Циблиев Василий [Николай Михайлович Сухомозский] (fb2) читать постранично

- Циблиев Василий [Справочник-дайджест] 20 Кб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично) - Николай Михайлович Сухомозский

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

ЦИБЛІЄВ Василь Васильович


ЕКСПРЕС-ЖИТТЄПИС, найважливіші ціхи біографії

Національний статус, що склався у світі: російський.

Льотчик-космонавт (76/296).* Перебував у Космосі 1 рік 16 діб 15 годин 53 хвилини 3 секунди. За межами човна – 19 годин 14 хвилин. Єдиний зореплавець у світі, який здійсний два космічні тарани (1993; 1997).

З селянської родини.

Народився 20 лютого 1954 р. в с. Оріхівці Кіровського району Кримської області СРСР (нині – Автономна Республіка Крим України).

Закінчив Харківське вище військово-авіаційне училище льотчиків ім. С. Грицевця (1971-1975), Московські військово-повітряну академію ім. Ю. Гагаріна (1987) й інститут інженерів авіації і космонавтики (1997).

Служив льотчиком, командиром ланки винищувачів (1975-1983), заступником командира авіаційної ескадрильї (1983-1987), в загоні космонавтів (1987-1998), заступником начальника (2000-2003), начальником Російського державного науково-дослідного випробувального Центру підготовки космонавтів ім. Ю. Гагаріна (з 2003).

Льотчик-космонавт РФ.

Герой Російської Федерації (1994).

Кавалер російського ордена « За заслуги перед Вітчизною» III ступеня.


Нагороджений двома медалями НАСА: «За освоєння космічного простору» і «За суспільні заслуги».


Виконав два космічні польоти.

Під час першого на човні «Союз ТМ-17» (1993-1994) працював на російському орбітальному комплексі «Мир». Здійснив п’ять виходів у відкритий Космос.

Під час другого на човні « Союз ТМ-25» (1997) працював на російському орбітальному комплексі «Мир». За час роботи трапилися дві НП: 23 лютого на станції виникла пожежа через браковану кисневу шашку, а 25 червня при пересмикуванні вантажного човна «Прогрес М-34» він зіткнувся з орбітальним комплексом, що призвело до розгерметизації модуля «Спектр». Здійснив вихід у відкритий Космос.

Серед друзів та близьких знайомих Ц. – О. Лавейкін, Т. Мусабаєв, Ю. Усачов, Г. Манаков, Д. Блах, О. Серебров, Ю. Онуфрієнко, В. Афанасьєв, В. Поляков, М. Фоул, О. Поліщук, Р. Евальд, В. Корзун, А. Калері, Ч. Прекурт, О. Лазуткін, Ж.-Ф. Клервуа, К. Норьєга, О. Пермінов, Е. Лу, Є. Кондакова та ін.

*Перша цифра – порядковий номер у Радянському Союзі, друга – у світі.


***

НАЙПРЕКРАСНІША З ОПЕР, з професійного кредо В. Циблієва

Старт космічного човна – найпрекрасніша опера на світі.


ОРБІТАЛЬНА ДІЙСНІСТЬ ІНОДІ – ТОЙ ЖЕ СОН, зі спогадів О. Сереброва

У Космос я літав двічі. Для мене давно не новина те, що багато хто з мох колег відчував на орбіті вельми дивні, деколи дуже важкі переживання. У мене, на щастя, нічого подібного не було.

А ось мій напарник Василь Циблієв, наприклад, поводився деколи так, ніби блекоти обжерся: кричав, кидався, виробляв кульбіти ногами. Виявляється, йому снилися абсолютно приголомшливі, феєричні, непередавані сни. Переказати їх він взагалі не міг. Твердив лише, що нічого подібного в житті не бачив.

Такі стани могли повторюватися і насправді. Там, на орбіті, деколи і не зрозумієш, де сон, а де дійсність...


ЗНАЙ НАШИХ, з прес-релізу «Циблієв В. В. включений до енциклопедії «Кращі люди Росії»

Рішенням громадсько-консультаційної ради редакції енциклопедії «Кращі люди Росії» ім’я Циблієва Василя Васильовича, начальника Російського державного науково-дослідного інституту центру підготовки космонавтів ім. Ю. О. Гагаріна, внесено до переліку персоналій V випуску.

Голова ради А. Бруй в своєму коментарі відзначив, що Василь Васильович включений до книги за вдосконалення вітчизняної системи підготовки космонавтів в сучасних умовах і розвиток міжнародної співпраці Росії в області пілотованої космонавтики.

Відбір персоналій в енциклопедію здійснюється за офіційною рекомендацією органів виконавчої і законодавчої влади суб’єктів Російської Федерації і громадських організацій.


ПОВІВСЯ, ЯК ОФІЦЕР, з рішення журі премії В. Висоцького «Своя колія»

Напевно, усім запам’яталася драматична ситуація з екіпажем «Союзу-25 ТМ» на орбітальній станції «Мир» й те, що сталося після повернення з космосу. За вміння в екстремальних умовах взяти на себе відповідальність й істинно офіцерську поведінку на Землі премія В. Висоцького «Своя колія-1997» присуджується льотчику-космонавту В. В. Циблієву.


СТАНЦІЯ – НЕБЕЗПЕЧНА, з дослідження В. Засельського, О. Чернишової і С. Шамсутдінова «Рекордсмен неприємностей»

Василь Циблієв, Олександр Лазуткін і американський астронавт Джеррі Ліненджер прибули на станцію «Мир» 10 лютого. А вже 23 лютого на ній виникла пожежа. Вийшли з ладу обидва «Електрони» – обладнання, за допомогою якого шляхом електролізу з води отримують кисень. Щоб не задихнутися, екіпаж змушений був палити спеціальні патрони, котрі давали життєдайний газ для атмосфери. Від лелітки