Синдром стерильності [Наталка Сняданко] (fb2) читать постранично

- Синдром стерильності (и.с. День Європи) 1.48 Мб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично) - Наталка Сняданко

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

Наталка СНЯДАНКО СИНДРОМ СТЕРИЛЬНОСТІ Роман

Деякі збіги з реальними подіями не випадкові, більшість дійових осіб не вигадані, хоча й навряд чи захочуть впізнавати себе у персонажах твору.

Дійові особи (вони ж виконавці)
Горислава Галичанко, завідувачка рубрикою «Дозвілля» щоденної газети КРІС-2, дівчина, безумовно, варта уваги, навіть попри те, що їй от-от виповниться тридцять.

Пані Міля, бізнесово обдарована поштарка і мрійниця.

Сніжана Терпужко, журналістка, гордо розповідає при кожній нагоді, що користується парфумами «Ко-ко Ченел номер п'ять».

Містер Арнольд Гомосапієнс, бізнес-консультант із Голландії.

Михайло Іванович Тичина, слідчий, книголюб і непоганий коханець.

Агатангел, домашній щур, любить крабові палички.

Юліан Йосипович Незабудко, головний редактор газети КРІС-2. Партійний псевдонім — Дуньо (але це таємниця). Поет і дбайливий сім'янин.

Пан Фіалко, заступник пана Незабудка. Партійний псевдонім — Франьо (хоча це теж таємниця). Екс-скульптор і талановитий ботанік, вивів рослину під назвою «Зажурилась галичанка».

Пан Маргаритко, заступник пана Незабудка і пана Фіалка. Партійний псевдонім — Ґєньо.

Пан Штуркало, відповідальний секретар.

Олежик Трав'янистий, верстальник із сумнівною репутацією.

Соломон Айвазовські — таємничий та ерудований, у душі — романтик, що старанно приховує, можливо, навіть сам від себе.

Шарлотт — вродлива і неприсутня.

Степан Вовк, 13-й комерційний директор КРІСа-2.

Рекламний відділ, нічим, крім прізвищ, не характерний.

Панько Овочевий. У приватному спілкуванні — Льоня.

Інвестор — загалом другорядний персонаж.

Теобальд Полуботок-Свищенко, дописувач КРІСа-2.

Професор Полуботок-Свищенко, засновник клініки Шато д'Амур та «українського» методу лікування психічних захворювань.

Евеліна, сусідка Горислави, скрипалька.

Марко, сусід Горислави, гітарист.

Семен Іванович, бізнесмен, власник перших у Тигирині секс-шопів.

Люба, старша коханка Семена Івановича.

Ліля, молодша коханка Семена Івановича.

Юрко, випадковий персонаж.

Veritas на дні пляшки
Юліан Йосипович Незабудко прокинувся від солодко-тривожного відчуття в паху, яке могло свідчити тільки про одне, і саме про це свідчило. У нього була ранкова ерекція. Головний редактор щоденної тигиринської газети КРІС-2, як називається посада нашого героя, посміхнувся чи то до стелі, чи то до себе самого (на стелі у спальні було дзеркало) і зітхнув із полегшенням. Коли тобі суттєво за сорок, кожна ранкова ерекція, а тим більше із сильного похмілля — це «трохи подія», як сказав би, зверхньо посміхаючись, пан Незабудко, якби йшлося про когось іншого. Але оскільки справа стосувалася його самого, то він тільки ковзнув рукою під ковдру і з полегшенням зітхнув, пересвідчившись, що солодко-тривожне відчуття його не підвело. Всі ми любимо виглядати іронічними чужим коштом.

Пан Незабудко жваво підхопився, замугикав «ві а зе чемпіонс» і пішов під душ, переможно спостерігаючи, як навіть струмені теплої води не відразу зруйнували горду набундюченість у його паху. Десь він читав, що ерекція «з бодуна» — явище майже автоматичне і свідчить не так про молодість організму, як про підвищений тиск на якісь там залози, тому така ерекція не виключає підступного наближення простатиту. Але Юліан Йосипович був оптимістом і тішився кожній ранковій ерекції, хоча скаржитися на свій організм у плані сексуальних можливостей йому однозначно ще рано. Шкода, що дружина у відрядженні, і немає з ким розділити скромну статеву радість. Хоча з іншого боку, добре, що вона у відрядженні, адже навряд чи їй сподобався б запах з його рота, який навіть самому Юліану Йосиповичу не дуже подобався, коли він видихав у близько поставлену до вуст долоню і принюхувався. Пан Незабудко щоранку перевіряв таким чином, чи не тхне у нього з рота, бо й сам дуже не любив, коли тхнуло у когось із рота. Сьогоднішній перегар викликав туманні спогади про те, що вечір таки завершився пивом, а це дружині точно б не сподобалося. Юліану Йосиповичу це також не подобалося, але не подобалося вже сьогодні, а вчора чомусь навпаки, подобалося. І найгірше, що так буває завжди.

Тому те, що його дружина Неллі перебуває у відрядженні, загалом добре. Бо Неллі, як і переважна більшість дружин, негативно ставиться до появи чоловіка у нетверезому стані. Хоча і не влаштовує у таких випадках сцен, не дорікає, не б'є посуду. І цим тільки посилює відчуття провини наступного ранку, яке своєю чергою посилює бодун, і це, на відміну від ерекції, повторюється щоразу. Юліан Йосипович не любив з'являтися на очі дружині у нетверезому стані. Ніби нічого особливого не відбувалося, але щоразу після її мовчазного, але промовистого погляду в нього надовго зникало бажання затримуватися з