Єлюди. Теплі історії з Майдану [Крістіна Бердинських] (fb2) читать постранично, страница - 3

- Єлюди. Теплі історії з Майдану 11.78 Мб скачать: (fb2)  читать: (полностью) - (постранично) - Крістіна Бердинських

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

листопада. Дипломат не міг промовчати, дізнавшись про жорстоке побиття студентів бійцями спецпідрозділу. «Так діяли карателі й окупанти. Так діяли фашисти», – написав на своїй сторінці у Facebook Яременко. Але, незважаючи на втрату посади, уся родина щаслива. Усі посміхаються. Такі щирі... У них точно все буде добре.

***

23-річна Віка живе в селі Нові Петрівці. У тому самому, де розташована резиденція «Межигір’я» Віктора Януковича. Віка, як і багато інших дівчат і хлопців-волонтерів, із ранку до вечора готує бутерброди, роздає каву й чай. Зустріла її в одному із дерев’яних будиночків біля ялинки. Вона просила передати привіт відомому односельчанину.

***

Чарівна Ліда. Чергує з друзями вночі. У ніч штурму з 10 на 11 грудня теж була. Стояла перед міліцією, нікуди не ховаючись. Деякі міліціонери, дивуючись її хоробрості, пропонують Ліді одруження. Але дівчину такими пропозиціями не підкупити. «Українська Ксена» – як назвали її в одній статті.

16 грудня 2013

Хотіла написати про сценариста Тараса, який грав на піаніно біля мерії щось із альбому Майкла Джексона 1988 року. Але потім до інструменту підійшов цей київський пенсіонер Віктор. Він привітав Бетховена із днем народження. І почав грати композиції Моцарта, Штрауса й Вагнера. На запитання про вік упевнено відповів, що йому 20 років.

***

Інженер Іван, студентка Аліса та Алла, співробітниця великої компанії, чергують у інформаційному наметі для іноземців біля Голов-поштамту. Вони відповідають англійською на запитання іноземців з 10.00 до 22.00. Найчастіше, потрапивши на Майдан, іноземці запитують про причини протесту.

17 грудня 2013

Пам’ятаєте дзвони Михайлівського собору в ніч з 10 на 11 грудня? Це він дзвонив. 24-річний Іван. О 1-й ночі його розбудив телефонний дзвінок. За одну годину Івана набрали більше сімдесяти разів. Телефонували переважно жінки й плакали. Просили, щоби Михайлівський собор бив у дзвони. У Івана пропущені виклики із США, Швейцарії, Італії, Польщі та інших країн. Ви запитаєте, звідки дізналися його номер телефону? На сайті монастиря є його контакти, адже він до того ж і адміністратор сайту. Іван зателефонував наміснику, єпископу Агапіту, і той дав благословення.

Дзвонар бив у дзвони з 2-ї ночі до 5-ї ранку. Спочатку сам. Потім приїхали допомагати інші дзвонарі. Усього їх було п’ятеро.

Іван – на третьому році навчання в аспірантурі Київської богословської академії.

***

Мешканець шведського Стокгольму Оле Бруноєв. Промисловий дизайнер. Жив і працював у Києві в 2009 – 2011 роках. Коли дізнався, що почався Євромайдан, приїхав знову до Києва на кілька тижнів. У останні дні розливає каву й чай на Майдані. Запитую: навіщо тобі це? «Я все одно тут. Хочу бути корисним», – відповідає Оле. Ставиться до свого заняття дуже серйозно. Ледве змусила його усміхнутися для фото.

***

Завдяки цим дівчатам з’явився суперхіт «Вітя, чао». На фото – автор тексту Ірина (зліва) і Ольга, яка виконала пісню. Кліп на іронічну композицію потрапив у Інтернет 9 грудня. І набрав за кілька тижнів понад 600 тисяч переглядів на YouTube. З’явилися численні ремікси, переспіви. Українські зірки, напевно, заздрять. Шкода, що на фото немає автора ідеї – журналіста Азада Сафарова. Без нього цього хіта не було б.

***

Скажу чесно: зараз Майдан виглядає не дуже радісно. Гадала, що до вечора не знайду людей для свого блогу. Але побачила цю дівчину. 28-річна киянка Олена. Не звертає ні на кого уваги й прибирає сміття. Зараз на Майдані справді багато сміття. І зусиллями однієї цієї дівчини його не позбавитися. Я бачила ще людей, які прибирають, але їх небагато.

Олена збиратиме сміття до вечора. Каже, що любить своє місто й хоче, щоби воно було чистим. Уважає, що відповідальність за чистоту на Майдані лежить на мітингувальниках. Вона себе з ними ототожнює, тому наполегливо працює. Я бачила це на власні очі.

18 грудня 2013

Хто переймався тим, що на Майдані немає традиційної новорічної ялинки? Зараз буде. З іграшками, вогнями, гірляндами. Дуже традиційна. Автор ідеї – Юлія Савостіна. Ялинку лише починають прикрашати, вночі буде готова. Тож тепер у нас на Майдані ялинки на будь-який смак.