Північний вітер [Даніель Ґлаттауер] (fb2) читать постранично

- Північний вітер (пер. Ірина Савюк) (и.с. Перехрестя) 818 Кб скачать: (fb2)  читать: (полностью) - (постранично) - Даніель Ґлаттауер

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

  Даніель Ґлаттауер ПІВНІЧНИЙ ВІТЕР

Розділ перший

15 січня

Тема: Відмова

Я хотіла би відмовитись від передплати. Чи можна зробити це електронною поштою?

З повагою Е.Ротнер.

Вісімнадцять днів потому

Тема: Відмова

Я хочу відмовитись від передплати. Електронною поштою можна? Чекаю відповіді.

З повагою Е.Ротнер.

Тридцять три дні потому

Тема: Відмова

Шановні пані та панове з видавництва Like, невже ви гадаєте, що, ігноруючи мої спроби відмовитись від передплати вашого низькопробного журналу, зможете втримати мене від цього? Я вам ось що скажу: платити більше не збираюся!

З повагою Е.Ротнер.

Вісім хвилин потому

AW:

Ви помилились адресою. Моя адреса woerter@leike.com, а Вам потрібна woerter@like.com. Ви уже третя, хто так помиляється. Журнал, мабуть, таки поганенький.

П’ять хвилин потому

RE:

Вибачте, будь ласка. Дякую, що пояснили.

З повагою Е.Ротнер.

Дев’ять місяців потому

Без теми

Веселого Різдва та щасливого Нового року бажає Еммі Ротнер.

Дві хвилини потому

AW:

Шановна Еммі Ротнер!

Взагалі-то, ми з Вами не знайомі. Дякую за Ваше щире та досить оригінальне привітання, але мушу сказати: нічого не маю проти спаму, але лише тоді, коли мені його не надсилають.

З повагою Лео Ляйке.

Вісімнадцять хвилин потому

RE:

Вибачте, що набридаю Вам, пане «З повагою Ляйке». Вашу електрону адресу автоматично занесено до списку контактів, оскільки декілька місяців тому я хотіла відмовитись від передплати журналу та помилково набрала Ваш і-мейл. Я Вас видалю.

P.S. Якщо Вам спаде на думку привітати когось з Новим Роком та Різдвом, а заразом побажати «Веселого Різдва та щасливого Нового року», надішліть і мені такого листа. А поки що: «Веселого Різдва та щасливого Нового року!»

Еммі Ротнер.

Шість хвилин потому

AW:

Бажаю Вам весело відсвяткувати, а також щоб наступний рік був одним із найкращих. А якщо трапляться у Вас невдалі дні, можете без вагань, хай навіть і помилково, відмовлятися від їх передплати в мене.

Лео Ляйке.

Три хвилини потому

RE:

Приємно вражена!

З повагою Е.Р.

Тридцять вісім днів потому

Тема: Жодної копійки!

Вельмишановне керівництво видавництва Like, я відмовилася від передплати вашого журналу. Тричі письмово і двічі телефоном (розмовляла з такою собі пані Ган). Якщо ви й надалі надсилатимете мені свій журнал, я розцінюватиму це як втручання в моє приватне життя. Щойно надіслану квитанцію до сплати 186 євро я збережу як сувенір на згадку про видавництво Like, коли нарешті не отримуватиму ваш журнал. Навіть не розраховуйте, що я ще хоч копійчину вам заплачу!

З повагою Еммі Ротнер.

Дві години потому

AW:

Шановна пані Ротнер, Ви це навмисне? Чи Ви передплатили собі погані дні?

Щиро Ваш Лео Ляйке.

П’ятнадцять хвилин потому

RE:

Шановний пане Ляйке, перепрошую. У всьому винна моя хронічна плутанина з літерами «е» та «і». Коли я швидко друкую, а наступною має йти літера «і», пальці вперто друкують «еі». Розумієте, чомусь обидва середні пальці борються за клавіатуру: лівий постійно прагне випередити правий. Я народилася шульгою, але у школі мене перевчили користуватись правою рукою. Так от, гадаю, ліва рука мені досі не пробачила, відтак друкує «е» ще до того, як права рука дістанеться «і». Ще раз перепрошую, що набридаю Вам. Більше такого не трапиться (дуже сподіваюсь).

Гарного вечора.

Е.Ротнер.

Чотири хвилини потому

AW:

Пані Ротнер, чи дозволите одне запитання? А заразом і ще дещо: скільки часу Вам знадобилося на друкування листа з поясненням проблеми з літерами «е» та «і»?

Щиро Ваш Лео Ляйке.

Три хвилини потому

RE:

У мене теж два запитання до Вас. А скільки часу мені знадобилось, як Ви гадаєте? Чому питаєте?

Вісім хвилин потому

AW:

Гадаю, Вам знадобилося не більш ніж двадцять секунд. Якщо вгадав, то я Вас вітаю: за короткий час Ви створили бездоганне повідомлення, яке змусило мене посміхнутись. А це, повірте, сьогодні більш нікому не вдалося. На Ваше друге запитання відповім так: зараз на роботі маю справу з мовою листів електронної пошти. Дозвольте повернутись до мого першого запитання. Вам знадобилося менш ніж 20 секунд, адже так?

Три хвилини