Феномен Фенікса [Валентин Лукич Чемерис] (fb2) читать постранично, страница - 257

- Феномен Фенікса 2.42 Мб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично) - Валентин Лукич Чемерис

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

кислотах у вигляді послідовності нуклеотидів. «Літерами» генетичного алфавіту є пуринові і піримідонові основи в дезоксирибонуклеїновій кислоті (ДНК) — аденін (А), цитозин (Ц), гуанін (Г), тимін (Т): в рибонуклеїновій кислоті (РНК) замість Т містить урацил (У).

(обратно)

35

Володимир Іванович Вернадський, засновник вчення про біосферу Землі, вважав її організмом живим. Адже вона перетворює сонячну енергію, переробляє мінеральні маси земноїкори, синтезує складні хімічні сполуки із простих, здійснює обмін речовин. Людина — за вченим — творіння біосфери. Тож деякі вчені вважають її не лише живим організмом, а й розумним. Якщо вона створила людину, чому б не вважати її розумним космічним тілом?

(обратно)

36

У Давній Русі — Фініст (мабуть, перекручене з грецького «Фенікс») — теж чарівний птах, теж невмирущий, що відроджується з попелу. Часто у весільному фольклорі наших предків-русичів виступає в образі сокола-жениха.

Його можна побачити і на зоряній карті Південного неба. Найяскравіша зоря — 2,4 візуальної зоряної величини. Сузір’я Фенікса знаходиться між сузір’ями Ерідана та Кита (з півночі на південь) і Південної Гідри, Журавля та Південної Риби — зі сходу на захід.

(обратно)

37

Апокриф — грец. таємний, прихований — релігійно-легендарні твори на біблійні теми, неприйняті церквою.

(обратно)

38

Першу людину було створено з чисто практичною метою: «Не було людини для оброблювання землі». Всього лише. За іншими легендами Адам) давньоєвр. букв. — земля, червона земля, або червонозем — родючий залізистий грунт субтропічної зони, багатий на перегній. Варто також додати — суттєве уточнення! — Адам не народжений, а створений, чим і відрізняється від усіх майбутніх людей.

(обратно)

39

Етимологію слова рай пов’язують з авест. «багатство, щастя», з давн. інд. «дарунок, володіння», з грец. «сад, парк», від давн. іран. — «звідусіль огороджене місце».

(обратно)

40

За мусульманською ідеологією Адам в раю буцімто говорив арабською мовою — цікаво, хто ж її його навчив, коли мов ще взагалі не було — в тім числі і арабської. А на землі він буцімто говорив багатьма мовами, але головно сірійською.

(обратно)

41

Кара-Даг — гірський масив у східній частині Головного пасма Кримських гір на березі Чорного моря, до якого обривається крутими уступами. Являє собою зруйнований вулканом масив, заввишки до 577 м. Складений лавами і туфами. Поширені оригінальні форми вивітрювання (башти-стовпи). Біля східного підніжжя — місто-курорт Коктебель. (З путівника).

(обратно)

42

Зменшено-пестливе від школа. Ділянка, де вирощують саджанці деревних та кущових рослин; розсадник.

(обратно)

43

І досі ходить не спростована, але й не підтверджена документально чутка, що буцімто Іван Степанович не помер 1З березня 1710 року в Бендерах, як про те ясу пустили, а прибув потай до Києво-Печерської Лаври, де й прийняв чернецтво, а згодом і схиму. І закінчив простим ченцем дні свої земні, молячись щоби український народ таки здобув волю. Мабуть, дійшли його молитви до Господа, отримала Україна року 1991 незалежність.

(обратно)