Харито Николай [Николай Михайлович Сухомозский] (fb2) читать постранично

- Харито Николай [Справочник-дайджест] 19 Кб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично) - Николай Михайлович Сухомозский

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

ХАРІТО Микола Іванович


ЕКСПРЕС-ЖИТТЄПИС, найважливіші ціхи біографії

Національний статус, що склався у світі: російський.

Композитор, поет.

З родини службовця. Батько, Іванісов І., – гірничий інженер.

Народився 19 грудня 1886 р. в м. Ялті Таврійської губернії Російської імперії (нині – Автономна Республіка Крим України).

Убитий 9 листопада 1918 р. на хуторі Тихорєцькому Кавказького відділу Кубанської області Російської імперії (нині – м. Тихорєцьк Краснодарського краю РФ). Похований на місцевому цвинтарі. Перепохований матір’ю на київському Лук’янівському цвинтарі (1919).

Закінчив ялтинську Олександрівську гімназію, навчався на юридичному факультеті київського університету св. Володимира (1908-1911), в Миколаївському піхотному військовому училищі (1915-1916).

Як поет дебютував віршем «Хризантеми» (1910), який під назвою «Відквітнули вже давно хризантеми в саду» згодом став всесвітньо відомим романсом.

У якості композитора створив 48 романсів, серед яких «Минулого не повернути» (вірші Т. Строєвої), «Тіні минулого» (вірші А. Френкеля), «Гайстри осінні» (вірші С. Грея), «Хвилини щастя» (вірші О. Апухтіна), «Сльози» (вірші Ф. Тютчева).

З владою порозуміння не знаходив: за царизму був засланий до Архангельської губернії, де захворів на туберкульоз, а за більшовиків його «міщанська» творчість замовчувалася.

Серед друзів та близьких знайомих Х. – О. Ейхельман, В. Шумський, П. Войков, М. Ліндер та ін.


***

ХОЧУ, ЩО ХОЧУ, з життєвого кредо М. Харіто

Хочу робити те, що хочу.


КОХАННЯ ЖИВЕ, романс М. Харіто «Відквітнули вже давно хризантеми в саду»

В том саду,

где мы с вами встретились,

Ваш любимый куст

хризантем расцвел.

И в моей груди

расцвело тогда

Чувство яркое

нежной любви…

Опустел наш сад,

вас давно уж нет,

Я брожу один,

весь измученный,

И невольные слезы

катятся пред

Увядшим кустом хризантем.

Отцвели уж давно

хризантемы в саду,

Но любовь все живет

в моем сердце больном.


ПЕРЕКВАЛІФІКУВАЛИ ЛІТРЕДАКТОРА В АВТОРИ, з кореспонденції Л. Шемети і В. Полонського «Наш улюблений кущ хризантем розквітнув»

Упродовж довгих років романс «Відквітнули хризантеми» вважався ...низькопробним творінням невибагливого дрібнобуржуазного смаку. Його нот ніколи не було в продажу, у репертуарах майстрів естради цей романс не значився (хіба тільки він?). І лише у поодиноких знавців-колекціонерів можна було знайти стародавні платівки з іще дореволюційними записами... Щоправда, в далекому емігрантському зарубіжжі українські й російські меломани пам’ятали «Хризантеми», співали, страждаючи від ностальгії, і, звісно, рознесли білим світом не лише їх...

...Першими почули романс студентські друзі автора й, піддавшись легкій та ненав’язливій сентиментальній чарівності тексту, музики та ліричного авторського виконання, зобов’язали Миколу негайно видати романс у самого «Леона Ідзиковського». ...Владислав Ідзиковський щиро похвалив молодого автора й узяв романс до друку, обумовивши необхідністю незначного редагування.

Останнє на прохання видавця виконав ...відомий і вельми популярний в Києві виконавець російських та циганських романсів Василь Шумський. Він же став і першим виконавцем романсу в приміщенні Театру Бергоньє, нині– Театр імені Лесі Українки.

Незабаром романс видали, але М. Харіто був вказаний лише як автор музики, автором же тексту, милістю Вол. Ідзиковського, став «редактор» В. Шумський.

Видавництво Ідзиковського постійно відвідували відомі й маловідомі співаки, шукаючи новинок і сподіваючись поповнити свої репертуари. Природно, що «Хризантеми» привернули їхню увагу, і невдовзі романс зазвучав всією країною.

У композиторській діяльності М. Харіто не обмежився створенням романсів. Він працював і в популярному у ті роки жанрі мелодекламації, пишучи для читців супровідну музику. Був і автором фортепіанних п’єс, і навіть таперської музики до «великого німого»– фільмів.


ФАТАЛЬНА КУЛЯ РЕВНИВЦЯ, з статті С. Когана і О. Анісімова «Історія одного романсу»

У 1918 році ...на Кубані безглуздий трагічний випадок обірвав життя талановитого композитора і поета, автора всесвітньо відомого романсу «Відквітнули хризантеми» Миколи Івановича Харіто. ...Відправився на запрошення друзів на весілля до Тихорєцької. Серед безлічі гостей виділявся привабливістю, мужністю, що підігрівали ще й захоплені розповіді про нього присутніх... І так вже сталося, що підвищена увага до гостя жіночої половини викликала неприборканий спалах ревнощів у одного з сп’янілих гостей, якогось Бонгартена, і