Вулиця Червоних Троянд [Анатолій Олексійович Стась] (fb2) читать постранично, страница - 2

- Вулиця Червоних Троянд 2.08 Мб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично) - Анатолій Олексійович Стась

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

творі розгортаються з кінематографічною швидкістю. Інженер Крилач, а за ним — молодий вчений Іван Бранюк відкривають спосіб добувати з надр так звану залишкову нафту, якої, за свідченням спеціалістів, мільйони тонн. Земля, виявляється, віддає людям поки що лише половину своїх глибинних запасів чорного золота. Верховоди однієї зарубіжної фірми, що звикли гріти руки на прибутках від нафтовидобутку, не можуть змиритися з втратою пріоритету і вдаються до авантюри. Для здійснення свого злочинного задуму вони знаходять виконавців — колишнього есесівця та бандитів з оунівського кубла. Пригодницька канва допомагає авторові надати динамічності всім сюжетним розгалуженням твору.

Історія з винаходом термоінжектора — апарата для видобутку залишків нафти — межує з реальністю. Науково-технічна проблема, якої торкається А. Стась, — справді в полі досліджень вчених та інженерів ряду країн, і письменник, як стверджують знавці, виявив передбачливість у міркуваннях про засоби її технічного вирішення. Проте не це виступає на передній план. У повісті передусім наголошується на людинознавчих, моральних проблемах. Приваблюють образи Арсена Петришина, прикордонника Гейка, полковника Шелеста. Вони захищають мирну працю і здобутки радянських людей, але цим їхня діяльність не обмежується. Не дати ворогові скалічити душу чесного трудівника, який колись, замолоду, зробив хибний крок у житті — і з цього намагаються скористатися пройдисвіти, — це теж вони вважають своїм обов'язком і виконують його з успіхом. Письменник сатиричними штрихами змальовує постаті гітлерівців; мерзенними і підступними тінями зринають із небуття колишні націоналісти-сокирники, такі як Гандзя-Мацюк, нелюд з психікою душогуба.

Як і в повісті «Підземний факел», у пригодницьких оповіданнях, жзокрема в «Сріблястому мареві» та «Вулиці Червоних Троянд», також поєднується героїчне з незвичайним, чи навіть фантастичним. Письменник вдало користується цим прийомом, і хоч подекуди не уникає традиційних мотивів, однак відмовляється під усталеної схеми, де «міцно закручений» сюжет — в основі оповіді із «загадкою», яку необхідно розкрити. В його письмі загадок немає. На тлі незвичайного він розкриває людські характери, виразно окреслюючи конфлікт між протидіючими силами. Здебільшого герої творів Анатолія Стася діють або ж безпосередньо на війні, або в час війни; позитивні персонажі так чи інакше стикаються віч-на-віч з фашизмом, в той або інший спосіб, залежно під обставин та ситуацій, ведуть проти нього безкомпромісну боротьбу. Особисто для цих героїв боротьба не завжди завершується щасливо, письменник не спрощує життя, трагічна доля деяких персонажів лише зміцнює в художньому матеріалі емоційний струмінь реальності. Ось герой оповідання «Сріблясте марево» Юрко-ленінградець, молодий науковець, що став солдатом. Він потрапив у село, захоплене гітлерівцями, але й тут не припиняє роботи, розпочатої ще до війни в ленінградському інституті. В цьому романтично виписаному образі втілено високі моральні якості молодої радянської людини. В ім'я перемоги над ворогом Юрко віддав все — світлий розум, знання і врешті життя. Для Андрійка, хлопця з українського села, з яким товаришував Юрко-ленінградець, справжнє прізвище молодого вченого назавжди залишилося невідомим. В Андрійка зостався лише його зошит з розрахунками електромагнітного пульсатора, того невеликого апарата, з допомогою якого Юрко-ленінградець на очах у враженого хлопця зненацька зупиняв мотори німецьких машин на курному шляху за селом, сіючи розгардіяш і паніку серед гітлерівців. Фантастика? Так. Але в ній свій «пульсатор» — биття юного серця, сповненого ненависті до фашистів, реальна мрія хлопця про ту силу, яка спопелить чорний хрест свастики, зупинить і розчавить фашистських варварів. Центральний герой «Сріблястого марева» — людина відваги й мислі.

Ясність мети, за якою безмежна любов до Батьківщини, вчинки від переконань — ось живодайні джерела сили й міці духу позитивних персонажів повістей та оповідань письменника. У творчості А. Стася незмінно присутня власна концепція героїчної людини, хай це буде дорослий чи юний герой. У звичайних життєвих обставинах і середовищі письменник ніби збільшує довкола того чи іншого персонажа напругу ситуацій і таким чином створює умови для вияву характерів міцних, сильних, підкреслюючи, що характери героїв є віддзеркаленням їхнього внутрішнього світу, а не якоюсь винятковістю.

Високою напруженістю сюжету характеризується і оповідання «Вулиця Червоних Троянд». Відтворюється коротка й трагічна історія колишнього учасника руху Опору в одній з європейських країн, вченого, в руках якого страшна зброя. Усвідомлюючи, що його витвір може посіяти смерть не тільки серед ворогів, а й принести лихо всьому людству, вчений відмовляється від звабливої можливості застосувати проти ворожої країни вивільнену рушійну енергію згустків космічної матерії, рішуче