Циблиев Василий [Николай Михайлович Сухомозский] (fb2) читать постранично, страница - 2

- Циблиев Василий [Справочник-дайджест] 20 Кб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично) - Николай Михайлович Сухомозский

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

знову виникла пожежа. Вогонь бив з однієї панелі переходу на протилежну, тобто на метр з гаком, і вже майже пропік у ній отвір. Всю станцію заслало димом. Ліненджер не бачив власної рук, витягнутої перед собою.

Діяли на дотик, по пам’яті. Одягли протигази, використали три вогнегасники, і полум’я врешті-решт загасили. Хоча ще довго у відсіках пахло горілим.

У березні потік контур системи терморегулювання. Температура стала стрибати. Особливо холод дошкуляв ногам. Адже через відсутність сили тяжіння кров до них не приливає і, значить, не несе благодатного тепла.

Внаслідок витоку в повітрі з’явився отруйний газ етиленгліколь, котрий «саджає» нирки.

Потім послідовно відмовили блок мікродомішок, фільтр шкідливих домішок і зв’язок через супутник-ретранслятор.

Лише уявіть собі, що всі ці халепи трапилися на землі. Навіть росіянин, який народжується, живе і помирає в стресових ситуаціях, розгубився б. А іноземець, що звик до комфорту; до того, що все, що повинно працювати, – працює?! Не дивно, що Ліненджер навідріз відмовився брати участь в ремонтних роботах. Посилаючись на те, що за контрактом він повинен займатися виключно науковими дослідженнями.

Це була явна проколина психологів і керівників польоту. Безумовно, в угодах треба було передбачити «надзвичайні обставини».

Проте в Космосі не повернешся і не скажеш: «Я пішов додому». Конфлікт підігрівала та обставина, що Ліненджер – військовий, і він не міг не знати, що накази командира можна обговорювати, але не виконувати їх – зась.

Дійшло до вияснення стосунків. У американця стався нервовий зрив. Він зачинився в модулі «Спектр», перестав спілкуватися з колегами, окремо харчувався. Понад те, тиждень не виходив на зв’язок зі своїми. А потім передав відкритим текстом приблизно таке: «Станція небезпечна. Прошу мене звідси забрати. Фоула (американський астронавт, що мав міняти Ліненджера – авт.) посилати сюди не треба до тих пір, доки росіяни не наведуть ладу».


ЯБЛУНІ НА «ЧЕРВОНІЙ ПЛАНЕТІ» ТАКИ ЗАЦВІТУТЬ, з повідомлення РІА-Новини «Склад експедиції на Марс визначить відкритий конкурс»

Після завершення будівництва Міжнародної космічної станції почнеться набір космонавтів для польоту на Марс. Про це заявив перший заступник начальника російського Центру підготовки космонавтів генерал-майор Василь Циблієв.


За його словами, для експедиції на «червону планету» потрібні льотчики, медики, геологи, біологи й інші вчені. Програма їх підготовки відрізнятиметься від нинішньої, оскільки буде націлена на тривалий політ з великим об’ємом наукових досліджень, «але і тоді також потрібна висока інтелектуальна підготовка людей з хорошим фізичним здоров’ям», – сказав Циблієв.


Він визнав, що відбір в загін космонавтів Росії зараз йде за «галузевим принципом» – з військово-повітряних сил, з підприємств, що займаються виробництвом космічної техніки або пов’язаних з «Росавіакосмосом».


Циблієв  відзначив, що «в США відбір йде по-іншому. Там сформульовані вимоги до інтелектуальних і фізичних даних, якими повинен володіти кандидат на політ; і кожен, хто бажає присвятити своє життя космосу, може подати заяву і пройти конкурс». Генерал вважає, що за таким же принципом проходитиме відбір російських кандидатів на політ до Марса. Циблієв зазначив, що новий російський корабель «Союз ТМА», на якому зараз космонавтів доставляють на МКС, дозволяє мати зріст до 190 см.


Нагадаємо, що про початок розробки проекту міжпланетного польоту російські вчені оголосили в квітні 2001 року. За словами директора Інституту медико-біологічних проблем РАН Анатолія Григор’єва політ може відбутися в період з 2016 по 2020 рік.

Разом з Росією в проекті братимуть участь США, Канада, Японія і низка європейських країн.


АМЕРИКАНЦІ ДИВУЮТЬСЯ, з телерепортажу О. Лазуренка «Василь Циблієв день провів в гостях у новочеркаських учених»

12.05.2004 р.

Росія, як і раніше, космічна держава. У цьому впевнені представники Російського центру підготовки космонавтів. Сьогодні вони приїхали до Новочеркаська. Глава центру Василь Циблієв разом з донськими тренажеробудівниками підвів підсумки роботи і окреслив плани на майбутнє.

Із Зоряним містечком Новочеркаськ співробітничає вже 30 років. Останній раз керівники центру підготовки космонавтів на Дон приїжджали минулої осені. З тих пір змінилося багато що, і вчені поспішають продемонструвати це.

На донських тренажерах вчилися працювати всі члени дев’ятої експедиції МКС. Сьогодні космонавти застосовують знання з практики, а в центрі вже працюють над модернізацією ще 5 тренажерів. Новий напрям – комп’ютерна підготовка.

Космонавти хвалять донських учених, а московські вчені – найбільший вуз Новочеркаська: місцевий технічний університет закінчили майже всі фахівці