Книга драконів [Едіт Несбіт] (fb2) читать постранично, страница - 44

- Книга драконів (пер. Володимир Чернишенко) (и.с. Казки Старого Лева) 2.51 Мб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично) - Едіт Несбіт

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

старий дідусь, але ще не відчинив тих дверей…

1

П’ятого листопада у Великобританії відзначають розкриття «порохової змови» 1605 року проти короля Якова I. Один із заколотників, 25-річний Ґай Фокс мав запалити гніт під бочками з порохом. Але змову було розкрито, змовників покарано. Англійський парламент прийняв закон відзначати 5 листопада як «радісний день подяки за порятунок короля». Закон діяв до 1859 року, але й після його скасування традиція святкування збереглася.

(обратно)

2

Кришталевий палац — не казкова вигадка, а справжня, модерна будівля з заліза і скла, побудована в лондонському Гайд-парку в 1850–1851 р.р. до Всесвітньої виставки 1851 року. Джозеф Пакстон, садівник за професією, натхненник і організатор цього проекту, був нагороджений лицарським титулом. У 1936 році Кришталевий палац згорів у пожежі і після цього не відновлювався.

(обратно)

3

Різні назви одного й того ж сузір’я.

(обратно)

4

Згідно з легендою, Соломонова печатка — перстень царя Соломона з зображенням шестикутної зірки — мав магічні властивості відганяти демонів і злих духів.

(обратно)

5

Facilis descensus — початок латинського крилатого виразу facilis descensus Averni (легкий спуск до Аверну), тобто до підземного царства. Цей вираз зустрічається в «Енеїді» Вергілія.

(обратно)