Лист Папі Римському [Леон Дегрель] (fb2) читать постранично

- Лист Папі Римському (пер. Олексій Токар) 27 Кб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично) - Леон Дегрель

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

Леон Дегрель
Лист Папі Римському Lettre à Jean-Paul II à propos de Auschwitz

Написано в засланні 20-го травня 1979 року

Його Святості Папі Іоанну-Павлу II.
Місто Ватикан.

Святий Отче, моє ім'я — Леон Дегрель.

Я був головою бельгійських рексистів перед Другою світовою війною. Під час Другої світової війни командував бельгійськими добровольцями на Східному фронті, воював у 28-й Валлонській дивізії військ СС. Звичайно, не для всіх це являтиме рекомендацію. Однак, я католик, як і Ви, і тому вважаю, що у мене є право написати Вам як братові у вірі.

Мене стривожило повідомлення в пресі про те, що під час Вашого майбутнього візиту до Польщі з 2-го по 12-е червня 1979 Ви збираєтеся відслужити спільну месу з усіма польськими єпископами в колишньому концтаборі в Освенцім. Дозвольте мені перш за все заявити, що я знаходжу дуже повчальним молитися за мертвих, ким би вони не були і де б то не було, навіть у новісіньких печей крематорію з бездоганної вогнетривкої цегли.

Проте, мене терзають деякі побоювання. Те, що Ви — поляк і патріот своєї батьківщини, постійно підкреслюється Вашими вчинками на посаді первосвященика. Це по-людськи зрозуміло. У юності Ви були залучені до тяжкого військового протистояння. Але якщо старі образи справили на Вас занадто сильне враження, то тепер, ставши Папою, Ви можете піддатися спокусі взяти участь у мирських суперечках, на які історією пролито ще недостатньо світла.

Наприклад, яку відповідальність несе кожна з воюючих сторін за розв'язання Другої світової війни? Яку роль відіграли певні підбурювачі? Всім відомо, що Ваш тодішній прем'єр-міністр, полковник Бек, був вельми неоднозначною особистістю. Чи достатньо врівноважено він діяв в 1939 р.? Чи не відкинув він тоді з надмірною пихатістю можливість досягнення компромісу із німецький урядом?

Що було потім? Чи справді війна відбувалася саме так, як її малюють? Які помилки і навіть злочини були здійснені з обох сторін? Чи завжди об'єктивно оцінювалися мети, до яких вони прагнули? Можливо, доктрина противника була представлена в спотвореному вигляді — або через брак належної уваги, або навмисно — на вимогу пропаганди. Противнику могли приписати плани та вчинення дій, реальність яких ніколи не була підтверджена фактами.

Церква завжди була краще поінформованою за будь-кого. Проте, ось вже дві тисячі років вона веде дуже обачливу політику і остерігається займати необмірковані позиції. Вона береться судити тільки на підставі свідчень, причому спокійно і після того, як час остудить запал пристрастей і відокремить зерна від полови.

Зокрема, надзвичайна стриманість відрізняла її під час Другої світової війни. Вона всіляко прагнула не поширювати фантастичні вигадки, що панували в той час. Перебуваючи на рідній землі, Святий Отець, і особливо в Освенцімі, де на Вас, можливо, нахлинуть уривчасті спогади з минулого, що вже стали символами сліпої віри, чи будете Ви тільки молитися?

Більше за все боюся, що Ваші молитви і просто сам факт Вашої присутності в такому місці можуть бути негайно позбавлені їх глибинного сенсу і використані безпринципними пропагандистами як димова завіса для розв'язання нової кампанії ненависті під Вашим прикриттям. Подібні кампанії засновані на брехні і вже більше чверті століття отруюють саме поняття Освенціма.

Отже, підкреслюю, — на брехні. Міф про масові знищення в Освенцімі спричинив колективний психоз, який через неконтрольовані чутки оголомшив багатьох ув'язнених часів Другої світової війни. Починаючи з 1945 року ці вигадки заполонили весь світ. Сотні брехливих тверджень були повторені в тисячах книг з усе зростаючою злісною люттю. Вони відтворені у кольорі в апокаліптичних фільмах, що викликають обурення галтуванням не тільки правди, але й здорового глузду, елементарної арифметики і самих фактів.

Я чув, Святий Отець, що під час війни Ви билися в Опорі і піддавалися всім небезпекам військового часу. Кажуть також, що Ви були ув’язненим в Освенцімі. Як і багато інших Ви вийшли звідти цілим і неушкодженим і навіть стали Папою Римським — Папою, який, вочевидь, не надто часто нюхав газ "Циклон Б"! Оскільки Ви особисто були там, то повинні знати краще за будь кого, що масових отруєнь мільйонів людей в газових камерах не було і бути не могло. Фанатики-пропагандисти часто звертаються до теми колективних вбивств, але Ви були очевидцем — то чи бачили Ви самі хоча б єдиний випадок подібного масового знищення?

Звичайно, люди в Освенцімі страждали — втім, в інших місцях люди страждали не менше. Усі війни жорстокі. Сотні тисяч жінок і дітей були перетворені на порох за безпосереднім наказом Об'єднаного командування союзників в Дрездені й Гамбурзі, Хіросімі й Нагасакі. Їх кількість не менше числа тих, хто мучився і помер у концтаборах Третього Рейху. (З усіх ув'язнених 25 % були політичними і учасниками Опору, а 75 % становили саботажники, статеві збоченці і звичайні