Химона Николай [Николай Михайлович Сухомозский] (fb2) читать постранично

- Химона Николай [Справочник-дайджест] 17 Кб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично) - Николай Михайлович Сухомозский

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

ХІМОНА Микола Петрович


ЕКСПРЕС-ЖИТТЄПИС, найважливіші ціхи біографії

Національний статус, що склався у світі: російсько-грецький.

Художник.

З комерційної родини. Батько, Хімона П., – бізнесмен.

Народився 25 вересня 1864 р. в м. Євпаторії Таврійської губернії Російської імперії (нині – Автономна Республіка Крим України).

Помер в 1929 р. в м. Лондоні (Великобританія).

Закінчив Петербурзьку імператорську академію мистецтв (1889-1897).

Працював викладачем малювальної школи Товариства заохочення художників (1897-1919).

Академік Петербурзької імператорської академії мистецтв (1916).

Один з засновників Товариства А. І. Куїнджі (1909).

Член комітету Товариства заохочення мистецтв.

Лауреат першої премії Товариства заохочення мистецтв (1903), першій премії ім. Олександра III (1907).

Кавалер малої заохочувальної медалі Петербурзької імператорської академії мистецтв (1892), малої золотої медалі Міжнародної виставки в Мюнхені.

Учасник виставок Товариства російських акварелістів (1893-1918), весняних виставок в Петербурзької імператорської академії мистецтв (з 1897), мюнхенського «Сецессіону» (1908), одеського салону В. Іздебського (1910), виставок Товариства А. Куїнджі, Товариства пересувних художніх виставок (1917-1918), Першої державної вільної виставки витворів мистецтва в Петрограді (1919).

Меморіальна виставка відбулася в лондонській галереї «Арлінгтон» (1930).

Мав репутацію чудового колориста, досягаючи в своїх картинах гармонійного звучання колірних поєднань і свіжості сприйняття.

Пейзажі Х. постійно відтворювалися в найпопулярніших журналах Росії («Нива», «Вогник», «Вершини», «Сонце Росії»).

Серед найвідоміших доробків – «Весняна гроза» (1897), «Морський пейзаж» (1900), «Фінляндія. Захід сонця» (1901), «Млин» (1903), «До весни» (1907).

Пензлю нашого земляка також належать «Південний краєвид», «Озеро», «Руїни Генуезького замку в Криму», «Яблуні в цвіту», «Пейзаж з березами», «Берег моря біля Георгіївського монастиря в Криму», «Павловськ».

Більшовицької революцій не сприйняв, емігрувавши до Лондона (1919).

Нині доробки нашого земляка зберігаються в державному Російському музеї, Третьяковській галереї (обидва – РФ), приватних колекціях.

За картину «Південний краєвид» на одному з російських аукціонів просили 0,7 млн. рублів (2005).

Серед друзів та близьких знайомих Х. – А. Куїнджі, І. Шишкін, М. Реріх, М. Богданов-Бєльський, Г. Ахматова, М. Дубовський, Ф. Рушиць, С. Маковський, І. Білібін, М. Лапшин, К. Богаєвський, М. Латрі, Ф. Бернштам, А. Рилов та ін.


***

НЕ ЗМУШУЙ, з професійного кредо М. Хімони

Не змушуй пейзаж позувати!


БАГАТСТВО ФАРБ, зі спогадів І. Варзар

М. П. Хімона в своїй творчості оперує яскравими колірними плямами, які абсолютно превалюють над малюнком. Гармонія кольору, виразний колорит нагадують живопис А. Рилова... помітно відверта схильність до яскравого кольору і багатства фарб.


ДОСТОЙНИЙ УЧЕНЬ, з листа І. Шишкіна І. Толстому в жовтні 1895 р.

Петербург.

Ваша ясновельможність граф Іван Іванович,

Не маючи можливості особисто бути на худож. Раді у понеділок, покірно прошу Вас передати мою думку і пропозицію щодо моїх колишніх учнів. Дехто з них, як, наприклад, Рущиць був моїм учн. вже роки три, а також Хімона і Бондаренко.

Рущиць і Хімона, на мою думку, заслуговують похвали і заохочення, і яким насмілююся просити Раду дати окремі майстерні. Вважаю цілком до того готовими.

Залишаюся з повагою

І. Шиш.


СИЛЬНІ Й СВІЖІ ПЕЙЗАЖІ, з «Аркушів щоденника» М. Реріха

Микола Хімона підтвердив собою кращі основи Греції. І з ним ми працювали шістнадцять років в найкращій згоді. Він умів зберігати заповіти Вчителя. У 1930 році в Лондоні була його посмертна виставка. Сильні й свіжі... його пейзажі. Сніги, річки, весняні горби, а також і знаки далекої його батьківщини Греції.

...Інспектор і керівник класу Хімона одержував сто рублів. Коли ж він захворів, і я просив Нечаєва надати допомогу, то отримав відповідь, що потреба – лише від неправильного розподілу бюджету.


ЕТЮДИ ВІДТВОРЮВАЛИ В ЛИСТІВКАХ, з розвідки Г. Потьомкіна «Після приєднання до Росії»

Частина етюдів учня А. Куїнджі М. Хімона відтворена у відкритих листівках громади св. Євгенія.


РОДИЧІВ ДЕПОРТУВАЛИ, з дослідження Н.Терещук «Метричні книги – джерелознавча база з вивчення православних греків м. Севастополя»

У краєзнавчій літературі лінія сім’ї Хімонів простежується з 1837 р., коли батько художника був рядовим Балаклавського грецького піхотного батальйону, а з 1846 р. – унтер-офіцером. Брав участь в 1-ій обороні Севастополя.

Після закінчення Кримської