Айвазовский Иван [Николай Михайлович Сухомозский] (fb2) читать постранично

- Айвазовский Иван [Справочник-дайджест] 20 Кб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично) - Николай Михайлович Сухомозский

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]


ЕКСПРЕС-ЖИТТЄПИС, найважливіші ціхи біографії

Національний статус, що склався у світі: російський.

Художник.

З родини дрібних торгівців. Брат – архімандрит Гаврило.

Народився 17 (29) липня 1817 р в м. Феодосії Таврійської губернії Російської імперії (нині – Автономна Республіка Крим України).

Помер 19 квітня (2 травня)1900 р. в м. Феодосії Таврійської губернії Російської імперії (нині – Автономна Республіка Крим України). Похований в огорожі вірменської церкви Святого Сергія. Похорон пройшов з військовими почестями, місцевий гарнізон поклав на труну адміральську шпагу. На могилі висікли напис вірменською мовою: «Народжений смертним, залишив по собі безсмертну пам’ять».

Навчався в Сімферопольській гімназії, Петербурзькій академії мистецтв (1833-1837).

Академік Петербурзької академії мистецтв (1844).

Почесний член Петербурзької академії мистецтв (1887).

Член низки європейських академій.

Пензлю А. належить понад 6 тисяч картин, низка малюнків і акварелей. Найвідоміші – «Наваррінський бій» (обе – 1848), «Дев’ятий вал» (1850), «Затемнення сонця у Феодосії 1851 року» (1851 ), «Чесменський бій», «Чорне море» (1881), «Серед хвиль» (1889), «Злива в Судаку» (1897).

Зберігається спадщина в Феодосійській картинній галереї ім. Айвазовського, Московській державній Третьяковській галереї, Санкт-Петербурзькому Руському музеї, багатьох приватних колекціях.

Наш земляк завоював світову славу емоційною піднесеністю полотен, романтичним зображенням неосяжної величі й буйної моці морської стихії, вогненних сонячних заходів, грою на хвилях місячного світла.

А. користувався тонкими градаціями світлотіні для природної і найточнішої передачі морської широчіні, руху води і світла.

В м. Феодосія нашому земляку встановлено пам’ятник.

Видатному художнику присвоєно звання «Почесний кримчанин» (2006).

Ім’ям А. названі в м. Феодосія картинна галерея, парк, фонтан з написом: «Доброму генієві», вулиці в містах Вінниця, Миколаїв, Ковель, провулок у м. Київ.

На лондонському аукціоні Sotheby's картина А. «Константинополь на світанку» була продана майже за $ 5 млн. (2007), а «Вигляд Константинополя і Босфорської затоки» - понад $ 5 млн. (2012).

Серед друзів та близьких знайомих А. – О. Пушкін, М. Воробйов, Ф. Таннер, О. Оленін, Н. Наришкіна, І. Рєпін та ін.


***

ХУДОЖНИК ЧИ КОПІЮВАЛЬНИК, з творчого кредо І. Айвазовського

Людина, не обдарована пам’яттю, котра зберігає враження живої природи, може бути відмінним копіювальником, живим фотографічним апаратом, але справжнім художником – ніколи.


МОЖЕ ВІН ПРИНЕСЕ СЛАВУ КРАЇНІ, з листа Н. Наришкіної С. Тончі

Прийміть його під своє заступництво...

Він схожий на Рафаеля і з його ж прекрасним виразом в обличчі. Хтозна, може, він зробить честь Росії...


ПЕРШОВІДКРИВАЧ МОРСЬКОГО ЖИВОПИСУ, з статті Я. Дубинянської «Майстер і Марина»

Блискуче освоївши «джентльменський набір» умінь і навичок тодішнього художника-академіста, він залишається вірний своїй головній і єдиній темі творчості, доступній йому краще, аніж будь-кому – морю. За серію пейзажів і «особливо за чудову картину «Штиль» Айвазовського нагородили золотою медаллю. Як виняток йому на два роки скоротили академічний курс.

…Ватикан отримує його картину «Хаос. Створення світу». Художника оголошують першовідкривачем морського живопису в Римі, про нього із захопленням відгукуються найкращі живописці, йому присвячують вірші. Потім виставки картин мариніста переможною хвилею прокочуються по всій Європі. «Рим, Неаполь, Венеція, Париж, Лондон, Амстердам удостоїли мене найприємнішими словами», – згадував Айвазовський.

Йому усього 27 років. Він – академік Петербурзької академії мистецтв і п’яти європейських академій. Він багатий і знаменитий. Він може дозволити собі оселитися в будь-якому куточку земної кулі.

Він повертається до Феодосії.

…У галереї Айвазовського є картина під назвою «Перший поїзд у Феодосії». Якщо не брати до уваги стародавню конструкцію паровоза, пейзаж цілком пізнаваний: досить вийти з галереї і пройти кілька кроків до залізниці, що йде уздовж моря. Однак у той час, коли художник писав цю картину, про залізницю у Феодосії й гадки не мали! Але трохи пізніше вона з’явилася – завдяки його ж зусиллям.

Енергія, із якою Іван Айвазовський узявся за благоустрій, економічний і культурний розвиток рідного міста, важко вкладається у свідомості. Окрім залізниці, він організував реконструкцію морського торгового порту, і тепер одного з найбільших у Криму. На свої кошти і за своїм проектом заснував археологічний музей. Виступив одним з ініціаторів відкриття першої публічної бібліотеки. Піклувався про архітектурний образ Феодосії, спроектувавши