Плутонія [Володимир Обручов] (fb2) читать постранично, страница - 116

- Плутонія 3.49 Мб скачать: (fb2)  читать: (полностью) - (постранично) - Володимир Обручов

 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

тільки передню камеру, як і сучасний наутилус. Особливо багато родів і видів амонітів було в тріасовий, юрський і крейдяний періоди.

(обратно)

30

Плезіозаври - морські ящери юрського і крейдяного періодів з масивним тілом, вкритим голою шкірою, довгою лебединою шиєю, маленькою головою і двома парами ластоподібних кінцівок, досягали 3-5 м завдовжки.

(обратно)

31

Птеродактилі, або літаючі ящери, - вимерлі плазуни юрського і крейдяного періодів. Мали великі щелепи з конічними зубами, довгу шию, деякі - довгий хвіст. Передні і задні кінцівки з’єднувалися перетинкою, тому ці ящери могли літати, як кажани. Птеродактилі мали різну величину - від розміру кажана до величезних на метр довжини і 6 м у розмаху крил.

(обратно)

32

Дюни - горби і гряди сипучого піску на плоских берегах озер, морів і річок. Цей пісок, принесений водою, після висихання підхоплює вітер і нагромаджує біля перешкод, утворюючи високу гряду.

(обратно)

33

Нашатир - сполука аміаку з хлором у вигляді білої солі, яка при нагріванні звітрюється; зустрічається в розколинах лави і вулканів, виготовляється також штучно для застосування в медицині і техніці. Вохра - мінеральна фарба від жовтого кольору до буро-червоного; являє собою водний окис заліза в суміші з глиною і вапном.

(обратно)

34

Диплодок - плазун з ряду динозаврів - вимерлих ящерів, досягав 24 м завдовжки і 5 м заввишки, мав дуже довгу шию, довгий хвіст і невелику голову.

(обратно)