Білл - Герой Галактики [Гаррі Гаррісон] (fb2) читать постранично, страница - 58

- Білл - Герой Галактики (пер. Олександр Коваленко) (а.с. Білл - Герой Галактики -1) 620 Кб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично) - Гаррі Гаррісон

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

імператора, — мовив сержант і махнув рукою роботові-кравцеві.

— Ні, прошу! — благала жінка, хапаючи сержанта за руку і зрошуючи її сльозами. — Я загубила одного сина, хіба цього не досить… — вона змела сльозу і придивилася. — Але ж ти, ти — мій хлопчик! Мій Білл повернувся додому! Навіть з цими іклами, цими шрамами, з однією чорною, а другою білою руками, з штучною ногою я упізнала тебе, сину, серце матері не помиляється!

Сержант насупився на жінку.

— Може, ти й кажеш правду, — мовив він. — Назва Фігерінадон II щось мені нагадує.

Робот-кравець скінчив свою роботу: червоний паперовий мундир сміливо виблискував на осонні, чоботи, в молекулу завтовшки, сяяли.

— Шикуйся! — вигукнув Білл, і рекрут поліз через мур.

— Біллі, Біллі… — причитала жінка, — це ж твій менший брат Чарлі! Ти ж не забереш свого братика в армію, правда?

Білл подумав про свою матір, потім про свого маленького братика Чарлі, потім він подумав про один місяць, на який йому зменшують строк служби за кожного завербованого рекрута, і відповідь не забарилася:

— Заберу, — сказав він.

Заревіла музика, солдати рушили, мати заридала — матері завжди плачуть, — а бравий маленький загін помарширував дорогою через пагорб і зник з очей на заході сонця.


Примітка

1

Гаррісон Гаррі — відомий американський письменник-фантаст. Зараз живе в Ірландії. Народився 1925 року в м. Стемфорд (штат Коннектікут). В літературі дебютував як автор вестернів, але справжню популярність йому здобули науково-фантастичні твори. Перше науково-фантастичне оповідання — «Той, що йде крізь скелю» — опублікував 1951 року. Автор багатьох романів, повістей та оповідань. Для творчості Гаррісона характерні кілька напрямків, що видно з його найпопулярніших творів: «Білл, герой Галактики» (сатирична фантастика), «Посуньтесь, посуньтесь!» (роман-попередження), трилогія про Язона дін Альта: «Світ смерті», «Етичний інженер», «Кінні варвари» (пригодницька фантастика).

(обратно)