Донька генерала [Адам Пшехшта] (fb2) читать постранично, страница - 2

- Донька генерала (пер. полігНОТ) (а.с. Вовчий легіон -3) 2.02 Мб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично) - Адам Пшехшта

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

спеціальні служби СССР. От тільки подорож Кроне до лігва лева була такою ж небезпечною, як російська рулетка.

Грюкнули двері й на порозі зупинився ад'ютант шефа II відділу, полковника Бретцеля. Предки Тадеуша Бретцеля були німецькими міщанами, що не перешкодило йому, так само, як Кроне, зробити кар’єру в “Двійці”. Маршал Пілсудський звертав увагу на особисту відданість країні й армії, а не на кровні узи. А саме Комендант, після вдалого перевороту в 1922 році, фактично володів владою в Польщі. Він з великою перевагою виграв перші президентські вибори в Польській республіці, але не мав жодного наміру обмежуватися роллю, нав’язаною йому березневою конституцією. Взявши, практично без бою, владу в грудні 1922 року, він майже одноголосно отримав статус довічного Керівника Держави. Результати президентського референдуму справили враження навіть на його ворогів.

-- Пане майоре… -- ад’ютант з зіркою поручика на пагонах красномовно поглянув на Кроне. – Пан полковник запрошує.

Кроне з полегшенням вийшов з кімнати, намагаючись не звертати уваги на факт, що молодший офіцер вперто тримається на відстані принаймні трьох метрів.

-- Пане полковнику, прийшов майор Кроне, -- доповів той, відкриваючи двері в кабінет Бретцеля.

-- Сідай, Ясю! – запросив його дружнім жестом командир.

Невисокий, худорлявий чоловік з полисілою головою не був схожим на шпигуна, однак погляд сірих очей, які виглядали з-під важких брів, мав у собі щось, що нагадувало скуту кригою річку. Він не був схожим на тих, з ким можна пожартувати.

Кроне з понурим виразом обличчя всівся у вигідне крісло.

-- Навіщо це все? – гаркнув не надто приязним тоном. – Хіба не вистачило б не митися день чи два? А це лахміття? – він з огидою смикнув льняну сорочку. – Просто жах якийсь.

Бретцель зітхнув і якусь мить вдивлявся в співрозмовника, немов оцінюючи, чи відповідати на його запитання.

-- Росіяни мають на кордоні нові одичні апарати, -- обізвався він нарешті. – Їх називають “Нюхачами”. Подейкують, що вони здатні засікти будь-які сліди запахів, що походять не від совіцьких продуктів.

-- Але я перейду кордон на ділянці, що не охороняється!

-- Прилади охоплюють до кількох кілометрів, ми не можемо ризикувати, -- відповів рішуче полковник. – Тому на тобі російський одяг, перш ніж перейти кордон, ти з’їси російську ковбасу і зап’єш російською самогонкою. Ми не можемо ризикувати! – повторив.

-- Я смерджу, як росіянин…

-- І це теж, -- посміхнувся Бретцель. – В загальному, в містах з гігієною не все так погано, але по селах, в прикордонній зоні, краще вважати, щоб не виділятися запахом від натовпу. Годі про це, -- махнув він рукою. -- Краще скажи, що ти думаєш про пропозицію Ксенії. Трохи дивно, що вона обізвалася через стільки років…

Кроне задумливо кивнув головою.

-- Дивно, -- погодився. – Але я знаю Жегліна. Якби щось було не так, він ніколи б не погодився стати кур’єром. Сумніваюся, що Ксенія прагне заманити мене в засідку.

-- Я теж не думаю, що вона добровільно перейшла на бік ворога, але під тиском… -- Бретцель замовк, не закінчивши речення.

Обоє знали, що методи, які застосовували російські спецслужби можуть зламати навіть самих витривалих, це тільки питання часу.

-- Може, -- буркнув непевно Кроне. – Однак нам би дуже допомогло, якби ми розкрили таємницю поразки Дохторова. Якщо дійде до війни, не виключено, що нам доведеться так, як йому, вести партизанську війну проти більшовиків.

Запала довга мовчанка, Кроне бавився срібним портсигаром, крутив його в пальцях, відкривав і закривав з металічним тріском.

-- Ця дискусія нічого не дає, -- зрештою заявив він. – Якщо все піде добре, ми розв’яжемо загадку Дохторова, якщо ні, ви втратите одного агента.

Бретцель скривився, але не заперечив, хоча, як і майор чудово розумів, що польська розвідка може втратити в цій операції більше, ніж одного агента. Більше десятка інших мали перейти кордон одночасно з Кроне і спричинити якомога більший безлад в прикордонній зоні. Ніхто не мав гарантій, що повернуться всі.

Полковник встав, сигналізуючи, що розмову закінчено, підійшов і мовчки обійняв Кроне, не зважаючи на запах, який оточував його підвладного.

-- Це все, майоре, -- кинув різко. – Ви вільні!

Відомий своїм браком субординації щодо начальства, Кроне цим разом клацнув каблуками, як на параді, став струнко.

-- Слухаюся! – гаркнув ревно.

Здавалося, він намагався набратися сили з військового ритуалу, перш, ніж опиниться в чужому, ворожому світі. За мить повернувся і пішов. Вже не солдат, а мисливець, можливо – дичина. А може одне і друге.

***

Жеглін застережливо підняв руку і Кроне послушно завмер на місці. Напружив зір, намагаючись проникнути вглиб сірої,