щось бачила. Вона могла просто знайти тіло і… Зіткнувшись зі смертю, така мала дитина могла пережити настільки сильний шок, що втратила пам‘ять.

-- Ну, так… А відбитки пальців?

-- З руків‘я ножа хтось їх старанно витер, -- повідомив Ясінський. Вони замовкли, здавалося б, зосередившись тільки на курінні.

-- Що Ви збираєтеся робити? – запитав нарешті Кроне.

-- Зачиню “Рай” на кілька днів, смерть Авдзєєва дає мені зручний привід. Служба Божа, похорони… Це займе трохи часу. Потім дозволимо відчинити бордель і під якимось претекстом викличемо лікаря. Ми не хочемо затримувати його вдома, бо він майже не виходить на вулицю і при ньому весь час донечка. Важко сказати чи перед лицем небезпеки він не скривдить її. А тут… Навіть якщо прийде з дитиною, ми без проблем їх розділимо, місцеві… еее… дівчата пропадають за малою і охоче займаються нею, коли він працює. Він нічого не запідозрить. А якщо залишить дитину вдома, бо інколи він так чинить, тоді за малою доглядає служниця, то тим краще, в нас будуть розв‘язані руки.

“Двієчник” загасив недопалок цигарки в елегантній, кришталевій попільничці, механічно помасував шрам на щоці.

-- А якщо Ви помиляєтеся? Зрештою, раз вже таке трапилося.

-- Можете розвинути свою думку? – сердитим, майже грубим тоном зажадав Ясінський.

-- Не пасує мені лікар, -- відповів миролюбно Кроне. – В дечому Ви маєте рацію, але, як на мене, не цілковиту. Я весь час намагаюся уявити собі, як він підходить до Авдзєєва, зненацька виймає ніж і…

--І?

-- Це неможливо, -- відповів коротко офіцер. – Авдзєєв був готовий до всього, він не довіряв би навіть дівчатам, не кажучи вже про лікаря. Він захищався б, а принаймні встиг би витягнути зброю. Чесно кажучи, гадаю, він вбив би лікаря, перш ніж той зрозумів би, що щось пішло не так.

-- Вони обожнювали Авдзєєва, може котрась ним заволоділа, і тоді… -- Кроне зупинив його втомленим жестом.

-- Перестаньте, -- попросив. – Я розумію, що поліція повинна ритися в брудній білизні, але в цьому випадку це абсолютно зайве. Він їх любив, нічого більше. І ніколи б їм не довірився.

-- Чому ніколи? Адже Ви чудово знаєте, що жінки головна причина…

-- Знаю чудово, -- признав Кроне. – Може навіть краще, ніж Ви гадаєте. Але Авдзєєва катували. В Росії. Його схопили більшовики, на руках в нього були шрами від опіків. Якщо їх добре вилікувати, вони стають майже непомітними, але на світлі видно, якщо знати куди дивитися.

-- В його досьє про це нічого немає!

-- Пам‘ятаю, я теж його читав. Авдзєєв не був настільки важливим, щоб глибше копатися в його біографії, а сам він не хвалився. Мабуть, пережив якусь зраду, як і інші “білі” росіяни, -- додав відсутнім тоном. – Після перемоги більшовиків на недобитки білої армії полювали майже всі. Заради грошей, щоб підлеститися до нової влади, для помсти… Зараз він не довіряв би власній матері. Щоб він не звернув уваги на місцевого лікаря, знаючи, що в околиці рискає вбивця? Не жартуйте…

-- Тоді хто його вбив?! – гаркнув комісар.

-- Хтось, кого він не бачив, -- відповів з безнадією в голосі Кроне. – Але як таке можливе?

***

-- Воскрєсий із мєртвих Хрістос істінний Бог наш…-- закінчив заупокійне богослужіння священник. Кроне знов запитав себе, що він тут робить. В парадному мундирі, з шаблею на поясі й при орденах. Він, хто – як це описувало керівництво в чисельних скаргах на нього – “постійно нехтує правилами щодо форми одягу”. Тепер дивився на викладені біля труни нагороди іншої, вже неіснуючої армії: Орден святого Георгія, Орден Святого Олександра Невського, Імператорський і Царський орден Білого Орла, якийсь червоно-білий хрест з написом “Ясси” і датою “1917”, інший – з черепом і перехрещеними мечами. Залишки минулого світу, того самого, до якого належав чоловік, якого зараз ховали. Офіцер царської армії, командир штурмового загону в Корнілова, солдат дивізії Дроздовського, викидайло в польському борделі…

Кроне відсалютував перед труною і енергійним кроком вийшов з церкви. За його спиною хтось затягнув марш дроздовців. Купка “білих” росіян у Варшаві прощалася з небіжчиком. Мимоволі він повернувся до останньої розмови з мадам, та – ні більш, ні менш – запропонувала йому нагороду за смерть вбивці Авдзєєва. Навіть брутальна, злобна відповідь “двієчника” не змусила її змінити думку, відмовитися від пропозиції. Обличчя жінки, застигле в рішучій гримасі, вираз очей, говорили більше ніж слова – скидалося на те, що росіянин мав ще одну прихильницю.

Офіцер сів у машину, що чекала на нього неподалік храму, наказав водієві їхати додому. Наближався вечір, бліде, зимове проміння західного сонця програвало боротьбу зі світлом електричних ліхтарів, з вкритих сніговим покривалом вулиць зникали останні спізнілі перехожі. Порошило, дрібні, білі сніжинки вкутували місто тонкою вуаллю, приховували непривабливість занедбаних, та підкреслювали вроду гарних вулиць.

Після півгодинної їзди – церкву святого Яна Клімака відділяв від квартири Кроне чималий шмат дороги – офіцер опинився вдома. З‘їв приготовану домогосподаркою скромну вечерю, старанно почистив зброю – як пістолет, так і гострий наче бритва багнет з лезом з чисельними подряпинами від частого вжитку, а тоді заснув кам‘яним сном. Як завжди перед боєм. Наступного дня Ясінський планував арешт лікаря.

***

-- Credo, quia absurdum, -- пробурмотів, втрачаючи свідомість, одягнений в старомодний, проте вишуканий костюм чоловік, той самий, що після першого вбивства вихваляв перед знайомою аристократкою ефективність дій польської влади.

Зараз, з блідим немов полотно обличчям, він лежав у калюжі крові, стискаючи руками розпоротий ударами ножа живіт. Цієї ночі він був уже другою жертвою досі невловимого вбивці. План Ясінського провалився. Лікар з‘явився в “Раю” разом з дитиною – як завжди пізно ввечері, однак, перш ніж він переодягнувся в своїй кімнаті й вклав малу спати, в будинку вибухнула пожежа. Коли Кроне і поліцейські, які перебували на місці, нарешті продерлися крізь натовп, що метушився в паніці, то знайшли тільки мертвого лікаря, дитина безслідно зникла. Виявилося, що хтось облив бензином і підпалив меблі в двох невеличких салонах борделю. Вогонь без проблем потушили, але вся поліцейська операція накрилася мідним тазом. Тепер вони обшукували цілий будинок, поверх за поверхом і кімнату за кімнатою. Ясінський сподівався, що вбивця не залишив “Рай”, частина людей комісара пильнувала евакуйованих раніше гостей і персонал. Замерзлих і переляканих після втечі назовні, їх розмістили в холі на першому поверсі.

Кроне відійшов на крок, зробивши місце санітарам викликаної поліцією швидкої; ті вправно перев‘язали пораненого і відразу винесли на ношах.

“Двієчник” витягнув пістолет і задумливо розглянувся навколо: всі сліди – якщо якісь взагалі існували – давно були затоптані, на вкритому світлою доріжкою коридорі подекуди видніли червоні плями. Люди рознесли кров на взутті, тому стало очевидним, що вона не вкаже на криївку вбивці. Входи, як парадні, так і чорні, призначені для прислуги та постачальників, охороняли озброєні поліцейські, одягнені в цивільне агенти, що стояли назовні, запобігали втечі через вікно. Єдиним місцем, яке давало хоча б якийсь шанс втекти від облави, залишався дах.

Кроне, лаючись під носом, кинувся в бік сходів, за мить він вже забігав на останній поверх. Люк над драбиною, що вела вгору, був відчинений, видираючись, він відчув на руках вологу. Один зі щаблів був заплямований чимось червоним і липким. Кров.

Офіцер вискочив на дах, виставляючи перед себе дуло пістолета, який він тримав двома руками, примружив очі, призвичаюючи їх до нічної темряви. Навколо панувала тиша. Він відчував, як йому на обличчя опускаються м‘які сніжинки, завив крижаний вітер. Той, хто втік сюди, вже смертельно замерз. В темряві дещо роз‘ясненій світлом, що падало з люка, який вів на дах, видніли два величезних комини. Офіцер пригадав, як колись мадам хвалилася, що в неї є пекарня, яка працює тільки для потреб “Раю”. Блукаючи закамарками будинку, він не звернув уваги на кухонні прилади. Зробив кілька кроків вперед, готовий натиснути гачок при кожному підозрілому звуці – видимість у густому снігу була нульовою.

І тоді він відчув чиюсь присутність, його відчуття, принаймні ті нормальні, залишалися німими, однак, Кроне без жодних сумнівів знав, що на нього хтось чекає. На якусь мить в голові промайнув знайомий образ. Він майже пригадав собі, що колись вже зустрічався з кимось, або чимось схожим… Майже. Бо з-за комина вискочила дрібна постать і Кроне відчув біль порізаних до кістки пальців, що стискали кольт, за мить затиснене в твердій руці лезо поцілувало його в стегно.

Дівчинка зовсім не виглядала на замерзлу, в її очах тлів холодний, майже нелюдський інтелект. Credo, quia absurdum, пригадав собі офіцер. Вірю, бо це абсурд. Ну, так, хто буде підозрювати у вбивствах семирічну дитину?

Кроне важко сів, намагаючись не звертати уваги на скалічені пальці, про рану на нозі сповіщало поколювання. Він не знав, звідки нападе дівчинка. Мала зникла за одним з коминів, але скориставшись завірюхою, могла непомітно обійти його. Тоді він відчує тільки удар в спину…

Вона з‘явилася з заметілі з вищиреними в радісній посмішці зубами, вдарила з широким замахом, посилюючи удар, але й передчасно його сигналізуючи. Офіцер збив атаку передпліччям, однак йому не вдалося перехопити руку з ножем. Щось йому стало на заваді, чи то шосте відчуття, чи – короткочасне – запаморочення голови. Коли він прийшов до тями, навколо кружляли тільки сніжинки. Тоді з‘явився спогад, цим разом докладний – камера в катівні ОГПУ в Мінську, одичний апарат “Агонія”. І враження присутності якоїсь жахливо чужої істоти. Що донька лікаря, який підробляв у борделі, мала спільного з таємничою, створеною ламати стійких в‘язнів машиною? Звідки ця прогалина в пам‘яті після того, як з‘явилася дівчинка? Невже саме ця риса, чи то уміння маленької вбивці згубила Авдзєєва і інших?

“Невидимість” – бо хто буде боятися семирічної дитини – поєднана з можливістю дивного впливу на розум, який викликає тимчасову дезорієнтацію?

Кроне розумів, що він в небезпеці, відчував, як разом з кров‘ю з нього витікає життя, однак, продовжував вивчати, аналізувати, доходити висновків, одночасно розглядаючись в пошуках малої, дрібної постаті, матового блиску ножа…

Вказаний поліційним медиком ріст – повна дурня, подумав. Дитина просто вилізла на табуретку, що стояла в туалеті, можливо повернена спиною жінка мимохідь спостерігала за нею в дзеркалі. Вона навіть на мить не відчула небезпеки, і нічого дивного, хто б подумав, що вбивця – малолітня улюблениця персоналу “Раю”?

Однак, звідки в неї такий садизм? Випотрошена перша жертва явно свідчила про хворобливі вподобання, звідки знання, як спричинити смерть, як пояснити холоднокровність, а навіть браваду, яку проявила дівчинка? Навіть взявши до уваги, що вона могла захопити жертву зненацька, пам‘ятаючи про її здатність впливати на розум сторонніх осіб, дрібне, слабке тіло семирічної дитини нічим не відрізнялося від ровесниць, а отже апріорі не було придатним для протиборства. Хіба що це помилкове враження, одне з багатьох помилкових вражень у цій справі, ствердив він гірко.

Коли вона знов з‘явилася за правим плечем Кроне, той повернувся до малої та затиснув її руку під пахвою, тоді натиснув всією вагою тіла на лікоть дівчинки. Худа, дитяча рука тріснула мов галузка. І знов розум Кроне на мить провалився в чорну діру, однак, спрацювали роками треновані рефлекси і без жодної свідомої думки “двієчник” вдарив у шию нападниці. Твердим, загрубілим від постійних тренувань ребром долоні. Відразу після цього безсило осунувся на вкритий білим пухом дах, дивлячись на крижані сніжинки, що падали прямо на його обличчя.

***

Лікар був достатньо молодим, напевно мав не більше тридцяти років, однак його оточувала аура компетенції, така ж сильна, як запах ліків, що заповнював приміщення. Насупивши брови, він вивчав якісь документи, нарешті підвів погляд на Кроне.

-- Якщо йдеться про руку, я не передбачаю жодних поважних ускладнень, -- заявив він впевненим тоном. – Нога – окрема проблема. Стегно пошкоджене і хоча ми знаємо, що воно зростеться, бо операція пройшла чудово, зараз важко передбачити, чи Ви одужаєте цілковито. Якщо хочете моєї поради… -- він значуще замовк.

-- Так? – поквапив його Кроне.

Власний голос видався йому шорстким, навіть хриплим.

-- У Вас начебто є доступ до лікувальних одичних апаратів. Раджу Вам скористатися ними.

-- Гарна ідея, -- відповів офіцер, вмостившись зручніше на ліжку.

Завдяки особливій перев‘язці, йому вдалося не пошкодити порізані пальці.

-- Ще одне, -- обізвався вагаючись лікар. – Ваші кошмари… Вони Вам досі сняться?

Кроне затиснув губи – йому сказали, що кілька днів він марив і викрикав, намагаючись когось попередити, або наказуючи втікати.

-- Бо якщо це через ту дитину… У Вас не повинно бути жодних докорів сумління. Поліція встановила поза всякими сумнівами, що це вона вчинила вбивства. Правда, важко сказати, що стало причиною цих злочинів, може психічна хвороба? – він знизав плечима. – Однак…

-- Я сплю вже спокійно, -- збрехав рішучим тоном Кроне.

Офіцер не збирався нікому пояснювати, що перед смертю, на якусь мить, з обличчя дівчинки сповзла дивна, нелюдська маска і коли він завдавав смертельний удар, то дивився у перелякані очі скривдженої дитини.

(Далі буде)

Adam Przechrzta

Kłopoty w „Raju" (Wilczy Legion – 5)

Переклад з польської -- полігНОТ

------------------------------------------------------

https://www.facebook.com/pg/PoligNOT

Заходьте на мою сторінку на Facebook і підписуйтеся, щоб довідуватися, коли буде продовження.