Сучасна фантастична повість (збірка) [Олександр Костянтинович Тесленко] (fb2) читать постранично, страница - 170

- Сучасна фантастична повість (збірка) 1.95 Мб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично) - Олександр Костянтинович Тесленко - Віктор Васильович Савченко - Анатолій Андрійович Дімаров - Віктор Іванович Положій - Валерій Олександрович Шевчук

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

творчій роботі. Автор книжок «Тривожний крик папуги», «Консульська вежа», «Ночівля в карбоні» та «Тільки мить».


ТАРНАВСЬКИЙ Валентин народився 1951 року в місті Сторожинці на Буковині. Закінчив Київський державний університет. Працював журналістом, нині — на видавничій роботі. Автор книжок «Міські мотиви», «Цвет папоротника», повісті «Нуль» та багатьох оповідань.


ТЕСЛЕНКО Олександр народився 1949 року в місті Донецьку. Закінчив Київський медінститут. Працював лікарем. Нині на творчій роботі. Автор книжок «Дозвольте народитися», «Корида», «Кут паралельності», «Кам’яне яйце» та ін.


ШЕВЧУК Валерій народився 1939 року в місті Житомирі. Закінчив Київський державний університет. Нині — на творчій роботі. Автор книжок «Серед тижня», «Набережна, 12», «Вечір святої осені», «Крик півня на світанку», «Дім на горі», «На полі смиренному», «Три листки за вікном» та ін. Лауреат Державної премії УРСР імені Т. Г. Шевченка.



 ЮНИЙ ДРУЖЕ!


Незмінний успіх у читача має пригодницька література, науково-художня фантастика. Природно, що книги цих жанрів виходять у молодіжному видавництві регулярно, у цікавому художньому оформленні, масовими тиражами. Починаючи з 1979 року, до них додався щорічний збірник «ППФ» (Пригоди, подорожі, фантастика), який пропонує. читачам твори вітчизняних та зарубіжних авторів. Вміщувані в ньому різнотемні повісті, оповідання, нариси об’єднані провідною тенденцією творчості сучасних письменників — осмисленням людини як частини природи й світу, її призначення у сьогоднішньому дні й майбутньому.

Час, що минув після виходу першого збірника «ППФ», переконливо засвідчив, що «Молодівський» щорічник став не тільки і не стільки своєрідною відповіддю видавництва на посилений Інтерес читачів до пригодницької та фантастичної літератури. Його поява значною мірою активізувала громадську увагу до творів цього жанру, творчо згуртувала літераторів, особливо молодих, допомогла їхньому мистецькому становленню. Саме пройшовши школу щорічника, видали згодом свої перші книги фантасти О. Тесленко, В. Заєць, Ю. Константинов, Ю. Пригорницький. Їхні твори разом з виданням жанрової класики, що вийшли або виходять у «Молоді», збагачують художню палітру видавництва, повніше задовольняють читацькі запити.

Щороку серед авторів видавництва з’являються нові імена. У 1987 році до початківців науково-фантастичного жанру додалося ще одне — Людмила Козинець, яка дебютувала книгою «Передай другому». Зараз у «Молоді» готується друга книга молодої київської письменниці (К.: Молодь, 1990) «Розірваний ланцюг». До цієї збірки увійшли різножанрові оповідання. Тут і традиційна «сайнс-фикшн», і пригодницька фантастика, і філософська притча з елементами сатири, І романтична казка.

Тематика оповідань актуальна, наближена до проблем нашого часу. Їхнім героям доводиться займатися і справами суто земними: спасати отруєну промисловими відходами землю, знешкоджувати торпеду, яка не розірвалася…

Творам молодої авторки притаманні особлива напруженість і динамізм сюжету, яскравий, підкреслено піднесений стиль викладу, м’який гумор.


ЗМІСТ


Анатолій Дімаров ТРИ ГРАНІ ЧАСУ

Віктор Положій ЩОСЬ НЕГАРАЗД

Віктор Савченко МОНОЛОГ НАД БЕЗОДНЕЮ

Валентин Тарнавський ДИСЕРТАЦІЯ

Олександр Тесленко РАПАНА СТАРОГО ПЕТЕРА

Валерій Шевчук МІСЯЧНИЙ БІЛЬ

Микола Славинський МОСТИ В ПРИЙДЕШНЄ

Післямова 

Про авторів


Примітки

1

З В. Сіренка.

(обратно)

2

З М. Чхана.

(обратно)

3

З М. Волошина.

(обратно)

4

З М. Волошина.

(обратно)

5

«Життя — це мить». Юсуф-ас-Себаї (араб.).

(обратно)

6

З Е. Дікінсон (пер. з англ. О. Жомнір).

(обратно)

7

З О. Завгороднього.

(обратно)

8

З. О. Завгороднього.

(обратно)

9

Городняприбудова біля фортечної стіни.

(обратно)

10

Оболонашибка.

(обратно)

11

Походнісмолоскипи.

(обратно)