Декамерон Самуїла Окса [Микола Васильович Білкун] (fb2) читать постранично, страница - 48

- Декамерон Самуїла Окса 605 Кб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично) - Микола Васильович Білкун

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

так забаглося її вполювати, доведеться самому, власною персоною опуститися на дно морське.

Затуливши двома пальцями носа, на дно морське не спустишся. Тут потрібен спеціальний мисливський обладунок. Відразу ж зауважимо, що двоствольна «тулка» і оті шкіряні чоботи, що аж до пояса, підводному мисливцеві не підійдуть. Йому потрібне спецспорядження. Перш за все маска і трубка. Через трубку мисливець дихає, а через маску дивиться на підводне царство. І ще потрібні гумові ласти. Вони дуже нагадують жаб’ячі задні ноги. Але завдяки їм підводний мисливець плаває не гірше од жаби.

Тепер залишається тільки розповісти про підводну рушницю. Такі рушниці у природі існують, промисловість наша їх випускає. Патронів до такої рушниці не треба, дробу теж і, звичайно, пороху ні димного, ні бездимного абсолютно не треба. Порох тут ні до чого. Замість пороху у рушниці спеціальна пружина є, і та спеціальна пружина з силою викидає спеціальну острогу. Що ж до остроги, то вона спеціально розрахована для того, щоб у кого-небудь вцілити. (Пляжники, плавці і рятувальники на човнах у рахунок не йдуть, по них стріляти не рекомендується, можуть бути дуже сумні наслідки).

Стріляють підводні мисливці здебільшого по крабах, по камбалах, по морських конях, по морських котах, по морських бичках. Хто не може вцілити по таких дрібних об’єктах підводної фауни, хай тренується по медузах. Медуза велика. У медузу важко не вцілити.

Ну от. Маєте ви мисливський обладунок, і залишається тільки застенографувати ваше перше підводне полювання.

Починаєте ви на пляжі, роздягнувшись, одягатися. І вас. І той-таки момент з усіх боків обступлять щільненьким таким натовпом всі наявні в той час на пляжі хлопчиська. Поки ви натягатимете маску, вони примірятимуть ласти, а коли ви візьметеся до ластів, то виявиться, що хтось вже випрямляє вашу трубку, бо, на його думку, трубка має ряд конструктивних недоліків.

Але, як би там не було, ви спорядилися за всіма правилами підводного мистецтва і починаєте занурюватись у стихію. Тут вже не ви проти стихії і не стихія проти вас, а ви у стихію. І стихії вже ніякої немає, бо хвилі над вами, а ви під хвилями.

Значить, поринули ви. Пливете. Через трубку дихаєте. Коли щось буль-буль-буль, і вже солона вода і в носі, і в роті, і очі заливає. Що ж воно таке трапилося?

А трапилося те, що мусило трапитись. Хвиля хлюпнула, трубку залила, і замість повітря почали ви дихати солоною водою. Оскільки ж солоною водою дихати не рекомендується, бо легені наші до такого дихання не пристосовані, то доводиться виринати і виливати із трубки і маски воду.

Виринули. Все налагодили. Впірнули. Попливли. Дихається як слід начебто. Коли нова біда: лівий ласт злетів І тепер у вас вже потужність не та. Доводиться пірнати, ласта шукати. Пірнули. Не знайшли. Пірнули. Не знайшли. Пірнули. Нарешті знайшли. Виходите на берег. Ласта приміряєте. Ласта одягаєте. Заходите у воду. Поринаєте. Я все починається спочатку.

— Стривайте, стривайте! — вигукнете ви, — А коли ж полювати?

Що вам на це сказати? Невже у вас настрою прибуде, коли ви якусь бідну рибинку проштрикнете? Або краба прицвяшкуєте до піску? Шкода їх. У них же дітки є. Хай собі плавають. І ви собі плавайте. Хочете у масці, плавайте у масці. Хочете без маски, плавайте без маски.

Щасливого вам відпочинку!

Примечания

1

Документи, панове! (Ісп).

(обратно)

2

Ернесто Хіменес Кавальєро — один з ідеологів іспанського фашизму.

(обратно)

3

«Пийте кока-кола» (ісп.).

(обратно)

4

3 банкою варення чи консервів не має нічого спільного. Так по-морському називається та лавичка, на якій ви сидите в човні. В розмові не забувайте вживати це слово ефектно. Примітка автора.

(обратно)