Томас Майн Рід

RSS канал автора
Поделиться:
Иллюстрация № 1 читать онлайн КулЛиб

Томас Майн Рід (англ. Thomas Mayne Reid; 4 квітня 1818 — 22 жовтня 1883) — ірландський письменник.
народився 4 квітня 1818 року в селі Балліроні (графство Даун, Ірландія) в сім'ї пресвітеріанського пастора, Томаса Майна Ріда Ст. (англ. Rev. Thomas Mayne Reid Sr). І батько і мати письменника за походженням були шотландцями. За сімейною традицією первісток успадкував батьківське ім'я, але надалі відмовився від його першої частини. По материнській лінії він був далеким родичем Вальтера Скотта.
У грудні 1839 року Майн Рід їде в Америку на ще не освоєні простори Заходу, там він полює, торгує з індіанцями. Деякий час він був вчителем і репортером. У 1843 році у Філадельфії познайомився з Едгаром Алланом По. Як кореспондент газети «Спірит оф тайм» (Spirit of Time) Майн Рід взяв участь у мексиканській війні 1846—1848 р. Важке поранення в ногу, яке він отримав у бою під Чапультепеком, дошкуляло йому все життя. У 1848 році в чині капітана (за іншими джерелами — лейтенанта) Майн Рід вийшов у відставку, але одразу поспішив виїхати в Європу, щоб взяти участь у революційному русі спочатку в Баварії, потім в Угорщині. Однак прибув він туди занадто пізно.
Після цього Майн Рід оселився в Лондоні. Зазнавши невдач на комерційному і журналістському поприщах (Рід намагався заснувати новий журнал), він вирішив присвятити себе літературі. Перший роман Майн Ріда, «Вільні стрільці», який вийшов у 1850 році, описував події мексиканської війни. Протягом наступного десятиріччя виходять найкращі романи письменника: «Мисливці за скальпами», «Квартеронка», «Оцеола, вождь семінолів» тощо. Їх супроводжує бурхливий успіх.
У тридцять три роки Майн Рід вирішив одружитися, і його шлюб виглядав не менш романтичним, ніж пригоди його героїв: дружиною Майн Ріда стала п'ятнадцятирічна дівчина з англійської аристократичної родини. Однак комерційна непрактичність молодого письменника, екстравагантність і схильність до романтичної екзотики зрештою призвели його на межу банкрутства. Тоді в 1867 році Рід вирішив удруге спробувати щастя в Америці, де пройшла його юність.
Письменник співчутливо ставився до молодої республіки. У 1860-і роки, у розпал громадянської війни між північними і південними штатами Америки, він засудив расове гноблення, заявивши про свою солідарність зі справою жителів півночі. Але успіх не дався йому й в Америці, і в 1870 році, ледь зібравши грошей на зворотний шлях, Ріди повернувся в Англію — вже назавжди. В останні роки життя Рід складав науково-популярні книги для юнацтва.
Увесь цей час він страждав від фізичного і нервового розладу й 1883 року помер. Гуманізм і співчуття силам справедливості, майстерність сюжету і нині викликають інтерес до книг Майн Ріда, зробили його популярним у багатьох країнах. Твори Майн Ріда досягли більшої популярності у Східній Європі, ніж у США.

Докладніше: wikipedia

Показывать:   Сортировать по:

Показываем книги: (Автор) (все книги на одной странице)

Количество книг по ролям: Автор - 3. ( 3 на иностранном языке)
По форматам:  fb2 книги - 3 (8.01 Мб)
Всего книг: 3. Объём всех книг: 8 Мб (8,396,030 байт)

Автор


У світі пригод

Приключения  

- Вершник без голови (пер. Володимир Митрофанов) [на украинском (uk)] 2.72 Мб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично)

Зарубежная классическая проза   Исторические приключения   Литература ХIX века (эпоха Промышленной революции)   Приключения  

- Оцеола, вождь семінолів (пер. О. Донічева) [на украинском (uk)] 4.07 Мб скачать: (fb2) (исправленную)  читать: (полностью) 

Детские приключения  
- Морське вовченя (пер. Микола Андрійович Дмитренко) [на украинском (uk)] (а.с. У світі пригод) 1.22 Мб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично)

Зарегистрируйтесь / залогиньтесь для выкачки нескольких книг одним файлом.