Eventyr for norske barn [Рафаэль Тигрис] (fb2) читать постранично, страница - 2

- Eventyr for norske barn 1.63 Мб, 9с. скачать: (fb2)  читать: (полностью) - (постранично) - Рафаэль Тигрис

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

av seg anhenget og rakte det ut til Theo og sa:

«Svanene gjenkjente den gamle kvinnen som sin svorne fiende, Krovna. Hun er en kråke forvandlet til en gammel kvinne for å gjøre ondskap under hennes dekke. Målet hennes var å kidnappe meg og, forutsatt mitt bilde, lure og ødelegge flokken. Du må feste anhenget mitt til pilspissen på armbrøsten din og slå trollkvinnen. La oss gå. Gå på svanen.

Theo og Svana satt på svanene og hele flokken fløy til Ildfjellet.

Flokken fløy raskt til målet og begynte å sirkle rundt den gamle kvinnen og skrike.

«Kom igjen, min kjære, det er på tide», ropte Svana.

Theo trakk en armbrøst bakfra og siktet mot kjerringa. Pilen med et skarpt anheng i enden traff rett på målet. Den gamle kvinnen viftet med hendene og falt i bakken, men hoppet så opp og forvandlet seg til en kråke begynte å skrike hjerteskjærende og blafre med vingene.

En diger svaneflokk stormet mot henne og hakket i hjel. Så løp svanene opp til den gamle kvinnens lupe og begynte å hakke på slangen som gjemte seg under henne."Det er ikke en drage!" – utbrøt Theo, – det er en ynkelig slange, som under et forstørrelsesglass alle tok for en drage.

Når det er sagt, sparket Theo slangen i hodet og avsluttet denne skapningen. Så reiste han en stor stein og knuste det skjebnesvangre forstørrelsesglasset, hvorunder slangen ble forvandlet til en drage

Så dekket han en stor grop under det brennende fjellet med jord og steiner. Ved hjelp av dette hullet styrket den gamle ravnekvinnen og dirigerte fjellets ild mot byen.

Svana klemte svanene etter tur.

– Dere er mine frelsere, mine amuletter. Takk for alt.

Svanene som gladelig skrek i flokk, steg opp og fløy avgårde. Svana og Theo vinket lenge etter dem.

Byen Sandropol våknet til liv igjen. Byfolket sukket rolig, og lykken vendte tilbake til hjemmene deres igjen. Grev Sandro begynte å forberede seg til sønnens bryllup.

Midt i bryllupet stormet en flokk svaner, som ropte gledelig, over gjestene.

Tre epler falt ned fra himmelen.

Greven tok dem opp og sa:

– Jeg presenterer høytidelig det første eplet til Theo og Svane, slik at de alltid lever i harmoni med hverandre og med naturen. Jeg gir det andre eplet til soldatene mine slik at de ikke skal lage en elefant av en flue i fremtiden, og jeg vil gi det tredje eplet til byfolket mine slik at de ikke blir sinte av livets metthet, spesielt i forhold til til eldre mennesker.


Fortellingen om gudinnen Freya, gjeterinnen og vedhoggeren.

I et fjernt nordlig land ble gåsegjeterinnen Heterina og vedhoggeren Vedhover forelsket. En gang tok en gjeterinne sin elskede inn i skogen for å hente ved. Vedhoggeren begynte å hogge trær og lyden hans tiltrakk seg kjærlighets- og fruktbarhetsgudinnen Freya. Selv om hun var en gudinne, lengtet hjertet hennes etter ekte menneskelig lykke og kjærlighet. Da hun ser en høy, staselig vedhogger, blir hun umiddelbart forelsket i ham og begynner å forføre. Han tilbyr å bli hos henne for alltid, lover å gjøre ham til skogens konge, og da slipper vedhoggeren å gjøre hardt arbeid, men han vil leve i metthet og rikdom.

Den forelskede unge mannen gir imidlertid ikke etter for disse løftene. Han informerer gudinnen om at hjertet hans allerede tilhører Heterina. Gudinnen Freya drar i sinne.

Den sinte gudinnen bestemmer seg for å ta hevn på den frekke unge mannen for hans avslag. Hun henvender seg til den gamle kvinneheksen Hrevna (ravn) for å gjøre Getterina om til en gås.

Den intetanende Heterina beiter fredelig gjess når den onde Hrevna slår ned på henne og dytter henne til bakken, gjør henne til en gås. Vedhoggeren Vedhover, som vender tilbake til bygda med ved, finner ikke lenger sin elskede. Forgjeves leter han etter henne overalt. Fortvilet vandrer han langt inn i ukjente kroker av en tett skog og snubler over Odins bolig – skogenes og krigens Gud. Han informerer ham om at gudinnen Freya gjorde Getterin hans til en gås. Vedhover i sine hjerter bestemmer seg for å drepe gudinnen Freya, men Odin fraråder ham med ordene:

– Ved å drepe gudinnen for kjærlighet og fruktbarhet, vil han drepe kjærligheten i ditt hjerte og ødelegge Geterina for alltid.

Vedhoggerens hender gir opp i fortvilelse.Men Odin forteller ham den riktige avgjørelsen:

– Du finner heksen Hrevna og plukker fra henne den magiske fjæren som hun forhekset din elskede med. Med denne pennen vil du returnere kjærligheten din.

Vedhoggeren vender tilbake til Freya og går med på å bli kjæresten hennes. Freya får endelig det hun strebet etter.

Feiringen begynner i skogen. Alle koser seg, også kråka Hrevna, som ligger ved siden av Freya. I feiringens mas klarer Vedhover å rive den magiske fjæren fra Hrevna

Vedhoggeren forlater skogfeiringen og skynder seg til landsbyen for å gjenvinne sin elskede. Freya, som innser at vedhoggeren hadde lurt henne, skynder seg etter ham.

Vedhover finner gjess og blir forvirret – han må kjenne igjen Heterina blant den enorme flokken. Freya advarer om at den magiske fjæren fungerer bare én gang, og hvis han tar feil og ikke gjenkjenner sin elskede, vil det ikke være noe annet alternativ.

Vedhoggeren begynner å lete etter kjærligheten blant de samme gjessene. Han stopper ved en av dem, som ble foreslått av hans kjærlige hjerte. Freya advarer ham igjen om ugjenkalleligheten av feilen, men Vedhover insisterer på egenhånd og stikker gåsen med en fjær. Akk, ingen mirakel skjer. Vedhoggeren er desperat. Men her kommer kjærlighetsgudinnen selv til unnsetning. Det er hun som må gjøre denne injeksjonen, for bare i hendene hennes vil den magiske fjæren gjøre et mirakel og returnere til Getterin. Og det skjer. Gåsen blir til en gjeterinne og de elskende smelter sammen igjen i armene deres.

Freya klemmer dem og velsigner dem. Hun innser at hun gjorde en feil, og fordi hun er gudinnen til alle elskere, kan hun ikke skille dette fantastiske paret.Tre epler faller ovenfra – ett for de som ikke bør la seg forføre av noen rikdom og glemme de som de virkelig elsker.

Det andre bull's eye for de som trenger å vite – alle er forpliktet til å gjøre sine egne ting; en tømmerhogger – for å hogge ved og hente ved, en gjeterinne for å beite gjess, men kjærlighetens gudinne – for å beskytte kjærlighet og fruktbarhet på jorden.

Og det tredje øyet for hvem? Riktig – til den som lyttet nøye til denne historien.